Lakon Calderón de la Barca

Lalakon ku Calderón de la Barca.

Lalakon ku Calderón de la Barca.

Lalakon ku Calderón de la Barca (1600 - 1681) mangrupikeun ikon tina tabel sadunya. Panulis dianggap salah sahiji panulis téater pangageungna ti Zaman Emas Spanyol. Bedana sapertos kitu dibagi sareng kaunggulan tina jangkungna Miguel de Cervantes, Lope de Vega sareng Tirso Molina. Opat sandiwara anu diciptakeun ku dunya, ogé jinis pagelaran panggung anu kirang nyebar, tapi kualitas artistik luhung: autos sacramentales.

Calderón de la Barca ogé dibédakeun ku rupa-rupa biografi séjén; seueur diantarana kacirina dina ciptaan teater na. Diantara anu urang tiasa nyebatkeun: mulya, militér, inteléktual, pujangga, saksi gareja sareng luar biasa tina acara politik sareng sosial utama abad ka-XNUMX. Keagamaan sapertos kitu nyumbang substansi kana jero caritaanana, frasa sareng karakterna.

Budak leutik jeung nonoman Pedro Calderón de la Barca

Kalahiran, budak leutik sareng mimiti diajar

Pedro Calderón de la Barca sareng Barreda González de Henao Ruiz de Blasco y Riaño lahir tanggal 17 Januari 1600, di Madrid. Anjeunna mangrupikeun katilu tina genep murangkalih perkawinan antara Diego Calderón sareng Ana María de Henao, duanana asalna mulya. Kalayan ngan lima taun anjeunna mimiti angkat ka sakola di Valladolid ku bimbingan nini na Inés de Riaño. Dina 1608 anjeunna lebet ka Imperial College of the Jesusuits di Madrid.

Dina 1610 indungna maot kusabab ngalahirkeun. Dina 1614, Diego Calderón nikah deui ka Juana Freyle Caldera, ti kulawarga anu kawéntar, sanaos ngagaduhan masalah kauangan. Éta taun anu sami rumaja Pedro ngaku ka Universitas Alcalá, tapi ngaganggu studi na saatos ramana maot dumadakan salami 1615. Dina waktos éta, timbul paséa hukum ngeunaan istilah warisan antara indung tiri sareng murangkalih.

Universitas Salamanca sareng karir militér

Nalika Doña Juana nikah deui di 1616, saderek Calderón ditingalkeun ku pamanna, Andrés González de Henao. Samentawis éta, ngora Pedro Calderón de la Barca ngadaptar di Universitas Salamanca. Salila 1619 anjeunna lulusan sarjana dina kanon sareng hukum perdata.

Nanging, anjeunna henteu ditahbiskeun salaku imam (sabab ramana anu otoriter bakal resep) sareng ti 1922 anjeunna milih ngiringan militér. Mangrupikeun waktos anu sesah, sabab anjeunna sareng lanceuk-lanceukna kapaksa ngajual aset warisanna pikeun salamet. Salami taun-taun ieu, Pedro Calderón ngalalana di Flanders sareng kalér Italia salami sababaraha kampanye perang dina ngalayanan Konstitusi XNUMX di Castile.

Karya téater munggaran

Tanggal 29 Juni 1623, komédi anu pangpayunna dikenal berhasil perdana, Cinta, kahormatan sareng kakuatan, dina kasempetan kadatangan Charles, Prince of Wales. Saatos ngalengkepan perjalanan militérna dina 1626, Pedro Calderón de la Barca tiasa bakti pisan pikeun kreasi sastrana. Nanging, éta parantos ngaleupaskeun Yudas Maccabeus sareng seueur karya téater anu sanés sareng perusahaan Juan Acacio Bernal.

Ciri-ciri karya téater Calderón de la Barca

Karya anu kontras lega, sesah diatur

Karya Calderón de la Barca ngagaduhan ciri pluralitas sareng kontras. Ngawasa bentuk sareng adegan dina pagelaran jarak jauh dicirikeun ku pajeulitna pamikiran. Numutkeun ka José María Díez Borque, "Upami sintésis sareng artikulasi seni mangrupikeun salah sahiji prinsip dasar éstétika barokah, dina Calderón (ogé kolektor sareng téoris ngalukis) bakal dihasilkeun akibat akhirna."

Hasilna, ngatur sareng ngagolongkeun karya téater tina intéléktual Madrid mangrupikeun padamelan anu pikasieuneun, kumargi ageung jadianana. Numutkeun ka akun anu dilakukeun ku dirina sababaraha bulan sateuacan pupus, Calderón de la Barca ngahasilkeun saratus sapuluh komédi, dalapan puluh autos sacramentales ditambah sajumlah anu teu dikenal tina lakon pondok anu sanés.

Formula "lopeca"

Lope de Vega anu kawéntar nyiptakeun modél téater anu ngartikeun adegan barok dina akhir abad ka-1630 sareng mimiti abad ka-XNUMX. Dugi ka XNUMX, Lope de Vega parantos muji bakat Calderón de la Barca pikeun sensitipitas spéktrik sareng integrasi musikna. Pertukaran antara raksasa ngahasilkeun épolusi "formula lopeca" anu langkung euyeub dina sumber daya seni, disampurnakeun ku unsur-unsur lirik anu teu pati fungsina sareng kirang adeganna.

Kitu ogé, jumlah karakter dikirangan, sedengkeun plot dikembangkeun sakitar protagonis tunggal. Pikeun Calderón, kacintaanna pikeun ngalukis ngagambarkeun unsur penting dramatis anu ngahijikeun métafora, rétorika, sareng anggapanana ngeunaan dunya. Sapertos lukisan Baroque, téma alkitabiah, mitologis, sajarah sareng kaagungan alam salaku ciptaan ketuhanan ngalobaan dina karyana.

Pedro Calderón de la Barca.

Pedro Calderón de la Barca.

Dina pengertian ieu, karya-karya Pedro Calderón de la Barca tiasa diklasifikasikeun sapertos kieu (sababaraha conto dingaranan):

  • Drama: Dokter kahormatan na; Pelukis aib na; Putri tina hawa.
  • Serius sareng komkom sitk: Kahirupan mangrupakeun Impian; Walikota Zalamea.
  • Komedi pangadilan: Sato galak, kilat jeung batu; Gema sareng Narcissus.
  • Sindiran Swashbuckling: Nyonya goblin; Teu aya nu ngagoda dina cinta.
  • Mobil sakramén: Teater hébat dunya; Protes iman.

Pangwangunan karakter

Kaleresan sajarah ngeunaan tokoh dina lakonan Calderón mangrupikeun konstanta ampir mutlak. Sakantenan éta aranjeunna henteu ngagaduhan éksprési manusa alami, sabab aranjeunna pinuh ku hiperbola, kiasan, sareng kaalusan. Protagonis awéwé na diinvestasikan ku otoritas anu saleh, kalayan tingkah polah anu rada maskulin.

Ku ngabandingkeun, karakter jalu Calderón nunjukkeun jero psikologis anu langkung ageung. Sababaraha, sapertos Don Gutierre de Dokter kahormatan na, aranjeunna leres-leres henteu rasional kusabab timburu. Aranjeunna ngagambarkeun inohong anu dianggo dina tragedi Calderonia, pinuh ku intrik, kacurigaan sareng karep anu dibebaskeun. Karakter anu sanésna, sapertos Segismundo atanapi Don Lope Figueroa, mangrupikeun bagian tina répertoér anu henteu hilap na.

Ngirangan polimétri

Calderón de la Barca nyaluyukeun "formula lopeca" nuju modél literatur anu langkung fokus kana struktur dramatis. Kusabab kitu, anjeunna nyintésiskeun repertoir ayat ku ngarobih ayat-ayatna janten oktosilil, hendecasyllables sareng, kadang-kadang, heptasyllables. Anjeunna sering ngagunakeun antitésis, métafora, sareng hiperbola dina urutan ngantebkeun kaéndahan basa.

Culteranism

Calderón nunjukkeun paréntah anu saé dina rétorika anu pinuh ku analogi, simétri, oposisi, disintegrasi sareng kumpulan. Konsép-konsép dina kalimat anjeun tiasa némbongan sababaraha kali pikeun ngajelaskeun preponderance ideu dina kontéks. Kitu ogé, dina seueur komédi na simbol filsafat Neoplatonis sareng sumber daya sapertos horoskop sareng ramalan siga ngahasilkeun ekspektasi (palsu) dina pemirsa.

Budidaya

Pembenaran ngeunaan motif para palaku protagonis, naha aranjeunna tiasa dipuji atanapi dipintal - kajahatan kusabab timburu, contona - muncul ku logika anu teu sampurna, tapi sacara etika henteu tiasa ditampi. Di sisi anu sanésna, dina dialog Calderón kaulinan metatéatrical ngadominasi ka tingkat anu sami sareng intratextual. Nyaéta, nyerat deui sareng parodi karya ku panulis sanés atanapi dirina ku cara sadar pisan sering.

Komponén agama

Campuran antara paréntah suci sareng kajadian profan mangrupikeun komponén alamiah tina kaagamaan masarakat nalika Baroque. Salaku tambahan, palatihan Jesuit Calderón kagambar dina slogan San Agustín sareng Tomás de Aquino, ogé dina filsafat Neoplatonic na. Dina téater Calderón, sajenis pengunduran diri tiasa disebatkeun sabalikna tina otonomi sareng validitas tindakan manusa.

Gusti sareng manusa

Iman ka Allah mangrupikeun masalah anu teu tiasa diragukeun anu nangtoskeun pendekatan kana masalah éksisténsial sareng rasional. Kukituna, ketuhanan dianggap ngaliwatan opat unsur alam dunya sareng sanés anu nyababkeun kasangsaraan bumi manusa. Dina karya Calderón de la Barca, kahormatan, kabébasan sareng tanggung jawab moral némbongan nyanghareupan tamak, dengki, timburu sareng konflik Oedipal.

Kadatangan kajadian anu tragis

Dina pertengahan taun 1640an, serangkaian kajadian kajantenan ngémutan deui kahirupan Calderón de la Barca. Mimiti, maotna Ratu Isabel del Borbón sareng Pangeran Baltasar Carlos ngahasilkeun dua SK panutup (masing-masing hiji sareng tilu taun) tina komedi paduan suara. Teras, maotna lanceuk-lanceukna José (1645) sareng Diego (1647) ngajentrekeun Calderón kana déprési anu jelas.

Mobil-mobil sakraméntal

Dina 1646 putra biologisna, Pedro José, lahir. Lima taun ka hareup anjeunna ditahbiskeun salaku imam sareng di 1653 kéngingkeun pendaptaran Raja Anyar Toledo. Janten, Calderón ngutamakeun nyeratna sacramentales autos, jinis téater anu dicirikeun ku réfléksi teologis sareng subtletis visual.

Frasa ku Pedro Calderón de la Barca.

Frasa ku Pedro Calderón de la Barca.

Sanaos anjeunna teraskeun sareng komposisi komedi, autos sacramentales mendominasi seuseueurna kreasi na dugi ka pupusna tanggal 25 Méi 1681. Nyatana, ciptaan terakhirna nyaéta auto sacramental Domba Yesaya, réngsé lima dinten sateuacan pupusna.

Karya sandiwara datable ku Calderón de la Barca

  • Leuweung anu ngabingungkeun (1622).
  • Cinta, kahormatan sareng kakuatan (1623).
  • Skismeu Inggris (1627).
  • Imah ku dua panto, goréng dijaga (1629).
  • Nyonya goblin (1629).
  • Pangeran anu angger (1629).
  • Pita sareng kembang (1632).
  • Perjamuan Raja Belshazar (1632).
  • The gaib gaib (1637).
  • Monster anu pangageungna di dunya (1637).
  • Dokter kahormatan na (1637).
  • Dua urang sunda surga (1640).
  • Rusiah kabuka (1642).
  • Pelukis aib na (1650).
  • Walikota Zalamea (1651).
  • Putri tina hawa (1653).
  • Teater hébat dunya (1655).
  • Ati-ati tina cai masih (1657).
  • Gema sareng Narcissus (1661).
  • Nasib sareng lencana Leonido sareng Marfisa (1680).

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Jose Manuel Serrano Valero cenahna

    Téks dina Calderón de la Barca kalintang lengkep sareng ngahibur. Éta parantos ngabantosan kuring pisan pikeun terang anjeunna. Hatur nuhun