Wawancara sareng Xabier Gutiérrez, panyipta jinis Gastronomic Noir

Xabier Gutiérrez: Panulis tetralogy El Aroma del Crimen.

Xabier Gutiérrez: Panulis tetralogy El Aroma del Crimen.

Kami resep gaduh dinten ieu dina blog kami Xabier Gutierrez, San Sébastian, 1960, panyipta tina gastronomy noir, Di mana jinis hideung lumangsung antara kompor sareng piring tandatangan. Xabier nyaéta salah sahiji koki paling terkenal di nagara urang jeung panulis tetralogy Los Aromas del Crimen, dibéntangan ku Wakil Komisaris Ertzaintza, Vicente Parra.

Sateuacan maot, anjeunna ngaraosan tuangeun anu terakhir. Tapi waktos ieu aya sakedik bédana tina daptar panjang piring anu parantos nyeratna dina koran dimana anjeunna damel: ieu parantos disiapkeun ku anjeunna ku bantosan dua jalma asing anu nyerang anjeunna. Sareng raoseun getih sareng aroma areng dimana aranjeunna parantos ninggang iga babi anu anjeunna parantos tuang dua jam ka pengker. Sareng ogé dugi ka maot. "  (Raos kritis, Xabier Gutiérrez)

Berita Sastra: Tilu buku, hiji genre anyar sareng hiji ertzaintza salaku protagonis. Anjeun nyayogikeun pangagumna ku rasa anu raos tina rasa anu teu kapikiran anu ngajantenkeun lalangit gélo, teras mutuskeun ngagaur jiwa aranjeunna ku kajahatan sareng putus asa anu disumputkeun kajahatan. Kumaha juru masak anu hadé, dilélér sareng diaku sapertos Xabier Gutiérrez sumping kana novél kajahatan?

Xavier Gutierrez:

Abdi dugi sababaraha taun ka pengker. Kahiji kalina kuring terang nyaéta nalika kuring yuswa yuswa tilu belas taun. Mimiti kuring ngalakukeun éta sareng buku anu kuring moal pernah hilap. Waktos tiiseun. (Luis Martin Santos) Sareng ti kagagahan kuring kuring ngabayangkeun yén kuring ogé tiasa ngalakukeun éta. Atanapi sahenteuna hal anu sami. Kabodoan panginten panginten panginten disebat, hahaha. Kahirupan kuring parantos dibungkus ku kecap. Abdi ti serat viscerally. Abdi resep maén sareng aranjeunna. Jantenkeun aranjeunna nyarioskeun naon anu disumputkeun ku aranjeunna. Abdi rada isin sareng kadang-kadang kuring nganggo kecap salaku tameng pikeun nyalindungan diri. Aranjeunna ngagaduhan kaunggulan tiiseun éksprésipis. Naon anu diucapkeun tanpa nyarios sakedap ngagaduhan ayana anu raket. Sareng kalanggengan ampir langgeng. Teu aya angin anu bakal nyandak aranjeunna.

AL: Panulis nyampur sareng ngébréhkeun émutan sareng carita anu aranjeunna kantos nguping pikeun nyiptakeun tokoh sareng kaayaan. Inspirasi anjeun ti dapur, lingkungan alam anjeun, anu anjeun ngawasa, dimana anjeun raoseun. Sareng di dinya, kajahatan muncul. Dina buku anjeun, tukang nyieun anggur, kritikus tuangeun, sareng sababaraha jalma anu aya hubunganana sareng dunya gastronomi parantos pupus. Naha ideu timbul tina momen anu nyata, tina kajadian anu dialam di dapur, atanapi éta imajinasi murni anu anjeun pasang adegan di lingkungan anjeun terang paling?

XG: Novel kuring sadayana fiksi, cabé ku kanyataan. Gim nyaéta milarian dimana kuring parantos ngabiayaan. Éta jelas yén ku terang lingkunganana ogé, sakapeung anjeun kagoda kana godaan lingkungan atanapi karakter caketna, tapi jelas yén ieu sanés masalahna. Kuring nyiptakeun kaayaan tina imajinasi kuring. Tapi leres ogé yén imajinasi anjeun, anu mangrupikeun bagian tina prosés prosés kréatip, mangrupikeun hasil tina panitén anjeun nyalira sareng éta tiasa ngabobodo anjeun ku émut mahluk atanapi kaayaan anu anjeun cicing tapi teu émut. Mangrupikeun kaulinan anu anjeun sering ngantepkeun diri dibawa kabawa pingsan.

AL: Seungitna kajahatan, Bouquet sieun y Rasa kritis, anu terakhir diterbitkeun dina 2017. Kami ngaleungitkeun karya terakhir tina tetralogy sareng pamiarsa anjeun heran naha urang bakal cicing upami langkung kasus Vicente Parra, naha karir ertzaintza karesep urang bakal réngsé ku kasus na salajengna?

XG: Sacara prinsip éta mangrupikeun tetralogi sareng dipungkas ku angsuran kaopat (Black Rose Parfume) anu kami ngarepkeun bakal kaluar henteu lami. Dina anu terakhir, hal-hal anu disumputkeun dipendakan tina angsuran munggaran. Ieu diarepkeun janten masalahna, sanaos anjeun parantos terang yén kaopatna mangrupikeun novel anu nyalira. Pikeun neraskeun sareng pulisi anu sami, kuring henteu ngaluarkeun éta, bahkan pikeun ngadamel prékuel yén kuring parantos parantos skétsa tapi ngan ku tilu garis. Abdi henteu terang. Ayeuna kuring atos ngarengsekeun novél énggal. Anu mimiti di luar subcommissary tina ertzaintza Vicente. Abdi resep sareng saur kuring ngan ukur tiasa ngarengsekeunana. Bieu aya dua puluh atanapi tilu puluh halaman deui.

AL: Vicente Parra, ertzaitza, dina umur lima puluhan, resep kana tatarucingan, nikah sareng bapak kulawarga, sareng putra anu diajar masak, cerdas, panasaran sareng haté ageung. Vicente sanés gourmet anu saé, sanaos kanyataan yén anjeunna tuang di bumi sapertos di réstoran méwah. Naon anu Xabier pasihan Vicente sareng Vicente Xabier?

XG:  Naon patarosan anu saé. Jigana seueur hal. Kami parantos dewasa babarengan. Kuring parantos ngajar anjeunna tuang, éta jelas. Pikeun ngeunteung kana sensasi pikaresepeun yén gastronomi langsung dikaitkeun sareng budaya sigana. Kusabab upami anjeun nyingkirkeun nikmat tuangeun, anjeun ngaluarkeun satengah tina nikmat anu pangsaéna anu tiasa dialaman ku jalma dina hiji waktos. NGABARAKATAK.

Tapi anjeunna parantos ngajar kuring pikeun janten langkung tartib, langkung wijaksana. Meureun sakedik kirang visceral. Ngan saeutik. Kuring masih bogoh sareng hate ti nyali.

Di sisi anu sanésna, Vicente sareng kuring sami nekad sareng urang bogoh ka awéwé kami, saur kuring, kalayan intensitas anu sami.

Tapi Vicente parantos masihan langkung seueur ti kuring tibatan anjeunna. Éta parantos nunjukkeun ka kuring yén ampir sok upami anjeun hoyong, anjeun tiasa. Mangrupikeun resep anu sababaraha kali, henteu teras hanjakalna, tiasa dianggo. Dosis saé damel sareng percanten ka nyalira. Babarengan aranjeunna mindahkeun gunung.

Sakapeung kuring geus bébéja. Abdi tiasa ngalakukeun omong kosong, henteu kunanaon, tapi éta milik abdi sareng abdi PERCAYA di jerona. Sareng pikeun aranjeunna kuring maéhan.

Ka Vicente sareng kulawargana (sakumaha pentingna sareng rencana rajapati) Kuring ngagaduhan parobahan hirup kuring anu ngajantenkeun kuring mendakan hal-hal anyar. Kuring parantos seuri sareng aranjeunna, kuring parantos ceurik panon kuring, nabrak soang parantos masihan kuring. Masing-masingna mangrupikeun bagian tina sensasi. Tina jujukutan sacaket kahirupan sorangan. Barina ogé, éta mangrupikeun anu sanésna, tina kertas, anu kuring ciptakeun pikeun aranjeunna. Abdi pisan ngahaturkeun nuhun ka anjeunna pikeun nunjukkeun ka aranjeunna.

Ka akina kuring ngagaduhan kapribadianana, ka putra cikal na hubungan sareng kabogohna. Kuring henteu weruh, kuring tiasa nyaritakeun ngeunaan masing-masing éta.

Sasaurang kuring bakal ngajak anjeunna tuang di Arzak, .. hahahaha, abdi ngahutang ka anjeunna.

AL: Sutradara departemen inovasi Rumah Makan Arzak di San Sebastián, kolaborator tina sagala rupa média, panaséhat pikeun perusahaan silaturahmi, profésor dina master manajemen restoran, sababaraha buku masak sareng panulis fiksi kajahatan. Dimana waktos kanggo sadayana asalna?

XG: Dinten gaduh 24 jam sareng anjeun bahkan henteu tiasa ngabayangkeun seueur hal anu tiasa dilakukeun salami 1440 menit aranjeunna.

Anjeun bakal gaduh waktos istirahat nalika maot, .. hahaha. Entong nyandak éta dina nilai nominal. Henteu serius, éta jalan jauh. Abdi nyerat énjing-énjing salami sababaraha jam. Hésé pikeun kuring nulis deui, pikeun nyiptakeun. Engké, soré, kuring lereskeun.

Xabier mangrupikeun Diréktur Inovasi Arzak.

Xabier mangrupikeun Diréktur Inovasi Arzak.

AL: Kuring henteu kantos naros ka panulis pikeun milih antara novélna, tapi kuring nanya pikeun terang anjeun salaku anu maca. Dina kasus anjeun, panasaran langkung ageung ti payun: naha buku karesep Xabier janten buku masak, novel gastronomis, panginten novel kriminal klasik…? Naon buku anu anjeun émut kalayan kaasih khusus, yén éta ngahibur anjeun ningali éta dina rak anjeun? Saha waé pangarang anu anjeun resep, jenis anu anjeun mésér hiji-hijina anu diterbitkeun?

XG: Aranjeunna campuran sadayana. Abdi resep misteri sareng patojaiah. Éta kuncén sareng dina novél kuring kuring nyobian pikeun nyebarkeunana. Abdi resep klasik tapi ogé milik urang. Lorenzo Silva, Dolores Redondo atanapi Carlos Bassas. Ogé urang Nordik sanaos sakapeung kuring mendakan aranjeunna rada tiis.

Hiji buku anu kuring moal hilap nyaéta The Exorcist karangan William Peter Blatty.

Kuring biasana lumpat ka toko buku upami anu terakhir ti King sumping.

Sumber inspirasi kuring anu sanés nyaéta bioskop. Kuring inuman ti anjeunna sareng kadang aranjeunna ngritik kuring yén novél kuring mirip naskah pilem. Kaluar sapertos kieu. 

AL: Naon momen khusus pikeun karir profesional anjeun? Éta anu bakal anjeun carioskeun ka incu anjeun.

XG: Kuring miharep pikeun ngawartosan ka incu abdi yén aranjeunna gaduh hiji akina anu gaduh waktos anu hadé pikeun ngalakukeun naon anu dipikahoyong. Anu resep jalma deukeut. Yén anjeunna leres pisan kana prinsipna. Yén kuring meunang sababaraha penghargaan. Tapi,…. Kuring ogé kedah ngawartosan yén kuring lepat rébuan kali sareng yén kuring bakal masihan sagala anu kuring kedah ngalereskeun. Tapi sadayana éta mangrupikeun bagian tina gim.

Dina tingkat propésional kuring bakal nyaritakeun yén nyerat mangrupikeun bagian tina kahirupan kuring.

AL: Dina jaman-jaman ieu nalika téknologi tetep dina kahirupan urang, éta moal bisa dihindari kusabab jaringan sosial, hiji fenomena anu ngabagi panulis di antara jalma-jalma anu nolak salaku alat propésional sareng anu memuja éta. Ampir 6.000 pengikut dina Twitter, 2500 dina Facebook, ampir 3000 dina Instagram, kalayan profil anu, saluyu sareng gaya anjeun, anjeun nyampur gastronomi sareng literatur. Naon anu dibawa jaringan sosial anjeun? Naha aranjeunna langkung ageung tina kasulitanana?

XG: Sadayana ngagaduhan kaunggulan sareng karugian. Éta mangrupikeun masalah pikeun ngahargaan aranjeunna sareng anu tukang henteu nutupan anu tiheula.

Jelas yén jaringan sosial ngagaduhan bagian anu positip pisan. Aranjeunna parantos muka seueur rohangan pikeun jalma terang buku kuring. Nyandak langkung seueur hal pribadi rada parah, sanaos sakapeung mah.

AL: Naha langkung gampang pikeun milari tulisan hirup atanapi masak?

XG: Ngalakukeun hal anu alus sesah dina hiji cara atanapi cara anu sanés. Upami anjeun hoyong janten nomer hiji di dunya, éta bakal ngarugikeun naon waé anu anjeun lakukeun.

AL: Buku digital atanapi kertas?

XG: Kertas, éta langkung sensual.

AL: Naha pembajakan literatur nganyenyeri anjeun?

XG: Leres. Jalma-jalma kudu sadar. Éta padamelan urang sami-sami dihormat sakumaha anu dilakukeun ku aranjeunna. Saur urang nuju saé tapi masih jauh kénéh.

AL: Kanggo nutup, sapertos biasa, kuring badé naroskeun patarosan anu paling caket anu tiasa anjeun naros ka panulis: naha anjeun nyerat?

XG: Pikeun kasenangan.

Nuhun Xabier Gutiérrez, kuring ngaharepkeun anjeun seueur kasuksesan dina sagala rupa propésional sareng pribadi anjeun, yén corétanna henteu lirén sareng anjeun teras-terasan ngaheureuykeun kami ku unggal piring anyar sareng unggal novél énggal.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.