Yesus Valero. Wawancara sareng panulis The gema kalangkang

Fotografi. Jesús Valero, profil Twitter.

Yesus Valero nyaéta ti San Sebastián, Dokter dina Élmu Biologis sareng ayeuna nuju ngurus Técnalia, pusat P&P swasta panggedéna di Éropa kidul. Y dina waktos luang anjeunna nyerat. Kalayan minat khusus kana sajarah kuno sareng Abad Pertengahan, éta perdana dina literatur sareng Cahaya teu katingali sareng ayeuna anjeun gaduh bagian kadua, Gema kalangkang. Hatur nuhun pisan kana waktos sareng kahadean anjeun anu dikhususkeun pikeun ieu tatanyaan.

Jesús Valero - Wawancara 

  • SASTRA SASTRA: Gema kalangkang mangrupikeun novel pangénggalna sareng lajuningna tina Cahaya teu katingali. Naon anu anjeun carioskeun ka kami dina éta?

JESÚS VALERO: Éta a sajarah diitung dina tilu kali. Marta, tukang mulangkeun seni, mendakan buku lami. Éta mangrupikeun buku harian Jean, tokoh anu anéh anu hirup dina abad ka-XNUMX. Dina novel kuring urang bakal nuturkeun petualangan duanana, anu nyobian nyumput sareng mendakan a titilar kuna ti jaman Isa Al Masih. Moal lami deui aranjeunna duanana bakal terang yén aranjeunna nempatkeun kahirupan aranjeunna dina résiko sareng yén titilar kuno mangrupikeun objék anu parantos sering diarep-arep ku gareja. Anu maca bakal mendakan a Thriller sajarah, sampurna diatur, sareng bakal ngumbara sareng protagonis biara kuno sareng skriptori nyobian nyobian konci anu disumputkeun di garéja kuno sareng naskah. 

  • AL: Naha anjeun tiasa émut kana buku anu munggaran anu anjeun baca? Sareng carita munggaran anjeun nyerat?

JV: Kuring anggap éta bakal jadi sababaraha carita ngeunaan anu lima atanapi Hollister. Teras kuring gancang neuleumkeun buku-buku petualangan di Verne o Salgari sateuacan mendakan dina yuswa sapuluh buku anu ngajantenkeun kuring hoyong nyerat: Panembahan éta ring. Carita munggaran anu kuring tulis nyaéta Cahaya teu katingali. Butuh waktu kuring ampir dua puluh taun ngabayangkeun sareng nyeratna. Éta sababna, sanaos panulis énggal, éta mangrupikeun buku anu rumit pisan ku plot anu rumit tapi gampang dituturkeun. 

  • AL: Panulis sirah? Anjeun tiasa milih langkung ti hiji sareng ti sadayana jaman. 

JV: Dina nonoman kuring tanpa ragu Tolkien. Teras nalika déwasa kuring nyobian maca sadayana, naon waé panulis sareng jinisna. Éta ngabantosan kuring diajar teras nyarioskeun carita anu langkung saé. Upami kuring kedah nyarios saha anu janten panulis karesep kuring, kuring bakal ngomong Murakami sareng Paul kerang. Tina panulis Spanyol kuring tiasa nunjukkeun seueur, tapi kuring bakal nyorot sabaraha kuring parantos diajar ti Pérez-Reverte ngeunaan kumaha anjeunna ngubaran adegan aksi anu sesah.

  • AL: Karakter naon dina buku anu anjeun resep pendak sareng ciptakeun?

JV: Hésé pikeun milih hiji. Meureun kuring bakal nyarios Aragorn, nu Panembahan éta ring. Anjeunna mangrupikeun campuran tina protagonis petualangan anu leres-leres kana visi dunya, anu ngagaduhan udagan dina kahirupan sareng berjuang pikeun ngahontal éta, tapi henteu daék ngalakukeun éta ku cara naon waé. Kagungan a kode ngahargaan milikna pisan. Salah sahiji protagonis tina Cahaya teu katingali, satria hideung, sanaos bénten, ngagaduhan sababaraha sipat anu pikaresepeun pisan pikeun kuring.

  • AL: Naha anjeun ngagaduhan kabiasaan atanapi kabiasaan khusus nalika nyerat atanapi maca?

JV: Abdi Kuring nulis ku leungeun, sateuacanna dina buku catetan, ayeuna dina a pakakas anu ngamungkinkeun kuring pikeun nuluykeun ngalakukeunana tapi méré kuring kauntungan anu teras ngolah tulisan leungeun kuring sareng langsung digitizes. Teras, dina koréksi, kuring ogé ngalaksanakeunana dina kertas sareng ngan nalika kuring nyerat naskah kuring ngenalkeun parobihan dina komputer, hal anu kuring obsesip ngulang deui sababaraha kali.

  • AL: Sareng tempat sareng waktos anu anjeun pikaresep pikeun ngalakukeunana?

JV: Abdi peryogi seueur sora di sakuriling kuring. Kuring nulis di warung kopi, bandara sareng réstoran nalika kuring ngumbara. Kuring ngan ukur milarian anu tiiseun pikeun ngabenerkeun. Dina taun-taun ayeuna kuring ogé biasana nyerat dina parahu nalika liburan. Ampir sapertilu ti Gema kalangkang éta ditulis salami sabulan kuring ngotéktak.

  • AL: Naha aya genre séjén anu anjeun resep?

JV: Abdi resep ampir sadayana. Genre na henteu penting pisan pikeun kuring, kuring tiasa maca novel sajarah, novel kajahatan, fantasi, fiksi ilmiah atanapi novel tanpa jinis. Kuring diajar tina sagala hal sareng kuring pikir éta ngabantuan kuring nyarios carita anu langkung saé. Sabenernamah anu dipikaresep ku kuring teras-terasan ngarobah panulisKuring nyerep hal anu béda tina masing-masing.  

  • AL: Naon anu anjeun baca ayeuna? Sareng nyeratna?

JV: Ayeuna kuring maca sababaraha klasik. Ayeuna nuju maca Kenangan Hadrian ku Margarite Yourcenar sareng anu sateuacanna parantos Luar negeri ku Albert Camus, anu kuring hoyong baca dina vérsi aslina dina basa Perancis. Ngeunaan naon anu kuring nyerat, dina waktos ayeuna Abdi maju nganggo novél énggal kuring, anu teu acan gaduh judul tapi bakal nutup gelung tina Lampu halimunan sareng Gema kalangkang. Kuring miharep bakal bérés dina akhir taun, sanaos gumantung kana naha kuring tiasa nyerat seueur dina usum panas ieu. Abdi parantos aya dina pipikiran tilu carita anu sanés Abdi hoyong ngawartosan, tapi kuring moal mutuskeun salah sahijina dugi ka réngsé anu sateuacanna sareng kirimkeun ka penerbit.

  • AL: Kumaha saur anjeun pamandangan penerbitan éta? Seueur pangarang sareng sababaraha pamiarsa?

JV: Meureun kuring sanés conto anu hadé pikeun kaayaan. Nyebarkeun dua novel kuring henteu janten ngimpina pikeun kuring. Kuring henteu kantos nyebarkeun sateuacanna ogé kuring henteu terang saha waé dina dunya penerbitan, tapi naskah kuring langsung narik perhatian Pablo álvarez, agén Editabundo kuring. Sakali kaayaan ieu, sagalana gancang pisan sareng Carmen Romero ti Penguin Random House nyarios leres pas anjeunna maca. Kuring terang yén pikeun panulis sanésna sadayana parantos langkung rumit sareng panginten éta ogé tiasa pikeun kuring di payun. Milarian artos tina nyerat rumit pisan, ngan sakedik anu tiasa ngalaksanakeunana, sareng kuring henteu kataji kana kajadian éta. Abdi resep padamelan sareng nyerat kuring bakal teras janten hal anu kuring resep tapi anu kuring lakukeun tanpa tekanan.

  • AL: Naha momen krisis anu urang alami hésé pikeun anjeun atanapi anjeun bakal tiasa ngajaga anu positip pikeun carita ka hareup?

JV: Kuring adaptasi ogé pikeun kaayaan naon waé sareng kuring henteu ngalaman COVID anu goréng sapertos kieu. Kuring boga kaunggulan: Abdi ahli mikrobiologi sareng kuring ngartos naon anu kajantenan sareng naon anu tiasa kajantenan langkung alami tibatan kaseueuran jalma. Ieu sadayana samentawis sareng urang bakal lami deui balik kana kahirupan normal urang. Anu kuring jelaskeun nyaéta kaayanana moal janten sumber inspirasi pikeun novel kuring, kuring henteu resep pisan kana poko ti sudut pandang éta. Aya hal anu langkung saé pikeun nyerat.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.