"The pazos de Ulloa" ku Emilia Pardo Bazán

Kamari kami ngingetan anjeun panulis anu saé ieu, Emilia Pardo Bazan. Kami nyayogikeun anjeun sakedik kahirupan sareng padamelanana, duanana sakedik diringkeskeun, sareng kami ngantepkeun anjeun sapuluh frasa anu paling kawéntar. Kiwari, urang hoyong nganalisis, ogé ku cara anu singget sareng ngahibur, salah sahiji novel na anu paling kawéntar: "The pazos de Ulloa".

Upami anjeun hoyong terang perkawis buku ieu ngeunaan sareng maca kutipan anu pondok tina buku éta, nginum kopi atanapi téh terasrasakeun tulisan ieu sareng kami.

"The pazos de Ulloa" (1886)

Buku ieu ditulis dina taun 1886 ngajelaskeun carita ngeunaan Don Pedro Moscoso, Marquis of Ulloa, Anu hirup terasing di lingkungan anu brutal tina pazos na, domain tina hamba-Na sorangan. Sareng Sabel, putri hamba na Primitivo, marquis ngagaduhan turunan bajingan, anu aranjeunna nelepon Perucho. Nalika Julián, pendeta énggal, sumping di pazo, anjeunna keukeuh marquis pikeun milarian pamajikan anu cocog, janten anjeunna nikah ka misanna Nucha, anu moal nyegah anjeunna tunduk kana cinta terlarang hamba-Na.

Dina sempalan ieu anu urang handap, urang tiasa ningali minat anu sordid, khas Naturalisme (derivasi Realisme) dina waktos éta:

Murid-murid lauk bidadari ngagurilap; pipi na némbak, sareng anjeunna dilebetkeun irung leutik Palasik na ku hawa nafsu Bacchus polos salaku anak. Abbot, ngiceupkeun panon kénca na anu jahat, nyéépkeun gelas anu sanésna ka anjeunna, anu dicandak ku dua leungeun teras diinum tanpa kaleungitan serelek; anjeunna langsung seuri; sareng, sateuacan ngarengsekeun gulungan seuri bacik na, anjeunna muragkeun sirahna, pisan robih, dina dada marquis.

-Naha anjeun ningali éta? ceurik Julian dina kanyeri. Anjeunna alit teuing kanggo nginum sapertos kitu, sareng anjeunna bakal gering. Hal-hal ieu sanés kanggo mahluk.

-Bah! Primitivo nyampeurkeun. Naha anjeun pikir yén raptor henteu tiasa nganggo naon anu aya di jerona? Kalayan éta sareng sami! Sareng upami anjeun moal ningali.

[...]

-Kumaha kabarna? Primitivo naros ka anjeunna. Naha anjeun dina haté pikeun artos roti bakar sanés?

Perucho ngalieuk kana botol teras, siga anu naluri, anjeunna ngagelengkeun sirah henteu, ngoyagkeun kulit domba kandel tina keritingna. Anjeunna sanés jalma anu primitip pikeun gampang nyerah: anjeunna nguburkeun pananganna dina saku calana panjangna sareng narik koin tambaga.

"Ku cara kitu ..." geremet ka Abbot.

"Entong janten babari, Primitivo," si marquis gumasép antara pikaresepeun jeung kuburan.

- Ku Gusti sareng ku Parawan! Julian memohon. Aranjeunna badé maéhan mahluk éta! Lalaki, ulah keukeuh ngajadikeun budak mabok: éta téh dosa, dosa anu langkung hébat sapertos anu sanés. Anjeun moal tiasa nyaksian sababaraha hal!

Primitivo, nangtung ogé, tapi tanpa ngantepkeun Perucho, melong pendeta anu tiis sareng licik, kalayan henteu hormat tina ulet anu aranjeunna ngagungkeun diri sakedap. Sareng nempatkeun koin tambaga kana leungeun budakna sareng botol anggur anu teu dibungkus sareng masih dituang di antara biwirna, anjeunna ngadengdekkeun, tetep dugi ka sadayana minuman keras nembus kana beuteung Perucho. Kalayan botolna dipiceun, panon budak na ditutup, pananganana diacungkeun, sareng henteu aya warna deui, nanging ku pucuk maut dina rautna, anjeunna bakal murag buleud dina méja, upami Primitivo henteu ngadukung anjeunna ».


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

bool (leres)