Tokyo Blues

Tokyo Blues.

Tokyo Blues.

Tokyo Blues (1987) mangrupikeun novel anu kalima ku panulis Jepang Haruki Murakami. Dina waktos dileupaskeun, panulis Jepang sanés muhrim dina dunya penerbitan sareng parantos nunjukkeun gaya anu sanés dina publikasi na sateuacanna. Terlebih deui, anjeunna nyalira panginten téks ieu mangrupikeun salah sahiji jinis ékspérimén anu tujuanna pikeun ngajalajah masalah jero ku cara anu saderhana.

Hasilnana carita anu tiasa nyambungkeun sareng jalma sagala umur, khususna sareng pamirsa ngora. Nyatana, langkung ti opat juta salinan Tokyo Blues. Maka, éta janten gelar anu suci pikeun panulis Jepang, anu parantos kéngingkeun seueur penghargaan ti saprak éta. Salaku tambahan, namina terus janten calon Hadiah Nobel Sastra.

Ringkesan tina Tokyo Blues

Pendekatan awal

Mimiti buku ngenalkeun Toru Watanabe, saurang lalaki umur 37 taun anu kabungkus dina pesawat (anu badarat) nalika ngupingkeun lagu khusus. Sapotong éta - "Kayu Norwegia", ku band Inggris legendaris The Beatles— evokes anjeunna loba kenangan nonomanna (ti jaman anjeunna salaku mahasiswa).

Ku cara kitu, carita na ngalih ka kota Tokyo dina taun 1960an. Dina waktos éta, kajadian anu ngaganggu kajantenan di panjuru dunya kusabab perang tiis sareng sagala rupa perjuangan sosial. Samentawis éta, Watanabe nyaritakeun detil ngeunaan cicingna di ibukota Basa Jepang anu raoseun teu tenang sareng katiisan.

Silaturahim sareng tragedi

Nalika carita na maju, protagonis ngelingan rinci ngeunaan maranéhna pangalaman universitas, musik naon anu didangukeunana sareng kapribadian anéh sababaraha kolega. Kitu ogé, Watanabe gancang nyebatkeun pencinta sareng pangalaman séksualna. Salajengna, anjeunna nunjukkeun rasa sayang anu dipiboga pikeun Kizuki, sobat dalitna ti saprak nonoman, sareng Naoko, kabogohna.

Ku cara kitu, kahirupan sapopoe anu normal biasana ngalirkeun (sensasi anu diinduksi ku basa saderhana sareng caket narasi ...). dugi ka musibah bencana dina kahirupan sareng nandaan jiwa karakterna salamina: Kizuki bunuh diri. Dina usaha anjeun ngungkulan karugian anu dahsyat, Toru mutuskeun kabur ti Naoko salami sataun.

Réunion

Naoko sareng Toru pendak deui di paguron luhur saatos protagonis nuju ngasingkeun. A) Leres, silaturahmi asli muncul anu masihan daya tarik pikeun silih tarik ditarik. Tapi, anjeunna masih nunjukkeun gejala kameumeut méntal, ku sabab éta, anjeunna kedah nyanghareupan trauma jaman baheula. Ku cara kieu, awéwé ngora éta ngaku kana pusat bantosan psikologis sareng istirahat.

Kasucian Naoko ningkatkeun perasaan katiisan Watanabe, ku sabab kitu, anjeunna mimiti nunjukkeun tanda-tanda ayana karusuhan. Engké, ceuk pikir anjeunna murag asih ka Midori, mojang sanés anu ngalayanan samentawis ngaleungitkeun kasedihna. Saterusna, Toru dilelepkeun dina angin puyuh tina karep, kelamin, sareng teu stabilitas perasaan émosional kajebak antara dua awéwé.

Resolusi?

Ngembangkeun kajadian teu bisa dihindari ngadorong protagonis kana jenis refleksi jero ngaliwatan dimensi impian. Dina conto ieu, teu mungkin pikeun jelas ngabedakeun mana fakta atanapi obyék anu leres sareng mana anu imajinasi. Akhirna, stabilitas anu dipikahoyong ngan mungkin nalika protagonis sanggup tempo ti jero.

Tokyo blues, dina kecap Murakami

Dina wawancara sareng El pais (2007) ti Spanyol, Murakami ngajelaskeun patalina sareng "percobaan" Tokyo Blues, anu salajengna: "Kuring henteu resep nulis novel panjang kalayan gaya anu réalistis, tapi kuring mutuskeun yén, upami ngan sakali, kuring bakal nyerat novel anu réalistis. " Panulis Jepang nambihan yén anjeunna henteu biasana maca buku-bukuna saatos diterbitkeun, sabab anjeunna henteu ngagaduhan keterikatan kana masalah jaman baheula.

Teras, dina wawancara anu dilakukeun ku Xavier Ayén (2014), Murakami ngajelaskeun katerampilanna pikeun tokoh anu ngagaduhan masalah psikologis. Dina hubungan ieu, anjeunna nyarios: "Urang sadayana ngagaduhan jinis masalah méntal nyalira, anu kadang-kadang tiasa dijaga teu sadar, tanpa némbongan dina beungeut cai. Tapi urang sadayana henteu asing, urang sadayana rada gélo ”...

Sapuluh frasa tina Tokyo blues

  • "Nalika anjeun dikurilingan ku gelap, hiji-hijina alternatif nyaéta tetep henteu gerak dugi panon anjeun biasa ka gelap."
  • "Naon anu ngajantenkeun kami jalma normal terang yén kami henteu normal."
  • "Tong kasieun sorangan. Ngan jalma biasa-biasa waé anu ngalakukeun éta ”.
  • "Upami kuring maca sami sareng anu sanésna, kuring bakal tungtungna mikir sapertos aranjeunna."
  • "Maot henteu ditentang hirup, maot kalebet kana kahirupan urang."
  • "Teu aya anu resep katiisan. Tapi kuring henteu resep milari sobat ku béaya nanaon ”.
  • "Naha teu aya jinis mémori limbo dina awak kuring dimana sadaya kenangan penting dikumpulkeun sareng janten leutak?"
  • "Éta kajantenan ku anjeun sabab éta masihan kesan yén anjeun teu paduli ngeunaan resep batur."
  • "Lalaki anu parantos maca tilu kali The Great Gatsby éta ogé tiasa janten sobat kuring ”.
  • "Anu sangsara pisan lolong atanapi bisik-bisik, gumantung kana jalan anu tiupan angin."

Ngeunaan panulis, Haruki Murakami

Panulis Jepang anu paling dikenal di planét ayeuna lahir di Kyoto tanggal 12 Januari 1949. Anjeunna turunan biarawan Budha sareng anak hiji-hijina. Kolotna, Miyuki sareng Chiaki Murakami, mangrupikeun guru Sastra. Kusabab kitu, saeutik Haruki gedé dikurilingan lingkungan budaya, kalayan seueur pustaka ti sababaraha penjuru dunya (dina kombinasi sareng Jepang).

Haruki Murakami cutatan.

Haruki Murakami cutatan.

Nya kitu, musik Anglo-Sakson mangrupikeun masalah anu umum di rumah tangga Murakami. Sakumaha tingkat pangaruh musik sareng sastra nagara-nagara Kulon mangrupikeun ciri khas tulisan Murakamian. Engké, lalaki ngora Haruki milih diajar téater sareng Yunani di Universitas Waseda, salah sahiji anu paling bergengsi di Jepang. Di dinya anjeunna pendak saha ayeuna pamajikanana, Yoko.

Pambuka panulis anu bakal datang

Salami waktos janten mahasiswa, Murakami damel di toko musik (pikeun rékaman vinil) sareng sering ka tempat jasa jazz "Genre musik anu dipikacinta." Tina rasa éta timbul yén di 1974 (dugi ka 1981) anjeunna mutuskeun pikeun nyéwa tempat pikeun ngadegkeun bar jazz babarengan sareng istrina; aranjeunna baptis anjeunna "Peter Cat." Pasangan mutuskeun henteu ngagaduhan murangkalih kusabab teu dipercaya ku generasi salajengna.

Kebangkitan panulis laris

Dina taun 1978, Haruki Murakami dikandung ideu ngeunaan janten panulis nalika pertandingan baseball. Taun payun dialungkeun Ngadangu lagu angin (1979), novél kahijina. Saprak lima taun éta, panulis Jepang tetep nyiptakeun carita kalayan karakter anu héran dina kaayaan anu rada teu pikasieuneun.

Murakami cicing di Amérika Serikat antara taun 1986 sareng 1995. Samentawis éta, peluncuran Kayu Norwegia — Judul alternatif tina Tokyo Blues- nandaan lepas landas dina karir sastrana. Sanaos carita na parantos dipuji ku jutaan pengikut di lima buana, anjeunna henteu dibebaskeun tina kritik anu ketat.

Fitur stilistis sareng konseptual pustaka Haruki Murakami

Surrealisme, realisme magis, oneirisme ... atanapi campuran sadayana?

Karya panulis ti bumi matahari terbit teu aya anu teu paduli. Naha aranjeunna kritik sastra, analis akademik atanapi pamiarsa, konsepsi jagad raya Murakamian ngahudangkeun rasa kareueus pisan atanapi permusuhan anu teu biasa. Nyaéta, sigana henteu aya titik tengah nalika nalungtik karya Murakami. Naha ieu pangadilan (pra) disababkeun?

Dina hiji sisi, Murakami nyandung nyerat ku niat éta defy logika, Kusabab komitmenna anu teu bisa dipungkir pikeun impian dunya. Akibatna, setélan langka anu diciptakeun ku Jepang parantos caket kana narasi anu teu nyata. Salaku tambahan, estetika, sababaraha karakter sareng sumber daya sastra jaga pisan kamiripan kalayan bentuk tina realisme gaib.

Anu tunggal Murakamian

Fantasi, suasana siga impian, sareng alam semesta paralel mangrupikeun unsur umum dina narasi Murakami.. Nanging, henteu gampang ditetepkeun dina arus anu khusus, kumargi dina carita aranjeunna lingkungan sareng waktos sering dibukaan atanapi distorsi. Deformasi réalitas ieu tiasa lumangsung dina kontéks ilusi atanapi dina benak tokohna.

Naha narasi Murakamian ngahasilkeun musuhan pisan?

Murakami, sapertos kapribadian terlaris anu sanés - Dan Brown atanapi Paulo Coelho, contona—, anjeunna dituduh "janten repetitive sareng karakter sareng catetan na." Salaku tambahan, detractors tina literatur Asia nunjukkeun yén henteuna sababaraha kali wates antara imajiner sareng nyata tungtungna lieur (henteu perlu?) Anu maca.

Najan kitu, seueur kalepatan Murakami ditingali salaku kahadéan anu hébat ku legiun penggemar sareng sora anu pikaresepeun pikeun cara aslina nyaritakeun carita. Sadaya ciri anu disebatkeun perkawis narasi anu dieusian ku unsur-unsur surreal ,like sareng impian ogé tiasa dititénan dina Tokyo Blues.

Murakami's 5 buku terlaris

  • Tokyo Blues (1987)
  • Babad manuk anu ngageleger dunya (1997)
  • Sputnik, cinta kuring (1999)
  • Kafka di basisir (2002)
  • 1Q84 (2009).

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.