Teu aya watesna dina reed

Teu aya watesna dina reed mangrupikeun karangan anu disiapkeun ku panulis sareng filologi ti Zaragoza Irene Vallejo. Diterbitkeun dina 2019, téks ieu nginget sacara rinci ngeunaan sajarah kreasi sareng evolusi buku dugi ka mangabad-abad. Sataun sanggeusna, berkat kasuksésan sareng panarimaanna, padamelan nampi sababaraha panghargaan, diantarana nyaéta: Spanyol National Essay Award sareng Critical Eye for Narative.

Kalayan karangan ieu, karir panulis kabur, junun ngaleuwihan 200.000 eksempel dijual sareng gancang janten pangicalna. Pagawéanana resep pisan dina taneuh Spanyol, anu ngamungkinkeun internalisasi na, parantos ditarjamahkeun kana langkung ti 30 basa dugi ka ayeuna.

Ngeunaan panulis

Dina taun 1979, kota Zaragoza ningal kalahiran Irene Somoza. Ti leuleutik pisan, anjeunna ngembangkeun hubungan sareng buku, salaku hasil tina kolotna maca ka anjeunna sareng nyarioskeun carita sateuacan bobo. Jam 6 anjeunna pendak Odyssey, Bapana nyarioskeun ka anjeunna wengi-wengi sakumaha carita, sareng ti dinya anjeunna mangrupikeun carita ngeunaan mitologi.

Dina jaman sakola na éta korban tina bullying ku sasama muridna, anu bahkan nyababkeun anjeunna nyiksa fisik. Kulawarga na mangrupikeun dukungan mendasar dina tahap ieu, sanaos tempat pangungsian na nyaéta buku. Pikeun Irene, sumping ka bumi sareng maca katingali mangrupikeun kasalametan.

Studi Profesional

Panulis tuh diajar na unggul en universitas Zaragoza sareng Florence, dimana anjeunna lulus sareng engké kenging gelar doktor di Filologi klasik. Saatos ngalengkepan karirna, anjeunna parantos ngahaturanan dirina pikeun nguatkeun sareng nyebarkeun sadayana anu aya hubunganana sareng klasik pustaka.

Kahirupan pribadi

Litterat nyaéta nikah ka produser pilem Enrique Mora, sareng saha anjeunna ngagaduhan putra anu namina Pedro.

Karya

Salaku tambahan pikeun padamelan salaku panulis sareng filologi, anjeunna damel salaku guru di sagala rupa paguron luhur di nagara éta. Dina waktos ayeuna, nyerat tulisan pikeun koran Spanyol El pais y Herald of Aragon, anu hikmah kuno saling pakait sareng téma modéren. Sababaraha ulasan ieu disusun dina dua karyana: Kaliwat anu ngantosan anjeun (2008) jeung Batur nyarioskeun perkawis urang (2010).

Balapan sastra

Panulis kedah kiridit na 8 buku, pos kahijina nyaéta: Lampu dikubur, Thriller anu dirilis dina 2011. Teras, anjeunna ngabijilkeun literatur pikeun murangkalih sareng nonoman, sareng Panemu perjalanan (2014) jeung Legenda pasang surut (2015). Anjeunna teraskeun sareng: Peluit pamanah, carita cinta jeung petualangan diterbitkeun dina 2015.

Buku pang anyarna dugi ka taun 2019: Teu aya watesna dina reed, y dina waktu anu singget janten panglakuna. Ésai ieu parantos dipasihkeun sababaraha kali ti saprak diterbitkeun. Salaku tambahan kana Panon Kritik Narasi (2019) sareng National Essay (2020), anjeunna ogé nampi bédana: Los Libraryeros nyarankeun (2020), José Antonio Labordeta Hadiah kanggo Sastra (2020) sareng Hadiah Aragón 2021.

Pangwangunan

  • Perpustakaan sareng terminologi kritis-sastra di Marcial (2008)
  • Kaliwat anu ngantosan anjeun (2010)
  • Lampu dikubur (2011)
  • Panemu perjalanan (2014)
  • Legenda pasang surut (2015)
  • Peluitna pamanah (2015)
  • Batur nyarioskeun perkawis urang (2017)
  • Teu aya watesna dina reed (2019)

Teu aya watesna dina reed (2019)

Mangrupikeun carita langkung ti 400 kaca, anu nyaritakeun penemuan buku, bagian tina kamekaranana sareng kajadian penting salami sajarah na. Dina karya ieu sakitar 3000 taun kajadian dijelaskeun, antara jaman baheula sareng ayeuna. Karangan va ti saprak nyiptakeun buku munggaran, perpustakaan munggaran sareng pamiarsa dunya kuno, nepi ka ayeuna.

Kalayan karya ieu panulis tiasa janten awéwé kalima anu kéngingkeun Hadiah Essay Nasional Spanyol (2020), salian ti nampi koméntar anu hadé. Diantara pujian, kecap-kecap tina Mario Vargas Llosa menonjol: “Kacida alusna ditulis, kalayan halaman-halaman anu paling dipuji; resep buku sareng maca mangrupikeun suasana anu ngalirkeun halaman karya ieu ”.

Carita anu lahir di tengah kasusah

Panulis ngalaman waktos kulawarga anu sesah Nalika anjeunna ngamimitian nyerat buku ieu, putrana gering parna. Salami sababaraha bulan anjeunna cicing di rumah sakit sareng budak leutikna, satengahing perawatan médis, kémoterapi, jarum sareng baju biru.

tapi Irene sakali deui ngungsi kana literatur, waktos ieu nyerat karanganna nyalira. Nalika dihaleuangkeun ku salakina, anjeunna badé angkat ka imah, nyandak buku catetanna, sareng mimiti nyerat. Ku cara kieu, litterat ngagaduhan momen katenangan sareng perdamaian, jauh tina hariwang tina waktos éta. Tanpa curiga yén anjeunna bakal nyerat kasuksésan anu bakal ngarobah kahirupan aranjeunna.

Carita anu bénten sareng lengkep

Katalog seueur Teu aya watesna dina reed salaku karangan anu luar biasa sareng luar biasa, kumargi eusina lengkep sareng rupa-rupa. Di jerona, tiasa mendakan detil anu umum sareng tradisional sapertos humor, puisi, narasi, carita désa, biografi, fragmen jurnalistik sareng etimologi. Salian ti adegan sajarah anu hébat aya dina lintasan éksténsif éta langkung ti 30 abad.

Ngaran anu panulis mimitina hoyong masihan ésai nyaéta: Kasatiaan misterius, pikeun mayar upeti ka Borges. Tapi éta dirobih ku saran ti imah penerbitan, waktos ieu ngarujuk ka Pascal, anu nunjukkeun yén manusa "mikir alang".

komposisi

Pagaweanana ngandung 2 bagian; kahiji: Yunani ngabayangkeun masa depan, kalayan 15 bab lengkep di jero. Di dinya, carita ngalangkungan sababaraha rupa: kahirupan sareng karya Homer, medan perang Alexander the Great, Perpustakaan hébat Alexandria - kamuliaan sareng karusakanana - Cleopatra. Ogé, waktos-waktos sesah waktos sareng prestasi: awal abjad, buku munggaran sareng toko buku anu ngumbara.

Teras anjeun gaduh bagéan kadua: Jalan-jalan di Roma. Bagéan ieu ngandung 19 bab, diantarana nyaéta: "Panulis Miskin, Pamiarsa Sugih"; "Librero: perdagangan résiko"; "Ovid tabrakan sareng sénsor"; sareng "Canon: riwayat alang-alang". Panulis ngaku yén aya pihak katilu anu dugi ka diciptakeun mesin cetak, tapi mutuskeun ngajaga kontén éta, sabab éta bakal ngajantenkeun karangan panjang pisan.

Sinopsis

Éta karangan anu ngalangkungan elaborasi buku ngalangkungan matéri anu béda-béda, sapertos: haseup, batu, liat, alang-alang, gerabah, papirus, perkamen, sareng lampu. Naon deui, ogé nyaritakeun kajadian sajarah dimana aranjeunna dijelaskeun: medan perang, letusan gunungapi, istana Yunani, awal perpustakaan sareng tempat ngadamel salinan tulisan tangan.

Salila carita karakter anu béda muncul sareng berinteraksi, saha kudu ngungkulan sajumlah anu cukup tina kasusahan pikeun ngajagaan buku. Sanés sanés ngeunaan pahlawan super, tapi perkawis jalma biasa: guru, juragan penjualan, juru tulis, juru dongéng, pemberontak, panarjamah, budak, sareng anu sanésna.

Kitu ogé, éta nyarioskeun sajarah kontémporér; Bagéan penting tina perjuangan anu merhatikeun téma literatur kakeunaan. Akun lengkep ngeunaan sababaraha tahap anu dilakukeun ku buku dina prosés salamet salaku salah sahiji cara anu paling penting pikeun nyebarkeun élmu.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.