Pulo handapeun laut ku Isabel Allende

Pulo handapeun laut.

Pulo handapeun laut.

Diterbitkeun dina 2009, Pulo handapeun laut nyaéta novél ku Panulis Chili-Amérika Isabel Allende. Éta nyaritakeun perjuangan pikeun kabébasan budak Zarité - katelah Teté - di Haiti dina abad ka-1810. Buku ieu dugi ka opat puluh taun ti saprak kakejaman sareng budak leutik anu diisi ku anjeunna dugi ka XNUMX, waktos pamalesan akhir na di New Orleans.

Wasiat beusi ditetepkeun ku pangrojong budak sanés kana wirahma drum Afrika sareng voodoo. Maka timbul wanoja bertekad pikeun ngaleupaskeun beban jaman baheula sareng mendakan cinta sanaos sangsara. Numutkeun ka K. Samaikya (2015) ti Universitas Acharya Nagarjuna (India), "Pulo handapeun laut éta mangrupikeun carita paling dramatis dina abad ka tujuh belas. Sareng mangrupikeun narasi ngeunaan hiji-hijina pemberontakan budak anu suksés di sakabeh dunya ”.

Ngeunaan Isabel Allende

Lahir sareng kulawarga

Isabel Allende Llona lahir di Lima, Peru, tanggal 2 Agustus 1942. Anjeunna mangrupikeun cikal ti tilu duduluran. perkawinan antara Tomás Allende (misan munggaran Salvador Allende, présidén Chili ti 1970 ka 1973) sareng Francisca Llona. Bapana damel salaku sekretaris kedutaan Chile di Lima dina waktos kalahiran. Saatos cerai pasangan di 1945, Llona balik deui ka Chili sareng tilu murangkalihna.

studi

Indungna bakal nikah deui ka Ramón Huidobro Rodríguez di 1953, diplomat anu ditugaskeun ti saprak taun éta ka Bolivia. Tuh, si Isabel ngora diajar di sakola Amérika di La Paz. Teras, anjeunna réngsé kuliah di lembaga swasta Inggris di Libanon. Wangsulna ka Chili di 1959, anjeunna nikah ka Miguel Frías, anu anjeunna ngagaduhan dua murangkalih salami 25 taun union, Paula (1963-1992) sareng Nicolás (1967).

Terbitan munggaran

Antara taun 1959-1965, Isabel Allende mangrupikeun bagian tina Organisasi Pangan sareng Pertanian PBB (FAO). Ti taun 1967 anjeunna nyerat tulisan pikeun majalah Paula. En 1974 anjeunna ngadamel terbitan kahijina dina majalah barudak mampato, Eyang Panchita. Taun anu sami anjeunna ogé ngaluncurkeun Lauchas sareng lauchones, beurit sareng beurit (Carita nak).

Diasingkeun di Vénézuéla

Dina taun 1975, Isabel Allende kapaksa diasingkeun sareng kulawargana di Vénézuéla kusabab atos diktator Pinochet. Di Caracas anjeunna damel kanggo koran El Nacional sareng di SMA, dugi ka terbitna novel kahijina DPR ROH (1982). Éta mangrupikeun titik awal tina legenda éditorial anu ngajantenkeun anjeunna salaku pangarang hirup anu paling sering dibaca di antara panyatur Spanyol dugi ka ayeuna.

Panulis laris sanés tanpa kritik anu nguntungkeun

Nepi ka kiwari, Isabel Allende parantos ngical langkung ti 71 juta buku, ditarjamahkeun kana 42 basa. Sanaos kasuksésan komérsial anu seueur - utamina di Amérika Serikat -, Aya seueur anu ngarusak gaya sastrana. Pulo handapeun laut tacan kajantenan. Perkawis, penerbit Weekly (2009) ngritik novél, sabab "... éta ngungkabkeun pangarang anu nalungtik tumpukan kanyataan anu teu ageung tanpa diajar hiji bebeneran".

ogé, Janis Elizabeth (Panyekel Buku, 2020) mecat salaku "kirang masak" sareng "nimpa" sababaraha adegan séks Pulo handapeun laut. Éta ogé nyatakeun yén Allende "mundur tina moderasi sareng empati anu penting pikeun masalah sapertos kitu" (perbudakan). Nanging, Daptar Buku diprediksi dina peluncuran na: "Permintaan pikeun novél anu saé sareng jero ieu ngeunaan kawani lalaki sareng awéwé anu ngorbankeun sagala rupa kabébasan bakal luhur."

Ringkesan Pulo handapeun laut

Mimiti carita ayana di Saint - Domingue Island (Hispaniola) dina 1770an. Di dinya, Zarite alit sareng langsing (katelah Tete) ditampilkeun. Anjeunna mangrupikeun putri budak Afrika anjeunna henteu kantos pendak sareng salah saurang pelaut bodas anu nganteurkeun indungna ka dunya anyar. Ngaliwatan budak leutik anu karasa dieusian ku kasieun, anjeunna mendakan katenangan di tengah sora kendang sareng voodoo muji dipraktekeun ku budak lain.

Tete dipésér ku Violette - tukang mulatto anu ambisius - atas nami Toulouse Valmorain, ahli waris Perancis umur dua puluh taun ka kebon gula. Anu gaduh bumi janten gumantung ka budak, sanaos tujuan aslina pikeun mésér kabogohna, Eugenia García del Solar. Saatos perkawinan, kaséhatan Eugenia mimiti buruk sareng anjeunna ngalaman sababaraha keguguran berturut-turut anu ngabawa anjeunna ka amburan kegilaan.

Kekejaman sareng pangharepan

Sababaraha taun sateuacan maot, Eugenia ngatur ngalahirkeun anak anu hirup, Maurice, dipercayakeun ka Zarite pikeun didikna. Dina titik ieu, Tete anu kantos rickety parantos robih janten nonoman anu voluptuous, anu dipikahoyong pisan ku Valmorain. Juragan nyiksa tungtungna perkosa budakna paduli hubungan indung-putra anu dipikacinta dikembangkeun sareng cikalna. Tete janten reuneuh ku murangkalih anu bakal dicandak ti saprak lahir.

Isabel Allende.

Isabel Allende.

Valmorain masrahkeun orok ka Violette, nikah dina waktos ieu ka Kaptén Étienne Relais. Tete mendakan kasenangan sareng kaasih di hiji budak anu nembé sumping di perkebunan, Gambo. Tapi perkosaan Toulouse teras-terasan, janten nalika Gambo kabur ngiringan budak anu barontak, anjeunna henteu tiasa nuturkeun anjeunna kusabab anjeunna hamil deui. Sanaos, waktos ayeuna aranjeunna ngantep anjeunna tetep sareng mojang éta, disebat Rosette.

Revolusi budak sareng perang sadulur

Rosette nampi pendidikan babu sareng janten teu leupas tina Maurice, sanaos Valmorain henteu satuju. Saatos pemberontakan budak anu dipimpin ku Toussaint Louverture pecah, Gambo ngingetkeun Zarite anu dipikacinta yén perkebunan Valmorain badé diduruk. Tapi anjeunna nolak ninggali Maurice, rada ngingetkeun anu gaduh tanah Perancis di tukeran kabébasan na sareng putrina.

Kulawarga Valmorain ngalih sadayana ka Le Cap, kalebet Zarite sareng Rosette. Sakali dipasang, Tete mimiti nampi arahan resmi ti Zacharie, juru jok jok pamaréntahan. Engké, urang Valmorains dipaksa deui diasingkeun saatos pecah perang anu bakal dipungkas ku kabentukna Républik Hideung Haiti.

New Orleans

Di Louisiana, Valmorain ngadegkeun perkebunan énggal sareng nikah ka Hortense Guizot, awéwé despotis sareng sarakah. Dunungan anu anyar henteu kedah lami-lami bentrok sareng Maurice, Zarite sareng Rosette, janten, anjeunna henteu ragu-ragu nyiksa pelayan hideungna. Masalah anu paling ageung nyaéta Tete sareng putrina masih dianggap budak.

Valmorain tetep henteu tetep janji sanaos nandatangan kabébasan hamba hideungna. Maurice nentang kaayaan anu ngahinakeun sareng dikirim diajar di pasantrén di Boston, dimana anjeunna ngiringan ngiringan musyawarah. Saatos sababaraha taun, Zarite ngatur kabébasan anu ditunggu-tunggu ku anjeunna sareng putrina kalayan épéktip kalayan bantosan pandita.

Reuni bahagia Zarite

Tete parantos ngahijikeun deui di New Orleans sareng Violette sareng Jean Relais, anu terakhir nyaéta putra kahijina anu dipisahkeun ku Valmorain. Nya kitu, anjeunna mimiti damel salaku awéwé bébas di toko Violette (nikah waktos éta ka Sancho García del Solar). Kabagjaan Zarite beuki ningkat nalika kahontal ku Zacharie. Duanana murag asih sareng salaku hasil tina karep éta aranjeunna ngalahirkeun budak awéwé.

Balikna Maurice

Pas Maurice balik deui ka New Orleans, anjeunna komunikasi ka bapakna (gering) niatna pikeun nikah sareng Rosette. Valmorain ambek sareng sia-sia ngalawan perkawinan antara satengah sadulur, sabab Zarite sareng Zacharie konspirasi pikeun ngajantenkeun kawinan. Rosette henteu lami janten hamil, Nanging, anjeunna dipenjara "kusabab nyabok awéwé kulit bodas" (Hortense Guizot) di tempat umum.

Kaséhatan Rosette gancang parah di panjara. Anjeunna pamustunganana dileupaskeun berkat mediasi Valmorain paeh sareng hoyong pisan akur deui sareng putrana. Akhirna, Rosette pupus ngalahirkeun orok anu namina Justin. Maurice, nyeri haté, mutuskeun pikeun ngurilingan dunya. Sateuacan angkat, anjeunna masrahkeun ngangkat putrana ka Zarite sareng Zacharie, anu ngarep ka hareup kalayan harepan sareng kulawarga anyar.

Pulo handapeun laut

Tinjauan tina Tinjauan Buku New York Times tanda baca novel anu ngahibur pisan, "Ditempatkeun dina kerangka genesis républik hideung munggaran di dunya." Tinjauan ieu ogé nyarioskeun "réalisme magis anu disampurnakeun", anu detil dugi ka ekstrim, adiktif pikeun anu maca. Pikeun tujuan ieu, Isabel Allende ngagunakeun narator omnis ilmiah ampir sok di jalma katilu, sareng sababaraha bagéan jalma kahiji tina tokoh utama.

Akibatna, déskripsi anu teu séhat ngeunaan kamanusaan perbudakan anu henteu manusiawi anu ditepikeun ku protagonis nyalira tiasa ngaganggu pamiarsa anu rentan. Nanging, sababaraha petikan manjangan iperlu téks kusabab aranjeunna henteu ngaleungitkeun hasil tina alur atawa aranjeunna nyumbang kana jero karakterna.

Dicutat ku Isabel Allende.

¿Es Pulo handapeun laut novél sajarah?

Jawaban pikeun patarosan ieu mendakan kalimat positip sareng detractors dina babandingan anu sami, kaayaan has tina kaseueuran karya Isabel Allende. Tinjauan tina Jurnal Perpustakaan (2009) nyarioskeun "... carita anu pinuh ku petualangan, tokoh anu jelas sareng gambaran anu beunghar tur lengkep ngeunaan kahirupan di Karibia dina waktos éta". Di sisi séjén, portal Nyimpulkeun deui (2020) ngajelaskeun:

"Upami carita aslina Allende henteu lengkep sareng kagok, carita fiksi na dimuat henteu ngan ukur ku detil jaman anu kaleuleuwihi, tapi ogé ku leres-leres politik didaktik sareng anaronistik, ngalanggar aturan kardinal tina novelis yén urang kedah nunjukkeun tibatan ngawartosan ”. Bisi naon, médium anu sami nyimpulkeun: "Pulo handapeun laut éta elegan, obah sareng permeated ku rasa kaleungitan leres ".


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

2 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Luciano pisan cenahna

    … 'Naon lautan isabel allende? slds.

  2.   kembang cenahna

    naha disebat pulau handapeun laut?