Leon Felipe. Pengetan pupusna. Sababaraha sajak

Leon Felipe, pujangga ti Zamora antara generasi 98 sareng 27, tilar dunya dinten sapertos ayeuna di Mexico City di 1968. Sareng upami aya sajak anu kuring resep pisan ngeunaan bumi sareng Quixote langgeng kami, éta Ditunda. Janten, dina ingetan na, mana ieu pilihan sajak Tina karyana.

León Felipe - Pilihan sajak

Ditunda

Ngaliwatan dataran La Mancha
tokohna ditingali deui
Don Quixote lulus.

Sareng ayeuna nganggur sareng nyingsat baju tamengna terus poek,
sareng si kabayan indit teu dianggurkeun, tanpa dada sareng tanpa tonggong,
éta dieusian ku pait,
yen di dinya anjeunna mendakan kuburan
perangna asih-Na.
Éta dieusian ku pait,
bilih aya "ayaan na"
di pantai Barcino, nyanghareup ka laut.

Ngaliwatan dataran La Mancha
tokohna ditingali deui
Don Quixote lulus.
Éta dieusian ku pait,
satria, éléh, balik deui ka tempatna.

Sabaraha kali, Don Quixote, di dataran anu sami,
Dina sababaraha jam pundung kuring ningali anjeun ngaliwat!
Sareng sabaraha kali kuring ngagorowok ka anjeun: Ngadamel tempat pikeun kuring di gunung anjeun
sareng bawa kuring ka tempat anjeun;
ngadamel tempat pikeun kuring dina sadel anjeun,
satria éléh, ngadamel tempat pikeun kuring di gunung anjeun
yén kuring ogé dimuat
tina pait
sareng abdi henteu tiasa ngalawan!

Pasang abdi di tukang sareng anjeun,
satria ngahargaan,
nempatkeun kuring dina tonggong sareng anjeun,
sareng candak abdi sareng anjeun
Angon.

Ngaliwatan dataran La Mancha
tokohna ditingali deui
Don Quixote lulus ...

Kumaha kuduna sora anjeun

Kagungan sora, awéwé
éta tiasa
sebutkeun ayat kuring
sareng tiasa
janten tanpa ambek, nalika kuring ngimpi
ti langit ka bumi ...
Kagungan sora, awéwé
yen nalika hudang henteu nganyenyeri kuring ...
Kagungan sora, awéwé, anu henteu nganyenyeri
nalika anjeun naros ka kuring: naon saur anjeun?
Kagungan sora, awéwé
éta tiasa
nalika kuring ngitung
bentang-bentang
wartoskeun ka kuring sapertos kitu
Kumaha kabarna?
éta nalika kuring ngacungkeun panon ka anjeun
crea
naon kajadian ngitung
tina hiji bintang
a
béntang séjén.
Boga sora, awéwé, antepkeun
ramah sapertos ayat kuring
sareng jelas sakumaha béntang.

Español

Spanyol ti pengasingan kamari
sareng Spanyol ti édisi dinten ieu:
anjeun bakal nyalametkeun diri salaku lalaki,
tapi henteu siga Spanyol.
Anjeun teu ngagaduhan nagara atanapi suku. Leres anjeun tiasa,
tilelepkeun akar sareng impian anjeun
dina hujan ékuméntik panonpoé.
Sareng nangtung ... Ngadeg!
Éta meureun lalaki jaman ayeuna ...
nyaéta lalaki anu obah cahaya,
tina pangaluaran sareng angin.

Abdi terang sadayana dongéngna

Kuring henteu terang seueur hal, éta leres.
Kuring ngan ukur nyarios naon anu kuring ningali.
Sareng kuring parantos ningali:
yén Lawu manusa digugulung ku carita,
yén ceurik kanyeri tina jalmi ngalelepkeun aranjeunna ku carita,
yén ceurik manusa ditutupan ku carita,
yén tulang manusa ngubur aranjeunna ku carita,
sareng anu sieun ku manusa ...
parantos ngadamel sadaya carita.
Kuring henteu terang seueur hal, éta leres,
tapi aranjeunna parantos ngantosan kuring sareng sadaya carita ...
Sareng kuring terang sadayana carita.

Teu aya anu kamari

Teu aya anu kamari
ogé henteu ayeuna,
ogé moal angkat énjing
nuju gusti
turun jalur anu sami ieu
yén kuring badé angkat.
Pikeun unggal jalma ngahemat
sinar anyar sinar matahari ...
sareng jalan parawan
Gusti.

Sapertos Anjeun

Ieu hirup abdi
batu,
sapertos Anjeun. Sapertos Anjeun,
batu leutik;
sapertos Anjeun,
batu hampang;
sapertos Anjeun,
Kuring nyanyi roda naon
sapanjang jalan
sareng sapanjang trotoar;
sapertos Anjeun,
batu gede hina di jalan raya;
sapertos Anjeun,
yén dina poé ribut
anjeun tilelep
dina leutak bumi
lajeng
anjeun kedip-kedip
handapeun hélem
sareng handapeun roda;
kawas anjeun, anu teu acan ngalayanan
janten teu aya batu
ti pasar lauk,
henteu aya batu ti pemirsa,
atawa batu ti istana,
teu aya batu ti garéja;
sapertos Anjeun,
batu petualangan;
sapertos Anjeun,
éta meureun anjeun parantos réngsé
ngan ukur pikeun aisan,
batu leutik
y
cahaya ...

Haté abdi

Haté abdi,
Kumaha ditinggalkeun kuring mendakan anjeun!
Haté abdi,
anjeun sami sareng jelema
istana teu dicicingan
sareng pinuh ku tiiseun misterius.
Haté abdi,
istana baheula,
karaton dibongkar,
karaton gurun,
karaton bisu
sareng pinuh ku tiiseun misterius ...
Teu ngelek deui
neangan milarian eaves anjeun
sareng aranjeunna ngadamel panyumputanana hungkul
dina liang anjeun bat.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.