Telepon ti Cthulhu

Telepon ti Cthulhu

Telepon ti Cthulhu

Telepon ti Cthulhu -Telepon Cthulhu, dina basa Inggris - mangrupikeun karya agung panulis Amérika HP Lovecraft. Carita ieu anu dipedalkeun dina taun 1928 ngamimitian anu disebut "siklus literatur mitos Cthulhu", mangrupikeun séri carita sareng novel horor kosmis. Mangrupikeun sapasang carita anu aya hubunganana sareng mahluk luar angkasa kuno anu balik atanapi hudang pikeun ngarebut deui planét.

Patalina engké tina tokoh Cthulhu dina budaya Amérika kontémporér henteu tiasa ditolak.: buku, gim dewan, komik, calana pondok audiovisual, pilem pitunjuk, gim pidéo ... Ayeuna, jumlah anu paling ageung nyebatkeun éntitas pikasieuneun parantos kajantenan dina musik, (dina lagu-lagu ku band-band terkenal dunya sapertos Metallica atanapi Iron Maiden, contona).

Ringkesan tina Telepon ti Cthulhu

mimiti

Usum tiis 1926 - 1927. Frances Wayland Kamis, warga nagara Boston anu kawéntar, parantos diwartosan maotna pamanna, George G. Angell. Anu terakhir nyaéta profésor terkemuka Bahasa Semit ti Brown University. Ngeunaan maotna aya dua vérsi: anu resmi, kusabab ditewak jantung anu kajantenan nalika pendidik naék tanjakan caket dermaga.

Sabalikna, versi anu kadua (tina sababaraha saksi) negeskeun yén saurang lalaki kulit hideung nyorong profesor turun tina lamping. Ngan ukur ahli warisna, Kamis nampi sadayana dokumén panyelidikan sareng katuangan pribadi ti Angell. Diantara téks sareng parabotan, aya kotak anéh anu ngandung patung segi opat kalayan prasasti sapertos hiéroglif.

Enigma dina relief low

Frances nafsirkeun patung salaku ngagambarkeun mahluk anu pikasieuneun dinobatkeun tentakel sareng dikurilingan ku arsitektur monolitik anu rada ngaganggu. Kitu ogé, dina kotak aya kliping koran; salah sahiji jalma nyarioskeun "kultus Cthulhu." Dua nami némbongan sababaraha kali sareng berita anu ditulis: Henry Anthony Wilcox sareng John Raymond Legrasse.

Wilcox mangrupikeun murid écentric di Rhode Island School of Fine Arts anu nunjukkeun patung persegi panjang (masih seger) ka Professor Angell dina Maret 1925. magang nyatakeun yén ukiran timbul tina visi anjeunna ngeunaan kota anu surem tina monolith raksasa jahat anu ditutupan ku lukut. Ogé, Henry ngaku parantos nguping pesen "Cthulhu Fhtagn."

Naskah munggaran

Angell nyimpen catetan tertulis tina sadayana pendakian sareng Wilcox. Samentawis éta, muridna ngalaman kasabaran muriang anu anéh sababaraha dinten kalayan amnesia samentawis salajengna. Bisi naon, profésor neraskeun nalungtik; kapendak ngalangkungan survey yén trance Henry cocog sareng visi anu sami pikeun pujangga sareng seniman anu sanés.

Sajaba ti éta, pencét kliping nembongkeun episode panik massal sareng bunuh diri di sababaraha penjuru dunya anu lumangsung sakaligus sareng jaman halusinasi Wilcox. Nya kitu, di sanatoriums seueur pasién ngalaman "halusinasi" nampilkeun monster anu ngeusi tentakel raksasa sareng kota anu misterius.

Kultus

Naskah Angell anu sanésna aya deui 17 taun sareng ngobrolkeun Legrasse. Ieu mangrupikeun inspektur pulisi anu kalibet dina panyilidikan leungitna awéwé sareng barudak anu misterius di kota Louisiana. Ogé, detektif sigana parantos janten saksi mata ka kultus Cthulhu (tés kagungan patung dikumpulkeun dina salah sahiji ritus ieu).

Dina konperénsi arkéologis St. Louis 1908, detektif anu resorted ka sagala rupa spesialis dina urutan pikeun ngaidentipikasi figurine. Ngan penjelajah sareng antropolog William Webb ngaku parantos ningali naon waé anu mirip di basisir kulon Greenland. Kajadian-kajadian ieu kajantenan dina taun 1860, nalika Webb mendakan suku coklat Eskimos anu tingkah polah najis.

Anu tahanan

"Castro lami" parantos diinterogasi ku regu Legrasse di 1907 saatos ditéwak di New Orleans salami ritus anu kalebet pangorbanan manusa. Castro sareng tahanan sanésna ngaidentifikasi patung éta salaku "imam besar Cthulhu," éntitas antarantara ngantosan bangun "nalika bintang-bintang éta propitis."

Teras anu nyulik ditarjamahkeun lagu maranéhna —Hartosna pikeun urang Eskimo- kalayan kalimatna: "Di bumi na di R'leyh, Cthulhu anu maot ngantosan ngalamun". Saatos maca naskah anu kadua, Kamis ngartos yén maotna pamanna teu kahaja. Kusabab kitu, anjeunna mimiti sieun pikeun hirupna nyalira, sabab "anjeunna parantos terang teuing."

Kota ngalamun

Sieun, Frances muragkeun panyilidikan kultus Cthulhu (Anjeunna sateuacanna pendak sareng Wilcox sareng Legrasse). Tapi file jurnalistik di imah babaturan sareng gambar patung (mirip sareng inspektur) ngahudangkeun deui intrikna. Berita anu dimaksud nyaritakeun kasus kapal - Emma - nyalametkeun di laut sareng korban anu trauma, Gustaf Johansen.

Sanaos pelaut anu kuciwa nolak nyayogikeun detil kajadian, Frances mendakan naon anu kajantenan ngalangkungan buku harian pribadi Johansen. Tétéla Emma diserang ku kapal anu sanés, nyaéta Aler. Korban teras lumpat dina permukaan "... mayit-kota R'lyeh". Di dinya, Gustaf sareng réréncanganna nyakseni lahirna Cthulhu.

Ngahudangkeun

Gustaf junun nabrak sirah monster nalika anjeunna nubruk kapal. Saprak harita, teu aya anu sanés anu terang ningali mahluk éta. Henteu lami saatos disalametkeun, pelaut éta dituduh parantos maot. Akibatna, Kamon percaya yén pengikut Cthulhu bakal nyobian maéhan anjeunna kusabab sagala anu anjeunna terang.

Tungtungna, a Frances anu ngundurkeun diri nampi ayana entitas ti dunya séjén sareng patarosan anu ngalangkungan pamahaman manusa. Sateuacan pamitan, Kamis nyatakeun yén kota sareng monster Cthulhu kedah tilelep, sanésna, "Dunya bakal ngajerit pikasieuneun". Bayangan akhir tina protagonis maca kieu:

Saha anu terang tungtungna? Naon anu parantos timbul ayeuna tiasa tilelep sareng naon anu parantos tilelep tiasa muncul. Maksiat ngantosan sareng impian dina bojong laut sareng kota-kota manusa anu diragukeun ngaruksak. Dinten bakal datang, tapi kuring henteu kedah sareng teu tiasa mikir ngeunaan éta. Upami kuring henteu salamet tina naskah ieu, kuring nyuhungkeun palaksana kuring yén kaparigelan aranjeunna langkung luhur ti kagagahanana sareng nyegah tina murag kana panon séjén ”.

Sobre el autor

Howard Phillips Lovecraft lahir tanggal 20 Agustus 1890, di Providence, Rhode Island, Amérika Serikat. Anjeunna ageung di kulawarga borjuis kalayan kacenderungan kelas (prasangka anu dicirian pisan khususna dina indungna anu protéktip). Sasuai, panulis ngembangkeun idéologi elitist sareng sumping nunjukkeun rasisme na dina sababaraha waktos (terbukti dina tulisanana).

Sanaos Lovecraft nyéépkeun waktos hirupna di kota asalna, anjeunna cicing di New York antara 1924 sareng 1927.. Di Big Apple anjeunna nikah ka padagang sareng panulis amatir Sonia Greene. Tapi pasangan éta dipisahkeun dua taun ka hareup sareng panulis balik ka Providence. Di dinya anjeunna pupus tanggal 15 Maret 1937, kusabab kanker dina peujit leutik.

Pangwangunan

Antara taun 1898 sareng 1935, Lovecraft réngsé langkung ti 60 publikasi antara carita pondok, carita sareng novel. Nanging, anjeunna henteu ngahontal kawéntar dina kahirupan. Nyatana, éta ti 1960 nalika panulis Amérika mimiti kasohor salaku panyipta carita pikasieuneun.

Sababaraha karyana anu paling dikenal

  • Telepon ti Cthulhu
  • Kalangkang waktos sanés
  • Di gunung gélo
  • Kasus Charles Dexter Ward
  • Ucing Ulthar
  • Di sisi séjén panghalang impian
  • Milarian dina impian Kadath anu teu dikenal
  • Kalangkang Innsmouth.

Pangaruh Cthulhu dina literatur sareng kasenian engkéna

Dugi ka ayeuna, karya Lovecraft parantos ditarjamahkeun kana langkung ti dua puluh lima basa sareng namina mangrupikeun rujukan anu teu tiasa dibantah dina fiksi horor kosmis. Naon deui, mitos Cthulhu mangaruhan sajumlah pengikut, anu tanggung jawab "nyalametkeun" warisan Lovecraft. Diantarana nyaéta August Derleth, Clark Ashton Smith, Robert E. Howard, Fritz Leiber, sareng Robert Bloch.

Sababaraha pangarang anu nyebatkeun Cthulhu

  • ray Bradbury
  • Stephen King
  • Babakan clive
  • Robert Shea
  • Robert Anton Wilson
  • Joyce Carol Oates
  • Gilles Deleuze
  • Felix Guattari.

Komik sareng komik

  • Phillip Druillet, Josep María Beà sareng Allan Moore (sadayana tiluan didamel adaptasi aslina dumasar kana monster Lovecraftian)
  • Dennis O'Neil, kartunis ti Rawing (Kota Arkham, contona, diciptakeun ku Lovecraft).

Seni katujuh

  • Istana Haunted (1963), ku Roger Corman
  • Hal anu ti dunya séjén (1951), ku Howard Hawks
  • Asing: panumpang kadalapan (1979), ku Ridley Scott
  • nu Thing (1982), ku John Carpenter
  • Ulang animator (1985), ku Stuart Gordon
  • Pasukan gelap (1992), ku Sam Raimi
  • Warna Kaluar Spasi (2019), ku Richard Stanley.

musik

Pita logam

  • Malaikat morbid
  • Mercyful Takdir
  • Metallica
  • Lawu tina Kotor
  • Sangsara internal
  • beusi maiden

Batu psychedelic sareng seniman blues

  • Claudio Gabis
  • Lovecraft (ngolompokkeun).

Komposer musik Orkestra

  • Chad fifer
  • Kamar Cyro
  • Graham Plowman.

Vidégames

  • Nyalira dina Gelap, Tahanan És y Kalangkang Kometku Infogames.
  • Panggero Cthulhu: Poék Poék Bumiku Bethesda Softworks
  • Telepon Cthulhu: Game Video Resmi (Kaulinan peran-peran online interaktif) ku Cyanide Studio.

Kritik tina "formula lovecraftian"

Mitos Cthulhu dianggap ampir gerakan sastra nyalira ku seueur sarjana di sakumna dunya. Nanging, Lovecraft ogé parantos janten target kritik pikeun ngagunakeun gaya komposisi — Numutkeun panulis sapertos Jorge Luis Borges atanapi Julio Coltázar, contona— saderhana sareng tiasa diprediksi.

Sanaos kitu, sababaraha akademisi ngémutan Buku keusik (1975) ku Borges salaku upeti ka Lovecraft. Tapi, sora-sora sanés yakin yén maksud anu leres tina intéléktual Argentina nyaéta nunjukkeun kealusan tina rumus Lovecraftian. Pikeun bagian na, dina karanganana Catetan ngeunaan Gothic dina Río de la Plata (1975), Coltázar ngarujuk ka panulis AS sukamaha kieu:

"Metode Lovecraft anu utami. Sateuacan ngaluarkeun acara gaib atanapi hebat, hasil lalaunan naékkeun hordéng dina séri lansekap bentang sareng monoton, halimun métafisik, rawa-rawa kasohor, mitologi guha sareng mahluk anu seueur suku ti dunya anu pikaseurieun "...


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.