Haté anu kuring hirup

Haté anu kuring hirup mangrupikeun novél sajarah anu ditulis ku Spanyol José María Pérez, langkung dikenal salaku Peridis. Éta diterbitkeun dina 2020 sareng disetél di Spanyol anu kaganggu dina 1936. Buku na nampi panarimaan anu hadé ti pamiarsa sareng kritikus sastra ti mimiti. Dina taun anu sami dileupaskeun, éta dilélér hadiah Primavera de Novela.

Panulis nyatakeun dina tipayun buku éta diideuan ku paguneman anjeunna dina karéta sareng muhrim, anu turunan dokter lami ti penduduk Paredes Rubias. Anjeunna ngawartosan sababaraha anekdot ti baraya, ogé ti sababaraha tatangga. Tiap baris tina narasi ieu dirojong ku omongan anu nyarios, kalayan carita sareng karakter nyata dilengkepan ku sababaraha fiksi.

Sobre el autor

José María Pérez - arsiték sareng panulis katelah Peridis— sumping ka dunya dinten Minggu, 28 Séptémber 1941 di kotamadya Cabezón de Liébana (Cantabria). Nalika kuring umur 3 taun, kulawargana ngalih ka Palencia, khususna ka kota Aguilar de Campoo, tempat dimana anjeunna cicing dugi ka tamat SMA.

Mangtaun-taun engké, anjeunna ngalih ka Madrid pikeun ngalaksanakeun paguron paguron luhur sareng di 1969 anjeunna lulus salaku arsiték. Anjeunna milih profési ieu termotivasi ku minat na dina pelestarian, perlindungan sareng nyalametkeun warisan artistik Spanyol.

Kinerja salaku arsiték

Saprak lulus, anjeunna damel di rekonstruksi sababaraha candi, bioskop, gedong, istana, perpustakaan sareng imah budaya. Salami 40 taun (1977 - 2017) Anjeunna ngarahkeun di Palencia Yayasan Santa María la Nyata pikeun Warisan Sejarah, anu ngamungkinkeun anjeunna kanggo aya di sababaraha rehabilitasi anu penting, sapertos:

  • Istana Francisco de los Cobos di Úbeda
  • Biara Santa María la Real di Aguilar de Campoo
  • Aula Padumukan "Vasco de Quiroga" di Complutense University of Madrid

Padamelan propésional sanés

Peridis dikenal sacara lega pikeun karyana salaku kartunis humor, pagawéan anu dimimitian dina taun tujuh puluhan. Anjeunna ngadamel kartun kahijina dumasar kana politikus waktos éta, anu dipedalkeunna dina majalah Siario SP.

Ti saprak 1976 dugi ka ayeuna, Pérez nyebarkeun komik strip dina koran Nagara. Tina karya anu hasil ieu, panulis parantos ngadamel sababaraha kompilasi, sareng hasilna, 6 buku kalayan ilustrasi na anu pangsaéna parantos diterbitkeun, nyorot: Peridis 1.2.3. 6 taun dugi ka robih (1977) jeung Percaya sareng teu aya beungkeut (1996). Anjeunna ogé parantos ngahasilkeun dua komik kartun pikeun TVE.

Ti 2002 dugi 2007 nampilkeun serial tv Konci pikeun Romanesque en TVE. Dokumenter ieu ngagaduhan tilu musim dimana wisata satengah jam tina monumén sajarah anu béda dibéré. Saatos damel ieu, Peridis ogé nyetir dua program sanés dina saluran tipi anu sami, sapertos: Pindahkeun Pagunungan y Cahaya sareng misteri katedral.

Balapan sastra

Anjeunna ngamimitian publikasi na dina bidang literatur di 1977, sanaos éta di 2014 nalika anjeunna nampilkeun novel kahijina: Ngantosan raja. Dua taun ka hareup, anjeunna balik sareng: Kutukan Ratu Eleanor, narasi anu neraskeun carita harita. Saprak harita anjeunna nyerat 3 buku sanésna: Malah karusakan tiasa janten harepan (2017), Ratu tanpa karajaan (2018) jeung Haté anu kuring hirup (2020).

Haté anu kuring hirup (2020)

Éta novél sajarah disetél dina komunitas Paredes Rubias, pas dina mimiti Perang Sipil Spanyol. Buku na nyaéta diaturna en lima puluh bab pondok, dimana aranjeunna ngamimitian en Juni tina 1936 y tungtungna Oktober tina 1941. Plotna ngalibatkeun karakter anu béda, anu ngalangkungan kasulitan anu béda, ngalangkungan konflik bersenjata.

Buku na nunjukkeun kumaha aranjeunna hirup taun sesah nalika perang lumangsung sareng saatos ieu puncakna, tapi tanpa kaleungitan harepan yén sadayana bakal ningkat. Sadayana kajadian di Spanyol anu leres-leres nganyenyeri, Tapi ku jalma-jalma anu kuat, anu bakal bajoang pikeun nyalametkeun anjeunna, dumasar kana cinta, kulawarga sareng kahoyong kanggo masa depan anu langkung saé.

Kulawarga Beato

Honorio Beato nyaéta duda sareng cicing sareng tilu putri na: Caridad, Esperanza sareng Felicidad. Anjeunna mangrupikeun dokter kasohor anu ngajalankeun klinik di Cubillas del Monte sareng sateuacan perang anjeunna ngajabat salaku kapala Falange Spanyol. Hiji waktos konflik dimimitian, aranjeunna aranjeunna mutuskeun kabur kota dina raraga nyingkahan dendam anu mungkin.

Esperanza mangrupikeun salah sahiji tokoh utama dina carita. Anjeunna mangrupikeun aktivis politik anu ngagaduhan kana Bagian Féminin tina Falange sareng awéwé anu paduli. Salaku tambahan pikeun membela cita-citana, anjeunna ngabantosan réréncangan républik, seuseueurna anu parantos dihukum pati. Sanaos perputaran hirupna anu parantos dipasihkeun, anjeunna langkung milih nempatkeun karaharjaan batur sateuacan mikirkeun dirina sorangan.

Kulawarga Miranda

Arcadio Miranda nyaéta dokter sareng Republik, duda sareng dua putra, Jibril sareng Lucas, sareng putri anu namina Jovita, anu damel salaku guru di kota. Kulawarga anjeun bakal kapangaruhan pisan ku konfrontasi bersenjata, diancam bahkan ku penderita sareng kenalan sorangan. Sadayana bakal dipiceun tina padamelanna pikeun ngalaman akibat tina karusuhan éta.

Jibril anjeunna mangrupikeun dokter ngora anu ngagaduhan karir anu sampurna sareng ogé Déwan Déwan Kota. Anjeunna kedah nyumput kusabab anjeunna kalebet pihak anu lawan, sanaos anjeunna ogé bakal dikurung. Pikeun bagian na, Lucas, anu aya di tengah kanyataan uih lanceukna, disebutna nepi, kaayaan anu anjeunna tingali salaku alternatip pikeun nyalametkeun hirupna, kumargi anjeunna ngagaduhan kaistiméwaan pikeun profési na.

Sinopsis

Caritana ngalibatkeun dua kulawarga, nyaéta Dr. Honorio Beato —Kristian sareng Falangist— sareng anu ti Republik Republik Arcadio Miranda. Duanana parantos silih kenal tina pangajianna di akademi médis, sanaos aranjeunna sanés béda-béda condong politik. Aranjeunna sareng kulawargana aranjeunna hirup dinten senang dina wengi ziarah, diayakeun taunan pikeun dinten Virgen del Carmen.

Di tengah perayaan ieu, sadaya masarakat ngabagi tuangeun sareng jogét, tanpa ngabédakeun sisi politik mana. Éta aya dimana -Sudah mangtaun-taun- Esperanza Beato sareng Lucas Miranda pendak, Kuring mendakan yén éta bakal mawa langkung ti ngan ukur silaturahim. Ieu tanpa ngabayangkeun yén dina sababaraha dinten perang pikareueuseun bakal pecah, anu bakal ngarobah sagalana.

Lawan pamaréntahan angkat tina janten pemberontak janten anu payun sareng ngagaduhan sora. Saatos nyandak kakuatan, aranjeunna mimiti nganiaya anggota pamaréntah anu kaluar. La kanyataan anyar dibawa salaku akibat tina huru hara politik sareng militér anu dahsyat, Anu musnah sadayana dina jalur na.

Sadaya kaayaan anu rumit ieu nyababkeun nilai muncul dina jalma; kawani, handap asor, solidaritas sareng kamanusaan aranjeunna mekar pisan; saluareun perpecahan politik.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.