Puisi Antonio Machado

Potrét Antonio Machado.

Potrét Antonio Machado.

Antonio Machado Ruíz mangrupikeun urang Sevillian anu ngagaduhan bakat anu teu tiasa dijelaskeun, puisi na mangrupikeun bagian tina generasi 1898 di Spanyol. Pujangga ieu lahir dina 26 Juli 1875, lanceukna Manuel Machado, ogé pujangga anu aya sareng anjeunna dugi ka dinten pupusna di Collioure, Perancis dina 22 Pébruari 1939.

Kahirupan universitas Antonio ditandaan ku pangaruh sababaraha guru na, anu ku anjeunna dijaga tetep asih sareng cinta anu hébat. Nanging, pangarang henteu pernah ngaraos betah di kuliah atanapi sakola; Dina otobiografina anjeunna ngaku: "Kuring teu gaduh tilas lian ti nganikmatan hébat kana sagala rupa akademik."

Budak leutik na jeung puisi Machado

Antonio ngagambarkeun karya-karyana nya éta kenangan jaman budakna, perjalananna, resep sareng petualangan, salah sahijina nyaéta "Memori Budak", tina salah sahiji buku puisi na. Salami taun-taun mimiti hirupna Machado ngora hirup saat-saat khusus anu anjeunna diabadikan ngalangkungan nyeratnaDiantara ieu mangrupikeun sosok bapakna anu kantos aya di kantorna, sareng tempat-tempat anu sering dikunjungi anjeunna dina jaman polos na.

Karya mimiti na

Tren puitis modérenisme anu janten ciri karya panulis. Dina awal na Antonio Machado kantos nyerat ku cara anu teu jelas sareng murni. Soléséd, kumpulan sajak anu diterbitkeun taun 1903, ngenalkeun bakat anu dipiboga ku Antonio.

Sawah Castile mangrupikeun buku sajak anu diterbitkeun taun 1912, dimana sifat-sifat lahan-lahan éta dikedalkeun, ngajelaskeun kanyataan anu tragis. Jelas Machado ngagambarkeun perasaanna pikeun Spanyol, nyeri kusabab maotna pamajikanana sareng kahoyong anjeunna kedah maju, sabab éta nimbulkeun harepan dina seueur tulisan.

Hiji panulis, tilu gerakan

Karakteristik modérenisme dibuktikeun: kreativitas, melankolis sareng aristokrat sareng basa anu dibédakeun, anu sacara rinci anu pangleutikna ditampi, mangrupikeun konci pikeun panulis. Dina awal kahirupan Antonio Machado salaku panulis aya sajak anu aya hubunganana sareng gerakan ieu, sapertos Solitér, galeri sareng sajak sanésna (1919).

Anjeunna nanganan romantisme sareng pamikiran anu jero, kéngingkeun ku lirik anu kahontal kalayan pesona lingkungan sareng karesahanana. Nostalgia, orisinalitas sareng utopia mangrupikeun ciri tina gaya sastra ieu sareng aranjeunna ogé dijantenkeun dasar pikeun ngahasilkeun sababaraha produksi Machado; diideuan ku Spanyol sareng cinta ka pamajikanana, Leonor.

Simbolisme sareng patarosan ngeunaan ayana ogé didominasi. Ku cara sumberdaya sapertos sinéstésia, anjeunna nyobian ngajaga musikalitas dina ayat-ayatna. Machado caket pisan sareng gaya ieu, maka seueur tulisanana ngabuktikeun kaakrabanana sareng tiasa dibaca sacara merdu.

Cinta hirupna

Anjeunna guru kanggo waktos di Soria, sareng di dinya, di 1907, anjeunna patepung sareng cinta hirupna, Ieu Leonor Izquierdo, murid ngora salapan belas taun SMP na. Dua taun saatos aranjeunna murag asih, Machado sareng Izquierdo nikah; Nanging, dina 1912, awéwé ngora maot ku tuberkulosis.

Antonio anjeunna ngahaturanan sababaraha produksi puitis pikeun dirina, nalika panyakit, dina waktos maot sareng saatosna. "To a dry elm" mangrupikeun sajak anu anjeunna ngarepkeun Leonor pikeun ningkatkeun kasihatan dirina sareng dina "A José María Palacio" anjeunna émut ka anjeunna di gigireun tempat dimana anjeunna beristirahat sareng memohon ka salah sahiji réréncanganna pikeun ngahargaan anjeunna ku ngabawa dirina kembang.

Garéja, numutkeun ka Machado

Antonio Machado mangrupikeun pamikir anu jero, séntiméntal sareng pangertianna ngalangkungan panulis jaman harita. Anjeunna saurang lalaki anu naros, anjeunna ngaraos payuneun waktosna, henteu satuju kana tatali atanapi doktrin, anu nyababkeun karyana ngagaduhan nilai unik.

Mangabad-abad garéja ngagaduhan aturan yén anu satia kedah nuturkeun pikeun janten kagunganana sareng Machado henteu nyatujuanana, sanaos imanna aya ka Gusti. Numutkeun panulis, puasa, pancegahan sareng anu sanésna Kawajiban anu kedah dituturkeun ku ulama henteu langkung ti ngan ukur cara ngaindoktrinasi populasi; nanging, dina "Profesi Iman" anjeunna nunjukkeun kanyaah anu hébat anu dirasakanna pikeun anu Nyiptakeun.

Sajak ku Antonio Machado

Ieu mangrupikeun conto tina sajak anu paling wawakil Antonio Machado:

Ka elm garing

Ka elm baheula, beulah ku kilat

sareng dina satengah na busuk,

kalayan hujan April sareng matahari matahari

sababaraha daun héjo parantos kaluar.

Elm umur saratus taun di gunung

anu ngalétak Duero! Lumut

konéng

noda kulit bodas

kana batang anu buruk sareng berdebu ...

Fragmen tina salah sahiji sajak Antonio Machado, "Caminante no hay camino".

Fragmen tina salah sahiji sajak Antonio Machado.

Iraha hirup abdi ...

Nalika éta hirup abdi

sadayana jelas sareng terang

siga walungan anu saé

lumpat bagja

ka laut,

ka laut kanyahoan

éta ngantosan

pinuh ku panonpoé sareng lagu.

Sareng nalika éta muncul dina kuring

cinyusu haté

éta bakal anjeun, hirup abdi,

Ilhamna

tina sajak anyar kuring ...

Seni pantun

Sareng dina saluruh jiwa ngan aya hiji partai

anjeun ngan ukur bakal terang, kembang kalangkang cinta,

ngimpi aroma, teras ... teu nanaon; tatter,

dendam, filsafat.

Pegat dina eunteung anjeun idyll pangalusna anjeun,

Sareng ngancik kana kahirupan,

Éta kedah janten solat subuh anjeun:

Oh, bakal digantung, dinten anu saé!

Abdi ngimpi yén anjeun nyandak kuring

Abdi ngimpi yén anjeun nyandak kuring

turun jalur bodas,

di tengah lapangan hejo,

nuju biru gunung,

nuju gunung biru,

enjing anu tenang ...

Éta sora anjeun sareng panangan anjeun,

dina impian, leres pisan! ...

Hirup asa saha anu terang

naon bumi ngelek!

Machado urang Spanyol

Sevillian ngagaduhan cinta anu hébat pikeun nagarana, kusabab ieu anjeunna ngahususkeun sababaraha sajak Sawah Castile. Najan kitu, Antonio nyatakeun rasa henteu sugema na kana kamajuan alit padesaan. Panulis nyarioskeun kurangna strategi di pihak pamaréntah pikeun ngajantenkeun padesaan berkembang sareng kamajuanana janten dina tingkat anu sami sareng daérah perkotaan.

Dina waktos éta, populasi Spanyol anu ngalaksanakeun hirupna di padesaan biasana napel kana akar na. Kaseueuran warga ieu henteu nganggap ideu ngarobih kahirupan sadidinten, nyaéta nyebatkeun yén salian ti politikus henteu ngabantosan, padumukan henteu resep kana mekarna. Machado negeskeun yén kurangna kawani sareng kahoyong ieu payun mangrupikeun masalah utami di masarakat jaman na.

Antonio Machado dina sepuhna.

Antonio Machado dina sepuhna.

Warisanana

Lembaga di sakumna dunya, sapertos Hispanik Institute di Amérika Serikat, parantos masihan pangakuan pikeun Machado. Naon deui, karyana parantos dirobih janten produksi musik ku Manuel Serrat, penyanyi-penulis lagu anu ngahasilkeun albeum judulna Didedikasikan pikeun Antonio Machado, dimana tulisan Sevillian hirup. Sanés pikeun nanaon panyair diantara pujangga hébat pustaka.

Antonio Machado mangrupikeun jalma anu jelas ngeunaan alesan sajak na, Anjeunna terang kumaha pikeun nganyatakeun kapercayaan, nonconformities sareng pangalaman hirup ku cara anu unik sareng jujur. Sanaos anjeunna hirup di jaman nalika aya seueur prasangka, anjeunna henteu kasieunan nganyatakeun kabeneran sareng kapekaanna pikeun dunya, ngahasilkeun sajak sapertos: "Iraha hirup abdi", "Sugan", "Seni Puisi" sareng "Kuring ngimpi yén anjeun nyandak kuring ”.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.