Naon Pencerahan

Panutup naon Ilustrasi

Pencerahan nyaéta gerakan budaya anu ngalahirkeun akal. Biasana katelah Jaman Pencerahan, ka-XNUMX. Éta mangrupikeun gerakan anu henteu ngan ukur ngarobih Sastra, tapi ogé kalebet Seni, Élmu, Filsafat sareng Pulitik, sareng ngadorong gerakan sosial, sapertos Revolusi Perancis.

Salila satengah kadua abad ka-XNUMX jeung awal abad ka-XNUMX, Pencerahan nyebar ngaliwatan aula ulama jeung pamikir sarta mantuan ngaronjatkeun dunya. Sanajan kitu, éta meureun ogé lepat na. Di hiji sisi, éta ngamajukeun demolition of halangan, tapi nu anyar ogé kabentuk. Pondokna, éta gerakan borjuis.

Asal jeung konteks Pencerahan

Ieu dingaranan Age of Pencerahan sabab mecenghul kalayan tujuan nyadiakeun caang ka yayasan obscurantist nu hirup pulitik jeung publik masih dumasar, jeung agama ngarasakeun hiji tempat preferential. Masarakat kuno ieu dicirikeun ku jahiliah sareng tahayul. Kapercayaan heubeul, buta huruf jeung kelas jeung hirarki militér terus predominate dugi lajeng. Ti luhur ka handap. Kakawasaan monarki ogé teu bisa diragukeun, sabab raja-raja maréntah jeung maranéhna ngalakukeunana sabab dipilih ku Allah.

Sarta sanajan Pencerahan diwanohkeun loba parobahan transformative, aranjeunna bergegas kana continuism nu terus misahkeun-makers kaputusan ti jalma. Ku alatan éta, kakuatan ieu katimu vertikal deui. Aranjeunna hoyong ngadamel jalan perbaikan pikeun sadayana, tapi tanpa cacah dina sadaya lapisan sosial. Kusabab ieu, éta pasti bakal dianggo dina waktosna pikeun ngahontal transisi budaya sareng sosial engké. Ku kituna, abad XIX bakal mawa parobahan anyar dina sagala rupa arah sosial leuwih transversal.

salon Madame Geoffrin urang

Salon Madame Geoffrin (1812), lukisan ku Charles Gabriel Lemonnier.

perbawa

  • Despotism Enlightened: kakuatan murag kana jenis paternalism jeung rahayat. Aranjeunna hayang ngadidik jalma ngaliwatan dictates tina Pencerahan jeung dmana ngalakukeun naon pangalusna pikeun warga, tapi tanpa ngalibetkeun aranjeunna. Jeung kakawasaan tetep mutlak pikeun raja.
  • Antropropentrisme: Allah digusur ku manusa.
  • Rasionalisme: nalar leuwih ti iman.
  • Pragmatisme jeung garis filosofis consequent tina Utilitarian. Raket patalina jeung pedagogy jeung pentingna diajar ngan mata pelajaran nu bisa nempatkeun kana prakték.
  • Tiruan: usaha balik deui ka pangarang klasik (neoclassicism).
  • Idéalisme: ku pura-pura ngajauhan diri tina kanyataan sareng anu kasar sareng milarian estetika, aranjeunna ogé ngajauhan diri tina jalma sareng kabutuhan otentikna. Ieu mangrupakeun tampikan tina populér.
  • Universalisme: mulang ka asal klasik sastra jeung filsafat. Naon anu universal pikeun budaya Kulon, tapi deui teu alamat kaayaan nyata masarakat.

The Pencerahan di Éropa

Nyarita ngeunaan Pencerahan nyaéta nyarios ngeunaan Énsiklopédia (Encyclopédie) Denis Diderot sareng Jean le Rond d'Alembert, anu ngurus koordinasi. Disebut oge Kamus alesan élmu, seni sareng karajinan Ieu mangrupikeun téks éksténsif anu nyobian ngawengku pangaweruh ngeunaan hurup sareng widang ilmiah tina sudut pandang pragmatis.. Karakter hébat sapertos Voltaire atanapi Rousseau gawé bareng dina téks ieu. Ieu diterbitkeun dina 1751 di Perancis sarta pasti karya pangpentingna dina abad ka-XNUMX.

Basa Perancis mangrupikeun wahana pikeun ngirimkeun ide dina waktos ayeuna.. Kacida alusna dianggap, karya hébat ieu ditulis dina basa ieu. Tapi, salian ti Perancis, Pencerahan ogé ngagaduhan relevansi khusus di Inggris sareng Jerman. Inggris, Jerman, atanapi Spanyol jenuh sareng Gallicisms.

Dina Sastra, genre anu paling sering kalebet kana klasikisme: tragedi sareng komedi dina téater sareng seueur dongéng sareng sindiran anu nyorong diajar ngaliwatan ajaran moral. Sanajan kitu, loba karya jero hébat spoke Ékonomi jeung Filsafat; diantara pangarang anu pang menonjol nyaéta Adam Smith (Kabeungharan Bangsa), Immanuel Kant, David Hume, Montesquieu, sarta Voltaire jeung Rousseau, tangtosna. René Descartes atanapi John Locke mangrupikeun sumber inspirasi pikeun sadayana.

narasi ilustrasi Éropa

Éta ogé adil pikeun ngaranan pangarang séjén anu nulis fiksi jeung anu karya maranéhanana ogé nyumbang ka abad ka dalapan belas jeung saterusna. Kusabab maranéhanana éta leuwih mekarkeun novel modern:

  • Daniel Defoe: Robinson crusoe (1719). Éta mangrupikeun carita anu kawéntar ngeunaan saurang lalaki anu nyéépkeun ampir 30 taun di pulo gurun saatos kapal anu anjeunna angkat kapal karam.
  • Jonathan Swift: Perjalanan Gulliver (1726). Novel petualangan, nagara Lilliput, dimana aksi lumangsung sareng pangeusina, Lilliputians, ogé kasohor pisan.
  • Laurence Stern:Vida jeung pamadegan gentleman Tristram Shandy (1759) nyaéta klasik anu nangtung pikeun téknik naratif anu dianggo ku monolog internal sareng patarosan ironis.
  • Pierre Choderlos of LaclosSilaturahmi bahaya (1782) nyaéta novél epistolary.
  • Donatien Alphonse Francois de Sade, hadé katelah Marquis de Sade: mangrupa salah sahiji panulis paling kontroversial sepanjang waktos. Ngaranna parantos nambihan kecap anyar kana kamus, sadis (kecap sipat: sadis), alatan detil kejam naskah-na, kitu ogé argumen-argumen na pinuh ku perversions. Tapi bukuna, sanajan kontroversial, kalawan ironi atawa tanpa eta, ogé coba ku cara sorangan pikeun ngalatih nu maca. Aranjeunna nangtung kaluar: Justine atawa misfortunes tina kahadean (1791), Filsafat dina méja ganti baju (1795) atanapi 120 poé Sodoma atawa sakola debauchery ditulis dina 1785, tapi diterbitkeun sababaraha taun engké.
Akademi Spanyol Royal

Markas di Madrid tina Royal Spanish Academy.

The Pencerahan di Spanyol

Konteks pulitik di Spanyol salila satengah kadua abad ka-1759 nyaéta kieu: Bourbon reigns of Carlos III (1788-1788) jeung Carlos IV (1808-XNUMX). Raja-raja Absolutisme di daérah-daérah anu ideu anu terang sareng progresif Éropa anu paling maju henteu nembus kalayan kakuatan anu cukup. Teu kawas di Perancis, sahenteuna. Di Spanyol, doktrin-doktrin anu paling tradisionalis sareng ageman Katolik didasarkeun pisan dina mentalitas sareng adat istiadat masarakat Spanyol., anu pernah ngamajukeun parobahan.

Urang kedah ngantosan dugi ka abad ka-XNUMX pikeun lumangsungna turun tahta Carlos IV, sareng pikeun aya monarki progresif di Spanyol kalayan sentuhan Perancis, pikeun urang Spanyol anu paling halus janten Perancis sareng sadayana tungtungna réngsé. perang kamerdikaan jeung balikna absolutism paling beusi ku leungeun "nu dipikahoyong", Fernando VII.

Di sisi séjén, Dina widang budaya, kreasi Royal Spanish Academy (1713) nangtung kaluar, ti saprak éta geus jawab "ngabersihkeun, ngalereskeun sarta méré splendor" kana basa urang., kitu ogé Royal Academy of Fine Arts of San Fernando (1752), Akademi Sajarah (1738) atawa naon kiwari National Museum of Scienceslmu Pengetahuan Alam, diantara lembaga séjén pisan pentingna jeung pamor. Kitu ogé, Masarakat Ékonomi Babaturan Nagara mangrupikeun grup elitis sareng intelektual anu dibentuk ku sababaraha bangsawan dina waktos éta sareng ngalangkungan tahapan anu béda, tapi henteu pernah ngantunkeun karakter aristokratna.

Jovellanos ku Goya

Lukisan GM de Jovellanos (1798), ku Goya.

Pangarang Spanyol abad ka-XNUMX

  • Fray Benito Jeronimo Feijoo (1676-1764). Saurang biarawan Benedictine, anjeunna mangrupikeun tokoh dasar pikeun karya éséy sareng pamikiran kritis. Karya-karyana anu paling penting nyaéta Teater kritis universal (1726) jeung Surat Ulama jeung Panasaran (1742).
  • Gregory Mayans (1699-1781). Salaku sejarawan anu terang, anjeunna penting pisan dina éséy sajarah sareng karyana nangtung pikeun kaku. Karyana anu paling penting: Asal-usul basa Spanyol (1737).
  • Gaspar Melchor de Jovellanos (1744-1811). Salian ti nulis rupa-rupa éséy ngeunaan ékonomi atawa tatanén (penting pisan karyana Laporan ngeunaan Hukum Agraria), nyumbang kana gambar Spanyol ayeuna komedi klasik ditulis dina prosa, Penjahat jujur (1787), dipiguraan dina téater disampurnakeun ieu Pencerahan.
  • Jose de Cadalso (1741-1782). Narator Spanyol hébat abad ka-XNUMX. Aranjeunna nyorot maranéhna Kartu Maroko (1789), hiji risalah unggulan dina formulir epistolary ngaliwatan host Spanyol sarta asing elegan asal Maroko anu nyoba diajar panasaran tur rada rustic adat tina Spanyol. Éta ogé penting peuting surem (1789-1790), hiji lagu kamar mayit exquisite tur hanjelu, sanajan ngadeukeutan ka Spanyol pre-romanticism.
  • Juan Melendez Valdes (1754-1814), wawakil agung puisi Spanyol abad ka dalapan belas.
  • Thomas ti Iriarte (1750-1791) jeung Felix Maria Samaniego (1745-1801) ngagambarkeun fabel pedagogical literatur Spanyol gambar.
  • Leandro Fernandez de Moratin (1760-1828) mangrupikeun panulis drama anu paling penting dina abad ka-XNUMX di Spanyol. komédi na nangtung kaluar Lalaki kolot jeung budak awéwé (1790), Enya budak awéwé (1805), ogé komedi anyar (1792)

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

2 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Vladimir Portela cenahna

    Lengkep overrated. Dina waktos éta teu dipikanyaho yén kecerdasan (iq) disebarkeun sacara normal. Ku sabab kitu, ayeuna urang terang yén éta grup kutu buku Perancis anu ngira yén ngaliwatan itungan rasional hirup hadé éta mungkin. Hayu urang ngagungkeun yén dinten ayeuna naon anu urang terang yén éta henteu kitu. Urang Hispanik teu boga Lampu. Éta trinkets impor.
    Hayu urang teu percanten ka Perancis. moal pernah.

    1.    Belén Martin cenahna

      Hello Vladimir! Hatur nuhun komentar anjeun. Mémang, kuring parantos nyobian ngémutan pesen yén Pencerahan sanés gerakan pikeun sadayana sareng yén, sapertos sadayana anu sanés, éta ogé tiasa dilakukeun langkung saé. Ogé, Lampu di Amérika Latin éta taram pisan! Tangtosna. Sing salamet.