HG Sumur. Émut ka panulis fiksi ilmiah Inggris anu hébat

Poto HG Wells ku George Charles Beresford.

Herbert George Wells Anjeunna pupus tanggal 13 Agustus 1946 di London. Abdi kagungan 79 taun sareng anjeunna mangrupikeun sajarawan, filsuf, sareng kamungkinan panulis Inggris anu kawéntar novel fiksi ilmiah, tipayun jinisna. Urang sadayana parantos maca sababaraha karyana sareng upami henteu, urang parantos ningal dina sajumlahna adaptasi pilem anu parantos dilakukeun mangtaun-taun.

Dinten ieu kuring émut klasik ieu tina genre sareng sababaraha frasa tina 4 novel na paling dikenal: Mesin Waktos, Perang Dunya, Pulo Dokter Moreau y Lalaki anu henteu katingali. Kuring ogé marios adaptasi pilem éta.

Hg Wells

Lahir di Bromley, di Kent County, anjeunna putra katilu ti kulawarga kelas menengah handap anu paduli yén aranjeunna ngagaduhan pendidikan anu saé.

lamun kacilakaan Anjeunna maksa anjeunna cicing di ranjang sakedap, anjeunna nyandak kasempetan pikeun maca seueur, anu nyababkeun anjeunna hoyong nyerat. Teras anjeunna ngontrak teh tuberkulosis sareng anjeunna bakti pisan pikeun nyerat. Anjeunna produktif pisan sareng sadaya padamelanana dipangaruhan ku anu jero na kayakinan politik.

Anjeunna ngadukung éta sains sareng pendidikan aranjeunna bakal janten dua pilar dasar masarakat pikahareupeun dimana manusa bakal luncat sakedap.

En 1895 anjeunna diterbitkeun Mesin waktos, mimitina salaku séri sareng engké salaku buku sareng na sukses éta langsung. Ti dinya anjeunna nganteur aranjeunna. Taun anu sami anjeunna ogé nyebarkeun Kunjungan anu saé, sareng dina tilu taun ka hareup aya tilu novel anu ningkatkeun prestasina: Pulo Dokter Moreau, Lalaki Anu Teu Kasat y Perang Dunya.

Mesin waktos

  • Hukum alami anu urang hilap nyaéta yén kagunaan intelektual mangrupikeun santunan pikeun parobihan, bahaya sareng guligah ... Alam henteu pernah pikaresepeun pikeun kapinteran dugi kabiasaan sareng naluri henteu aya gunana. Teu aya kecerdasan dimana teu aya parobihan sareng teu kedah dirobih. Ngan sato anu gaduh kecerdasan kedah ngatasi sababaraha rupa kabutuhan sareng bahaya.
  • Kakuatan mangrupakeun hasil tina kabutuhan; kaamanan netepkeun hadiah pikeun kalemahan.
  • Sugan diajar ngoperasikeun mesin anu wani, pikeun ngalalana langsung kana wates kahirupan saharita, mendakan ti waktos ka waktos surga pondok tanpa masa depan atanapi masa lalu, tanpa meres duka kali nostalgia sareng kasieunan.
  • Anjeun teu tiasa gerak dina cara naon waé dina waktos, anjeun moal tiasa kabur ti ayeuna ayeuna.

Kamungkinan adaptasi pilem anu paling kawéntar tina carita ieu (sareng anu dipikaresep) nyaéta anu dibéntangan Rod Mekarwangi en 1960 sareng yén éta meunang Oscar pikeun épék khusus anu pangsaéna. Anu terakhir nyaéta ti taun 2002 sareng dibéntangan Guy Pierce sareng Jeremy Irons.

Perang Dunya

  • Beurang urang sibuk pisan sareng urusan goréng urang anu sigana teu mungkin pikeun urang di luhur aya anu lalajo léngkah kami,, sacara susah payah sareng metodis, ngarencanakeun penaklukan planet Bumi. Ngan ukur wengi anu sanggup, ku gelap sareng tiiseun na, nyiptakeun kaayaan supados urang Mars, urang Seléni sareng mahluk-mahluk sanés anu nyicingan jagat raya, ngagaduhan tempat dina imajinasi urang.
  • Naon manpaatna agama upami henteu aya dina nyanghareupan musibah?
  • Dugi ka éta kuring henteu ngartos yén kuring aya teu berdaya sareng nyalira. Ujug-ujug, siga anu ragrag, sieun disarebut kuring.
  • Tiasa waé panyerang ka Martian bakal, tungtungna, nguntungkeun pikeun urang; sahenteuna éta parantos ngarampok urang kapercayaan anu tenang di pikahareupeun, anu mangrupikeun sumber anu paling jelas.

Naon anu kudu dibahas ngeunaan anu dipikaterang siaran radio Naon Orson Welles tina novel ieu tanggal 30 Oktober, 1938? Éta nyaéta adaptasi téater, sajam, diitung dina formulir newscast menit terakhir. Éta pisan nembus pemirsa éta sadayana percanten nyata invasi alien éta. Éta tetep salaku momen radio sakumaha sajarah sabab teu kaulangan. Sareng adaptasi pilem teu acan tiasa ngungkulanana.

Anu paling klasik, anu meunang Oscar pikeun épék visual, nyaéta ti 1953. Sareng anu paling anyar nyaéta anu dibéntangan ku Tom Cruise di 2005.

Pulo Dokter Moreau

  • Sasatoan tiasa galak sareng licik, tapi peryogi lalaki saleresna pikeun ngabohong.
  • Kuring henteu kantos nguping aya anu teu aya gunana, gancang-gancang, épolusi henteu dileungitkeun tina ayana. Sareng anjeun? Sareng nyeri henteu diperyogikeun.
  • Sasatoan tiasa licik pisan sareng ganas, tapi ngan hiji lalaki anu sanggup ngabohong.
  • Kanyataan yén mahluk-mahluk ieu leres-leres henteu ngan ukur monster biadab, ngan saukur parodi anu menak tina spésiés manusa, ngajantenkeun kuring samar-samar ngeunaan naon anu aranjeunna sanggup, jauh leuwih parah tibatan teror anu pasti.

Kuring katinggaleun ku klasik ti 70an anu aranjeunna dibéntangan Burt Lancaster sareng Michael York di 1977. Tapi aya ogé anu didamel ampir 20 taun ka pengker sareng Marlon Brando sareng Val Kilmer.

Lalaki anu henteu katingali

  • Gagasan ageung sareng anéh anu ngalangkungan pangalaman sering pangaruhna kirang ka lalaki sareng awéwé tibatan pertimbangan anu leutik, langkung nyata.
  • Sadaya lalaki, bahkan anu paling berpendidikan, ngagaduhan anu gaib ngeunaan aranjeunna.
  • Kuring nyalira, luar biasa kumaha saeutik lalaki anu tiasa ngalakukeun nyalira! Maok sakedik, damel sakedik karusakan, sareng di mana tungtungna.
  • Kami cukup jalma anu kuat sareng kuring gaduh panangan anu beurat; Sajabi ti éta, kuring henteu katingali. Teu aya ragu yén anjeunna tiasa maéhan duanana sareng kabur kalayan gampang, upami anjeunna hoyong. Aranjeunna satuju?

Sareng ieu kuring ogé nyandak anu hébat Hujan Claude anu ngajantenkeun rupa sareng awak katingali ku protagonis dina klasik tina 1933. Tapi aya ogé upeti sareng variasi dina judul sapertos Lalaki tanpa kalangkangjeung Kevin Bacon dina taun 2000. Sareng khususna, runtuyan tujuh puluhan ti saprak budak leutik nepi ka mana kuring resep pisan kana kumaha kuring resep Ben murphy, protagonisna.

Anu mana anu kedah dijaga?

Pilihan keras. Janten anu pangsaéna pikeun dilakukeun nyaéta maca (atanapi nonton) salah sahiji carita Wells.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.