Wawancara sareng María Oruña, panulis Leuweung Opat Angin

Poto: Twitter María Oruña

Maria Oruña nyandak hiji balapan teu kaampeuh tur mangrupakeun bagian tina angkatan anyar panulis novel hideung cemerlang sareng suksés anu seueur kabungah anu masihan kana jinisna. Leuweung tina opat angin mangrupikeun bukuna anu énggal, anu dijadwalkeun diterbitkeun bulan ieu. Panulis lahir Galicia, sanaos anjeunna nyusun novel na dina Basisir Cantabrian, pasihkeun ka kuring ieu tatanyaan dimana anjeunna nyarioskeun sakedik perkawis sadayana. Abdi ngahargaan pisan waktos anjeun, dédikasi sareng kahadéan.

WAWANCARA sareng MARÍA ORUÑA

Berita Sastra: Naha anjeun émut buku anu mimiti dibaca? Sareng carita munggaran anjeun nyerat?

Maria Oruña: Abdi henteu émut heula buku anu kuring baca, tapi kuring tiasa nyarios yén budak leutik mah pinuh komik: ti Zipi sareng Zape, ngaliwat Mortadelo sareng Filemon kana versi buku komik tina klasik tina Walt Disney; sareng seueur carita gambarna. The Hollister, jumlah buku dina Runut Steamboat… Kuring maca sahenteuna saminggu. Hal kahiji anu kuring tulis éta sanés carita, tapi sajak. Kuring masih gaduhna, tapi éta goreng pisan.

AL: Naon buku munggaran anu nyerang anjeun sareng kunaon?

MO: abdi resep pisan éta Wétan Eden ku John Steinbeck (kuring maca éta ngora pisan, babarengan jeung Barco de Vapor), pikeun sadaya vektor anu diungkulanana sareng pikeun pangrasa y aksi yén unggal halaman aya.

AL: Saha panulis karesep anjeun? Anjeun tiasa milih langkung ti hiji sareng ti sadayana jaman.

MO: Aduh éta teh patarosan has teu tiasa dijawab. Abdi resep aranjeunna loba panulis justru kusabab béda yén aranjeunna, masing-masing mahir dina dunya sorangan, sanaos siang sareng wengi. Dinten anu sanés kuring maca Frankenstein sareng kuring kapikat ku bakat anu gedé pisan Mary diandelkeun. Abdi resep aranjeunna Pérez Reverte, Pierre Lemaitre, Rosa Montero, Máximo Huerta, Dan Brown, Fred Vargas...

AL: Karakter naon dina buku anu anjeun resep pendak sareng ciptakeun?

MO: Kuring kagum, dina jamanna, ku originalitas na freshness de Lisbeth Salander, tina trilogi Milénium ku Stieg Larsson. Jigana anjeunna karakter anu diwangun saé pisan sareng absolutamente karismatik.

AL: Naon waé mania nalika ngeunaan nyerat atanapi maca?

MO: Sigana mah henteu. Kuring biasana nyerat, leres, ngan ukur sacara éksklusif di kantor kuringNya, kuring saacanna parantos ngalakukeun perjalanan sareng wawancara pikeun ngadokuméntasi nyalira.

AL: Sareng tempat sareng waktos anu anjeun pikaresep pikeun ngalakukeunana?

MO: Kuring nyerat dina waktos sakola sareng murangkalih abdi kali leupas yén kuring cimata pikeun poé. Maca, iraha waé éta saé. Sateuacan sasarap, berita na. Peuting, literatur.

AL: Panulis atanapi buku naon anu parantos mangaruhan karya anjeun salaku panulis?

MO: Sigana sadayana anu kuring kantos baca. Kuring parantos nyatakeun sadayana, sanaos jelas ngeunaan naon anu kuring henteu hoyong lakukeun. Nalika kuring maca ka Camilla Lackberg Abdi resep ngagunakeun dua sora sareng dua pesawat waktos pikeun nulis carita; sareng nalika kuring maca ka Dan Brown Kuring yakin éta gaib naon anu tiasa dianggo skenario jeung kanyataan sajarah anu nyata pikeun nyiptakeun carita.

TO THE: Genre karesep anjeun?

MO: Hal-hal anu kuring resep nyaéta hétérogén pisan. Kuring henteu maca novel kajahatan purist, tapi buku patojaiah, sajarah… Sadayana seueur pisan. Abdi resep biografi sareng otobiografi.

AL: Naon anu anjeun baca ayeuna? Sareng nyeratna?

MO: Émutan abdi Abdi henteu tiasa nyariosNya, ayeuna kuring maca buku anu khusus pikeun dokumén novel kuring salajengna. Y. Abdi henteu nyerat nanaon. Abdi henteu nyerat dugi ka kuring gaduh de kabéh material, sareng nempatkeun babarengan tiasa nyandak kuring antara opat sareng genep bulan damel. Saurna, kuring nyerat unggal dinten.

AL: Kumaha saur anjeun pamandangan penerbitan pikeun seueur pangarang anu aya atanapi hoyong diterbitkeun?

MO: Sigana mah éta rumit sabab aya seueur bahan sareng seueur pangarang énggal. Teu gampang tapis naon anu tiasa pikaresepeun pikeun anu maca atanapi carita naon anu ngagaduhan bebeneran sareng kakuatan anu diperlukeun pikeun bakti usaha. Nanging, Saur anjeun kedah bertahan: upami bahan anu caang, lampu na tungtungna katingali wae.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.