Macbeth. Ambisi, kakuatan sareng kegilaan numutkeun Jo Nesbø

Poto: nangkep pidéo tina presentasi tina Macbeth di London. Kahadean tina halaman Facebook Jo Nesbø.

Aranjeunna bakal nyarios ngeunaan anjeun mangtaun-taun, Macbeth.. Ieu mangrupikeun salah sahiji frasa anu Duff (Shakespeare's McDuff) nyatakeun dina novél anu ditulisna Jo Nesbø ngeunaan bard Inggris Palasik pikeun Proyék Hogarth. Sareng leres, kami parantos nyarios ngeunaan Macbeth 500 taun. Tapi 500 anu sanés bakal lulus sareng carita universal ieu ngeunaan ambisi, kakuatan sareng panghianatan éta bakal teras dibaca sareng dirobih.

Kuring parantos réngsé Macbeth ieu anu dicandak Nesbø 2 taun dina tulisan. Éta parantos lami pikeun kuring Dinten 6, 100 halaman sapoé sareng tanpa hoyong lirén. Éta anu biasana kajantenan kuring ku unggal buku ku panulis ieu, kalemahan kalemahan hideung kuring, sakumaha anu biasa di palanggan didieu parantos terang. Naon anu kuring tiasa nyarios dina dua kecap: murni Nesbø. Janten anu henteu satuju kana agamana atanapi anu murni tina klasik, ulah teras-terasan maca. Tapi anu henteu prasangka, teraskeun. Intina sifat manusa anu paling bengkok tapi rapuh, poek sareng dahsyat masih aya. Sareng Viking Nesbø nyaéta master anu nyaritakeunana.

Macbeth sareng kuring

Dina jaman kuliah kuring (diajar F. Inglesa) kuring kedah nyerat karangan dina Macbeth, karya karesep kuring tina William Shakespeare. Kuring milih épolusi éta hubungan antara anjeunna sareng banquo, ogé saurang jéndral di tentara Raja Duncan sareng sobatna anu paling satia. Éta anu paling narik kuring kana sandiwara: silaturahim anu katingalina henteu goncang sareng anu rusak ku pengkhianatan ku cara anu paling kejem kusabab ambisi Macbeth anu luhur, didorong ku pamajikanana Lady Macbeth. Kuring ogé kataji pisan Pangwangunan karakter McDuff.

Macbeth sareng Nesbø

Langkung ti 20 taun saatos nyerat ésai éta, kuring maca vérsi ieu sareng kuring ngaraos nyali hate anu sami sareng karakter ieu sareng klasik sareng alesan anu sami. Kalayan kecap séjén, intina henteu acan ngarobih hiji iota dina ieu sajarah sesek ku hujan sareng gelap anu teras-terasan anu nutupan kota anu teu kacaturkeun 70-an. Kota dilelepkeun ku buruk, krisis industri, perdagangan narkoba sareng kamiskinan moral penguasa korupsi sareng penegak hukum na. Ampir sadayana tiasa dijumlahkeun dina kalimat ieu:

«Meureun teu aya anu masuk akal, meureun urang ngan ukur frase tunggal dina gumulung anu abadi sareng kacau dimana sadayana nyarios sareng teu aya anu nguping, sareng firasat anu paling parah urang tétéla leres: kami nyalira. Nyorangan.

Kieu katingalina sadaya karakter klasik, ditambah ku pamrih, cita-cita sareng trauma anu aranjeunna seret. Karakterna aya ogé, tapi ayeuna aya walikota, kapala pulisi sareng pulisi aya anu korupsi, sareng anu sanés anu merjuangkeun henteu janten sanaos aranjeunna tungtungna narima. Éta ogé dealer bikers, lord ubar anu ngatur saha waé sareng saha jasa na tilu tukang sihir tukang masak potion sareng "kakuatan" anu beracun. Sareng sadayana jalan sareng pendak klub wengi, stasion sareng pabrik ditinggalkeun kusam, palabuhan abu atanapi kasino mewah kawas Inverness dimana éta kakuasaan nyonya, Cinta teu aya saratna tapi ogé gélo sareng kiamat tina Macbeth anu ogé saha anjeunna sareng hirup ngan ukur pikeun dirina.

«Awéwé ngartos haté sareng cara ngungkulanana. Kusabab haté nyaéta awéwé anu urang bawa dina jero diri ».

Éta nyatakeun duff, sareng anjeunna nyariosna pisan. Kusabab ku pamekaran sami sareng Macbeth, bagikeun sadaya peran anu ngarah ka anjeunna dina vérsi ieu. Ieu babaturan sareng dukungan Macbeth saprak aranjeunna pendak di panti asuhan nalika aranjeunna ngora sareng kaleungitan kulawarga. Aranjeunna ogé bagikeun momen leuwih poék sareng, salaku jalma déwasa sareng janten pulisi, aranjeunna tungtungna kaganggu ku pamrih Duff sareng kahoyong promosina, kurangna ambisi sareng naif na Macbeth sareng awéwé, éta Duff (Meredith), dina segitiga cinta penting pikeun plot.

Bakal aranjeunna, awéwé, anu nandaan takdir ti dua, sapertos anu ogé dilakukeun dina klasik. Duff bakal kaleungitan pamajikanana sareng Macbeth bakal tungtungna dibawa kabawa ambisi sareng ogé kegilaan nyonya, saha anjeunna pendak dina pamandangan masterful operasi pulisi dina kasino yén anjeunna ngalir. Langkung lami ti anjeunna, ngagurilap, ngaganggu sareng trauma pisan, takdir ngahijikeun aranjeunna irremediably. Naon anjeunna kakurangan, manehna amply tur unscrupulously ngajadikeun pikeun. Sareng éta ogé ngahukum éta. Atanapi henteu.

"Kami henteu pernah janten nanaon anu kami henteu acan." Macbeth

Leres. Anjeunna parantos terang. Sadayana pikeun jalma, pikeun jalma sareng jalma-jalma, sabab anjeunna ti kota. Anjeunna henteu ngagaduhan getih atanapi atikan ogé sanés milik élit anu, atanapi pura-pura, Duff atanapi Kapolri Duncan, atanapi Walikota. Tapi éta nyandak anjeunna ka paradoks janten pembunuh. Kabawa ku ambisi anu diinduksi.

Dupi anjeun maca Macbeth ieu tanpa terang Palasik Shakespearean?

Tangtosna. Tanpa kompléks.

Jalma anu parantos maca atanapi ningali dina seueur adaptasi pilem, ieu anu terakhir, urang mendakan kabéh klasik: tukang sihir, kutukan, sabers, keris, hantu, prediksi sareng seueur gaya ampir bahasa teater. Aya ogé sadaya karakter ti Duncan penjaga gerbang istana (didieu mangrupakeun dealer pisan relevan pikeun sajarah) ngaliwat bangsawan tapi mekarkeun sareng nyebrangan carita na dina tatarucingan gaya Nesbø. Aya ogé anu éta ranté merek imah ranté sareng corak anu ngatur supaya anjeun ragu malah terang argumenna ogé.

Anu paling hoream kana bacaan klasik (atanapi Shakespeare), anu ayat sareng gaya na sesah pikeun aranjeunna sanaos padamelan pondok, kedah terang (atanapi henteu) dina ieu 638 kaca. Aranjeunna henteu kakurangan getih, atanapi kekerasan dina kaayaanana. Sareng aranjeunna gaduh intrik, aksi, gélo sareng akhir anu spektakuler ku éta touch ampir hebat anu Nesbø henteu nolak ogé. Anjeunna parantos miceun anjeun roti remah-remah sapanjang jalan sareng di dinya anjeun tungtungna, kagum kumaha anjeunna ngumbar éta prediksi naon anu dipercaya Macbeth yén moal aya lalaki dilahirkeun ku awéwé anu tiasa maéhan anjeunna. Sangkan tapak tatu Duff hartosna sadayana. Sareng anjeun angkat ka Kabeungharan males ka bapakna sareng anjeun nangis deui pikeun anu hébat bangku, didieu ogé janten bapak Macbeth langkung ti rerencangan.

Pasti…

Kanggo sadayana. Pecinta novel kajahatan, klasik, Shakespeare, Nesbø sareng saukur carita hébat anu tiasa dicarioskeun ku sababaraha cara.

Sababaraha frasa deui

  • «Kahayang pikeun dipikacinta, kamampuan pikeun mikanyaah masihan kakuatan pikeun jalma, ogé salaku keuneung Achilles maranéhanana. Masihan aranjeunna ngarep-ngarep gaduh cinta sareng aranjeunna bakal ngalih gunung; angkat sareng napas angin anu bakal ngagugurkeun aranjeunna. " hekate
  • "Nya ku kualitas anu saé anjeun anu ngajantenkeun anjeun turun, kurangna kakejaman anjeun." duff.
  • Anjeun kantos terang, salami hirup anjeun, yén anjeun bakal éléh tungtungna. Kapastian éta parantos sareng anjeun, Macbeth. duff
  • "Kuring janten rajapati sahingga teu aya anu tiasa ngotorkeun nami pulisi, éta pikeun kota, ngalawan anarki." Macbeth

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.