José Javier Abasolo. Wawancara sareng panulis Versi Asli

Fotografi: José Javier Abasolo. Profil Facebook.

Jose Javier Abasolo (Bilbao, 1957) ngagaduhan novél énggal di pasar, Vérsi aslina, dimana anjeunna balik deui kana watekna Mikel Goikoetxea dina kasus anyar sanésna sareng dunya bioskop di tukang. Éta anu pang anyarna dina kumpulan judul judul hideung anu saé sapertos na Cahaya Paéh, Sumpah Whitechapel atanapi Makam di Yérusalém, diantara seueur. Abdi leres-leres ngahargaan waktos sareng kahadean anjeun dina masihan ieu tatanyaan.

José Javier Abasolo - Wawancara

  • SASTRA SASTRA: Vérsi aslina éta novél énggal anjeun. Naon anu anjeun carioskeun ka kami ngeunaan éta sareng kumaha cara Mikel Goikoetxea salaku detektif swasta?

JOSÉ JAVIER ABASOLO: Novel dimimitian nalika Goiko diupah ku perusahaan produksi janten panaséhat a Pilem anu keur syuting dina sababaraha kajahatan anu kajantenan di Bilbao Dua puluh taun ka pengker, anu disebatkeun pers "kajahatan tina salib anu ditangkep."

Sacara prinsip, éta reticent pikeun nampa tawaran, sabab éta ngan ukur kasus anu henteu tiasa direngsekeun nalika anjeunna Ertzaina, tapi di sisi anu sanésna anjeunna nganggap éta tiasa a kasempetan pikeun muka deui nyumputkeun panilitian kana sababaraha rajapati anu teras-terasan ngahalangan anjeunna. Sanaos nalika anjeunna sadar yén kamiripan antara anu kajantenan sareng pilem (anu sanés Bilbao disetél dina kabupaten anu leungit di Alabama, AS) jauh pisan, anjeunna moal nyumputkeun amarahna.

Salaku detéktip Goiko lakukeun pisan, Kusabab anjeunna resep maén ku aturanana nyalira sareng teu disiplin, tapi kadang anjeunna sono kana pasilitas anu damel salaku tim tiasa nyayogikeun anjeunna sareng seueur artos langkung ti nyalira.

  • AL: Naha anjeun tiasa émut kana buku anu munggaran anu anjeun baca? Sareng carita munggaran anjeun nyerat?

JJA: Abdi émut kumpulan anu nyaluyukeun karya sastra klasik pikeun barudak, sareng dina buku éta kuring tiasa maca El Lazarillo de Tormes, El Cantar de Mío Cid, Don Quixote sareng Corazónku Edmundo de Amicis. Nalika kuring terang nalika kuring langkung sepuh yén anu terakhir kalebet kana Garéja's Index of Forbidden Books, kuring henteu percanten.

Ngeunaan hal munggaran anu kuring nyerat —atawa, langkung ti éta, kuring nyobian nyerat—, sigana éta usaha kana novél picaresque anu dibawa ka abad ka-XNUMX (Naon anu bakal urang lakukeun, kuring kagolongkeun abad ka tukang), tapi kuring henteu ngajaga. Untungna.

  • AL: Panulis sirah? Anjeun tiasa milih langkung ti hiji sareng ti sadayana jaman. 

JJA: Hésé ngajawabna, sabab éta ogé tiasa robih gumantung kana dinten atanapi wanda kuring. Tapi salaku gairah ngeunaan jinis hideung, kuring rutin maca deui anu hébat sapertos Raymond Chandler atanapi Dashiell Hammett. Kuring terang éta sora siga topik anu gedé, tapi kuring mikir yén dina hal ieu mangrupikeun topik anu leres-leres diadegkeun.

Di luar jinis hideung, Pio Baroja. Sareng kuring resep pisan kana banyolan Gudang imah jeung Jardiel Poncela.

  • AL: Karakter naon dina buku anu anjeun resep pendak sareng ciptakeun?

JJA: Sakumaha anu kuring carioskeun nalika némbalan patarosan sateuacanna, sesah kanggo ngajawab, sabab gumantung kana naon anu kuring baca atanapi suasana haté kuring, kuring tiasa ngarobih ti hiji dinten ka énjing, tapi panginten kuring hoyong pendak sareng tokoh protagonis novel Pío Baroja , Zalacaín petualangan.

Sedengkeun pikeun karakter naon anu kuring badé didamel, Kuring netep pikeun anu kuring parantos nyiptakeun. Sanés kusabab aranjeunna langkung saé atanapi langkung narik tibatan anu sanés, tapi kusabab éta bagian kuring.

  • AL: Naha anjeun ngagaduhan kabiasaan atanapi kabiasaan khusus nalika nyerat atanapi maca?

JJA: Teu aya anu khusus, sanaos sabab aranjeunna ngawartosan yén gaduh manias nalika nyerat disada "sastrawan pisan", biasana kuring nyebatkeun éta Abdi gaduh mania teu gaduh manias.

  • AL: Sareng tempat sareng waktos anu anjeun pikaresep pikeun ngalakukeunana?

JJA: Sateuacan kuring nyerat lolobana soré sareng wengi, tapi kumargi kuring parantos pensiunan Abdi henteu gaduh karesep, iraha wae éta tiasa saé. Tangtosna, kuring nyobian nyandak sababaraha waktos unggal dinten pikeun ngalakukeun éta. Sareng kumargi kuring henteu resep ngasingkeun diri, atanapi ogé kuring henteu netepkeun kantor di bumi kanggo nyalira, Kuring biasana nyandak laptop abdi ka ruang tamu. Nalika murangkalih kuring alit, kuring biasa nyerat di tengah sora anu aranjeunna damel nalika aranjeunna maén sareng kuring adaptasi sareng éta tanpa masalah. Ayeuna kuring bahkan sono kana waktos nyerat.

  • AL: Naha aya genre séjén anu anjeun resep?

JJA: Saur kuring henteu aya jinis anu saé atanapi anu goréng, tapi novél anu saé atanapi anu goréng, henteu paduli jinisna anu tiasa dianggap, tapi kumargi teu kabobodo baseuh kuring kedah ngaku yén kuring parantos kalemahan pikeun fiksi ilmiah (Kuring parantos sering pisan Asimovian) sareng kanggo anjeunna genre sajarahTapi sanés pikeun jalma anu nyarioskeun raja-raja sareng jenderal anu hébat, tapi pikeun jalma anu langkung museurkeun kana "penderita" sajarah.

  • AL: Naon anu anjeun baca ayeuna? Sareng nyeratna?

JJA: En Basque Abdi maca deui Greta, nu Jason osoro, novel anu pikaresepeun pisan anu kuring pikir henteu ditarjamahkeun kana basa Castilian, hanjakalna. Sareng di Spanyol Abdi parantos mimiti maca Liburan di peutingku Thomas Chastain, anu kuring kéngingkeun Minggu Hideung kamari di Gijón. Éta novél ku pangarang anu kuring henteu sadar sareng anu diterbitkeun dina kumpulan Júcar Black Label nalika éta, anu méré kuring kapercayaan.

Sedengkeun pikeun nyerat, langkung ti ngan ukur nyerat kuring nyandak catetan pikeun novel anu kuring badé pasang dina Bilbao, nalika Perang Sipil, sababaraha dinten sateuacan pasukan Franco nguasaan kota.

  • TO THE: Kumaha saur anjeun pamandangan penerbitan éta? 

JJA: Kabeneran aya nu Abdi henteu pati terang dina aspek-aspek éta. Salami mangtaun-taun kuring nyebarkeun di dua imah penerbitan Basque, utamina di EREIN sareng ogé di TXERTOA, sanaos di ieu langkung sporadis. Ti saprak aranjeunna sabar sareng kuring teras percanten ka kuring, kuring kedah mikir yén pandangan éta positip.

Sareng nyarios langkung umum, sigana parantos diterbitkeun seueur, anu kanggo kuring ngagaduhan konotasi positip, sanaos kuring ngagaduhan kesan yén anu terakhir henteu sadaya jelema satuju sareng kuring. Sareng, kalayan hormat pisan, kuring pikir éta posisi anu salah, sabab kualitas sering asalna tina jumlah.

  • AL: Naha momen krisis anu urang alami hésé pikeun anjeun atanapi anjeun bakal tiasa ngajaga anu positip pikeun carita ka hareup?

JJA: Kuring nebak sami sesah kanggo sesa warga. Untungna, di antara jalma-jalma anu paling caket sareng kuring, teu aya masalah serius salaku hasil tina kovid, tapi ieu henteu acan réngsé na urang kedah tetep ngajaga pancegahan, sanaos ku vaksin sigana urang mimiti ninggalkeun torowongan.

Sedengkeun pikeun upami kuring nyimpen hal anu positip pikeun nulis carita, pikeun ayeuna kuring bakal ngantepkeun éta lulus, Kuring henteu resep nyerat ngeunaan pandemi, sanaos henteu kantos terang naon anu bakal di pikahareupeun, janten kuring ogé henteu angger langsung.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.