Jinis naratif: Unsur-unsur narasi

Jinis naratif mangrupikeun salah sahiji anu pangkolotna

Anu nyerat téks dina prosa kedah terang sampurna naon genre naratif y elemen naon anu ngawangunna. Sanaos kitu, utamina pisan mimiti sareng panulis ngora, biasa ningali cacat dina narasi. Upami anjeun hoyong karya anjeun salajengna dicirian ku gaduh narasi anu saé, cicing sareng baca tulisan ieu anu kami nawiskeun ayeuna sareng terang naon anu janten unsur dasar anu nyiptakeun cariosan naon waé.

Asalna jinis naratif

Narasi ngagaduhan sababaraha unsur penting

Ayeuna anjeun terang sakedik deui ngeunaan jinis naratif, anjeun kedah terang yén éta ngagaduhan asal. Urang nyarioskeun perkawis Umur pertengahan, sareng khusus ti Éropa, hiji buana dimana éta mimiti dianggo di sababaraha tempat kalayan tujuan pikeun nginget kajadian sajarah, tradisi, karakter anu parantos janten pahlawan, kaptén anu hébat sareng petualangan heroikna ...

Nanging, dipikaterang yén, di Yunani, Homer mangrupikeun anu nimbulkeun genre naratif ieu, Sanaos anjeunna tokoh anu terang kumaha campuran sababaraha jinis (drama, lirik, narasi ...) dina téks anu sami, hal anu saeutik pisan panulis ngahontal dina tingkat ahli.

Hal anu saé ngeunaan ieu nyaéta, nalika karya naratif mimiti muncul, éta nimbulkeun paningkatan para nonoman anu hoyong ngaluncurkeun nyerat genre éta; sareng ogé pikeun sajumlahing pamiarsa anu resep pisan, maka éta parantos dikembangkeun janten sakumaha anu urang terang ayeuna.

Karakteristik jinis naratif

Dina karya naratif, narator nampilkeun tindakan atanapi ngagentos kajadian anu mangrupikeun séri karakter anu aya dina hiji rohangan sareng salami waktos anu tos ditangtoskeun ilubiung. Sadaya komponén ieu janten unsur narasi (anu bakal kami tingali sacara langkung rinci di handap ieu).

Narasi sastra dicirikeun ku cara nyusun deui dunya fiksi, sanaos dina sababaraha kasus éta fakta diideuan ku kanyataan. Sanaos kitu, éta masih mangrupikeun narasi fiksi sabab panulis sok nyumbang épisode anu anyar diciptakeun atanapi ngeusi kanyataan kalayan bernuansa subyektif sahingga janten 100% nyata.

Ciri anu sanés tina jinis téks ieu nyaéta jalma katilu biasana dianggo, sanaos jalma kahiji ogé sering nalika protagonis utama narasi nyaéta narator buku.

Sanaos baheulana dina jinis naratif umum pikeun milarian ayat, ayeuna anu paling umum nyaéta narasi ditulis sadayana dina prosa.

Unsur naratif

Unsur anu ngawangun narasi ieu nyaéta:

  • Narator: Éta tiasa janten éksternal tina tindakan, upami éta nyaritakeun kajadian-kajadian di jalma katilu tanpa ilubiung dina éta, atanapi internal, nalika éta nyaritakeun kajadian dina jalma kahiji salaku protagonis atanapi saksi kajadian. Narator éksternal biasana mangrupikeun narator anu gaduh pangetahuan anu terang sareng terang sagala hal ngeunaan sadaya tokoh anu ngawangun karya, kalebet pikiran sareng kaakraban aranjeunna.
  • Aksara: Éta anu nyababkeun kajadian anu béda anu urang tingali dicarioskeun dina sandiwara. Karakteristikna ditepikeun ngalangkungan tindakan, dialog, sareng pedaranana. Diantara tokoh-tokohna, palaku protagonis salawasna menonjol, saha jalma anu mawa beurat tindakan sareng antagonis anu ngalawan anjeunna. Ogé, gumantung kana padamelanana, urang tiasa mendakan langkung atanapi kirang karakter sekundér.
  • Plot naratif atanapi tindakan Éta mangrupikeun susunan kajadian anu lumangsung dina narasi. Kajadian atanapi kajadian ieu ayana dina waktos sareng dina hiji rohangan, sareng disusun numutkeun struktur saderhana sapertos dina carita atanapi carita, atanapi langkung kompleks, sapertos dina novel.

Salian ti unsur-unsur anu parantos urang tingali, aya deui anu ogé penting dina gaya sastra ieu, sareng anu biasa dianggo ngartikeun, henteu ngan ukur nalika maca, tapi ogé nyerat. Ieu nyaéta:

Ambientasi

Suhunan aya hubunganana sareng tempat, momen, kaayaan ... dimana plotna badé dilaksanakeun. Nyaéta, anjeun nempatkeun pamaca dina posisi dimana plotna dilumangsungkeun, dina taun dimana lumangsungna, naon kontéks politik sareng sosialna, sareng kumaha tokoh-tokohna hirup.

Kadang-kadang, panulis teu maliré kana unsur ieu, tapi aranjeunna henteu kéngingkeun stroke anu maca, nalika aranjeunna maca, ngabentuk ideu kaayaan éta. Sakali-kali janten langkung seueur pilihan aksésori tibatan anu kedah dipikagaduh.

Nanging, penting pisan pikeun masihan langkung soliditas pikeun plot sabab éta nyayogikeun nuansa anu ngabantosan pikeun ngembangkeun langkung saé unsur-unsur.

Gaya

Gaya nyaéta cara numana panulis berkembang dina jinis narasi. Kalayan kecap séjén, urang nyarioskeun ngeunaan cap pangarang, cara ngagunakeun basa, sumber sastrana ... Pondokna, tulisanana.

Unggal panulis béda, sareng masing-masing gaduh salah sahiji cara pikeun nyerat. Éta sababna, nalika ngeunaan maca, anjeun tiasa resep atanapi ngalemeskeun novél, sareng upami anjeun nyandak gaya anu sami anjeun tiasa gaduh parasaan anu sanés.

Salaku conto, aya panulis anu gaya tandatanganana pikeun ngbrhkeun seueur perasaan ku kecap; sedengkeun anu sanés henteu tiasa ngalakukeun éta sareng ngawatesan dirina janten deskriptif pisan supados anu maca ngagaduhan sadaya data sareng nyipta-nyipta dina émutan naon anu dibacana sahingga anjeunna ngalaman naon anu tiasa karasa ku karakter.

Téma na

Tungtungna, unsur pamungkas tina genre narasi nyaéta téma. Ieu patalina sareng plot sareng plot, Kalayan kecap séjén, éta bakal dihartikeun ku sajarah nyalira. Sareng gumantung kana pasualanna, anjeun tiasa lebet kana romantis, sajarah, detektif (atanapi novel kriminal), fiksi ilmiah, téma horor ...

Sadaya ieu penting pikeun dimangfaatkeun kumargi, sanaos carita aya satengahna antara dua téma, éta saé alusna terang dimana nempatkeunana, duanana supados pamiarsa gaya ieu mendakanana, sareng supados anjeun tiasa angkat ka panerbit anu béda atanapi nyebarkeun éta sareng pilih kategori anu cocog.

Narator sareng tokohna: dua tokoh anu paling penting tina jinis narasi

Narator sareng tokohna dasar dina narasi

Sanaos sateuacan urang parantos nyarios sareng anjeun ngeunaan narator sareng tokohna, dua unsur anu paling penting dina jinis narasi, kami hoyong ngala langkung seueur ngeunaan éta. Sareng aranjeunna sakumaha atanapi langkung penting tibatan plot naratif éta sorangan. Nyatana, sanaos anu terakhirna asli pisan sareng panginten panginten, upami narator henteu tiasa nempatkeun pamiarsa, sareng tokoh-tokohna henteu dimekarkeun sacara réalistis, sadayana carita tiasa lemek sareng leungit uap.

Narator

Sanaos kami parantos nyarios yén narator dina genre naratif biasana ditulis dina jalma katilu, atanapi bahkan dina jalma kahiji (duanana tunggal), anu leres na éta ogé tiasa ditulis dina jalma kadua. Sangkan anjeun gampang ngarti:

  • Jalma kahiji: Narator ogé tokoh utama dina carita, anu ngajantenkeun sakumna padamelan difokuskeun ka dirina, pikeun diajar ngeunaan parasaan, pikiran sareng tindakan anu ditingali.
  • Ieu ogé ngagaduhan masalah, sareng anjeun moal tiasa ngembangkeun karakter anu sanés kumargi anjeun kedah fokus kana naon anu dipikiran / dilakukeun / dikedalkeun ku tokoh utama.
  • Jalma kadua: Éta henteu saé pisan dianggo dina jinis ieu, tapi anjeun mendakan buku dimana éta dianggo sareng, éta nganggo éta salaku rujukan, aya hubunganana sareng jalmi, objék atanapi sato.
  • Jalma katilu: Éta anu paling sering dianggo sabab leres-leres ngamungkinkeun pikeun ngembangkeun sadaya karakter sareng sadaya kanyataan. Mangrupikeun cara pikeun anu maca sanés ngan ukur empati sareng protagonis, tapi ogé pikeun masing-masing tokohna. Ku cara kieu, anjeunna janten ngan ukur pamirsa anu nyaritakeun naon anu lumangsung, saur aranjeunna, pangalaman tokoh, duanana protagonis boh sékundér, tersiér ...

Aksara

Dina kasus tokohna, sakumaha anjeun terang, hiji karya jinis narasi tiasa ngagaduhan seueur karakter. Tapi aya sababaraha tokoh pikeun ngagolongkeunana. Sareng ieu nyaéta:

  • Protagonis: Palaku pikeun saha carita anu dicaritakeun kajadian. Kalayan kecap séjén, éta sora nyanyi tina karya. Protagonis Ieu ampir sok jalma, sato, objék ... Tapi ngan hiji. Nanging, dina sajarah pustaka parantos seueur karya anu, tibatan protagonis tunggal, aya ogé sababaraha.
  • Antagonis: Sakumaha aranjeunna nyarios, unggal pahlawan peryogi penjahat. Sareng antagonisna nyaéta "penjahat", jalma anu nentang protagonis sareng anu hoyong anjeunna henteu meunang. Deui urang balik deui ka luhur, biasana ngan ukur aya hiji "goréng", tapi aya seueur karya anu aya langkung ti hiji.
  • Karakter dinamis: Cara nelepon ieu kumaha pentingna karakter sekundér bakal dihartikeun. Aranjeunna mangrupikeun karakter anu ngeusian pikeun masihan langkung soliditas pikeun sadayana, tapi éta, ku dinamis sareng ngiringan protagonis sareng antagonis, aranjeunna janten alat anu kuat pikeun ngarahkeun léngkah-léngkah carita kana tempat anu anjeun pikahoyong.
  • Karakter statik: Urang tiasa nyarios yén aranjeunna mangrupikeun karakter tersiér, anu dikutip sababaraha kali tapi henteu leres-leres gaduh kontribusi ageung kana carita, tapi ngan ukur cara pikeun milarian alur sareng tokohna, tapi henteu mangaruhan aranjeunna.

Kitu cenah, naon bagian atanapi unsur anu paling hese naratif pikeun digariskeun? Naha anjeun salah sahiji jalma anu mimiti ngagaduhan plot teras nambihan karakter atanapi sabalikna? Caritakeun kuring sakedap kumaha anjeun ngadeukeutan padamelan anjeun dina mimiti na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

10 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Gambar placeholder Fernando Cuestas cenahna

    Carmen, dimana kuring tiasa nyerat ka anjeun?

    1.    Corxea Champuru cenahna

      Oe, naon anu kajantenan anjeun sareng indung kuring monyét qliao anjeun bakal funao sareng di cana pikeun kuburan

  2.   Corxea Champuru cenahna

    wenas cabros del yutu abdi corxea champuru ngalanggan saluran yutu kuring kalayan sagala sikep

  3.   Corxea Champuru cenahna

    oe anjing qliao gambar budak awéwé kuring ngagambar éta monyét CTM etsijo copirai

    1.    raja endog saeutik cenahna

      wn loko keate kallao

  4.   likecomerkk cenahna

    saé kabros ktm

  5.   charifa cenahna

    wena monyét

  6.   eliana cenahna

    mangga rujukan pustaka

  7.   ElPepe (I amElPepeOriginal) cenahna

    Awea anjeun, kuring ngarepkeun jinis koméntar sanés dina éta mahian wes

  8.   ElPepe (I amElPepeOriginal) cenahna

    ABDUSCAN