Ngantosan Godot

Bentang Irlandia

Bentang Irlandia

Ngantosan Godot (1948) nyaéta sandiwara téater absurd anu ditulis ku urang Irlandia Samuel Beckett. Diantara sadaya répertoér anu lega pikeun panulis, ieu "Tragicomedy dina dua polah" - sapertos dijudulan - mangrupikeun téks anu paling dikenal di dunya. Perhatoskeun yén éta mangrupikeun potongan anu sacara resmi ngenalkeun Beckett kana alam semesta teater, sareng éta kéngingkeun anjeunna Hadiah Nobel Sastra 1969.

Kanyataan anu pikaresepeun nyaéta Beckett - ahli bahasa sareng filologi anu sumanget - ngamangpaatkeun basa Perancis pikeun nyerat karya ieu. Henteu sia-sia éta publikasi tina judulna Éta diterbitkeun dina sidik anu nyarios basa Perancis Les Éditions de Minuit, opat taun saatos éta ditulis (1952). Ngantosan Godot perdana di panggung tanggal 5 Januari 1953, di Paris.

Kasimpulan tina padamelan

Beckett ngabagi padamelan ku cara saderhana: dina dua polah.

Kalakuan munggaran

Dina bagian ieu, alur nunjukkeun Vladimir sareng Estragon sumping kana tahap anu diwangun ku «Jalur di lapangan. Tangkal. —Elemén-unsur ieu dijaga salami damel— Hiji soré. " Karakterna ngagem scruffy tur kaganggu, anu ngajantenkeun yén aranjeunna panginten tiasa janten tramp, sabab henteu aya anu terang ngeunaan beton éta. Dimana asalna, naon anu lumangsung di jaman baheula sareng kunaon aranjeunna berpakaian sapertos kieu mangrupikeun misteri total.

Godot: alesan ngantosan

Naon anu leres-leres dipikaterang, sareng padamelan éta tanggung jawab pikeun mastikeun pisan, nyaéta aranjeunna ngantosan "Godot."". Saha éta? Teu aya anu terangNanging, téks na ngabéré karakter anu pédah kieu sareng kakuatan pikeun ngubaran kasusah jalma anu ngantosan anjeunna.

Kadatangan Pozzo sareng Lucky

Sedengkeun aranjeunna ngantosan anu henteu sumping, Didi sareng Gogo - salaku protagonis ogé dikenal - dialog saatos dialog ngumbara dina omong kosong sareng ngalelepkeun dina teu aya "mahluk". Saatos sababaraha waktos, Pozzo - boga sareng tuan tempat aranjeunna jalan, numutkeun anjeunna - sareng pelayanna Lucky gabung ngantosan.

Pozzo digambar salaku braggart khas jegud. Sesampainya, anjeunna nekenkeun kakuatanana sareng nyobian ngaluarkeun kendali diri sareng kayakinan. Nanging, nalika waktosna nundutan dina gosip, janten langkung jelas yén - sapertos sésa karakterna - lalaki anu milyuner ieu sami dilebetkeun dina dilema anu sami: anjeunna henteu terang naha atanapi naha ayana. Untung, pikeun bagian na, anjeunna mangrupikeun mahluk anu tunduk sareng gumantung, budak.

Pesen anu ngahambat haté anu manjangan antosan

Samuel beckett

Samuel beckett

Nalika dinten badé réngsé sareng henteu nunjukkeun yén Godot bakal sumping, aya kajadian anu teu disangka-sangka: anak nembongan. Anu ieu ngadeukeutan dimana Pozzo, Lucky, Gogo sareng Didi nuju ngumbara y ngawartosan aranjeunna éta, Leres OKÉ Godot moal sumping, Éta pisan kamungkinan ngadamel penampilan énjing.

Vladimir sareng Estragon, saatos berita éta, aranjeunna satuju balik énjing. Aranjeunna henteu nyerah dina rencana aranjeunna: aranjeunna kedah, sagala biaya, pikeun minuhan Godot.

Kalakuan kadua

Sakumaha anu dicarioskeun, skenario anu sami tetep. Tangkalna, sareng dahan na anu surem, ngagoda jero-jerona supados tiasa dianggo sareng ngeureunkeun bosen sareng rutinitas. Didi sareng Gogo balik deui ka tempat éta sareng ngulang deui. Najan kitu, aya kajadian anu béda ngeunaan dinten saméméhna, sareng éta anu aranjeunna mimiti perhatoskeun yén aya kamari, sabab indikasi yén aranjeunna aya di dinya jelas.

Anjeun tiasa nyarios saterusna tina kasadaran samentawis, sanajan, sacara praktis, sagalana diulang; sajenis "Poé Groundhog."

A comeback kalayan parobahan drastis

Untung sareng gusti na deui, kumaha oge, aranjeunna dina kaayaan anu béda pisan. Hamba ayeuna bisu, sareng Pozzo sangsara buta. Dina panorama parobihan radikal ieu, harepan kadatangan tetep aya, sareng dialog anu teu aya tujuanana, absurd, gambar tina alesan hirup.

Ibarat dinten tadi, utusan alit deui. kumaha oge, nalika ditaroskeun ku Didi sareng Gogo, éta anak denies gaduh sareng aranjeunna kamari. Naon enya malikan deui mangrupikeun berita anu sami: Godot moal sumping dinten ayeuna, tapi mungkin énjing anjeunna sumping.

Aksara aranjeunna silih tingali deui, sareng antara kuciwa sareng kuciwa, Aranjeunna satuju pikeun balik énjingna. Tangkal anu nyalira tetep dina tempat salaku simbol bunuh diri salaku jalan kaluar; Vladimir sareng Estragon ningali éta sareng mikir ngeunaan éta, tapi aranjeunna ngantosan ningali naon "énjing" bakal dibawa.

Jalan dieu padamelan puncakna, masihan jalan ka naon anu tiasa janten gelung, Anu henteu langkung ti dinten saatos dinten manusa sareng naon dina latihan pinuh kasadaran anjeunna nyebat "kahirupan."

Analisis Ngantosan Gogdot

Ngantosan Godot, dina dirina, éta mangrupakeun kaleuleuwihan anu ngagambar urang naon dinten ka dinten manusa. Biasa dina dua polah téks —Kecuali hiji atanapi sakapeung parobihan— nyaéta pengulangan anu teras-terasan anu henteu nanaon deui ukur nunjukkeun leumpang anu teu tiasa dirémakeun tina masing-masing mahluk, saléngkah-saléngkah, ka kuburanana.

Penguasaan kesederhanaan

Éta dina kesederhanaan padamelan, sanaos sigana klise, dimana kakawasaanna aya, dimana kakayaanana aya: lukisan dina papan anu ngagambarkeun alesan anu ngurilingan manusa.

Sanaos Godot - anu ditunggu-tunggu, anu ditunggu-tunggu - henteu pernah némbongan, teu ayana anjeunna masihan pandangan tina tragedi absurditas ayana manusa. Waktos di panggung nampi alesanna ku tindakan anu, sanaos katingalina henteu rasional, bakal langkung saé ogé henteu goréng dibanding anu sanés, sabab anu diarepkeun, dina cara anu sami, moal datang.

Naon waé anu kajantenan, moal aya anu ngarobih nasib lalaki

Dina maén éta sami seuri atanapi ceurik, ngambekan atanapi henteu, nonton soré paéh atanapi tangkal garing, atanapi janten salah sahiji tangkal sareng bentangna. JEUNG moal aya anu bakal ngarobah takdir anu unik: datangna moal aya.

Godot sanés Gusti ...

Cutatan Samuel Beckett

Cutatan Samuel Beckett

Sanaos mangtaun-taun aya anu ngaku yén Godot nyaéta Gusti nyalira, Beckett nampik alesan sapertos kitu. Nya, sanaos aranjeunna ngaitkeun kana hakékatna sareng nungguan terus-terusan manusa pikeun ketuhanan dina budaya anu béda, ngagunakeun kabeneran sederhana sareng kecap Anglo Gusti, kaleresan aya panulis nunjukkeun éta namina asalna tina sora francophone goblog, nyaéta: "boot", dina basa Spanyol. Kusabab kitu, naon anu diarepkeun ku Didi sareng Gogo? Teu nanaon, harepan manusa ditumpeskeun kana kateupastian.

oge aya anu parantos ngaitkeun utusan Godot sareng mesias budaya Yahudi-Kristen, sareng aya logika didinya. Tapi ngingetan naon anu dinyatakeun ku panulis, tiori ieu ogé dipiceun.

Kahirupan: gelung

Akhirna henteu tiasa langkung saluyu sareng sésana tina naon anu diangkat dina padamelan, pasti. Janten anjeun balik deui ka awal, tapi anjeun ngagaduhan kasadaran yén anjeun, yén aya anu ngantosan kamari, siga atanapi langkung getih ti ayeuna, tapi teu kirang ti énjing. Sareng anu nyarios yén anjeunna kedah sumping nolak yén anjeunna nyarios yén kamari nyarios, tapi janji yén éta bakal kajadian énjing ... sareng saterasna, dugi ka napas terakhir.

Koméntar tina kritik khusus ngeunaan Ngantosan Godot

  • «Teu aya kajadian, dua kali", Vivian Mercier.
  • "Henteu aya kajadian, teu aya anu sumping, teu aya anu angkat, éta uih!«, Anonim, saatos premiere di Paris taun 1953.
  • "Ngantosan Godot, langkung réalistis tibatan absurd”. Mayelit Valera Arvelo

Ngarasa panasaran tina Ngantosan Godot

  • Kritikus Kenneth burke, saatos ningali sandiwara, Anjeunna nyatakeun yén hubungan antara El Gordo sareng El Flaco mirip pisan sareng Vladimir sareng Estragon. Anu logis pisan, terang yén Beckett mangrupikeun kipas Gajih sareng ceking.
  • Diantara seueur asal usulna tina judul, aya hiji anu nyebatkeun éta éta kajantenan ka Beckett nalika ngaraosan Tour de France. Sanaos kanyataan yén balapan parantos réngsé, masarakatna tetep ngarep-ngarep. Samuel anjeunna naros: "Saha anu anjeun ngantosan?" sareng, henteu ragu-ragu, aranjeunna ngajawab ti hadirin "To Godot!". Frasa anu dimaksud pesaing éta anu katinggaleun sareng anu bakal datang.
  • Sadaya karakter Aranjeunna ngabawa topi tina topi bowler. Sareng ieu aya kabeneran Beckett mangrupikeun kipas tina Chaplin, kitu éta cara na pikeun ngahargaan anjeunna. Sareng nyaéta dina padamelan éta seueur bioskop jempé, seueur naon anu disebatkeun ku awak, tina naon anu dikedalkeun ku tiiseun, tanpa kendali. Dina hubungan ieu, sutradara téater Alfredo Sanzol nyatakeun dina wawancara sareng El pais ti Spanyol:

"Pikaseurieun, anjeunna nyatakeun yén Vladimir sareng Estragon nganggo topi bowler sareng éta sababna dina unggal pementasan éta aranjeunna selalu nganggo topi bowler. Abdi nolak. Kanyataanna nyaéta kuring nyobian topi sareng jinis topi anu sanés, tapi éta henteu jalan. Dugi ka kuring mesen sapasang bowler sareng, tangtosna, aranjeunna kedah nganggo bowler. Topi bowler nyaéta Chaplin, atanapi di Spanyol, Coll. Aranjeunna memprovokasi seueur rujukan. Éta mangrupikeun pangalaman anu ngahinakeun pikeun kuring ”.

  • waktu Ngantosan Godot éta anu mimiti resmi di Beckett dina téater, aya dua usaha sateuacanna anu gagal ngawujud. Salah sahijina nyaéta lakon ngeunaan Samuel Johnson. Anu séjén nya éta Eleutheria, tapi éta dibongkar saatos Godot kaluar.

Tanda kutip tina Ngantosan Godot

  • "Kami parantos netepkeun janji, éta waé. Kami sanés jalma suci, tapi kami parantos netepkeun pasini. Sabaraha jalma anu tiasa nyarios anu sami?
  • "Cimata dunya teu tiasa dirobih. Pikeun unggal jalma anu mimiti nangis, dina bagian anu sanés aya anu sanés anu lirén ngalakukeunana ”.
  • "Kuring émut peta Bumi Suci. Dina warna. Saé pisan. Laut Mati biru bulak. Abdi haus ngan ukur ningali na. Anjeunna nyarios ka kuring: urang bakal angkat ka dinya nyéépkeun bulan madu urang. Urang bakal ngojay. Kami bakal senang ".
  • "VLADIMIR: Kalayan ieu kami parantos ngalangkungan waktos. ESTRAGON: Éta bakal sami, kitu waé. VLADIMIR: Leres, tapi kirang gancang ”.

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.