Siga cai pikeun Coklat

Siga cai pikeun Coklat

Siga cai pikeun Coklat

Siga cai pikeun Coklat Éta mangrupikeun karya anu paling dikenal ti panulis Méksiko Laura Esquivel. Saatos diterbitkeun dina 1989, janten klasik dina sastra internasional. Mangrupikeun novel mawar kalayan nada realisme gaib anu kasohor. Dina 2001, koran dunya kalebet naratif dina "daptar 100 novél pangsaéna dina basa Spanyol abad ka-XNUMX."

Plot didasarkeun kana kahirupan Tita, awéwé anu hirup antara cinta teu mungkin sareng masak, sareng saha anu bakal ngalaman sababaraha kasusah pikeun saluyu sareng tradisi kulawarga. Hatur nuhun kana sajarah ieu, Esquivel mangrupikeun panulis asing anu mimiti di meunang panghargaan ABBY anu kawéntar, dina taun 1994. Ti saprak dileupaskeun dugi ka ayeuna, karya ieu parantos ngajual langkung ti 7 juta éksemplar sareng parantos ditarjamahkeun kana langkung ti 30 basa.

Ringkesan tina Siga cai pikeun Coklat (1989)

Josephite —Atawa Tita, sakumaha sadayana terang ka dirina— anjeunna anu bungsu ti tilu sadulur. Anjeunna mangrupikeun produk tina union antara María Elena sareng Juan De la Garza. Saprak anjeunna aya dina rahim indungna - Mama Elena - anjeunna tiasa kadéngé ceurik, bahkan dina dinten kalahiran dini di dapur peternakan kulawarga. Kalayan ngan ukur dua dinten, Tita yatim ti bapa sareng janten digedékeun gigireun tukang masak bumi, Nacha.

Ti saprak ngora pisan, lingkungan numana tumuh ngajadikeun anjeun resep seni kuliner, anu anjeunna nyampurnakeun dina ajaran Nacha. Salila nonoman na, Tita diulem kana hajatan; Tuh pendak sareng Pedro, duanana aranjeunna murag asih dina pandangan heula. Henteu lami saatos - termotivasi ku parasaan jero na - lalaki ngora ieu angkat ka kulawarga De la Garza ranch, bertekad pikeun nyungkeun Mamá Elena pikeun panangan anu dipikacinta.

Paménta Peter ditolak, siga, numutkeun adat istiadat waktos, Tita —Margi janten putri bungsu— anjeunna kedah tetep jomblo pikeun ngurus indungna dina sepuhna. Dina propésiproposal, Mamá Elena nawiskeun anjeunna kasempetan pikeun nikah ka anu pangpayunna: Rosaura. Teu disangka-sangka, éta nonoman nampi komitmen éta, kalayan tujuan caket kana cinta hirupna.

Hiji dinten sateuacan nikah, Nacha maot. Dina consecuense, Tita kedah tukang masak énggal. Kawinan lumangsung sareng Tita kaselep dina kasedihan anu jero, kitu ngaliwatan unggal piring anjeunna ngirimkeun sus langkung jauh perasaan.

Ti dinya mangrupikeun serangkaian acara, sanaos seueur anu diarepkeun, bakal ngagaduhan liku-liku anu bakal ngareuwaskeun langkung ti hiji anu resep maca. Karep, kanyeri, kagilaan jeung adat istiadat waktos éta, aranjeunna sababaraha bahan anu bakal ngahirupkeun carita ieu dumasar kana cinta "terlarang".

Analisis Siga cai pikeun Coklat (1989)

struktur

Siga cai pikeun Coklat mangrupakeun novél pink kalayan réalisme gaib anu dicirian. Parantos 272 kaca sareng dibagi kana 12 bab. Éta diatur di daérah Méksiko, khususna di kota Piedras Negras de Coahuila. Caritana dimimitian taun 1893 sareng ngalangkungan 41 taun; dina mangsa éta Révolusi Méksiko (1910-1917) kaayaan anu kagambar dina alur.

Diantara kekhasan damel, panulis ngagambarkeun bab sareng sasih taun sareng ngiringan masing-masing nami asakan khas Méksiko. Dina awal unggal bagian, bahan-bahanna kakeunaan, sareng bari narasi na dibuka, resepna dijelaskeun sacara rinci. Novel ieu dipatalikeun ku narator jalma katilu, anu namina bakal dikedalkeun dina akhir ieu.

karakter

Tita (Josephite)

Anjeunna protagonis sareng sumbu utama novel, putri bungsu kulawarga De la Garza sareng a tukang masak anu luar biasa. Anjeunna ngagaduhan nasib anu hanjakal henteu tiasa sareng cinta hirupna, sanaos aranjeunna cicing di bumi anu sami. Ditindes ku indungna, anjeunna bakal ngungsi kana karepna anu sanés, masak. Ku cara gaib, anjeunna bakal nyebarkeun émosi na ku resep anu saé.

Mama Elena (Maria Elena de La Garza)

Ieu téh mangrupa indungna Rosaura, Gertrudis sareng Tita. éta awéwé anu kuat watekna, otoriter sareng ketat. Saatos janten randa, anjeunna kedah janten kepala kulawarga sareng kedah ngurus peternakan sareng sadaya putrina.

Pedro Muzquiz

Anjeunna mangrupikeun bintang bintang dina novel; sanaos teu asa-asa bogoh ka Tita, Anjeunna mutuskeun nikah sareng Rosaura supados tetep caket ka cinta na. Paduli waktos sareng kaayaan naon, parasaan na pikeun Tita bakal tetep gembleng.

Nacha

Anjeunna tukang masak tina racho kulawarga De la Garza, sareng saha, salaku tambahan, maénkeun peran anu penting dina kahirupan protagonis.

Rosaura

Anjeunna mangrupikeun putri anu munggaran tina pasangan De la Garza, wanoja anu boga prinsip sareng adat istiadat, saha anjeunna kedah nikah ka Pedro ku paréntah indungna.

Palaku sejenna

Sapanjang carita karakter séjén interaksi anu bakal tungtungna masihan touch tinangtu pikeun plot. Diantarana urang tiasa nyorot: Gertrude (Adi Tita), Chencha (Babu sareng réréncangan Tita) sareng Jhon (dokter kulawarga).

curiosities

Panulis nikah ka sutradara Alfonso Arau ti taun 1975 dugi ka 1995, ieu teh Gerentes ngalakukeun pilem adaptasi tina novel. Laura nyalira tanggel waler nyerat naskah pikeun pilem éta, kalayan kerjasama salakina. Pilem ieu mangrupikeun kasuksésan anu luar biasa ti saprak perdana na di 1992, kalayan produksi 100% Méksiko, dilélér ku 10 penghargaan Ariel sareng langkung ti 30 tarjamahan.

Pilem ieu tetep aya di bioskop Méksiko anu paling luhur dina mangtaun-taun. Anjeunna dicalonkeun pikeun panghargaan penting, sapertos: Goya sareng Golden Globe Awards dina 1993. Tapi, henteu sadayana rosy: dina 1995 panulis ngagugat mantan salakina kusabab ngajantenkeun tanda klausa (dina basa Inggris) dina dokumén cerai. Dimana anjeunna nyerah hak novél. Pamustunganana, panulis Méksiko meunang sidang.

Sababaraha data biografi panulis Laura Esquivel

Panulis Laura Beatriz Esquivel Valdés lahir Cuauhtémoc (Mexico), dinten Saptu 30 Séptémber 1950. Anjeunna mangrupikeun putri katilu perkawinan antara Josefa Valdés sareng telegrapher Julio Esquivel. Dina 1968, anjeunna lulus sareng gelar Pendidikan Awal budak leutikogé diajar Teater sareng Dramatik Creation dina kategori barudak di CADAC (Mexico City).

Jalur karir

Ti saprak 1977, anjeunna janten guru di sagala rupa bengkel téater, konsultasi naskah sareng laboratorium nyerat, di kota Méksiko sareng Spanyol anu béda. Salami 10 taun (1970-1980) anjeunna nyerat sababaraha naskah pikeun program televisi Méksiko pikeun murangkalih. Dina taun 1985, anjeunna damel debut di daérah sinematografi kalayan nyiptakeun naskah pikeun pilem: Chido Guán, El Tacos De Oro.

kawijakan

Ti saprak 2007 anjeunna kalibet kana politik; sataun saterusna anjeunna janten Diréktur Jenderal Kabudayaan di Coyoacán dugi ka 2011. Anjeunna mangrupikeun bagian tina partai Morena (Gerakan Régenerasi Nasional), sareng anu kapilih dina 2015 salaku wakil féderal Kongrés Uni di Méksiko.

Balapan sastra

Dina 1989, anjeunna nampilkeun novel kahijina, judulna Siga cai pikeun Coklat. Saatos kasuksésan buku ieu, panulis ngahasilkeun salapan naratif tambahan ti 1995 ka 2017, anu ieu sapertos anu menonjol: Gancang sakumaha kahayang (2001), Malinche (2005), Buku catetan Tita (2016) y Kapungkur kuring hideung (2017); ieu dua panungtung ngalengkepan trilogi Siga cai pikeun Coklat.

Buku ku Laura Esquivel

  • Siga cai pikeun Coklat (1989)
    • Siga cai pikeun Coklat (1989)
    • Buku catetan Tita (2016)
    • Kapungkur kuring hideung (2017)
  • Hukum sunda (1995)
  • Intisari succulent (carita) (1998)
  • Bentang laut (1999)
  • Buku émosina (2000)
  • Gancang sakumaha kahayang (2001)
  • Malinche (2006)
  • Lupita resep nyetrika (2014)

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.