Claudio Rodríguez. Pengetan pupusna. Sajak

Fotografi: Claudio Rodríguez. Cervantes Virtual.

Claudio Rodriguez, pujangga ti Zamora, pupus di Madrid Dina dinten sapertos dinten ayeuna di 1999, nalika anjeunna damel buku terakhir na. Ieu salah sahiji pilihan tina sababaraha aranjeunna sajak pikeun émut atanapi mendakanana.


Claudio Rodriguez

Gelar di Filsafat Romantis, mangrupikeun anu maca basa Spanyol di Universitas Nottingham sareng Cambridge, anu ngamungkinkeun anjeunna pendak sareng romantika Inggris parantos Dylan Thomas, pangaruh anu mendasar kana palatihan salaku panyair. Meunang sababaraha premios dina karirna salaku Adonais, Sastra Nasional, anu Puisi Nasional atawa Pangeran Asturias tina Hurup. Anjeunna ogé anggota Royal Spanish Academy of the Language.

Sajak

Kado mabok

Kajelasan sok datang ti sawarga;
éta kado: éta henteu kapendak diantarana
tapi jauh di luhur, sareng nempatanana
ngajantenkeun kahirupan sareng padamelan nyalira.
Janten siangna subuh; jadi peuting
nutup rohangan hébat kalangkang na.

Sareng ieu kado. Saha anu kirang didamel
kantos ka mahluk? Kolong tinggi naon
naha anjeunna ngandung aranjeunna dina cinta-Na? Upami parantos sumping
sareng éta masih mimiti, éta parantos aya di sakitar
dina jalan penerbangan anjeun
sareng julang, sareng ngalih sareng, masih jauh,
euweuh anu jelas sakumaha dorongan anjeun!

Oh kajelasan haus cara
tina poko pikeun matak heran nya
ngaduruk dirina bari ngalakukeun padamelanna.
Sapertos kuring, sapertos sadayana anu anjeun ngarepkeun.
Upami anjeun parantos nyandak sadayana lampu,
Kumaha carana kuring ngarepkeun naon-naon ti subuh?

Sareng - ieu hadiah - sungut kuring
antosan, sareng jiwa abdi ngantosan, sareng anjeun ngantosan kuring,
mabok ngudag, kajelasan nyalira
fana salaku rangkulan arit,
tapi kuring nangkeup dugi ka akhir anu henteu kantos ngantunkeun.

Pencahayaan ieu zat ...

Pencahayaan ieu zat,
kalayan adat na sareng harmoni na,
sareng panonpoé anu asak,
ku toél tenang pulsa kuring,
nalika hawa na jero
dina hariwang tina keuna leungeun kuring
anu maénkeun tanpa kacurigaan,
kalayan kabagjaan kanyaho,
témbok ieu tanpa retakan,
sareng panto jahat, ngageleger,
henteu pernah ditutup,
nalika nonoman musna, sareng cahaya éta,
simpen hutang abdi.

Poé anyar

Saatos seueur dinten tanpa jalan sareng bumi
sareng tanpa nyeri bahkan sareng lonceng nyalira
sareng angin poek siga anu ingetan
dinten ayeuna sumping.

Nalika kamari napas janten misteri
sareng tampilan garing, tanpa résin,
Abdi milarian cahaya anu pasti
asalna lemes sareng saderhana,
jadi tenang ragi énggal
enjing ieu…

Éta kejutan kajelasan
kamalinaan tina tafakuran,
rusiah anu dibuka ku nyetak sareng kaheranan
salju mimiti sareng hujan munggaran
ngumbah kemiri sareng tangkal zaitun
parantos caket pisan ka laut.

Teuteup teu katingali. Angin ngahiliwir
wirahma anu kuring henteu ngarepkeun deui.
Mangrupikeun katerangan kabagjaan
ku tiiseun anu teu gaduh waktos.
Kasenangan serius anu katiisan.
Sareng tong ningali laut sabab éta terang sadayana
nalika waktuna datang
dimana panginten henteu pernah ngahontal
tapi enya laut jiwa,
tapi enya momen ieu hawa antara leungeun kuring,
tina katengtreman ieu anu ngantosan kuring
nalika waktuna datang
-Dua jam sateuacan tengah wengi-
tina ngabareuhan katilu, anu kuring.

Angin

Hayu angin ngaliwat awak kuring
sareng hurungkeunnana. Angin kidul, asin,
cerah pisan sareng seger pisan dikumbah
tina kaakraban sareng panebusan, sareng tina
teu sabar. Kalebet, lebet kana seuneu kuring
muka jalan éta pikeun kuring
pernah kanyahoan: yén tina kajelasan.
Éta sora haus rohangan,
Angin Juni, kuat pisan sareng gratis
yén napas, éta ayeuna nyaéta kahayang
tulungan kuring. Kadieu
kanyaho kuring, ngaliwatan
seueur pisan perkara anu heran ku cadar anjeun
Rahmat.
Sakumaha jero anjeun nyerang kuring sareng ngajar kuring
hirup, poho,
anjeun, kalayan musik jelas anjeun.
Sareng kumaha anjeun ningkatkeun kahirupan kuring
tiiseun pisan
mimiti pisan sareng kaasih
kalayan panto anu caang sareng leres éta
anu muka kuring serena
sabab ku anjeun kuring henteu pernah paduli
yén hal méga jiwa kuring.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.