Jane Austen: buku

Jane Austen

Jane Austen

Jane Austen mangrupikeun panulis novel abad ka XNUMX anu kawéntar, karyana dianggap klasik tina literatur Inggris. Novel pangpangna na nyaéta Harga diri sareng prasangka, carita romantis anu disetél dina waktos éta, diterbitkeun sacara anonim dina 1813. Salami mangabad-abad, narasi ieu janten inspirasi pikeun pangarang anu sanés, ogé diadaptasi pikeun layar dina sababaraha waktos.

Austen néwak gaya anu unik sareng dinamis, dieusian ku kahirupan sadidinten, moralisme sareng katerangan anu tepat tina tradisi masarakat jaman harita. Seueur ahli hukum nganggap anjeunna panulis konservatif, sanaos kritik féminis ayeuna nyatakeun yén anjeunna mangrupikeun bek awéwé anu satia. Dina taun 2007, kahirupan panulis dicandak ka bioskop, kalayan pilem: jadi Jane.

Biografi

Jane Austen lahir tanggal 16 Désémber 1775 di kota alit Inggris di Steventon di beulah kalér Hampshire. Kolotna nyaéta Pendeta Anglikan George Austen sareng Cassandra Leigh. Anjeunna mangrupikeun anak kadua ti dalapan murangkalih perkawinan, salian ti janten budak awéwé kadua pikeun kelompok éta. Kusabab anjeunna alit, Jane caket pisan ka adi na, Cassandra.

Kulawarga, pendidikan sareng adat waktu

Dina jero masarakat, si Austen aranjeunna kagolong kana "gentry", salah sahiji grup anu kirang status dina aristokrasi. Aranjeunna henteu ngagaduhan kabeungharan anu hébat sareng penghasilanana ngan ukur nyéépkeun biaya dasar, janten lanceuk-lanceuk Jane kedah damel ti leuleutik. Nanging, anjeunna negeskeun ngalangkungan serat yén aranjeunna resep budak leutik anu bahagia dimana bapakna merangsang aranjeunna sacara intelektual.

Dina waktos éta awéwé nampi atikan dasar di bumi, sanaos upami kulawarga ngagaduhan kamungkinan, aranjeunna tiasa ngantunkeun putri-awéwéna ka sakola. di 1783, Cassandra kuduna diajar di luar, tapi Jane nolak ngantep anjeunna angkat jauh ti anjeunna. Kanggo ieu, imam mutuskeun pikeun ngirim aranjeunna babarengan ka pasantrén di Oxford, tapi éta ngan ukur pikeun waktos anu pondok, sabab duanana kedah wangsul saatos kaserang panyakit tipus.

Dina 1785, Jane sareng Cassandra angkat ka pasantrén Abbey di kota Bacaan; tapi, kusabab aranjeunna henteu tiasa mayar SPP, aranjeunna kedah wangsul. Ti dinya, aranjeunna neraskeun pendidikan di bumi, dimana bapakna pisan ngadukung.. Pendeta ngagaduhan perpustakaan anu lega tur salawasna ngamotivasi kabiasaan tina Lear dina grup kulawarga, maka Jane mangrupikeun pembaca anu resep ti saprak budak.

Wiwitan dina nulis

Kira-kira eta Austen mimiti nyerat nalika alit, Buktina ieu mangrupikeun buku catetan anu dilakukeun antara 1787 sareng 1793, anu kalebet sababaraha carita pondok. Carita leutik ieu diterbitkeun dina awal abad ka-XNUMX, sabab karya ngora dikumpulkeun dina tilu jilid. Sababaraha carita anu kalebet nyaéta: "Istana Lesley", "The Three Sisters" sareng "Catherine".

Novelas

Mimiti taun 1795, Austen nyusun draf novél kahijina, anu - saatos ngalih ka Chawton taun 1809 - anjeunna ngarévisi sateuacan diterbitkeun. Anu mimiti ditampi ku panyunting nyaéta: Rasa sareng Sensitipitas (1811). Narasi ieu dikintunkeun sacara anonim, ngan ku tandatangan “Ku hiji Lady”. Pagawean na nampi panarimaan anu saé tina kritik waktu.

Saatos kasuksésan buku ieu, anjeunna nyebarkeun Harga diri sareng prasangka (1813), novel anu ku panulis mimiti dikenal. Sataun saterusna éta terang Taman Mansfield (1814), anu salinan na dijual gancang. Dina akhir taun 1815, panulis nyebarkeun karya terakhirna dina kahirupan, Emma. Dina 1818 karyana dikenalkeun Northbudbud y olo.

Pupusna

Jane Austen pupus dina tanggal 18 Juli 1817 di kota Winchester, kalayan yuswa ngan ukur 41 taun. Ayeuna, dianggap yén pupusna kusabab kaserang panyakit Addison. Sésa-sésa panulis ngaso di Katedral Winchester.

Novel Jane Austen

  • Rasa sareng Sensitipitas (1811)
  • Harga diri sareng prasangka (1813)
  • Taman Mansfield (1814)
  • Emma (1815)
  • Northbudbud (1818) pagawéan anumerta
  • olo (1818) pagawéan anumerta

Jane Austen buku sinopsis

Rasa sareng Sensitipitas (1811)

Hirup na Elinor, Marianne sareng Margaret Dashwood robih pisan saatos pupusna ramana. Lalaki éta parantos nyéépkeun sadayana hartana pikeun budak lalaki anu dipiboga di union na anu saacanna, John. Sanaos ahli waris sumpah pikeun mastikeun kasalametan sareng kanyamanan para awéwé teu berdaya, Fanny - pamajikanana - nyusahkeun sadayana. Kaayaan ngarah ka awewe kedah ngalih sareng indungna ka bumi alit sareng handap asor.

Plot umum dipuseurkeun kana Elinor sareng Marianne, sabab Margaret ngan saukur budak. Tina kanyataan ékonomi sareng sosial énggalna, kahirupan ngalakukeun hal éta, sareng awéwé ngora mimiti pendak sareng babaturan anyar sareng ngalangkungan pasang surut cinta.

Masing-masing nganggap kahirupan béda; Elinor, saha anu pangkolotna, nyaéta considerable déwasa sareng museur. Marianne, Kanggo dirina, nyaéta mojang anu gairah sareng sentimental pisanl. Nanging, dina pamekaran plot alternatip dina kapribadian protagonis tiasa ngaapresiasi.

Carita lumangsung di milarian cinta numutkeun panempo unggal jalma ngora. Sedengkeun komplikasi has tina plot kajadian, sadulur Dashwood aya hubungan antara rasa sareng kapekaan dina tradisi aristokrasi sareng borjuis abad ka-XNUMX Inggris.

Harga diri sareng prasangka (1813)

Dina akhir Abad XNUMX, di daérah padesaan Inggris hirup kulawarga Bennet, pasangan sareng 5 putri na: Jane, Elizabeth, Mary, Catherine sareng Lydia. Kusabab kaayaan ékonomi na sareng adat istiadat jaman baheula, indungna fokus kana milarian perkawinan anu saé. Sanaos, anjeunna prihatin ngeunaan Elizabeth -Lizzie- sareng watekna anu sesah, anu ngaku teu gaduh karep kantos nikah.

Ujug-ujug, kadatangan ka kota dua nonoman penting —Pam Bingley sareng Tuan Darcy— ngahudangkeun perhatian Bu Bennet, Anu ningali di aranjeunna masa depan anu sampurna pikeun putri anu langkung lami, Jane sareng Lizzie. Ti dinya, duanana hubungan ngalangkungan kaayaan anu béda. Nasib anu protagonis kaganggu antara prasangka, sombong, misteri, karep sareng seueur perasaan anu pacampur.

Taman Mansfield (1814)

Saeutik Fanny Harga parantos dicandak ku pamanna anu jegud: adi indungna, Lady Bertram; sareng salakina, Sir Thomas. Kulawarga cicing di agam Mansfield Park sareng opat murangkalihna: Tom, Edmund, Maria sareng Julia. Kusabab asal handapna hina, awéwé ngora tunduk kana hinaan tetep ti dulur misanna, kecuali Edmund, anu ngarawat anjeunna kalayan kahadéan sareng sopan

Skénario ieu tetep mangtaun-taun Fanny tumuh sareng perlakuan anu sanés, sanaos sukur na ka Edmund ngajantenkeun cinta rahasia. Hiji dinten, Sir Thomas ngadamel perjalanan anu penting, anu pas sareng sumping di Taman Mansfield saderek Crawford: Henry sareng Mary.

Kunjungan para nonoman ieu bakal nyeret kulawarga ieu kana sababaraha rupa-rupa halangan jeung panyaru. Antara cinta, konfrontasi sareng karep, ngan ukur Fanny — Tina sudut pandang na— bisa ngabéwarakeun ancaman latén éta.

Emma (1815)

Woodhouse imah nyaéta awéwé ngora calakan anu geulis, anu parantos nyandak misi pikeun ngatur perkawinan pikeun sadayana anu caket sareng anjeunna. Pikeun anjeunna, kahirupan cinta anjeunna sanés prioritas, anjeunna langkung paduli kana urusan pihak katilu.

Sadayana hirupna saé dina kahirupan Emma, ​​dugi ka Taylor - pamali sareng sobatna - parantos nikah. Saatos kajadian ieu, kaayaan di antara dua kaayaan bakal robih pisan, jadi awéwé ngora Woodhouse terjun kana kasepian anu jero. Nanging, awéwé ngora ngupayakeun ngungkulan kasedih ku kalangkunganana salaku matchmaker.

Emma pas mendakan babaturan énggal, Harriet Smith, awéwé ngora hina. Sanaos mojang teu gaduh cita-cita tinggi, tukang laga keukeuh mendakan dirina salaki jegud. Nanging, Harriet nolak dimanipulasi, anu ngarusak rencana Woodhouse. Kaleresan nyaéta antara corak corak anu bénten-bénten pisan digabungkeun sareng penampilan karakter anyar sareng terstruktur, "casadora" tungtungna dina kaayaan anu anjeunna henteu pernah mikir nyalira.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.