Giacomo Leopardi. Milangkala lahirna. Pilihan sajak

Giacomo Leopardi nyaéta pujangga Italia anu lahir dina dinten sapertos dinten ayeuna di Recanati, taun 1798. Anjeunna ogé ésistis sareng dina karyana sacara umum anjeunna ngagaduhan nada romantis sareng melankolik tina waktos anjeunna hirup. Ti kulawarga anu luhur, anjeunna dibina kaku pisan, tapi perpustakaan ageung bapakna ngamungkinkeun anjeunna kéngingkeun seueur élmu sareng budaya. Judulna kalebet Dina sampéan tugu Dante atanapi aranjeunna Chants. Ieu mangrupikeun pilihan ti aranjeunna.

Giacomo Leopardi - Lagu

Pupuh XII

Kuring salawasna resep gunung ieu
sareng pager anu nyegah kuring ningali
saluareun cakrawala.
Ningali kana jarak di rohangan anu teu aya watesna,
tiiseun superhuman sareng tiiseun jero na,
Kuring minuhan pipikiran
da haté kuring henteu sieun.
Abdi ngupingkeun sési angin dina sawah,
sareng di tengah tiiseun anu teu aya watesna kuring ngeureunkeun sora kuring:
Anu langgeng ngajantenkeun kuring, usum paéh,
kanyataan ayeuna sareng sadaya sora na.
Janten, ku ngalangkungan ieu pamikiran kuring kaleleb:
sareng kuring karosong kapal di laut ieu.

Pupuh XIV

Oh anjeun, bulan lucu, kuring ogé émut
anu di bukit ieu, ayeuna sataun katukang,
Abdi sumping pikeun ngémutan anjeun dina kasusah:
sareng anjeun naék luhur kebon éta
kawas ayeuna, yén anjeun nyaangan sagalana.
Langkung pikasieuneun sareng mendung ku ceurik
anu tembong kana kongkolak panon kuring, raheut anjeun
anjeunna nawiskeun dirina kana panon kuring, kusabab sangsara
éta hirup abdi: sareng éta tetep, éta henteu robih,
aduh bulan abdi. Sareng kuring masih bungah
émut sareng ngarobih waktos
tina kanyeri abdi. Duh kumaha bagja éta
dina umur ngora, nalika masih panjang pisan
asa aya sareng ingetan sakedap,
émut hal-hal anu parantos kalangkung,
malah sedih, komo upami kacapean tetep!

Pupuh XXVIII

Anjeun bakal beristirahat salamina
haté capé! Panipuan maot
anu langgeng kuring ngabayangkeun. Manehna maot. Sareng kuring ngingetkeun
yen di kuring, tina ilusi sumbang
Kalayan harepan, malahan kangen parantos maot.
Sésana salamina;
cukup pikeun ngéléhkeun. Henteu aya nanaon
pantes keteg jajantung anjeun; boh bumi
pantes keukeuh: hayang pisan jeung bosen
Éta kahirupan, teu aya deui, sareng kuring leutak dunya.
Tenang, sareng asa-asa
anu terakhir: ka balapan urang nasib
anjeunna ngan ukur pasihan maot. Sombong pisan,
hinaan ayana sareng alam anjeun
sareng kakuatanna awét
éta kalayan modeu disumputkeun
ngeunaan karuksakan universal pamaréntahan,
sareng kasombongan tanpa wates tina sadayana.

Pupuh XXXV

Jauh ti cabang sorangan,
kotak lemes goréng,
Badé angkat kamana? Tina beech
dimana kuring dilahirkeun, angin nyabak kuring.
Anjeunna, balik deui, kana hiber
ti leuweung ka padesaan,
ti lebak ka gunung anjeunna nungtun kuring.
Sareng anjeunna, teras-terasan,
Abdi angkat haji, sareng sésana kuring henteu terang.
Abdi angkat dimana sadayana angkat
dimana sacara alami
daun ros angkat
sareng daun salam.

Pupuh XXXVI

Nalika kuring sumping budak
pikeun ngalebetkeun disiplin sareng Muses.
Salah sahijina nyandak leungeun kuring
sareng dina mangsa harita
sakitar ngarah kuring
ningali kantor anjeun.
Ditingalikeun kuring hiji-hiji
pasokan seni,
sareng jasa anu béda
éta masing-masing
dipaké dina padamelan
tina prosa jeung ayat.
Kuring neuteup ka anjeunna, sareng nyarios:
"Musa, sareng kapur?" Sareng Déwi ngajawab:
«Jeruk nipis dihabiskan; urang henteu nganggo deui.
Sareng Abdi: «Tapi balikan deui
éta pasti, sabab éta perlu pisan ».
Sareng anjeunna ngawaler: "Éta leres, tapi waktos kirang."

Pupuh XXXVIII

Di dieu, ngumbara di sakuriling ambang,
hujan sareng badai kuring nyalukan sia,
supaya kuring tetep dina tempat cicing kuring.

Topan marudah di leuweung
sareng guludug gumuruh méga,
Sateuacan subuh hurung langit

Duh mega anu dipikanyaah, langit, bumi, pepelakan!
bagian cinta kuring: ampun, enya di dunya ieu
karunya aya pikeun pameget anu sedih.

Hudang, angin puyuh, sareng cobian ayeuna
pikeun mungkus kuring, aduh kaributan, dugi ka ayeuna
Mugia panonpoe ngabebaskeun dinten di bumi sanés!

Langit hérang, angin lirén, aranjeunna bobo
daun sareng jukut, sareng, herang,
panonpoé atah ngeusi panon kuring ku cimata.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.