Mario Villén Lucena. Wawancara sareng panulis Nazarí

Fotografi: Mario Villén Lucena. Profil Facebook.

Mario Villén Lucena, Panulis genre kalahiran Granada sajarah, parantos nyebarkeun sababaraha novel. Anu terakhir nyaéta Nasrid, fiksi ngeunaan pendiri kaisar Granada, anu ngiringan Taméng Granada y 40 dinten seuneu, ogé disetél dina waktos éta. Abdi leres-leres ngahargaan waktos sareng kahadean anu anjeun anggo dina ieu tatanyaan dimana anjeunna nyarioskeun perkawis aranjeunna sareng ngeunaan sakedik sakedik.

Mario Villén Lucena - Wawancara 

  • SASTRA SASTRA: Nasrid nyaéta novél genre sajarah anyar anjeun. Naon anu anjeun carioskeun ngeunaan éta sareng ti mana ideu na asalna?

MARIO VILLÉN LUCENA: Carita anu dicaritakeun di Nazarí Kuring kapendak nalika kuring ngadokuméntasikeun buku munggaran kuring, langkung ti sapuluh taun ka pengker. Dina waktos éta kuring henteu rumaos siap nyeratna, tapi sababaraha taun ka hareup, kalayan syuting réngsé, kuring mimiti ngerjakeunana. 

Dina buku ieu teh yayasan kaisar Nasrid Granada sareng asal usul dinasti anu maréntahna langkung ti dua satengah abad. Anu mimir Nasrid nyaéta Ibnu al-Ahmar. Saatos perang di Las Navas de Tolosa, anjeunna berhasil ngumpulkeun sésa-sésa al-Andalus sareng ngabentuk émirat anu kuat. Diantara seueur hal anu sanés, anjeunna ngamimitian pangwangunan Alhambra

Di sisi séjén wates, carita ngeunaan Ferdinand III, éta pasti ngahijikeun Castilla sareng León, sareng nalukkeun tempat-tempat penting sapertos Córdoba, Jaén sareng Seville. 

  • AL: Naha anjeun tiasa émut kana buku anu munggaran anu anjeun baca? Sareng carita munggaran anjeun nyerat?

MVL: Buku munggaran anu kuring émut dibaca nyaéta Arsiték sareng kaisar Arab. Éta diterbitkeun dina kumpulan nonoman, tapi kuring henteu émut pangarangna. 

Hal munggaran anu kuring tuliskeun nyaéta sajak ngeunaan maot, kalayan sakedik langkung ti 11 atanapi 12 taun. Sakedik murungkut. 

  • AL: Panulis sirah? Anjeun tiasa milih langkung ti hiji sareng ti sadayana jaman. 

MVL: Kuring bakal nyebatkeun dua: Amin maalouf y Tariq Ali. Duanana parantos nyerat novel sajarah anu liris pisan, kalayan merhatoskeun pisan kana tokoh sareng perasaanna. Abdi resep cara aranjeunna nyaritakeun. Duanana parantos nyerat perkawis al-Andalus.  

  • AL: Karakter naon dina buku anu anjeun resep pendak sareng ciptakeun?

MVL: Umar, nu Di tempat teduh dalima. Kuring kedah ngaku yén kuring nyandak éta salaku rujukan pikeun ngawangun salah sahiji karakter kuring di Taméng Granada. Kapribadianana narik kuring. 

  • AL: Naha anjeun ngagaduhan kabiasaan atanapi kabiasaan khusus nalika nyerat atanapi maca?

MVL: Kuring biasana ngagunakeun musik nyerat, pikeun mere ilham kuring sareng ngaleungitkeun sora anu ngaganggu. Saluareun éta, kuring pikir henteu aya mania anu penting. 

Ngeunaan bacaan kuring, kuring biasana maca dina Kindle sareng Abdi ngadalikeun bagean nu diterangkeun tina persen Maca. Kuring nyobian maksakeun wirahma sapopoé sareng kuring nyobian nurut kana éta, tapi kuring ogé henteu kabebeng kana hal éta ogé. 

  • AL: Sareng tempat sareng waktos anu anjeun pikaresep pikeun ngalakukeunana?

MVL: Kuring nganggap yén kurangna waktos, anu jahat anu sapertos jaman ayeuna, hartosna yén kuring henteu seueur teuing squeamishness nalika nyerat atanapi maca. Kamana waé sareng iraha waé aranjeunna patut. Upami aranjeunna masihan kuring pilihan, kuring langkung resep nyerat hal munggaran énjing, karek hudang. 

  • AL: Naha aya genre séjén anu anjeun resep?

MVL: Anu bersejarah mangrupikeun karesep kuring, tapi kuring ogé resep novel kontemporer. Kuring maca ampir sadayana, tapi dina waktos ieu kuring ngan ukur hoyong nyerat novel sajarah. Di masa anu payun Kuring henteu ngaluarkeun nyobian batur genders. 

  • AL: Naon anu anjeun baca ayeuna? Sareng nyeratna?

MVL: Ayeuna nuju maca Dukun kuda, nu Gonzalo Giner. Abdi resep pisan. 

Abdi asup tahap koréksi naskah sareng ngadokuméntasikeun anu énggal. Kuring cadangan téma ... 

  • AL: Kumaha saur anjeun pamandangan penerbitan éta? Seueur pangarang sareng sababaraha pamiarsa?

MVL: Urang hirup a waktos hipu di dunya penerbitan. Malah sateuacan pandemi, pasar parantos robih. The piracy éta parantos ngalakukeun sareng neraskeun seueur karusakan. Di Spanyol anjeun sering maca, tapi anjeun henteu mésér sadayana anu anjeun baca. Pandemi ieu parantos parah kaayaan panerbit. Akibatna tetep katingali, tapi katingalina henteu saé. Dina pamanggih kuring, aranjeunna bakal dilakukeun bets deui aman, anjeunna bakal nyandak sakedik résiko, Jalanna bakal disingget sareng kirang bakal dimodalan dina promosi. 

  • AL: Naha momen krisis anu urang alami hésé pikeun anjeun atanapi anjeun bakal tiasa ngajaga anu positip pikeun carita ka hareup?

MVL: Kuring nyebarkeun Juni Juni, di tengah pandemi, kalayan seueur toko buku anu ditutup sareng kontrol kapasitas dimana aranjeunna kabuka. Éta parantos sataun sesah, tapi Nasrid éta henteu goréng pisan. Éta positip tina sadaya ieu, naon anu kuring anggap urang candak tina kaayaan ieu sahingga tetep sareng urang, nyaéta kajadian virtual. Presentasi, rapat sastra, ceramah ... Watesan parantos maksa urang a jalur alternatif anu cukup pikaresepeun yén kuring hoyong éta ngalengkepan kalakuan tradisional nalika ieu kajadian. 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.