Consuelo López-Zuriaga. Wawancara sareng finalis Hadiah Nadal

Fotografi: Consuelo López-Zuriaga. Profil Facebook.

Consuelo López-Zuriaga fue finalis tina Nadal Award terakhir kalayan novel Meureun dina usum gugur, anu anjeunna diterbitkeun dina akhir April. Dina ieu tatanyaan Anjeunna nyaritakeun ngeunaan anjeunna sareng kadatangan na anu anyar dina dunya penerbitan. Abdi estu ngahargaan kahadéan sareng waktos anjeun.

Consuelo López-Zuriaga. Wawancara

  • SASTRA SASTRA: Meureun dina usum gugur Éta novél munggaran anjeun sareng parantos janten finalis kanggo Hadiah Nadal pamungkas. Naon anu anjeun carioskeun ngeunaan éta sareng ti mana ideu na asalna?

CONSUELO LÓPEZ-ZURIAGA: meureun dina usum gugur nyarioskeun perkawis ripuh tina normalitas jelas kahirupan urang. Kumaha kahirupan sadidinten tiasa robih, dina sakedap, nalika kontak sareng maotna. Caritana nyoba néwak saat éta nalika normal lirén aya. 

Sedengkeun pikeun plot, éta nyaritakeun kumaha kahirupan Claudia figueroa, pengacara cemerlang anu didédikasikeun pikeun pertahanan hak asasi manusa, nyandak giliran radikal nalika Mauricio, pasangan anjeun, anjeun didiagnosa kaserang a kanker maju. Ti saprak éta, protagonis kedah nyandak kaputusan penting anu bakal mangaruhan naon anu dugi ka hirupna sareng cita-citana. Tanpa peta atanapi kompas pikeun nyanghareupan musibah panyakit sareng salah paham ngeunaan maot, anjeunna bakal ngamimitian jalan dimana anjeunna bakal perdebatan antara sieun kaleungitan lalaki anu dipikacinta, putus sareng kahirupan na anu sateuacanna sareng sadar yén manehna moal pernah deui bakal sami deui.

Pondokna, Meureun dina usum gugur nyaritakeun a Prosesor transformasi anu tujuan akhirna nyaéta ngungkulan kasieunan bakal liren janten naon anu urang pernahkeun.

Gagasan novel ngagaduhan a asal-usul biografi sareng sastrana anu sanés. Sedengkeun pikeun anu mimitina, éta asalna tina pangalaman kuring nyalira ku kanker sareng pangaruh diagnosis pasangan kuring dina kahirupan urang. Perkawis anu kadua, alur novel ieu sareng sora naratif na timbul tina kecap tina Joan Didioniraha en Taun Mikir Ajaib, anjeunna nyatakeun: «Anjeun linggih dina tuangeun sareng kahirupan anu anjeun kantos terang parantos réngsé ». Maca Didion masihan kuring nada novél. Anjeunna mangrupikeun panulis anu ngagaduhan kamampuan anu kuat nyaritakeun kanyataan rongkah pisan dramatis tina kahirupan maranéhanana kalayan presisi ampir operasi, jauh tina korban sareng séntiméntitas naon waé. Kuring hoyong nempatkeun sora narasi Claudia dina daptar éta, dimana émosina henteu kaganggu atanapi janten kaleuleuwihi, tapi éta dugi ka anu maca sacara teges.

  • AL: Naha anjeun émut buku munggaran anu anjeun baca? Sareng carita munggaran anjeun nyerat?

CLZ: Buku munggaran anu kuring émut dibaca nyaéta ku Enid Blyton. Tilu Orang Bijaksana sok sumping dimuat ku salin Anu limaan, Tujuh Rahasia atanapi ti pasantren éta - sateuacan Harry Potter tapi ogé Inggris pisan - anu éta Menara Malory. nu tinkles, kalayan tulang tonggong lawon, tina kumpulan adi kuring sareng petualangan ti Asterix sareng Obelix Aranjeunna ogé ngiringan kuring dina seueur camilan roti sareng coklat.

Kuring éta budak awéwé introvert sareng maca sareng, panginten ku alesan ieu, nyeratna gancang-gancang bertunas dina bentuk pcariosan alit sareng carita. Carita anu anjeunna simpen dina buku catetan, dibarengan ku ilustrasi sareng kolase, sapertos sésa-sésa kahirupan anu mimiti angkat.

  • TO THE: Panulis sirah? Anjeun tiasa milih langkung ti hiji sareng ti sadayana jaman. 

CLZ: Mustahil pikeun ngiranganna ngan ukur hiji, aya seueur panulis anu ngilhamkeun kuring sareng saha kuring mendakan yén "ékspédisi anu hébat kana bebeneran" anu maca. Kuring resep novelis abad ka-XNUMX sareng kamampuan monumental maranéhna pikeun nyaritakeun Flaubert, Stendhal, Tolstoy, Dostoyevsky, Dickens, Galdós atanapi Clarín. Tapi kuring ogé resep pisan kana tampilan anu korosif anu dilakukeun ku urang Amérika dina kanyataan, Hemingway, Dospassos, Scott Fitzgerald, Cheever atanapi Richard Yates.

Atanapi abdi moal tiasa hilap ka jelema panulis anu ngalaman sareng novel sareng, dina waktos anu sasarengan, patarosan proyek naratif kuring sorangan salaku Faulkner, Cortázar, Kafka atanapi Juan Rulfo. Sareng dina jaman-jaman ayeuna mah, kuring atos kagum ku kapinteran narasi tina Lusia Berlin sareng kamampuanna ngarobih bitis tina squalor kana carita anu jelas. 

  • AL: Karakter naon dina buku anu anjeun resep pendak sareng ciptakeun? 

CLZ: Gregory samsa, protagonis tina MetamorfosisAnjeunna sigana kuring karakter anu luar biasa anu nampilkeun sababaraha lapisan sareng anu ngagambarkeun sapertos henteu katiisan sareng nyeri universal, ogé hina pikeun anu sanés, anu béda, anu teu dikenal. 

oge Emma bovary Mangrupikeun ciptaan anu monumental anu nyebatkeun rasa cinta romantis sareng karacunan émosional, janten purwakarta anu teu tiasa diragukeun. 

  • AL: Naha anjeun ngagaduhan kabiasaan atanapi kabiasaan khusus nalika nyerat atanapi maca? 

CLZ: Kuring gaduh sababaraha ritual. Abdi langkung resep henteu kondisikeun diri. Abdi ngan peryogi sIlencio, kopi sareng méja anu jelas. Pikeun nyeratna kuring kedah nguping nyalira, penting ngadangukeun tokohna sareng ngabayangkeun pamandangan supados carita mimiti naék dina layar laptop.

  • AL: Sareng tempat sareng waktos anu anjeun pikaresep pikeun ngalakukeunana? 

CLZ: Kuring nulis dina tiiseun. Abdi kedah ngasingkeun diri pikeun nyerat kitu, ti saprak kuring cicing di nagara éta, kuring parantos mendakan tempat anu sampurna. Ngarobih jalan-jalan di Madrid pikeun leuweung parantos ningkatkeun kamampuan kuring konsentrasi. Ogé, nalika kuring nyangkut, kuring nelepon sundal sareng angkat-leumpang dina rungkun. Nanging, saur anjeun henteu kedah ngantosan "rohangan anjeun nyalira", méja kolonial atanapi pangajian sareng pandangan laut. Nalika carita hirup di jero anjeun, maju kalayan gancang, tanpa lirén sareng dimana waé anjeun dimana. Kuring nyerat anu pangsaéna di énjing-énjing nalika sora dinten henteu acan lebet kana sirah sareng sejarah kuring tanpa gangguan.

Kuring encanta maca ngagolér dina dipan atanapi ngalakukeun éta dina ranjang, sanaos kuring ogé maca dina beus, di Metro, kana karéta sareng pesawat, di kamar ngantosan sareng dimana waé, nalika carita néwak kuring sareng kuring ngahakan unggal halaman buku dugi ka ngahontal tungtung. Diantara sarébu hal anu kuring bawa dina kantong kuring biasana aya buku.

  • TO THE: Naha aya genre séjén anu anjeun resep? 

CLZ: Kuring ogé maca tés, sajarah kasenian sareng kuring resep ka novel sajarah. Di luar daérah murni sastra, kuring resep ka botani sareng buku masak. 

  • TO THE: Naon anu anjeun baca ayeuna? Sareng nyeratna?

CLZ: Akhir-akhir ieu kuring maca trilogi anu saé tina Rachel Cusk, Lampu latar, Transit y gengsi. Kuring parantos mendakan luar biasa kumaha Henteu aya alur, alesan-akibat logika, jauh tina ngarah urang ka batal, ngarah urang kana mosaik fragmen anu ngeusian sagala rupa sareng ngawangun novel éta sorangan. Abdi ogé maca deui a Gambar placeholder Miguel Delibes, panulis hébat anu henteu kantos nguciwakeun.

Sedengkeun pikeun nulis, kuring dina fase ngarencanakeun novel kuring salajengna. Carita ngeunaan kakuatan rusiah: jalma anu ngahasilkeun panebusan sareng, éta, éta langkung saé henteu ngungkabkeun. 

  • TO THE: Kumaha saur anjeun pamandangan penerbitan sareng naon anu mutuskeun anjeun nyobian nyebarkeun?

CLZ: Kuring nembé dugi ka dunya penerbitan, janten kuring moal wani ngalaksanakeun analisis anu lengkep dina kaayaan ayeuna. Kesan munggaran kuring nyaéta perplexity. Kuring ningali pasar jenuh, kalayan pasokan naskah anu gedé, teu mungkin pikeun nyalurkeun ngaliwatan penerbit konvensional; sareng di sisi anu sanésna, kuring ogé nganggap a sistem ngarobah, dimana muncul alternatif sareng pormat anu pikaresepeun pisan, sareng dimana persaingan sareng bentuk «hiburan» anu sanés. Pondokna, aya hiji tegangan antara runtuhna sareng inovasi.

Kaputusan kuring pikeun ngaluncurkeun diri pikeun nyebarkeun pakait sareng kayakinan yén anjeunna buku réngsé nalika pamaca ngahontal halaman panungtung. Jigana sihir literatur aya dina éta perjalanan balik antara panulis sareng anu maca. Novel, Umberto Eco parantos nyarios, «éta mesin tafsir ».

  • TO THE: Naha momen krisis anu urang alami hésé pikeun anjeun atanapi anjeun tiasa ngajaga anu positip pikeun carita ka hareup?

CLZ: Taun ka tukang hésé pisan sareng sedih pikeun seueur jalma, tapi panginten bagian anu positip nyaéta kanyataan yén pandemi parantos nunjukkeun kalemahan penting hirup urang sareng absurdity tina sombong eksis. Kami panginten langkung sadar. Aspék penting sanésna nyaéta maca nambahan. Seueur jalma parantos nyandak buku-buku dina halaman na pikeun ngajauhan, ngahibur, diajar ... Singkatna, sihir sastra.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.