Sastra Afrika: Sadayana ragrag, ku Chinua Achebe

 

Fotografi: Goodreads.

Seueur anjeun parantos terang naon anu kuring resep ngeunaan literatur Afrika, hiji genre anu dina taun-taun ayeuna parantos mimiti naékkeun sora sareng pamikiran generasi seniman kalayan seueur nyarios ngeunaan globalisasi, henteu sami sareng kontras hiji buana. Sareng kamungkinan éta Sadayana ragrag, karya agung Nigerian Chinua Achebe, anu nyerat buku ieu taun 1958 diideuan ku tempat budakna, Ogidi, salah sahiji pilar tina tren anu beuki diperyogikeun.

 

Éta sadayana ragrag: nalika si bule sumping

Protagonis Sagala ragrag téh prajurit Okonkwo, anu paling mulia ti salapan désa sareng salah sahiji lalaki anu paling dimangfaatkeun di Umuofia, tempat fiksi di belah kiduleun Walungan Niger, buaian budaya Igbo. Nanging, saatos ngabunuh hiji lalaki ku teu dihaja, pendekar éta bakal dipaksa ninggalkeun kampung sareng awéwé sareng budakna pikeun cicing di bumi paman indungna, kota Mbanta, anu aya rumor ngeunaan penampilan jelema bule. sareng agama anyar anu parantos mimiti narik anggota klan. Nalika balik deui ka Umuofia, Okonkwo bakal sadar parobihan yén étnisna parantos ngalaman sareng gaduh sagala anu anjeunna terang ku pendeta sareng prajurit Inggris.
Sagalana ragrag dicaritakeun kawas carita. Salah sahiji kalimat singget sareng pondok anu dibungkus ku unsur budaya Igbo sapertos déwa-déwa, hantu atanapi carita anu dicarioskeun ku indung ka budakna dina kaayaan uskup anu sumebar di bumi ieu pepelakan capricious sareng adat istiadat karuhun. Buku anu ngusahakeun ngenalkeun urang kana sagala adat budaya Nigeria pikeun maju dina jalan dina crescendo, sapertos leuweung anu mimiti bau sapertos seuneu, anu intuisi urang ngajantenkeun urang prematur dina musibah anu mimiti ditingali dina detik kadua tilu bagian kana caritaanana dibagi.

Cina Achebe.

Éksponén sampurna budaya anu diwakilanna, Igbo, édisi Debolsillo tina Todo se dismorona nawiskeun daptar kecap tina kecap asli anu ditangtayungan dina kaca panungtung masalah, anu ngabantosan langkung ngartos yén mikrokosmos laten di mana waé di Nigeria dimana pangarang na, Chinua Achebe, lahir di taun 1930 janten saksi kana penginjilan Anglo-Christian anu seueur penduduk anu aya di caket Walungan Niger tunduh. Sareng kadatangan jalma bule ka buana paling gaib di dunya mangrupikeun rorongkong buku anu teras janten salah sahiji pilar dasar literatur Afrika.

 

Sejarah nawiskeun kami visi anu jauh pisan pikeun urang, asalna tina budaya anu reueus sareng tengtrem, dilenyepan ku upacara gaib sareng tradisi anu bakal ditantang ku datangna jalma kulit bodas anu ngabagi kapercayaan suku sareng nyebarkeun rasa sieun. Ngeunaan hiji jalma anu tungtungna nepi ka janten tunduk kana yoke saurang lalaki barat anu aktipitasna di nagara-nagara Afrika (diantarana seueur) terus dijantenkeun seueur tulisan, novel sareng ésai.

 

Sadayana ragrag Éta bakal narik ati pikeun anu resep neuleumkeun dirina kana budaya sareng sudut pandang anu sanés, anu resep kana carita-carita éta ogé, sareng anu paling penting, saderhana tapi kuat.

 

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.