Jinis carita

Jinis carita

Mikir dina carita ampir sok aya hubunganana sareng pemirsa budak. Nanging, ieu henteu kedah janten kasus sabab seueur jinis carita. Sababaraha diantarana fokus kana pemirsa déwasa, sedengkeun anu sanésna, kalayan téma langkung murangkalih, pikeun barudak.

Tapi naon jinis carita aya? Naon masing-masing ngeunaan? Upami panasaran anjeun parantos narik anjeun, maka kami bakal ngadiskusikeun hal éta.

Naon ari carita

Naon ari carita

Hiji carita dihartikeun salaku carita pondok, anu tiasa atanapi henteu didasarkeun kana kajadian anu nyata, sareng karakter na dikirangan. Argumen narasi ieu saderhana pisan sareng tiasa dicarioskeun ku cara lisan atanapi tulisan. Di jerona, aspék fiksi dicampur sareng kajadian anu nyata, sareng dianggo nyaritakeun hiji carita tapi ogé pikeun ngabantuan barudak diajar nilai, moral, jst.

La struktur carita dumasar kana tilu bagian ogé ditetepkeun dina sadayana:

  • Perkenalan, dimana karakter na dikenalkeun sareng aranjeunna dikenalkeun kana masalah anu aranjeunna gaduh.
  • Cangreud, dimana tokohna kaselepkeun dina masalah kusabab aya kajadian anu nyegah sadayana tina geulis sapertos dina bubuka.
  • Hasil, anu lumangsung nalika solusi dipendakan pikeun masalah éta supados ngagaduhan tungtung anu bahagia deui, anu tiasa sapertos anu mimitina.

Naon jinis carita aya?

Naon jinis carita aya?

Kami teu tiasa nyebatkeun anjeun yén aya hiji klasifikasi tina jinis carita anu aya, sabab aya panulis anu ngagolongkeun aranjeunna dina jumlah anu langkung seueur tibatan anu sanés. Salaku conto, numutkeun kana ceramah "Ti dongéng populér kana dongéng sastra" ku José María Merino, aya dua jinis carita:

  • Dongéng populér. Mangrupikeun naratif tradisional dimana carita ngeunaan sababaraha tokoh dipidangkeun. Ieu, kahareupna dibagi kana dongéng, sasatoan, dongéng jeung dongéng adat istiadat. Salaku tambahan, dicantelkeun ka sadayana éta bakal janten mitos sareng legenda, sanaos éta moal dilebetkeun kana pembagian dongéng populér.
  • Dongéng sastrana: nya éta pagawéan anu dikirimkeun ngaliwatan tulisan. Salah sahiji anu pangkolotna dilestarikan nyaéta El conde Lucanor, komposisi 51 carita tina asal anu béda, ditulis ku Don Juan Manuel. Éta aya dina kategori hébat ieu anu urang tiasa mendakan divisi anu langkung ageung, kumargi carita réalistis, misteri, sajarah, romantis, pulisi, fantasi ...

Panulis sanés henteu ningali klasifikasi ieu sareng anggap yén babagian anu saleresna mangrupikeun jinis carita anu aya. Janten, anu paling kawéntar nyaéta:

Dongéng

Éta bakal dihartikeun dina dongéng populér, salah sahiji carita anu paling sering dibaca sareng dicirikeun ku carita anu henteu nyata, anu lumangsung dina waktos sareng rohangan anu teu dikenal sareng anu gaduh tes anu kedah diungkulan pikeun ngahontal tungtung anu bahagia.

Dongéng sasatoan

Di aranjeunna anu protagonis sanés jalma, tapi sato anu gaduh kapribadian manusa. Kadang sato tiasa dibarengan ku manusa, tapi ieu bakal meta di tukang.

Dongéng adat istiadat

Éta mangrupikeun carita anu milari kritis pikeun masarakat atanapi waktos dina carita, kadang-kadang ngalaksanakeun sindiran atanapi humor.

Mewah

Éta bakal kalebet kana carita sastra, tapi seueur anu yakin yén éta ogé tiasa janten carita populér. Dina hal ieu, carita didasarkeun kana hal anu diciptakeun dimana sihir, sihir sareng tokohna ngagaduhan kakuatan.

Réalistis

Éta anu nyarioskeun adegan ti dinten ka dinten, anu mana barudak tiasa ngaidentipikasi dirina sareng, ku cara kieu, diajar.

Tina mistery

Éta dicirikeun ku milari yén anu maca aya kaitan carita sapertos kitu hirupna ampir sami sareng protagonis carita.

Kaayaan sieun

Beda sareng anu sateuacanna, dimana milarian intrik, didieu mangrupikeun rasa sieun anu bakal ngagambarkeun ciri plotna. Tapi ogé diteangan yén anu maca ngalaman sami sareng protagonis, anu sieun sareng hirup teror anu dicaritakeun dina carita.

Tina komédi

Tujuan anjeun pikeun nampilkeun a carita pikaseurieun anu ngajantenkeun pamaca seuri, naha ngalangkungan banyolan, kaayaan lucu, tokoh kagok, jst.

Tina sajarah

Éta henteu seueur ngajelaskeun kanyataan sajarah, tapi aranjeunna nganggo kanyataan anu nyata pikeun milarian tokoh sareng waktos sareng rohangan, tapi aranjeunna henteu kedah satia kana kanyataan.

Salaku conto, éta tiasa janten carita ngeunaan Leonardo Da Vinci hiji dinten nalika anjeunna istirahat tina ngalukis. Dipikaterang yén tokohna aya sareng carita na aya dina ruang-waktu éta, tapi éta henteu kedah janten hal anu leres-leres kajantenan.

Romantika

Dasar carita ieu nyaéta carita anu téma utama nyaéta cinta antara dua tokoh.

Pulisi

Dina éta alur didasarkeun kana kajahatan, kajahatan atanapi netelakeun masalah ngaliwatan karakter anu pulisi atanapi detektif.

Fiksi Élmu

Éta mangrupikeun anu ayana di pikahareupeun atanapi ayeuna tapi ku kamajuan téknologi anu maju pisan (anu teu acan aya dina kahirupan nyata).

Naon anu janten carita janten hiji kategori anu sanés

Naon anu janten carita janten hiji kategori anu sanés

Bayangkeun yén anjeun badé nyaritakeun putra-putri anjeun, ka dulur-dulur anjeun atanapi kaponakan awewe ... Daripada nyokot buku sareng maca éta ka aranjeunna, anjeun mimiti nyaritakeun carita ku nyusunna. Atanapi nyaritakeun anu parantos anjeun terang. Dumasar kana klasifikasi di luhur, ieu tiasa janten carita rayat upami ngeunaan sababaraha babagian carita rayat éta.

Di sisi anu sanésna, upami naon anu anjeun lakukeun nyaéta maca buku carita, éta bakal kalebet ruang lingkup literatur, sabab éta bakal dikirimkeun ngaliwatan tulisan.

Emang Nalika ngagolongkeun carita, éta tiasa dilakukeun ku sababaraha cara:

  • Naha éta dicarioskeun atanapi dibaca (ditulis).
  • Naha éta hebat, peri, dongéng, pulisi, sababaraha ...

Malah sababaraha carita tiasa dikelompokkeun kana dua kategori atanapi langkung kumargi dina waktos katalog éta, éta tiasa dilakukeun numutkeun karakterna atanapi numutkeun plotna. Salaku conto, bayangkeun yén tokohna mangrupikeun sato anu ngagaduhan ciri manusa (aranjeunna nyarios, nalar, jst). Urang bakal nyanghareupan dongéng sasatoan. Tapi kumaha upami tokoh-tokoh éta mangrupikeun detéktip anu nalungtik perampokan di leuweung? Kami parantos nyarioskeun dongéng barudak pulisi.

Entong masihan penting pisan pikeun hoyong ngagolongkeun buku. Ngan panerbit anu ngagolongkeun aranjeunna sareng ngalakukeunana pikeun ngajaga "mesen" dina katalog buku-bukuna, ogé pikeun terang buku mana anu kedah diterbitkeun sareng mana anu henteu kedah aranjeunna. Tapi nalika ngeunaan pamikiran ngeunaan pamiarsa, aranjeunna bakal maca carita dumasar kana karesepna, tiasa nyampur genre sareng, janten langkung asli pikeun ngareuwaskeun aranjeunna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.