N maling Muñoz. Wawancara sareng panulis The Silently Battles

Fotografi: Nbers Muñoz, file panulis ti imah penerbitan Edhasa.

N maling Munoz, Valladolid sareng perawat ku profési, parantos aya hubunganana sareng literatur, salaku panulis carita, kolumnis atanapi kolaborator dina majalah sastra. Kalayan Anu ngempur perang parantos ngajantenkeun kabisat kana novel. hatur nuhun pisan waktos anjeun, kahadean sareng dédikasi kana wawancara ieu dimana anjeunna nyarioskeun perkawis anjeunna sareng seueur topik anu sanés.

N maling Munoz - Wawancara

  • SASTRA SASTRA: Novel anjeun judulna Anu ngempur perang. Naon anu anjeun carioskeun ngeunaan éta sareng ti mana ideu na asalna?

PANGERAN: aya hiji anekdot ngeunaan judulna. Daniel Fernández, éditor Edhasa, mairan ka Penelope Acero, éditor kuring, éta naha urang henteu ngarobih na Perang jempé, Mana éta langkung saé, sareng duanana urang nolak sabab sacara lengkep ngarobih hartos. Aranjeunna sanés perang anu diperjuangkeun dina tiiseun (anu aya ogé), tapi éta anu dibungkem pikeun sababaraha alesan. Sareng éta mangrupikeun inti tina novél. 

Dina hiji sisi, aya jelema perang internal yén dina kaayaan anu ekstrim aranjeunna silih gelut sareng teu kaitung. Kuring yakin (sareng kuring nunjukkeun ku cara ieu) yén manusa sanggup anu pangsaéna sareng anu paling parah nalika salametna dipertaruh. 

Sareng anu sanésna, aya perang anu henteu kantos dicarioskeun dina buku sejarah, sapertos anu kajantenan dina novel kuring, visi sareng pangalaman awéwé anu ilubiung dina Perang Dunya Kahiji. Henteu sadayana parit, gelut dugi ka unggal juru. 

Ideu aslina nyaéta nulis a upeti ka perawat propésional anu munggaran anu miluan kontes. Milarian inpormasi ngeunaan aranjeunna anu kuring sumping Marie Curie sareng partisipasi na salaku perawat sukarela sareng salaku guru pikeun ahli bedah radiologi. Nya anjeunna anu mingpin anu maca ku terang ka rumah sakit lapangan sareng pangalamanana, sareng nimbulkeun jalanna palaku protagonis anu leres, awéwé biasa, perawat, sukarelawan, awéwé tani komo palacuran. Nyaeta novel paduan suara, janten alur anu bénten-bénten sasarengan dina hiji dina satengah kadua carita.

  • AL: Naha anjeun tiasa émut kana buku anu munggaran anu anjeun baca? Sareng carita munggaran anjeun nyerat?

NM: Kuring mimiti maca, tapi anu mimiti anu kuring émut nyaéta tina kumpulan Hollister, anu kuring baca sadayana. Ti dinya kuring angkat ka Anu limaan, Tujuh Rahasia, Tilu Penyidik, kumpulan tina Steamboat... Tina anu terakhir ieu kuring émut kalayan raoseun khusus Putri Scarecrow urang y Tukangeun kawat

Abdi gaduh Memori pait tina salah sahiji carita munggaran kuring. Kuring nulis carita pikeun sakola, fantasi ngeunaan moro anu nembak kijang sareng peri leuweung ngajantenkeun moro janten kijang sahingga anjeunna bakal sadar karusakan anu anjeunna lakukeun. Guru naros ka kuring naha aranjeunna parantos ngabantosan kuring sareng kuring ngajawab henteu. Abdi sadidinten nyanghareupan rak jas, dihukum kusabab ngabohong.

  • AL: Panulis sirah? Anjeun tiasa milih langkung ti hiji sareng ti sadayana jaman. 

NM: Saleresna abdi teu gaduh panulis sirah. Kuring maca sadaya subgenres sareng sesah cara éta. Tapi kuring bakal namina sababaraha rujukan kuring.

—Dina lamunan, Tolkientangtu, tapi ogé Ende atanapi langkung nembé Cina Miéville

-Fiksi ilmiah, Ursula K. Le Guin sareng Margaret Atwood aranjeunna hebat. 

—Héran, kuring resep pisan panulis Spanyol, David jaso. Terus klasik, Poe atanapi Guy ti Maupassant

—Dina novél sajarah, urang Maalouf, Mika Waltari, Nuh gordon, Toti Martínez de Lezea o Malaékat Irisarri. 

—Nomé kontemporer, Sandor Marai, Donna Tarka jalma sajaman kuring anu henteu acan kawéntar tapi anu bakal masihan seueur nyarios: Antonio Tocornal

—Tentang novel kajahatan, kuring bakal nyandak Stieg Larsson, Dennis Lehane y John konpol

— Sareng romantis sareng Paulina Simmons y Diana Gabaldon.

  • AL: Karakter naon dina buku anu anjeun resep pendak sareng ciptakeun?

NM: Naon patarosan sesah. Abdi badé némbak pikeun nostalgia. Abdi maca buku-buku tina Anne ti Green Gables dina umur ngora sareng ti jaman ka jaman, dina waktos kulawu, kuring maca deui. Aranjeunna mawa kuring tenang. Janten kuring tetep Ana Shirley.

  • AL: Naha anjeun ngagaduhan kabiasaan atanapi kabiasaan khusus nalika nyerat atanapi maca?

NM: kécap panulis kaluar-jalan ku paksaan, sabab lamun kuring henteu ngamangpaatkeun sagala rohangan sareng waktos kanggo nyerat, kuring moal pernah bérés nanaon. Hiji-hijina hal anu kuring kaserang tinnitus (kuring nguping aya sora anu tetep) sareng Abdi langkung resep henteu nyerat cicingeun sabab ngaganggu kuring. Janten kuring masang TV, musik, atanapi upami kuring di luar, sora anu aya di luar jalan.

  • AL: Sareng tempat sareng waktos anu anjeun pikaresep pikeun ngalakukeunana?

NM: Dasarna sapertos dina patarosan sateuacanna, nalika aranjeunna ngantunkeun kuring sareng kuring tiasa nyandak laptop, dimana waé sareng iraha waé.

  • AL: Naha aya genre séjén anu anjeun resep?

NM: Kuring parantos ngantisipasi patarosan ieu. Abdi resep ngarobih tina maca genre, upami henteu bakal bosen maca.

  • AL: Naon anu anjeun baca ayeuna? Sareng nyeratna?

NM: Abdi sareng Toletum, de Mireia Gimenez Higón saatos bérés Dihirupkeun deui, ti pasangan kuring Vic echegoyen. Anu kahiji mangrupikeun petualangan anu ditetepkeun di Toledo dina abad ka-1755 sareng anu kadua nyaritakeun kajadian nalika gempa Lisbon XNUMX. 

Justo nembé réngsé draf mimiti novel kadua kuring, anu parantos aya dina panangan éditor kuring, janten kuring nyandak sababaraha dinten tina nyerat, kusabab prosés na parantos sengit.

  • TO THE: Kumaha saur anjeun pamandangan penerbitan éta? 

NM: Abdi nembé dugi ka dunya ieu sareng kuring henteu terang naha kuring tiasa masihan koméntar kana hiji hal. Sigana kuring mah aya hiji tawaran brutal tina berita redaksi sareng henteu seueur penjualan. Tetep resep kana novel bari hese ku seueur publikasi. Di sisi séjén, anu masalah pembajakan Mangrupikeun bencana anu teu tiasa direngsekeun. Kalayan padamelan anu kalibet dina nyerat novél anu saé, karunya pisan yén éta henteu dinilai hargana. 

Kuring ngirim naskahna tanpa aya anu diarepkeun, kanyataan yén kuring parantos réngsé nyerat novel 540 halaman parantos janten prestasi pikeun kuring. Janten sagala hal anu datang saurna pikaresepeun, khususna pendapat pamiarsa anu parantos ngadukung tokoh sareng carita na. Kuring henteu ngarobih éta pikeun naon waé di dunya.

  • AL: Naha momen krisis anu urang alami hésé pikeun anjeun atanapi anjeun bakal tiasa ngajaga anu positip pikeun carita ka hareup?

NM: Kuring salawasna meunang hiji hal tina unggal pangalaman, bahkan anu paling sesah. Kuring hirup sapopoé ku panyawat, maot sareng tragedi. Komo tina kaayaan paling hésé, carita-carita éndah kaluar. Éta gumantung kana iringanana, kana naon anu anjeun terlibat sareng batur, naon anu anjeun sumbangkeun tina diri anjeun nyalira. Sakumaha anu kuring carioskeun dina awal wawancara, masing-masing urang sanggup anu panghadéna sareng anu pang goréngna, kuring sok nyobian milari anu hadé. 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.