Emilia Pardo Bazán. 100 taun saatosna. Potongan carita

Potrét Emilia Pardo Bazán. Ku Joaquín Sorolla.

Emilia Pardo Bazan maot dina dinten sapertos dinten ayeuna 100 taun ka pengker. Tokohna mangrupikeun salah sahiji éksponén anu paling hébat, henteu ngan ukur sastrana, tapi ogé budaya sacara umum antara abad ka XNUMX sareng XNUMX. Sugan pangakuan sareng kawéntarna anu pangageungna asalna tina karyana The pazos de Ulloa, tapi keuna kana sadayana iteuk, ti ​​naturalisme dugi ka realisme, ngalangkungan novel pondok, carita pondok, tulisan koran jeung carita pondok. Éta tina sababaraha hal ieu anu kuring ngadamel seleksi corétan salaku bacaan pikeun nginget.

Carita cinta

Haté leungit 

Badé hiji soré kanggo jalan-jalan di kota, kuring ningali objék beureum dina taneuh; Abdi lungsur: éta mangrupikeun manah getih sareng hirup anu kuring ati-ati dikumpulkeun. "Sawatara awéwé pasti kaleungitan," pikir kuring, niténan bodasna sareng ngeunah tina viscera anu lembut, anu, dina rampa ramo kuring, ngageleger siga anu aya dina jero dada anu bogana. Kuring mungkus ati-ati kana kaén bodas, disumputkeun, disumputkeun handapeun baju kuring, sareng badé terang saha awéwé anu kaleungitan haténa di jalan. Kanggo nalungtik anu langkung saé, kuring kéngingkeun sababaraha gelas anu saé anu ngamungkinkeun kuring ningali, ngaliwatan awak, baju jero, daging sareng tulang rusuk - sapertos ngalangkungan barang-barang kapercayaan anu mangrupikeun bust tina santo sareng ngagaduhan jandéla kaca leutik dina dada -, tempat haté.

Putri duyung

Henteu mungkin pikeun cet perawatan sareng waspada anu beurit indung ngurus kokotor beurit na. Gajih sareng pike anjeunna ngangkat aranjeunna, sareng bageur sareng bageur, sareng ku bulu asik ngagurilap sahingga masihan kabagjaan; Sareng henteu kersa nyungkeun ketuhanan pikeun manusa, anjeunna masihan peringatan moral, wijaksana sareng jejeg turunanana, sareng ngajagaan aranjeunna tina peringatan sareng bahaya dunya nakal. "Aranjeunna bakal janten beurit otak sareng penilaian anu saé," ceuk beurit ka dirina sorangan, ningali kumaha taliti aranjeunna ngupingkeunana sareng kumaha aranjeunna pikaresepeun ngaringkuk moncong salaku tanda persetujuan anu hadé.

Tapi kuring bakal ngawartosan anjeun didieu, sacara cicingeun pisan, yén beurit éta resmi pisan sabab henteu acan ngodokeun sirahna tina liang tempat indungna ngahibur aranjeunna. Liang latihan dina batang tangkal, nyalindung aranjeunna éndah, sareng haneut dina usum tiis sareng tiis di usum panas, teras lemes, sareng disumputkeun yén barudak sakola henteu nyangka yén aya kulawarga mousy cicing di dinya.

Dongéng interior

Tina sayang

Kudu indit ka Madrid pikeun ngatur masalah penting, salah sahiji jalma anu ngagaduhan minat anu penting sareng kakuatan pikeun nyéépkeun pirang-pirang bulan tina debu bangku anteroom ku korsi calana, kuring naroskeun perkawis kosan anu murah, sareng di jerona kuring cicing di rohangan anu "pantes" , nyawang jalan Preciados.

Babaturan méja buleud nyobian pikeun netepkeun di antara urang yén dalit dina rasa anu goréng, yén némbak guyonan sareng perselisihan anu biasana turun-tumurun kana imporitas nyata atanapi kurang ajar langsung. Abdi lebet kana cangkang. Hiji-hijina tamu anu nunjukkeun cadangan nyaéta budak lalaki sakitar dua puluh opat, kalanget pisan, dingaranan Demetrio Lasús. Anjeunna salawasna sumping ka méja telat, pensiunan mimiti, tuang sakedik, liwat; Anjeunna nginum cai, ngaréspon sopan, tapi henteu pernah gosip, henteu pernah panasaran atanapi ngaganggu, sareng kualitas ieu ngajantenkeun kuring simpati.

Dongéng Sacroprofan

Mata uang dunya

Baheula aya kaisar (urang henteu kedah nyarios raja) sareng anjeunna ngagaduhan ngan hiji putra, saé sapertos roti anu saé, jujur ​​salaku budak awéwé (jalma-jalma anu naif) sareng jiwa anu pinuh ku harepan anu pédah sareng kapercayaan anu lembut sareng amis. Sanes kalangkang mamang, atanapi henteu aya sakedik skeptisisme ngarusak semangat ngora sareng murni pangeran, anu nganggo panangan terbuka ka Kamanusaan, seuri dina biwir sareng iman dina haténa, nuju ngambah jalan kembang.

Nanging, Kaisar Kaisar-Na, anu tangtosna langkung sepuh ti Na, sareng parantos, sakumaha aranjeunna nyarios, gading langkung corak, jengkel yén putrana ngan ukur percanten kana kahadéan, kasatiaan. Sareng panutupan sadaya jalma I mendakan di ditu. Dina raraga ngingetkeun anjeunna tina bahaya kapercayaan buta sapertos kitu, anjeunna konsultasi ka dua atanapi tilu urang wicaksana paling kasohor di karajaanna, anu nyebarkeun buku, ngangkat tokoh, narik horoskop, sareng ramalan tatu; Rengse ieu, anjeunna nyauran pangeran, sareng ngingetkeun anjeunna, dina pidato anu bijaksana sareng rumpaka, pikeun moderat yén kacenderungan pikeun nangtoskeun sadayana, sareng ngartos yén dunya teu aya sanes kecuali medan perang anu lega dimana kapentingan ngalawan perang sareng minat. ngalawan karep, sareng éta, numutkeun pendapat filosof kuno anu kawéntar pisan, manusa téh ajag pikeun manusa.

Sumber: Albalearning


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

bool (leres)