Kafka di basisir

Kafka di basisir

Kafka di basisir

Panorama sastra dunya ayeuna ngagaduhan tempat anu penting pikeun narasi Haruki Murakami, panulis ti Kafka di basisir (2002). Sadayana parantos nyarioskeun perkawis karya ieu, tanpa tiasa nampik sabaraha pamiarsa panulis Jepang ieu resep. Sareng nyaéta Murakami ngagaduhan gaya anu dicirikeun ku suasana anu teu masuk akal, caket kana surealisisme atanapi realisme magis, tiasa ditingali dina novel ieu.

Kusabab kitu, urang tiasa nyarios ngeunaan dunya "Murakamian", anu hirupna tokoh-tokohna pikaresepeun sareng teu leres. Mangrupikeun novél anu alurana aya dina dua karakter, hiji ngora sareng hiji deui langkung sepuh, dikondisikeun ku kaayaanna.. Sacara prinsip, caritaan na sigana henteu saling pakait, tapi, Murakami nyiptakeun cara akalna pikeun ngaitkeunana.

Sababaraha inpormasi biografi ngeunaan pangarang, Haruki Murakami

Haruki Murakami mangrupikeun panulis sareng panarjamah lahir di kota Kyoto tanggal 12 Januari 1949, dipangaruhan pisan ku literatur Kulon. Salila budak leutik anjeunna nampi pendidikan agama Jepang sareng Budha ti akina bapakna, nalika tumuh sareng indung saudagar. Engké, Anjeunna lebet Universitas Waseda, dimana anjeunna diajar pustaka sareng drama Hellenic.

Di imah pangajian anu disebut tadi anjeunna pendak sareng calon pamajikanana, Yoko. Pasangan éta teras mutuskeun henteu ngagaduhan murangkalih, tibatan aranjeunna mutuskeun mendakan klub jazz sorangan di Tokyo, disebat Peter Cat. Ogé, salaku kipas baseball, anjeunna ngiringan seueur pertandingan. Saterusna, salami pertandingan tabrakan kana bal diideuan anjeunna nyerat novel kahijina, Ngadangu lagu angin (1973).

Kasucian sastra

Publikasi tulisan munggaran Murakami ngagaduhan nomer éditorial anu cukup rendah. Sanaos kaayaan kieu, urang Jepang anu seratna henteu didororakeun, malah anjeunna teras-terasan nyiptakeun téks anu teu aya wates antara anu nyata sareng anu diimpikeun.

80-an ningali peluncuran Pinball 1973 (1980) y Moro domba liar (1982). Tungtungna, di 1987, Tokyo Blues (Kayu Norweigian) masihan kasohor Murakami nasional sareng internasional. Saprak taun éta, panulis Jepang parantos nyebarkeun salapan novel, lima kumpulan carita ditambah seueur téks tina sababaraha jinis di antawisna carita gambar, ésai sareng buku tina dialog.

Novel laris sanés ku Murakami

  • Darso Darso Darso (1988)
  • Babad manuk anu ngageleger dunya (1995)
  • Pupusna komandan (2017)

Sastra dina Murakami: gaya sareng pangaruh

Haruki Murakami sareng istrina cicing antara Amérika Serikat sareng Éropa dugi ka 1995, nalika aranjeunna mutuskeun balik ka Jepang. Samentawis éta, pangakuanana dina dunya sastra beuki nambahan. Sanaos, parantos dina kaayaan sapertos kitu anjeunna difitnah ku sababaraha sora kritis, boh di Wétan boh di Kulon.

Haruki Murakami cutatan.

Haruki Murakami cutatan.

Salaku tambahan, publikasi tina Kafka di basisir dina 2002 anjeunna ngajantenkeun panulis Kiotense langkung lega maca sareng naékkeun prestasina dugi ka anjeunna parantos dicalonkeun kanggo Hadiah Nobel dina sababaraha waktos. Di sisi anu sanésna, pangaruh penting dina literaturna nyaéta musik - jazz, utamina - sareng naratif Amérika Kalér ti pangarang sapertos Scott Fitzgerald atanapi Raymond Carver.

Ringkesan tina Kafka di basisir

Budak ngora Tamura cicing sareng bapakna, kalayan saha anjeun ngagaduhan hubungan anu goréng, janten langkung parah, indung sareng adi na ninggali aranjeunna nalika anu éta alit. Dina kontéks ieu, protagonis kabur ti imah saatos ngancik lima belas. Leres, ayeuna Kafka Tamura badé ka kidul, ka Takamatsu.

Dina waktos éta timbul patarosan anu teu tiasa dihindari: naha protagonis kabur? Kalayan jawaban, unsur-unsur surealis dimimitian, kumargi bapak Kafka Tamura nuduh putrana, sapertos Oedipus Raja, badé maéhan anjeunna kanggo bobo sareng indung sareng adina.

Carita sajajarna

Di sisi anu sanésna, Satoru Nakata dikenalkeun, saurang sepuh anu hirup dina pangalaman anu teu tiasa dijelaskeun nalika budakna. Khususna, anjeunna kaleungitan eling sareng gugah anjeunna parantos kaleungitan memori sareng fakultas komunikasi, sajaba ti éta: anjeunna tiasa ngobrol sareng ucing. Kusabab kitu, anjeunna mutuskeun bakti hirupna pikeun nyalametkeun felines dimana-mana sareng mendakan karakter anu namina Johnny Walken, aya hubunganana sareng ucing.

Konférénsi

Sesampainya di Takamatsu, Kafka Tamura mendakan pengungsian di perpustakaan. Di dinya, Ibu Saeki (sutradara) sareng Oshima, ngabantosan protagonisna. Salajengna, Kafka Tamura gaduh pendekatan anu pikaresepeun sareng karakter ieu, mendakan di Oshima sumber wahyu ngeunaan dirina.

Teras, Nakata mendakan yén Johnny Walken mangrupikeun jalma jahat anu maéhan felines. Akibatna, anjeunna nyanghareupan anjeunna dugi ka ngéléhkeun anjeunna (kalayan bantosan ucing). Saatos éta, sepuh éta nepungan Tamura di Takamatsu ku ngalebetkeun pesawat métaforis anu aneh. Janten, sacara berturut-turut, kahirupan sadaya anggota carita aya hubunganana tanpa panjelasan salajengna dugi ka akhir buku.

analisa Kafka di basisir

Patalina proposal sastra anjeun

Narasi novel Kafka di basisir cobi gabung sareng sababaraha jalur, siga anu jauh ti silih, pikeun ngarahkeun benang kajadian. Ku cara kieu, rasa panasaran anu maca nambahan sabab carita-carita anu henteu pati koheren kakeunaan.

Dina kasus novel ieu, éta panginten janten sesah pikeun ngartos alesan silih berganti dua carita - mimitina - henteu pasrah. Sanaos kitu, pamiarsa tetep terang pikeun diajar ngeunaan lumangsungna kajadian anu panasaran sareng matak pikasediheun tina karakter anu caket. Tungtungna, aya cara anu luar biasa pikeun ngahijikeun carita, ngagunakeun imajinasi.

Novel antara sihir sareng anu nyata

Biasana, literatur anu diusulkeun ku Haruki Murakami éta ngalibatkeun campuran dua diménsi anu aya dina hiji unit éstétika. Kalayan kecap séjén, pendekatan kana carita tiasa sateuacanna tina narasi anu sampurna nyata nepi ka kabuka dina kaayaan gaib, tanpa aya masalah. Sakumaha tingkat yén kanyataan lamunan tungtungna dianggap leres.

Sora kritik

Sababaraha sektor kritis parantos ngajelaskeun naratif panulis Jepang salaku "novel pop", ngalebetkeun référénsi anu tiasa dipercaya (mérek, contona). Sajajar, kanyataanna warped saeutik saeutik kusabab ngawarah patarosan teu mungkin. Anu paneuri nyaéta sumberdaya pangpangna disebatkeun perkawis Murakamabdi, duanana pikeun panyaturna, sareng jutaan pengikutna.

Téma jero manusa

Saperti dina batur sellers pangalusna ti panulis Jepang, Kafka di basisir éta ngagaduhan kompleksitas tematik (paradoxically) gampang dibaca. Dina titik ieu, pendekatan kana masalah kritis pikeun manusa (cinta, katiisan, déprési ...) penting pisan pikeun maca.

Nyatana, unggal carita, kumaha ogé kompleksna, nyaéta nimbulkeun kanyeri anu ngagambarkeun kaisolasi sareng nyalira (Satoru Nakata) sareng jalan kaluarna. Sedengkeun, téma hubungan kulawarga sareng akibat tina henteu ngaraos tempatna dugi ka angkat (Kafka Tamura), nunjukkeun kahirupan manusa éta sorangan.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.