Rosa Chacel. Pengetan pupusna. Puisi pilihan

Rosa Chacel Anjeunna pujangga, ésistén, sareng novelis. Lahir di Valladolid di 1898, tilar dunya dinten sapertos dinten ayeuna taun 1994 di Madrid, dimana anjeunna cicing. Numbu ka Generasi 27Anjeunna kolaborasi sareng sababaraha majalah sareng ngiringan dina kumpulan pustaka penting dina waktos sapertos Athenaeum. Tina karyana anu jembar, diwangun ku novel, ésai, carita pondok jeung puisi, novelna kasohor Lingkungan Maravillas. Anjeunna meunang Panghargaan Sastra Nasional Spanyol di 1987, antara séjén. Ieu salah sahiji pilihan sajak. Pikeun émut atanapi mendakanana.

Rosa Chacel - Puisi Dipilih

Pelaut

Éta anu hirup di dunya lahir:
entong nuturkeun aranjeunna ku panon anjeun,
teuteup anjeun anu hégar, dipupuk ku kategasan,
ragrag dina sampéanna siga anu teu daya teu upaya nangis.

Aranjeunna jalma anu hirup dina cairan,
ngan ukur ngupingkeun haté indung anu ngagugulung aranjeunna,
pulsa tenang atanapi badai
sapertos misteri atanapi lagu lingkungan anu pikaresepeun.

Kukupu peuting

Saha anu tiasa nyepeng anjeun déwa poék
saha anu bakal wani ngelus awak anjeun
atanapi ngambekan hawa wengi
ngalangkungan rambut coklat dina ramo anjeun? ...

Ah, saha anu ngabeungkeut anjeun nalika anjeun lulus
dina dahi sapertos napas sareng buzz
ari dioyagkeun ku hiber anjeun
sareng saha anu tiasa tanpa maot! ngaraos anjeun
ngageter dina biwir dieureunkeun
atanapi seuri dina kalangkang, teu katutup,
iraha jubah anjeun nabrak témbok? ...

Naha datang ka agam lalaki
upami anjeun henteu kagolong kana dagingna atanapi kagungan
sora ogé anjeun tiasa ngartos témbok?

Naha mawa wengi buta panjang
éta henteu pas dina cangkir wates ...

Tina napas kalangkang anu teu diucapkeun
yén leuweung condong kana lamping
-batu rusak, lumut teu katebak-,

tina log atanapi anggur,
tina sora tiiseun tiiseun
panon datang tina jangjang lalaunan anjeun.

Méré datura lagu peuting na
anu ngalangkungan kompas anu ivy jalan
naek ka luhur tangkal
nalika rattlesnake nyeret cingcin na
jeung sora lemes diteunggeulan dina tikoro
diantara silt anu nyéhatkeun bakung bodas
nonton peuting pisan ...

Di gunung anu buluan, di pantai
dimana ombak bodas ngahiang
katiisan manjang aya dina hiber anjeun ...

Naha anjeun bawa ka kamar tidur,
kana jandela anu kabuka, yakin, teror? ...

Ratu Artemis

Linggih, sapertos dunya, ku beurat anjeun sorangan,
karapihan lamping dina rok anjeun manteng,
tiiseun sareng kalangkang guha laut
gigireun suku bobo anjeun.
Ka kamar jero naon bulu soca anjeun masihan
sabab naék beuratna sapertos langsir, lalaunan
sapertos selendang panganten atanapi baju panguburan ...
naon ari anu tetep disumputkeun tina waktos?
Dimana jalan anu biwir anjeun mendakan,
kana jurang karnal tikoro anjeun turun,
Naon kasur abadi anu dimimitian dina sungut anjeun?

Anggur lebu alkoholna pait ngaluarkeun napas
bari gelasna ditingalkeun, kalayan lirénna, napas.
Dua uap naekeun seungitna rahasia,
aranjeunna diperhatoskeun sareng diukur sateuacan bingung.
Kusabab cinta longs kuburan na dina daging;
hoyong bobo maotna dina panas, tanpa hilap,
ka lullaby ulet yén getih murmurs
bari kalanggengan ngéléhkeun dina kahirupan, insomniac.

Anjeun, pamilik sareng padumuk retakan ...

Anjeun, pamilik sareng padumuk retakan,
emula tina viper Argentina.
Anjeun, anu nyingkirkeun kaisar karajaan
sareng anjeun kabur ti matahari terbit dina jam kabisat.

Anjeun, naon, sapertos tukang anyaman emas
anu ngagiling dina juru surem anu poek,
anggur anjeun henteu tuang, éta wadah mudun
na enya, getihna anjeun memeres, sippy.

Anjeun angkat, tanpa noda diri anjeun, diantara anu teu murni
nuju ka tempat anu aya tilas menak,
japati nyusu anak anakna.

Kuring, antukna, bari getihan, poék
naék témbok kuring ngancam,
Kuring nincak hantu anu hurung dina wengi-wengi kuring teu bobo.

Abdi mendakan tangkal zaitun sareng acanthus ...

Abdi mendakan tangkal zaitun sareng acanthus
éta tanpa terang anjeun melak, kuring mendakan saré
batu dahiut anjeun leupaskeun,
sareng manuk kawung anu satia, lagu solemni.

Domba abadi, nyoco kana lagu
tina wanci anjeun sareng subuh anjeun,
kareta-kareta mobil anu edan, angkat
tina waktos pait anjeun ku duka.

Muse ambek sareng telenges beureum,
déwasa anu tenang sareng déwa murni
yén dimana anjeun ngimpi dinten ayeuna linggih.

Tina potongan-potongan ieu kuring nyusun patung anjeun.
Babaturan urang taun-taun kuring kaitung:
langit sareng polos kuring nyarios ngeunaan anjeun.

Musik gelap, ngageter ...

Musik gelap, ngageter
perang salib kilat sareng trills,
tina napas jahat, ketuhanan,
tina bakung hideung hideung ebúrnea naék.

Halaman anu beku, éta henteu wani
salin rupa nasib anu teu tiasa disébutkeun.
Cangreud tiiseun soré
sareng mamang dina orbit cucuk na.

Kuring terang éta disebut cinta. Abdi henteu hilap,
atawa, legion seraphic éta,
aranjeunna ngahurungkeun halaman sajarah.

Anyarkeun lawon anjeun dina laurel emas,
bari ngadangu hate ngahégak,
sareng inuman satia nektar kana ingetan anjeun.

sumber: Kana satengah sora


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.