Domingo Buesa. Wawancara jeung panulis The afternoon nu kaduruk Zaragoza

Poto panutup, kahadean tina Domingo Buesa.

Minggu Buesa ngabogaan sajarah panjang dina pangajaran jeung sosialisasi Sajarah ku pagawean jeung pagawean. Kalayan langkung ti 60 buku anu diterbitkeun, sejarawan ieu ogé nyerat novel sareng Soré éta Zaragoza kaduruk nyaéta gelar pamungkas na. Hatur nuhun pisan pikeun masihan kuring waktos anjeun pikeun ieu tatanyaan, mimiti taun anyar ieu, dimana anjeunna ngabejaan urang saeutik ngeunaan sagalana.

Domingo Buesa - Wawancara

  • WARTA SASTRA: Anjeun ahli sajarah jeung leuwih ti 60 buku diterbitkeun. Kumaha luncat kana novel? 

DOMINGO BUESA: Salila dua taun, redaktur Javier Lafuente naroskeun kuring nyerat novel pikeun anjeunna kalebet kana koleksi. Sajarah Aragon dina Novel, diédit ku Doce Robles. Tungtungna, kuring jangji yén kuring bakal nyobian tapi éta Kuring teu yakin yén kuring bisa minuhan pesenanKusabab anjeunna henteu kantos ngadamel novel sareng, saterasna, anjeunna ngahargaan pisan kana cara anu pikaresepeun ieu pikeun ngadeukeutkeun sajarah ka masarakat.

Kuring émut yén usum panas kuring mimiti nyerat novél ngeunaan topik anu dokuméntasina ku kuring diajar sacara éksténsif bahkan diterbitkeun. Sareng di dieu aya kejutan anu hébat: henteu ngan ukur kuring tiasa ngalakukeun éta, tapi éta ogé masihan kuring kapuasan anu ageung. Abdi gumbira nyerat carita éta ngeunaan carita nyata, jam kaliwat tanpa rarasaan jeung kajadian 1634 kaala hirup jeung vitalitas di lingkungan perpustakaan kuring. Karakter muncul dina komputer kuring sareng, saatos sababaraha waktos, aranjeunna tungtungna nyandak kuring dimana aranjeunna dianggap. Naon anu ditingali salaku cobaan parantos janten gairah. Kungsi dilahirkeun Aranjeunna bakal nyandak Jaca subuh.

  • TO THE: Soré éta Zaragoza kaduruk Éta novel kadua anjeun gaduh. Naon anu anjeun nyarioskeun ka kami ngeunaan éta sareng dimana ideu asalna?

DB: Kasuksésan novél kahiji nyababkeun urang nimbang-nimbang, sareng redaktur kuring, realisasi tina cicilan kadua. Sareng deui subjek anu disarankeun ku kuring, sabab kuring ngartos yén anjeun kedah ngarékam téma sareng rohangan sajarah anu anjeun terang. Dina hal ieu kuring éta gairah ngeunaan inohong Ramón Pignatelli, gambar hébat Zaragoza, sareng di lingkungan éta Pemberontakan Roti parantos dialaman, sacara brutal diturunkeun dina 1766 ku para panyawat. Konci pikeun ngartos kumaha novél ieu dipertimbangkeun nyaéta dipendakan dina dua taun damel anu kuring butuhkeun pikeun masang paméran ageung ngeunaan Zaragoza of the Enlightenment, anu judulna Gairah pikeun Merdika. Jeung nu ngabejaan novel, gairah pikeun kamajuan jalma enlightened yen maranehna kudu hirup pemberontakan hiji jalma nu teu boga roti jeung nu boro bisa mayar rente tinggi.

  • TO THE: Naha anjeun tiasa uih deui kana buku anu munggaran anjeun baca? Jeung carita munggaran anjeun nulis?

DB: Ti leuleutik kuring resep pisan maca, kuring pikir éta dasar sareng éta dasar pikeun proyék pribadi. Buku kahiji anu kuring émut maca nyaéta édisi barudak Lazarillo de Tormes, anu dipasihkeun ku paman Teodoro, adi akina. Éta mangrupikeun penemuan sareng tina halamanna kuring angkat ka buku klasik sanés anu muka dunya saran pikeun kuring. Sareng ku pangaruh ieu kuring mimiti nyerat carita ti kahirupan nini Dolores, Kuring kuciwa yén manéhna leungit dina jadi loba comings jeung goings, nu kuring kabetot dina karakter jeung visi na dunya anu dikurilingan anjeunna. Kuring sok ngarasa kaleungitan carita kulawarga anu ngajantenkeun kuring nyanghareupan kanyataan ngajelaskeun kanyataan, sanaos kuring kedah ngaku yén di tengah pandémik Kuring mikir ngeunaan nulis novel saeutik nikmat, judulna Imam jeung guru, nu lumangsung di 1936 sarta incorporates loba eta hal nu nini kuring ngawartoskeun kuring ngeunaan.

Ngakuan kasuksésan novel ieu, anu kedah dikaluarkeun deui saminggu saatos dikaluarkeun ka toko buku, kuring henteu kedah nyumputkeun éta. geus aya kagagalan, contona, nalika kuring ngamimitian novel ngeunaan Ramiro II Anu kuring henteu acan réngsé sareng anu mana kuring henteu terang, sabab kuring parantos berorientasi kana dunya arsip sareng panalungtikan. Anu henteu hartosna, jauh tina éta, anjeun moal tiasa janten novelis anu saé sareng sejarawan sareng panaliti anu saé. Duanana tiasa dianggo sareng basa sareng kamampuan -meureun kamampuan- ngartos naon anu disarankeun atanapi nyarioskeun ka kami.

  • TO THE: Panulis sirah? Anjeun tiasa milih langkung ti hiji sareng ti sadayana jaman. 

DB: Kuring geus salawasna resep prosa éta Azorin Ngaliwatan nu ngarasakeun landscapes of Castile, anjeun meunang ngadéngé lonceng sahiji gereja di desa bohong di panonpoé, anjeun dipindahkeun ku tiiseun éta soré kalawan siesta di dataran taya wates nu masihan Don Quixote atanapi Teresa de Jesús. bentang a ... Jeung Kami gairah ngeunaan prosa tina Nampi Di mana dunya imaginations, insecurities, sare sieun di jero urang ngusulkeun, kenangan nu ngajadikeun urang ngumbara ka jaman baheula jeung cara nu désa paling terpencil di Moncayo cicing eta.

Teu eureun gairah kuring beberesih basa Machado, kaéndahan kecap salaku alat anu nunjukkeun perasaan. Sarta tangtu kuring manggihan eta delight a Platero sareng kuring, Nu teu leuwih ti usaha nyieun paling beton universal, sangkan harshness hirup sapopoé alus teuing, ngartos yen tiiseun pangdeukeutna tur warmest bisa marengan urang.

Abdi urang a maca inveterate sareng kuring resep bukuKuring henteu kantos lirén maca anu parantos ngamimitian, sanaos nalika hirup maju anjeun sadar yén waktosna terbatas sareng anjeun kedah ngamangpaatkeunana langkung selektif. 

  • TO THE: Karakter naon dina buku anu anjeun resep pendak sareng ciptakeun? 

DB: Kawas kuring ngan ceuk, Abdi bogoh eta Platero sareng kuring sabab kuring nyangka éta jandela kana kasederhanaan, kana kaaslian manusa. Kecap-kecap éta nyandak gambar dina halamanna sareng sadayana babarengan mangrupikeun deklarasi perdamaian sareng dunya. Papanggih Platero, contemplate anjeunna, tingali anjeunna. Abdi geus resep papanggih jeung nyieun karakter tina sababaraha novel Pangirim, sakumaha mosén Millán de Requiem pikeun désa Spanyol. Sareng tangtosna Adipati Orsini tina Bomarzo.

  • TO THE: Naon waé hobi atanapi kabiasaan khusus nalika nyerat atanapi maca? 

DB: Tiiseun jeung tranquility. Kuring resep tiiseun anu ngurilingan kuring sabab teu aya anu matak ngaganggu anjeun dina perjalanan ieu katukang, sabab nalika kuring nyerat kuring dina abad anu jauh sareng kuring henteu tiasa kaluar tina éta. Abdi teu tiasa ngadangu sora ti ayeuna, atawa sora ketukan tina ponsel dictatorially invading privasi. Abdi resep ngamimitian nyerat di awal sareng turutan tatanan anu bakal aya dina novél, kuring henteu resep luncat sabab karakter ogé ngajurung anjeun dina jalur anu anjeun henteu acan mutuskeun sareng, dina tungtungna, anjeun ngabenerkeun jalanna. dinten ka dinten. Salaku I ieu nyebutkeun, sanajan kuring mikir ngeunaan plot leumpang ka handap jalan, iinditan bari I contemplate bentang atawa rék murag saré. Kuring salawasna nulis dina tiiseun peuting lajeng abdi ngalirkeun kaca hasilna ka pamajikan jeung putri abdi ambéh maranéhanana bisa maca aranjeunna sarta nyieun saran ti sudut pandang maranéhanana béda. A counterpoint realitas kana emosi panulis penting.

  • TO THE: Sareng tempat sareng waktos anu anjeun pikaresep pikeun ngalakukeunana? 

DB: Abdi resep nyerat. di perpustakaan kuring, dina komputer kuring, dikurilingan ku buku kuring di lantai sareng buku catetan -kadang agenda kosong ageung- dimana kuring nyerat sadaya prosés ngadokumentasikeun acara janten novel. Dina kaca na aya rujukan tina bacaan dijieun, déskripsi ngeunaan karakter (cara kuring ngabayangkeun aranjeunna), kaping nu urang mindahkeun bab demi bab, sabenerna sagalana. Y Biasana kuring nulis peuting, sanggeus jam dua belas peuting jeung nepi ka isuk-isuk isuk-isuk sabab éta momen katengtreman greatest, éta waktu nu pangalaman peuting sorangan blurs lingkungan sarta ngidinan Anjeun pikeun hirup di kali séjén, sanajan éta ngan masalah psikologis. Ieu mangrupikeun waktos nalika anjeun nutup panon anjeun sareng ngalangkungan Zaragoza taun 1766 atanapi ngalangkungan kota Jaca dina usum tiis 1634 ...

  • TO THE: Naha aya genre séjén anu anjeun resep? 

DB: Abdi resep maca. puisi, Palasik jeung modern, nu relaxes kuring jeung ngajadikeun kuring ngimpi adegan pinuh ku kahirupan. Kuring mikaresep jeung latihan anu ngamungkinkeun urang pikeun silih kenal. Abdi ngajengkeun fiery maca sajarah lokal, kalawan nu diajar loba, sarta Kami ogé gairah ngeunaan treatises iconography nu ngajarkeun anjeun basa gambar. Tapi, di luhur sadayana sareng ti saprak nonoman kuring mendakan Amaya atanapi Basques dina abad ka-XNUMXAbdi gairah maca novel sajarah.

  • TO THE: Naon anu anjeun baca ayeuna? Sareng nyeratna?

DB: Kuring resep maca ampir sagalana nu tumiba kana leungeun kuring, tapi sakumaha kuring meunang heubeul jeung sakumaha Abdi dituduhkeun Kuring nempatkeun perhatian kuring kana naon anu kuring hoyong baca, nu dipikaresep ku kuring, nu ngajarkeun kuring, nu ngajadikeun kuring ngimpi. Abdi teu bade masihan nami sabab abdi teu resep prioritas, unggal boga input jeung kapentingan maranéhanana. Anu jelas nyaéta kuring resep maca novel sajarah, anu aya di perpustakaan éksténsif kuring panorama anu lengkep ngeunaan naon anu diterbitkeun di nagara urang. Tuh Pangarang Aragonese teu kakurangan Karya-karyana kuring maca saloba-lobana, sanaos kuring ogé ngahormatan tiasa maca asli anu dipénta ku sababaraha babaturan kuring maca sateuacan diédit.

Sareng upami ayeuna kuring kedah ngobrol ngeunaan tulisan, sareng ceramah anu kuring resep nyiapkeun sacara rinci atanapi tulisan anu kuring henteu tiasa nolak, kuring kedah ngarujuk kana dua novél: hiji anu parantos réngsé. Potrét indung Goya sarta séjén yén kuring geus dimimitian dina asal convulsive tina pangwangunan katedral Jaca, kanyataanana, konfrontasi antara raja jeung lanceukna uskup, cheered ku adina Countess Sancha. Éta mangrupikeun carita anu pikaresepeun sabab éta pikeun ningali kumaha seni tiasa dilahirkeun sanajan dina konfrontasi sareng kumaha kageulisan ngabalukarkeun kanikmatan tina patepungan. Sanaos upami kuring jujur ​​​​sareng ngungkabkeun rahasia, satengah, kuring bakal nyarioskeun ka anjeun yén kuring parantos ngadokumentasikeun dua taun sareng dina usum panas ngamajukeun tulisan novel ngeunaan lima poé panungtungan luar biasa tina kahirupan hiji raja Aragonese, patokan karajaan Éropa. Abdi nyarioskeun ka anjeun yén kuring resep pisan ngeunaan perusahaan ieu.

  • TO THE: Sareng pamustunganana, kumaha saur anjeun momen krisis anu urang alami bakal diitung? Naha kanyataan sajarah urang salawasna ngaleuwihan fiksi?

DB: Pasti seueur novel-novel urang kapungkur anu parantos nyarioskeun waktos anu sami sareng anu ayeuna kedah urang hirup, kalayan cara anu sanés sareng dina setting anu sanés, tapi ulah hilap yén manusa éta sami sareng ngagaduhan kautamaan anu sami. cacad sarua. Sareng protagonis ieu mangrupikeun jalma anu ngalangkungan dirina dina proyéksi sosialna sareng sareng ngalawan jalma-jalma di sakurilingna, muka dunya pangalaman anu sigana sapertos fiksi. Nalika kuring nyerat dialog pikeun novél kuring ngeunaan Goya manusa sareng intim, anu kuring nembé diterbitkeun, kuring reuwas sabab seueur anu disarioskeun ku genius lukisan mangrupikeun penilaian anu tepat sareng kritik ngeunaan kaayaan urang: leungitna kabébasan, celah antara nu ngatur jeung nu diatur, kanikmatan nu manusa kapanggih dina nyieun batur sangsara, nurutkeun kamungkinan maranéhanana ... Sajarah salawasna ngajarkeun urang sabab boga pagawean pikeun mangsa nu bakal datang.

Nanging, kuring kedah nyebatkeun yén kuring yakin yén urang bakal janten waktos ngeunaan novel-novel anu pikaresepeun anu bakal ditulis anu moal aya hubunganana sareng anu ditulis ayeuna, sabab analisa fakta peryogi sudut pandang temporal. Amarah henteu kedah nyandak pulpén anu ngalukis momen kahirupan.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.