Gloria Fuertes: sajak

sajak Gloria Fuertes

Sumber poto Gloria Fuertes: Sajak - Facebook Gloria Fuertes

Teu aya ragu yén Gloria Fuertes mangrupikeun salah sahiji panulis anu paling terkenal di dunya. Sajak-sajakna ampir sok diinget-inget sabab urang digedekeun sareng aranjeunna. Tapi kaleresan anjeunna langkung seueur tibatan pujangga barudak. Boh tokoh Gloria anu kuat sareng sajak-sajakna salami waktos.

tapi, Saha Gloria Fuertes? Naon sajak anu paling penting anjeun nyerat? Kumaha éta?

Saha Gloria Fuertes

kamulyaan kuat

cai mancur. Zenda

Dina kecap Camilo José Cela, Gloria Fuertes mangrupikeun 'malaikat bangsat' (hapunten). Manehna teu boga hiji hirup gampang, sarta sanajan kitu, anjeunna junun nulis sababaraha sajak paling geulis keur barudak.

kamulyaan kuat lahir di Madrid taun 1917. Manehna tumuwuh nepi di lingkungan Lavapiés, dina bosom kulawarga hina (indung seamstress jeung bapa doorman). Budak leutikna nyéépkeun di antara sababaraha sakola, sababaraha di antarana aya hubunganana dina sajakna.

Dina yuswa 14, indungna enrolled nya di Institute of Atikan Profesional pikeun Awewe, dimana manehna meunang dua diplomas: Shorthand jeung ketikan; sareng Kabersihan sareng Perawatan Anak. Gantina bade dianggo, kumaha oge, anjeunna mutuskeun pikeun enroll di Grammar jeung Sastra.

Tujuanana anjeun, jeung naon anu anjeunna hoyong janten, anjeunna panulis. Sarta anjeunna hasil dina 1932, dina yuswa 14, nalika aranjeunna diterbitkeun salah sahiji sajak kahijina, «Budak, Nonoman, Umur heubeul ...».

Pakasaban kahijina nyaéta salaku akuntan di pabrik, anu masihan anjeunna waktos nyerat sajak. Taun 1935 anjeunna medalkeun kumpulan éta, Pulo teu dipaliré, sarta mimiti méré resital sajak dina Radio Madrid. Sanajan kitu, anjeunna teu ninggalkeun pakasaban. Ti 1938 dugi ka 1958 anjeunna damel salaku sekretaris dugi ka tiasa kaluar. Sareng éta salian ti éta padamelan anjeunna ogé ngagaduhan anu sanés salaku redaktur dina majalah barudak. Genre éta mangrupikeun anu junun muka panto pikeun Kinérja, anu sumping ka anjeunna taun 1970 nalika Télévisi Spanyol nampilkeun anjeunna dina program barudak sareng nonoman sarta nyieun sajakna dipikawanoh sakuliah dunya.

Tungtungna, sareng kusabab éta mangrupikeun salah sahiji sajak dimana anjeunna nyarioskeun hirupna, kami ngantepkeun anjeun cara anjeunna nunjukkeun dirina.

Otobiografi

Gloria Fuertes lahir di Madrid

dina umur dua poé,

Muhun, nganteurkeun indung kuring pohara kuli

yen lamun dilalajoan eta maot hirup keur kuring.

Dina yuswa tilu taun anjeunna parantos terang maca

Abdi parantos terang padamelan abdi jam genep.

Kuring éta alus tur ipis

luhur jeung rada gering.

Dina umur salapan kuring katangkep ku mobil

geus tabuh opat welas perang bray kuring;

Dina lima belas indung kuring maot, anjeunna angkat nalika kuring peryogi pisan.

Kuring diajar nawar di toko

jeung indit ka kota pikeun wortel.

Ku harita kuring ngamimitian ku cinta,

-Kuring henteu nyebutkeun ngaran-,

hatur nuhun kana éta, abdi tiasa Cope

nonoman lingkungan kuring.

Abdi hoyong angkat perang, pikeun ngeureunkeunana,

Tapi aranjeunna ngeureunkeun kuring di tengah jalan

Lajeng hiji kantor kaluar pikeun kuring,

dimana kuring damel sapertos kuring bodo,

"Tapi Gusti sareng bellhop terang kuring henteu."

Kuring nulis peuting

da abdi mah sok ka sawah.

Sadaya milik abdi parantos maot mangtaun-taun

sareng kuring langkung nyalira tibatan kuring sorangan.

Kuring parantos masangkeun ayat-ayat dina sadaya kalénder,

Kuring nulis dina koran barudak,

sareng abdi hoyong mésér kembang alami di cicilan

kawas nu aranjeunna masihan Pemán kadang.

Sajak pangalusna tina Gloria Fuertes

Sajak pangalusna tina Gloria Fuertes

Sumber: Facebook Gloria Fuertes

Dihandap ieu kami parantos nyusun sababaraha sajak Gloria Fuertes janten, upami anjeun henteu terang aranjeunna, anjeun tiasa ningali kumaha anjeunna nyerat. Sareng, upami anjeun terang aranjeunna, maka pasti anjeun hoyong maca deui sabab aranjeunna mangrupikeun salah sahiji anu pangsaéna dina puisi.

Nalika aranjeunna ngaran anjeun

Nalika aranjeunna namina anjeun,

aranjeunna maok saeutik saeutik tina ngaran anjeun ti kuring;

sigana mah bohong,

éta satengah belasan hurup nyebutkeun pisan.

Madness abdi bakal ngabolaykeun tembok jeung ngaran anjeun,

Abdi badé ngalukis sadaya témbok,

moal aya sumur

tanpa kuring némbongkeun

nyebut ngaran anjeun,

atawa gunung batu

dimana kuring moal ngagorowok

ngajarkeun kamandang

genep hurup béda Anjeun.

Madness kuring bakal,

ajarkeun manuk nyanyi,

ajarkeun lauk nginumna,

ngajarkeun lalaki yén teu aya nanaon,

kawas gélo jeung ngulang ngaran anjeun.

Madness abdi bakal poho sagalana,

tina 22 hurup sésana, tina angka,

tina buku-buku anu dibaca, tina ayat-ayat anu diciptakeun. Salam kalawan ngaran anjeun.

Ménta roti kalayan ngaran anjeun dina eta.

- Anjeunna salawasna nyebutkeun hal anu sarua - aranjeunna bakal nyebutkeun dina hambalan abdi, sarta kuring, jadi reueus, jadi senang, jadi riang.

Sareng kuring bakal angkat ka dunya sanés kalayan nami anjeun dina sungut kuring,

kana sagala patarosan kuring bakal ngajawab ngaran anjeun

- hakim sareng para wali moal ngartos nanaon-

Gusti bakal ngahukum kuring ngucapkeun éta tanpa lirén salamina.

Anjeun ningali naon omong kosong

Anjeun ningali naon omong kosong,

Abdi resep nyerat nami anjeun

eusian kertas nganggo ngaran anjeun,

eusian hawa ku ngaran anjeun;

ngabejaan barudak ngaran anjeun,

nulis ka bapa maot

sarta ngabejaan manehna yen ngaran anjeun kawas éta.

Kuring yakin yén iraha waé kuring nyarios, anjeun nguping kuring.

Jigana éta alus tuah.

Kuring ngaliwatan jalan jadi senang

sarta kuring mawa nanaon tapi ngaran anjeun.

Autobio

Kuring lahir dina umur ngora pisan.

Abdi ngeureunkeun buta huruf dina yuswa tilu taun,

parawan, dina dalapan belas,

syahid, dina lima puluh.

Abdi diajar naék sapédah,

nalika aranjeunna henteu ngahontal kuring

suku dina pedal,

nyium, nalika aranjeunna henteu ngahontal kuring

breasts kana sungut.

Moal lami deui kuring ngahontal kematangan.

Di sakola,

kahiji dina Urbanity,

Sajarah Suci sareng Deklamasi.]

Boh Aljabar atanapi Sister Maripili henteu cocog sareng kuring.

Aranjeunna dipecat kuring.

Abdi dilahirkeun tanpa peseta. Ayeuna,

sanggeus lima puluh taun digawé,

Abdi gaduh dua.

Hayam Hayam Hudang

Kikiriki,

Abdi di dieu,

ceuk hayam jago

Kolibri

Hayam jago

anjeunna beureum saulas,

tur éta jas na

tina bulu geulis.

Kikiriki.

bangun urang tani,

yén panonpoé geus aya

nuju di jalan.

- Kikiriki.

bangun petani,

hudang kalayan bungah,

poé datang.

- Kikiriki.

Barudak kampung

hudang jeung ole,

ngantosan anjeun di "sakola".

Kota henteu peryogi jam tangan

hayam jalu patut alarm.

Di kebon kuring

Dina jukut tatangkalan nyarita ka kuring

tina sajak ketuhanan tiiseun.

Peuting kaget kuring tanpa imut,

aduk dina jiwa kuring kenangan.

* * *

Angin! ngadangu!

ngantosan! tong indit!

sisi saha eta? Saha cenah?

Kisses nu kuring antosan, anjeun geus ninggalkeun kuring

Dina jangjang emas buuk kuring

Tong indit! Caangkeun kembang kuring!

Jeung kuring nyaho, anjeun, angin sobat utusan;

jawab anjeunna nyarios yén anjeun ningali kuring,

jeung buku biasa antara ramo Anjeun.

Nalika anjeun angkat, cahayakeun béntang,

aranjeunna parantos nyandak lampu, sareng kuring boro ningali,

jeung kuring nyaho, angin, gering jiwa kuring;

sareng nyandak "tanggal" ieu ka anjeunna dina penerbangan anu gancang.

... Jeung angin caresses kuring sweetly,

sareng henteu sensitip kana kahayang kuring ...

Sajak pangalusna tina Gloria Fuertes

Sumber: Gloria Fuertes Facebook

Tebak, tebak...

Tebak, tebak...

Tebak, tebak...

Tebak, tebak:

anjeunna tunggang kana kalde

anjeunna pondok, gendut sareng beuteung,

sobat hiji gentleman

tina tameng jeung tumbak,

terang paribasa, pinter.

Tebak, tebak...

Saha anjeunna? (Sancho Panza)

Kalimat

Anu anjeun aya di bumi, Bapa kami,

Éta kuring ngarasa anjeun dina spike pinus,

Dina awak biru tina pagawe,

Dina mojang nu nyulam melengkung

Patukang tonggong, campur benang dina ramo.

Bapa kami anu aya di bumi,

Dina alur

Di kebon,

Di tambang,

Di palabuhan,

Di bioskop,

Dina anggur

Di imah dokter.

Bapa kami anu aya di bumi,

Dimana anjeun gaduh kamulyaan sareng naraka anjeun

Jeung limbo Anjeun; yén anjeun di kafe

Dimana jegud inuman soda maranéhanana.

Bapa kami anu aya di bumi,

Dina bangku bacaan Prado.

Anjeun éta lalaki heubeul anu masihan crumbs roti ka manuk on walk.

Bapa kami anu aya di bumi,

Dina jangkrik, dina ciuman,

Dina paku, dina dada

Tina sakabeh jalma anu alus.

Bapa anu cicing di mana waé,

Gusti anu nembus sagala liang,

Anjeun anu ngaleungitkeun kanyeri, anu aya di bumi,

Bapa kami ningali anjeun

Anu kedah urang tingali engké,

Dimana wae, atanapi aya di langit.

Kamana anjeun, tukang kayu? (CAROL)

-Kamana anjeun nuju tukang kayu

kalayan salju?

-Kuring indit ka gunung pikeun firewood

pikeun dua méja.

-Kamana anjeun nuju tukang kayu

kalawan ibun ieu?

- Abdi angkat ka gunung milarian kayu bakar,

Bapa abdi ngantosan.

-Kamana anjeun bade sareng cinta anjeun

Anak Subuh?

-Kuring bakal nyalametkeun dulur

jalma anu teu bogoh ka kuring.

-Kamana anjeun nuju tukang kayu

isuk-isuk kitu?

- Abdi bade perang

pikeun ngeureunkeunana.

Di tepi

Abdi jangkung;

dina perang

Kuring datang ka beurat opat puluh kilo.

Abdi parantos di ambang tuberkulosis

di tepi penjara,

di ambang silaturahim,

dina ujung seni,

di ambang bunuh diri,

di ambang rahmat,

di ambang iri,

di ambang kawentar,

di tepi cinta,

di tepi pantai,

jeung, saeutik demi saeutik, éta ngajadikeun kuring saré,

sareng di dieu kuring bobo di tepi,

tepi ka hudang.

Pasangan

Masing lebah pasanganna.

Unggal bebek kalawan paw na.

Pikeun unggal téma sorangan.

Unggal volume kalawan panutup na.

Unggal lalaki kalawan tipe na.

Unggal cingogo ku sulingna.

Unggal fokus jeung segel na.

Unggal piring jeung cangkir na.

Unggal walungan jeung muara na.

Unggal ucing jeung ucing na.

Unggal hujan jeung awan na.

Unggal méga jeung cai na.

Tiap budak jeung budak awéwé-Na.

Unggal nanas jeung nanas na.

Unggal peuting jeung subuh na.

Onta leutik

Onta ditakol

kalawan thistle jalan

jeung montir Melchor

masihan anjeunna anggur.

Balthazar

indit ngeusian bengsin

saluareun pinus kalima ...

jeung Melchior hébat éta hariwang

anjeunna consulted na "Longinus."

- Kami henteu sumping,

kami henteu sumping,

sareng Ngalahirkeun Suci parantos sumping!

-tabuh tilu belas menit

jeung tilu raja geus leungit.

Onta linting

leuwih satengah maot ti hirup

creeps plush na

diantara batang tangkal zaitun.

Ngadeukeutan Gaspar,

Melchior ngaharewos dina ceulina:

- Birria onta anu saé

yén di Wétan maranéhna geus dijual anjeun.

Di lawang ka Betlehem

onta ngahuleng.

Duh duka teuing

dina belfo na di tipe na!

mur éta ragrag

sapanjang jalan,

Baltasar mawa dada,

Melchior ngadorong bug.

Jeung subuh geus

-manuk geus nyanyi-

ari tilu raja

gaping jeung undecided,

ngadéngé omongan siga lalaki

ka budak nu anyar lahir.

- Abdi henteu hoyong emas atanapi menyan

atanapi harta karun anu tiis pisan,

Abdi bogoh onta, abdi bogoh ka anjeunna.

Abdi bogoh ka anjeunna, -the Child ngulang.

Dina suku tilu raja mulang

kasedih jeung sangsara.

Bari onta ngagolér

ngagerentes anak.

Dina beungeut buleud kuring

Dina beungeut buleud kuring

Abdi gaduh panon sareng irung

sarta ogé sungut saeutik

ngobrol jeung seuri.

Kalayan panon kuring ningali sadayana

ku irung kuring nyieun achis,

ku sungut kuring kumaha

Jagong beledug.

kalde goréng!

kalde moal eureun jadi kalde.

Sabab kalde teu pernah sakola.

kalde moal jadi kuda.

kalde moal meunang balapan.

Naon lepatna kalde pikeun jadi kalde?

Di kota kalde euweuh sakola.

Keledai méakkeun hirupna digawé,

narik mobil,

tanpa nyeri atanapi kamulyaan,

Jeung weekends

dihijikeun kana kabayang ferris.

Keledai teu bisa maca,

tapi boga memori.

Keledai ngahontal garis finish panungtungan,

Tapi pujangga nyanyi ka anjeunna!

Si kalde saré di gubuk kanvas.

Ulah nyebut kalde kalde,

nelepon anjeunna "pembantu lalaki"

atanapi nelepon anjeunna jalma

Naha anjeun terang langkung seueur sajak anu kedah diinget ku Gloria Fuertes?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.