Francisco de Quevedo. Pengetan pupusna. Sonét

Dinten naon waé nyaéta dinten anu saé kanggo émut sareng maca Don Francisco de Quevedo sareng Villegas, salah sahiji panulis anu kawéntar di Jaman emas sareng sadaya waktos. Tapi dinten ieu aya alesan anu langkung ageung naha a ulang taun anyar pupusna dina 1645. Éta di Villanueva de los Orok, kota La Mancha anu geulis caket ka kuring, dimana anjeunna dikubur. Janten aya s ieupilihan 7 tina sonnét na.

Sonét

Nangtukeun CINTA

Éta ngaduruk és, éta seuneu beku
éta mangrupikeun tatu anu nyeri sareng teu tiasa dirasa,
éta alus anu diimpikeun, hadiah anu goréng,
reureuh sakeudeung pisan.

Éta mangrupikeun pangawasan anu masihan urang jaga,
pengecut kalayan ngaran gagah,
leumpang ngalamun di antara jalma-jalma,
cinta ngan ukur dipikacinta.

Éta kabébasan dibui
anu tahan dugi ka parasismeu terakhir,
panyakit anu tumuh upami diubaran.

Ieu anak Asih, ieu jurang anjeun:
tingali naon silaturahim anjeunna bakal gaduh nanaon
anjeunna saha anu bertentangan sareng dirina dina sagala hal.

Éta mangrupikeun impian dinten énjing, énjing badé bumi ...

Éta impian kamari, énjing badé badarat.
Teu lami sateuacan nanaon, sareng teu lami saatos haseup!
Sareng cita-cita takdir, sareng kuring nganggap
ngan nunjuk kana pager anu nutup kuring!

Pertempuran singkat tina perang anu penting,
dina pertahanan kuring, kuring bahaya pisan,
sareng bari nganggo senjata kuring kuring nyéépkeun diri,
kirang awak anu nguburkeun kuring host kuring.

Ayeuna teu aya kamari, énjing teu acan sumping;
dinten ayeuna kajantenan sareng ayeuna aya, kalayan gerakan
anu ngalantarankeun kuring maot.

Pacul waktos sareng waktosna
éta dina mayar kanyeri sareng perawatan kuring
aranjeunna ngagali hirup kuring tugu kuring.

DEFINISI KASIH

Beg nya? Ngahina? Cinta anjeunna
Nuturkeun dirina? Fend? Candak eta? Ngambek?
Hoyong sareng henteu hoyong? Nyanggakeun kaéra
parantos sarébu pujukan tetep mantep?

Gaduh saé? Coba pisah?
Tarung dina panangan na ambek?
Cium anjeunna sanaos dirina sareng anjeunna janten gelo?
Coba, sareng teu sanggup, mecat kuring?

Ngawartosan abdi keluhan? Tegur rasa kuring?
Sareng pamustunganana, ka tempat anu gancang-gancang kuring,
ngeureunkeun kekerot? Nunjukkeun henteu njijikkan?

Ngidinan kuring ngaluarkeun kaos?
Milarian beresih sareng pas pisan?
Ieu cinta sareng sésana nyaéta seuri.

DINA SILIH NÉangan TRANQUILITY IN CINTA

Kuring mikeun rangkulan bayangan kabur,
dina impian jiwa kuring janten capé;
Abdi nyéépkeun gelut nyalira wengi sareng siang
sareng goblin anu kuring bawa dina panangan.

Nalika kuring hoyong ngaitkeun anjeunna langkung sareng hubungan,
sareng ningali késang kuring éta ngabelesat kuring,
Kuring balik sareng kakuatan anyar pikeun nekad kuring,
sareng tema ku cinta ngacapruk kuring.

Abdi badé males ka gambar anu sia-sia
éta henteu tinggaleun panon kuring;
Ngabodorkeun kuring, sareng tina nyindiran kuring, lumpat kalayan bangga.

Kuring mimiti nuturkeun dirina, kuring kurang énergi,
sareng kumaha ngahontalna Abdi hoyong,
Kuring ngajantenkeun cimata ngalir ka anjeunna di walungan.

Kalayan conto nunjukkeun FLORA sing singget
Tina geulis, Sanés ngaruksak éta

Nonoman taun, anu ambisius
éra kebon, anu ngajelma
ruby seungit, disingget nembak,
ogé taun anggapan anu saé:

ostentasi subur mawar,
déwa lapangan, béntang pager hirup,
tangkal badami dina kembang salju sorangan,
naon anu diantisipasi ka heats osa:

teguran téh, aduh Flora! bisu
kaéndahan sareng kareueus manusa,
anu tunduk kana hukum kembang.

Umur anjeun bakal pas nalika anjeun ragu,
ti kamari anjeun kedah kuciwa énjing,
sareng telat, sareng ku nyeri, anjeun bakal bijaksana.

Bandingkeun biantara cintana ka na
Tina jalan

Béngkok, henteu rata, lemes sareng tarik,
anjeun cicingeun nyelip di antara kembang,
maok aliran tina heats,
bodas dina busa, sareng pirang siga emas.

Dina kristal anjeun ngaluarkeun harta karun anjeun,
Plectrum cair pikeun cinta pedesaan,
sareng nyetél ku tali nightingales,
anjeun seuri ageung, anu kuring ceurik.

Kaca dina pujian lucu,
gumbira anjeun angkat ka gunung, sareng raheut
frothy grey sareng rintih.

Sanés sanésna ati ati,
ka panjara, ceurik parantos sumping,
bageur, teu dihaja sareng percaya diri.

LUARASAN JEUNG POSTERIOR
PERASAAN KASIH

Kuring teu kasieun maot, kuring henteu nolak
bérés hirup, ogé kuring henteu pura-pura
manjangan maot ieu, anu parantos lahir
dina waktos anu sareng hirup sareng perawatan.

Hapunten abdi angkat teu aya padumukan
awak anu sumanget asih parantos ngigel,
padang haté salawasna
dimana sadayana cinta ngawasa.

Tanda masihan kuring ngaduruk seuneu anu langgeng,
sareng tina sajarah anu matak nyeri hate sapertos kieu
ceurik kuring anu lembut bakal ngan ukur panulis.

Lisi, mémori nyarioskeun ka kuring,
sabab kuring sangsara tina naraka anjeun
nyebut kamulyan nalika sangsara siksa.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.