Juru dongéng pangsaéna dina sajarah

Juru dongéng pangsaéna dina sajarah

La literatur pondok Éta parantos ngalaman revival dina taun-taun ayeuna berkat média sosial sareng pola konsumsi anu langkung gancang tibatan jaman baheula. Kasempetan anu saé pikeun ngémutan éta juru dongéng pangsaéna kantos anu tanggung jawab ngadukung hiji jinis anu, dugi ka pertengahan abad ka-XNUMX, hirup dina umur emas na.

Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe

Lahir di Boston taun 1809, Poe nyaéta duta besar carita pondok di Amérika Serikat sareng tipayun jinis sapertos fiksi ilmiah anu bakal muka panto pikeun pangarang séjén ti abad ka-XNUMX. Ogé dianggap panulis anu mimiti nyobian hirup tina carita na, panulis The Golden Beetle mangrupikeun budak kahirupan anu ditandaan ku kasusah kulawarga, alkohol sareng déprési. Pangalaman anu timbul tina klasik pustaka pondok ngalangkungan satiris sareng Gothic salaku La caja oblonga, El Rey Peste atanapi, karyana hébat, Teu aya produk anu kapendak..

Jibril García Márquez

Jibril García Márquez

Sanaos éta Saratus taun katiisan novel anu bakal ngajantenkeun anjeunna janten bintang sastrawan anu ayeuna aya, Gabo ngokolakeun seni carita pondok ti mimiti karirna. Tina koléksi Soca anjing biruanu parantos ngantisipasi Macondo yén kami bakal mendakan ngalangkungan saga Buendía dugi ka jurnalistik Carita ngeunaan pembuangan, panulis Kolombia parantos masihan kami sababaraha carita anu pantes disebatkeun, diantarana kuatna Lacak Darah Anjeun dina Salju, kalebet kana kumpulan Dua belas Dongéng Pilgrim anu ngurus pangalaman karakter Latin anu béda di Éropa sareng anu diterbitkeun taun 1992.

Alice munro

Alice munro

Alice Munro, juara Hadiah Nobel 2013 dina Sastra.

Juara Hadiah Nobel di 2013 pikeun kerja kerasna dina carita pondok, Kanada Alice Munro mangrupikeun salah sahiji conto kontemporer pangalusna sastra pondok. Sanaos tulisan kahijina dugi ka taun 60an, dugi ka akhir taun 70an anjeunna bakal mimiti dikenal berkat koleksi éta Saur anjeun saha anjeun?, dituturkeun ku kasuksésan antologi anu sanés sapertos anu kawéntar Bulan-bulan Jupiter. Carita Munro umumna disetél di Huron County, Ontario, sareng henteu sapertos protagonis lalaki anu langkung rata, protagonis awéwé langkung rumit, ngalibetkeun pamiarsa ku carita katiisan, rekonsiliasi, sareng panineungan.

Anton Chekhov

Anton Chekhov

Upami aya juru dongéng anu kedah diperhatoskeun, éta urang Rusia Anton Chekhov, panulis ngajantenkeun kaleidoskop kuat Rusia asli na, nagara anu réalitasna dicekel ku carita-carita anu membangkitkan réalisme sareng naturalisme di akhir abad ka-XNUMX. Sanaos mimitina Chekhov mimiti nyerat ngan saukur tina aspirasi kauangan, anjeunna antukna tungtungna kalebet vanguards anyar kawas monolog jero, anu bakal méré ilham ka panulis sanés sapertos James Joyce saatos kasuksésan karyana ditarjamahkeun teu lami saatos Perang Dunya Kahiji. Dianggo sapertos The Flying Islands, Ucup na o Duka parantos janten bagian tina sajarah pustaka universal.

Charles perrault

Charles perrault

Sanaos mimitina karyana didasarkeun kana muji Louis anu Agung, anu di pengadilan anjeunna damel salami abad ka tujuh welas, Perrault ditakdirkeun pikeun nyiptakeun deui dongéng saumur hirup pikeun nganteurkeun aranjeunna ka generasi anyar sareng ngajantenkeunana salamina kalanggengan. Nyiptakeun carita barudak (atanapi meureun henteu seueur) siga Cinderella, Saeutik Beureum Saté Hood atanapi Puss dina Boots, kalebet kana buku Teu aya produk anu kapendak., Perrault kamungkinan mangrupikeun salah saurang juru dongéng anu kawéntar dina sajarah sareng pangarang ti mana jagad raya sacara moral, révénsasi atanapi pilem Disney digambar.

Charles Bukowski

Charles Bukowski

Dilahirkeun di Jérman tapi dinasionalisasi di Amérika Serikat, Bukowski ngagambarkeun gambar mitis tina panulis anu rusak: alkohol, satira sareng kelamin di sakuriling mesin tik anu tiasa milarian artos (atanapi anu teras-terasan kéngingkeun manpaat pikeun hirup teu saimbang). Sanaos novel na mangrupikeun bagian tina karirna, nya éta carita pondok anu ngajantenkeun anjeunna kawéntar sareng inspirasi generasi panulis anu dipikaresep ku anjeunna. réalisme kotor. Conto anu pangsaéna nyaéta Mesin Fucking, antologi anu ngempelkeun carita anu béda ngeunaan karakter sareng kaayaan dina kahirupan panulis sadidinten, atanapi carita Wanted Woman, dimana Bukowski nyarioskeun perkawis cinta anu mustahil dina dunya anu mumusuhan.

Jorge Luis Borges

Jorge Luis Borges

Filsafat anyaman karya anu dianggap salah sahiji panulis anu pangsaéna dina abad ka-XNUMX. Ti saprak éta jagad raya Argentina Borges ngajentrekeun kéngingkeun bentuk anu langkung jelas tapi ogé nungtut. Matematika literatur atanapi bestiaries logis, simbologi tina Injil, Shakespeare atanapi Cabala, ngajantenkeun jalan ieu calon langgeng pikeun Hadiah Nobel Sastra anu definisi na sadayana sareng nanaon ngalangkungan serat atanapi carita sapertos mitos Anu Aleph jantenkeun patokan.

Julio Cortazar

Julio Cortazar

Sabangsa Borges ', Cortázar henteu jauh ka tukang nalika ngeunaan karirna salaku juru dongéng. Sanaos bagian tina warisanana aya dina buku bukuna anu kawéntar hopscotch, Cortázar meulit dunya ku carita-carita anu métaforis sareng sapopoéna ngambang dina tangan, utamina dina carita sapertos La noche bocarriba, panginten salah sahiji carita pangalusna kantos, atanapi Axolotl, dimana salamander Méksiko janten pola pikeun nyarioskeun kasepian manusa.

Juan Jose Arreola

Juan Jose Arreola

Kolega panulis carita pondok Méksiko anu sanés sapertos Juan Rulfo, panulis anu kuring ngadegkeun publikasi sastra sapertos majalah Pan, Arreola mangrupikeun salah sahiji juru dongéng anu hébat dina abad ka-XNUMX sareng anjeunna mangrupikeun panerbit anu paling produktif di Méksiko. Karya anu paling kawéntar, Konspirasi, mangrupikeun gabungan carita anu ditujukeun, kalayan ironis, masalah sapertos katiisan, kapencil atanapi masalah cinta. Tanpa ragu, salah sahiji pangarang Méksiko anu universal.

ieu juru dongéng pangsaéna kantos Aranjeunna ngajantenkeun narasi anu ringkes tapi jero, janten panulis anu hébat dina waktosna sareng mangaruhan generasi anu bakal datang anu ngajantenkeun ringkesna janten tren anyar.

Naon juru dongéng anu anjeun pikaresep?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Walter gonzales cenahna

    Juru dongéng anu pangsaéna di Peru nyaéta Sebastián Salazar Bondi

bool (leres)