Charles Perrault: biografi sareng carita barudak pangalusna

Awéwé geulis bobo

Charles Perrault mangrupikeun pangarang anu parantos janten bagian tina budak leutik urang, sajarah, tina narasi universal. Kisahna mangrupikeun sababaraha carita barudak anu paling kawéntar sareng tanpa waktuna, sanaos kanyataanana pangarang Perancis ieu sok langkung seueur ngeunaan royalti sareng "dunya nyata" tibatan lamunan. Kahirupan sareng padamelan Charles Perrault Éta henteu ngan ukur pikaresepeun sacara sajarah, tapi ogé nalika ngartos sihir anu salamina ngarobah kakuatan cariosan.

Charles Perrault: juru dongéng di Pengadilan

Charles perrault

Charles Perrault lahir tanggal 12 Januari 1628 di Paris, dina dada kulawarga borjuis anu ramana pengacara di Parlemén, anu ngamungkinkeun anjeunna ngaraosan kahirupan anu istimewa. Perrault lahir nalika ngalahirkeun dua kali anu kembarna, François, pupus genep bulan saatos sumping ka dunya.

Dina 1637 anjeunna asup ka College of Beauvais, dimana anjeunna nunjukkeun kaparigelan anu hébat sareng basa-basa maot. Dina taun 1643 mimiti diajar hukum dina raraga nuturkeun jejak bapak sareng lanceukna, Pierre, kolektor umum sareng pelindung utami. Sareng ti saprak alit pisan, Perrault nunjukkeun kamampuan anu hadé pikeun diajar, ieu janten prioritas utama na pikeun hirupna.

Dina 1951 anjeunna lulus ti Bar Association sareng tilu taun saatosna janten pejabat dina sistem pamaréntahan. Diantara sumbangan kahijina, panulis ilubiung dina nyiptakeun Akademi Élmu sareng Akademi Seni. Nanging, sanaos jabatanna dina lingkup politik sareng hubunganana sareng seni, Perrault henteu pernah ngalawan sistem, ogé anjeunna henteu masihan tanda implengan yén carita-carita na bakal membangkitkan sababaraha taun ka hareup. Hirupna diwatesan pikeun nyumponan karyana sareng ngahargaan Raja Louis XIV dina bentuk sajak sareng dialog, anu ngajantenkeun anjeunna kagum kana tempat-tempat luhur sareng jabatan sekretaris Akademi Perancis dina 1663 dina pelindung pangageungna, Colbert, pembimbing pikeun Louis XIV.

Dina 1665, anjeunna bakal janten salah sahiji pejabat karajaan. Dina 1671 anjeunna diangkat janten Kanselir Akademi sareng nikah ka Marie Guichon, kalayan saha anjeunna ngagaduhan putri munggaran di 1673. Dina taun éta ogé anjeunna diangkat janten Pustakawan Akademi. Anjeunna ngagaduhan tilu murangkalih deui, kaleungitan pamajikanana saatos kalahiran anu terakhir, di 1678. Dua taun ka hareup, Perrault kedah nyerah jabatanana ka putra Colbert, momen anu bakal nandaan transisi na ka arah panulis barudak anu judul utama éta Dongéng ti baheula, leuwih dikenal salaku Dongéng Indung Soang. Sanaos nyerat sadaya carita ieu dina 1683, carita éta moal diterbitkeun dugi ka 1697.

Salami taun-taun terakhir hirupna, Perrault ngabdi diri pikeun nyerat odes ka monarki, raja Swédia, Spanyol sareng, khususna, Louis XIV. Anjeunna ngahaturanan sajak pikeun anjeunna El Abad Louis Ageung, anu nyababkeun kaributan pisan saatos diterbitkeun dina 1687.

Charles Perrault pupus dina 16 Méi 1703 di Paris.

Charles Perrault: Carita Pondok Pangsaéna

carita soang mama

Sanaos bagian tina karya sastrana (kaasup 46 karya anumerta anu diterbitkeun) nyarioskeun raja, Pengadilan sareng kaayaan politik, Carita barudak Perrault aranjeunna ngalebetkeun moral anu pangarang dianggap perlu di jaman anu ngagalura sapertos abad ka-XNUMX Perancis.

Ogres, peri, ucing boot sareng putri mimiti ditarik dina sirahna diideuan ku carita-carita anu medar di antara kelas luhur salaku warisan pidato ti nagara-nagara Éropa anu sanés sareng sababaraha anu langkung aheng. Dina gilirannana, suhunan nyata anu biasa didatangan ku panulis, sapertos kastil Ussé, di jurusan Indre sareng Loire, bakal ngainspirasi carita sapertos Sleeping Beauty.

Buku anu ngumpulkeun bagian tina carita ieu judulna Histoires ou contes du temps passé, avec des moralités kalayan judul Contes de ma mère l'Oye dina panutup tukang. Volume na diwangun ku dalapan carita, anu paling kasohor ku Charles Perrault:

Awéwé geulis bobo

Dongéng anu kawéntar Putri Aurora, dikutuk bobo salamina saatos ditusuk ku spindle, parantos janten salah sahiji carita anu paling teu aya waktuna dina sajarah. Perrault digambar dina mitos putri bobo Janten berulang dina carita Islandia atanapi Spanyol anu lami sareng nambihan sentuhan anu langkung ironis sareng wawasan.

Budak awéwé leutik make kurudung beureum

budak awéwé leutik make kurudung beureum

Carita budak awéwé dina tiung beureum anu lumpat ka ajag dina jalan ka imah ninina asalna legenda ti jaman abad pertengahan pikeun nandaan bédana kota sareng leuweung. Perrault neken detil anu paling lurid (sapertos uleman ajag ka Little Red Riding Hood pikeun nyéépkeun sésa-sésa ninina) sareng mumpuni a moral pikeun sadaya awéwé ngora nalika datang ka nyegah aranjeunna tina pendakan sareng jalma asing.

Janggot Biru

biru janggot

Akun anu paling henteu ngeunah ngeunaan dongéng Perrault anu disebatkeun pikeun awéwé anu mendakan mayit istri-istrina salakina anu énggal di istana anu jahat. Sanaos sajarah ngeunaan agam anu mewah sareng salaki anu misterius ti mitos Yunani anu sami, dipercaya yén Perrault diideuan ku tokoh sapertos pembunuh sérial. Gilles de Rais, bangsawan Breton abad ka-XNUMX.

Ucing nganggo sapatu bot

ucing nganggo sapatu bot

Ucing anak tukang ngagiling anu ngawariskeun sadaya warisanna saatos maot janten premis tina dongéng anu paling lucu ieu anu interpretasina masih nimbulkeun langkung ti hiji perdebatan. Sababaraha ngandelkeun téori yén ucing anu janten manusa anu ngajalankeun bisnis mangrupikeun palajaran dina administrasi bisnis, sedengkeun anu sanésna nunjukkeun yén sato boot salaku kiasan pikeun naluri sato manusa sorangan.

Cinderella

Cinderella

Sababaraha carita parantos ngalangkungan saloba waktos tibatan waktos Cinderella, awéwé ngora anu ngalayanan indung tiri na sareng dua adi tiri anu hoyong pisan nikah ka pangeran. Carita éta ngagambarkeun konsép pangkolotna di dunya: gelut alus ngalawan jahat, téma anu parantos aya dina salah sahiji versi mimiti narasi ti Mesir Kuno.

Thumbelina

Thumbelina bungsu ti dalapan anak. Kauntungan hébat anu ngamungkinkeun anjeunna pikeun kamuflase dirina dina sapatu sapatu ogre anu hoyong tuang sadayana. Metafora anu ukuranana henteu nangtoskeun ajén manusa.

Dua carita séjén anu kaasup kana buku éta nyaéta Para peri sareng Riquet kalayan forelock, kirang dikenal. Dina gilirannana, versi saterusna Dongéng Indung Soang dilebetkeun Kulit burit, Palasik Perrault anu sanés anu nguciwakeun inses ku nyarioskeun carita ngeunaan raja anu ngupayakeun nikah ka putrina.

Naon carita karesep Charles Perrault anjeun?

Naha anjeun terang ieu 7 carita kanggo dibaca salami numpak subway?

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

6 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Ricardo cenahna

    Anjeun terang édisi gedong penerbitan Edhasa, éta megah dina kumpulan buku-buku TREASURE, anu luar biasa

  2.   Pedro cenahna

    Tulisan anu saé, kuring resep pisan. Abdi pikir sadayana, Sleeping Beauty mangrupikeun karesep kuring. Pariksa publikasiana ogé, aya sababaraha jinis sanés (1951 / suss). Kuring parantos ngamimitian nuturkeun anjeun, blog anjeun saé.

  3.   Daniela carmenn cenahna

    Pustaka anu saé pisan

  4.   Carmen cenahna

    Halo, punten tapi aya tanggal anu anjeun lepat "Dina 1951 anjeunna lulus ti Bar Association"

    Tulisan anu saé pisan.

  5.   Gustavo Woltmann cenahna

    Pangarang anu saé, mangrupikeun harta karun pikeun tiasa ngaraosan karya-karya titan sapertos kitu, sareng pesen na tiasa adaptasi sareng kaayaan modéren mangrupikeun gejala anu anjeunna resep pisan ningali visi. Sareng sanaos kaseueuran carita na kaleungitan bagian tina konténna dina adaptasi filmografis, éta beuratna teu kaitung.

    -Gustavo Woltmann.

  6.   KADS cenahna

    halo, kumaha kuring tiasa nyebatkeun halaman ieu punten, kuring henteu mendakan tanggal damelna….