Buku fiksi ilmiah

Lalampahan ka Puseur Bumi.

Lalampahan ka Puseur Bumi.

Bareng sareng horor sareng roman, buku fiksi sains mangrupikeun buku anu kawéntar. Gagasan yén asal usulna ti taun 1920an dianggap valid. Langkung khususna, nepi ka taun 1926, nalika majalah mimiti diterbitkeun endah Unak. Sedengkeun ieu mangrupikeun waktos anu munggaran fiksi ilmiah, seueur anu parantos ventured kana dunya ieu.

Istilah éta nyalira janten poko perdebatan ogé lieur sareng salah paham. Dimimitian kusabab éta lamping atanapi subgenre narasi fiksi. Maksudna, carita "fiksi" anu, dina istilah praktis, dianggo dina cara anu sami sareng buku-buku carita cinta atanapi drama kulawarga.

Fiksi ilmiah atanapi fiksi ilmiah?

Pikeun panyatur Spanyol, tugas nangtoskeun literatur ieu sareng netepkeun wates na ngagaduhan komponén tambahan. Sababaraha nganggap yén "fiksi ilmiah" mangrupikeun tarjamahan anu teuing literal sareng teu akurat fiksi ilmiah. Éta anu leres nyaéta "fiksi ilmiah." Langkung seueur kecap, kirang kecap: perkawis spekulasi dina sababaraha jejer, tapi taat kana kakuasaan ilmiah anu tangtu.

Justru ideu terakhir ieu - anu kaku tina élmu - anu ngamungkinkeun urang ngabédakeun jinis sastra ieu ti anu hébat. Fiksi ilmiah - atanapi fiksi ilmiah, sakumaha anjeun resep - kedah nuturkeun sareng netepkeun logika. Spekulatif komo hebat, tapi teu bisa dipindahkeun. Sastra antisipasi sareng spekulasi rasional mangrupikeun sababaraha judul anu dilarapkeun pikeun genre ieu sateuacan sadayana dihijikeun dina hiji payung.

Verisimilitude, mimiti sadayana

Ahli dongéng fiksi ilmiah henteu ngumumkeun dina naskahna yén aranjeunna nyarioskeun carita fiksi ilmiah. Sanaos aranjeunna tiasa ngingetkeun - dina jalma anu munggaran, ngarahkeun pamiarsa sacara langsung atanapi ngalangkungan karakter - yén ieu "luar biasa" sareng bahkan "hebat" kanyataanna, aranjeunna keukeuh negeskeun yén anu dicarioskeun nyata.

Pikeun ieu aranjeunna ngandelkeun kana aspék anu tos aya koméntar tina logika ilmiah. Aranjeunna ngawangun aturan anu jelas ngeunaan kumaha kaayaan tiasa dianggo sareng nempelkeun aranjeunna. Hal ieu ngamungkinkeun aranjeunna netepkeun pakta komunikasi sareng pamiarsa.

Fiksi ilmiah, sateuacan fiksi ilmiah

Jauh sateuacan dékade kadua abad ka-XNUMX, carita fiksi sains seueur pisan. Anu teu aya nyaéta konsépna. Ngaran sapertos Edgar Allan Poe atanapi Tomás Moro tiasa dilebetkeun kana anu katelah "Proto science fiction". Daptar anu kalebet panulis sapertos Sir Arthur Conan Doyle, Charles Dickens atanapi Johannes Kepler.

Sareng sanaos teu aya kasaruaan pendapat pikeun ngaluarkeun definisi naon ari fiksi ilmiah, atanapi asal usulna, jelas naon éta. judul anu ngabagi sajarah genre janten dua. Ieu Frankenstein o Prometheus Modern ku Mary Shelley.

Paradoxna nyaéta, dina sababaraha taun ka pengker - kalayan épolusi jinisna - monster ieu parantos kaleungitan dina "Sci Fi". (Sanaos tetep janten mitos penting). Pikeun seueur éta carita horor sareng teu sanés deui. Sanaos sampurna nunjukkeun pentingna carita-carita ieu netepkeun sareng matuh kana kaelmuanana nyalira.

Naon perkawis fiksi ilmiah

Robot, mahluk luar angkasa atanapi perjalanan antarantara. Fiksi ilmiah henteu teras-terasan spektakuler. Éta kalebet éksplorasi anu sifat sosiologis. Conto ieu nyaéta Utopiaku Tomás Moro. Téks anu diterbitkeun taun 1516 ku éta ahli teologi Inggris ngabayangkeun masarakat anu diatur ku doktrin filosofis dunya klasik sareng handapeun iman Kristen.

Idéal pikeun ngahontal dunya antara adil sareng henteu rusak tiasa aya dina akun anu kirang optimis sareng langkung poék. Salah sahiji anu paling terkenal nyaéta Jeruk jarum jam ku Anthony Burgess (1962). Robot ogé parantos ilubiung dina jenis ulasan sosial ieu (spekulasi). Naha Androids Impian Domba Listrik? ku Philp K. Dick (1968) mangrupikeun conto anu saé.

Uchronias, dystopias

Subkategori séjén tina genre sastra ieu nyaéta uchrony. Ieu sapertos "Sejarah alternatip", ngajajah kamungkinan sababaraha kajadian sajarah anu nandaan jalanna kamanusaan aranjeunna bakal ngagaduhan résolusi anu béda. Conto pangsaéna lahir deui tina pena Dick. Nyaéta ngeunaan Lalaki di puri. Novel anu mana sekutu éléh dina Perang Dunya II, anu ngamungkinkeun urang Jérman sareng Jepang ngabagi daérah Amérika Serikat.

Masa depan dystopian mangrupikeun ideu anu réiteratif sanés. Malihan milarian masarakat anu sampurna akhirna ngahasilkeun anu sabalikna. Topik khusus ieu pisan modis pikeun dua dekade mimiti abad ka-XNUMX. The lapar Kaulinan ku Suzanne Collins (2008) jeung Divergen Veronica Roth (2011) mangrupikeun dua conto ieu. Sanaos dystopias henteu énggal. 1984 ku George Orwell (1949) jeung Fahrenheit 451 Ray Bradbury's (1953) mangrupikeun klasik anu leres.

Ngarambat dina waktosna

Pilarian anu teu kabeulit pikeun manusa, anu parantos mendakan sababaraha plasebo dina literatur fiksi ilmiah. Gagasan ngajajah lengkepna dina serial TV Jérman Poek, dihasilkeun ku Netflix. Anu seueur henteu terang nyaéta mesin munggaran anu ngarambat dina waktosna sumping dikonfigurasi dina basa Spanyol.

Éta panulis Madrid Enrique Gaspar anu "dipaténkeun" salah sahiji gadget ieu sateuacan anu sanés. Naha éta dina novel Anu anaronpop, diterbitkeun dina 1887. Téks anu teu dikenal ku seueur masarakat sareng anu henteu acan dikenal ku cara anu pangsaéna. Ieu sabagean kusabab panulis ieu langkung disalametkeun ku lakon sareng zarzuelas.

Lima novel fiksi ilmiah penting

Naon kawani. Pilih lima novel fiksi ilmiah sareng namina "penting." Nyatana, teu aya rohangan kanggo langkung. Kusabab kitu, dina cara anu sawenang-wenang - sareng ngan ukur nganggo preferensi sastra (sareng naon anu parantos dibaca) - daptar lima judul "pinunjul" dina fiksi sastra anu diusulkeun.

Lalampahan ka Puseur Bumiku Jules Verne

Anjeun tiasa mésér buku di dieu: Lalampahan ka Puseur Bumi

Aya pangarang anu meryogikeun dédikasi eksklusif. Item ngan pikeun aranjeunna. Jules Verne aya dina katégori éta. Milih hiji carita dina katalog anjeun sigana résiko. Éta hartosna ninggalkeun seueur klasik. Tapi urang badé teguh dina kakawasaan ilmiah urang sorangan.

Judulna diterbitkeun dina bulan Nopémber 1864, sababaraha taun sateuacan istilah fiksi ilmiah dipaténkeun. Petualangan intraterrestrial anu parantos dianggo pikeun sababaraha peminat, dina cara kaulinan, tapi ogé serius pisan, Postulate hipotesis ngeunaan naon anu disumputkeun handapeun lapisan tektonik.

Mesin waktosku HG Wells

Anjeun tiasa mésér buku di dieu: Mesin waktos

Panulis penting sanésna nalika nyarioskeun perkawis fiksi ilmiah. Saluareun éta sumbanganna muncul jauh sateuacan standarisasi konsép ieu. Sareng sanaos Enrique Gaspar diaku salaku anu pangheulana ngalebetkeun mesin perjalanan waktos dina carita na, teu salah sahiji artefak ieu langkung seueur anu ikonis tibatan Herbert George Wells.

Mesin waktos.

Mesin waktos.

Petualangan anu diusulkeun ku panulis London sareng diterbitkeun dina 1885, tiasa nguciwakeun seueur pamiarsa generasi anyar. Teu aya paradoks temporal. Ngan ukur spekulasi sipat moral ngeunaan kumaha kaayaan masarakat upami sacara fisik tiasa ngantisipasi kajadian anu bakal dialaman.

A Yankee di Pangadilan King Arthurku Mark Twain

Anjeun tiasa mésér buku di dieu: A Yankee di Pengadilan King Arthur

Masih dina abad ka-XNUMX, diterbitkeun ngan opat taun saatosna Mesin waktosna Sumur. Éta carita sanés anu bénten sareng ideu millennial ngeunaan perjalanan waktos sareng paradoks musibah.

Hiji Yankee di Pengadilan Raja Arthur.

Hiji Yankee di Pengadilan Raja Arthur.

Éta mangrupikeun sisindiran anu ngaduga naon anu bakal kajadian upami manusa modéren dipasang dirina di pengadilan Raja Arthur. Dina pertengahan Abad Pertengahan sareng sasarengan sareng satria séjén Méja Babak. Kalayan tambahan yén karakter ieu anu teu tiasa nerangkeun perjalanan dina waktos, mangrupikeun ahli dina senjata api.

Fahrenheit 451ku Ray Bradbury

Anjeun tiasa mésér buku di dieu: Fahrenheit 451

Masyarakat anu buku-buku dilarang. Ieu sigana janten impian seueur penguasa fasis sareng otoriter. Kitu ogé pengikutna. Éta ogé mangrupikeun konflik anu didamelna Fahrenheit 451 ku Ray Bradbury.

Fahrenheit 451.

Fahrenheit 451.

Diterbitkeun dina 1953, panulis Amérika nyalira ngaku yén anjeunna nyerat carita ieu pisan paduli implikasi Jaman McCarthy. Argumen sareng prihatin yén, henteu paduli kumaha sigana fiksi ilmiah, masih diterapkeun jaman ayeuna.

The lapar Kaulinanku Suzanne Collins

Anjeun tiasa mésér buku di dieu: The lapar Kaulinan

paling Sellers Best anu parantos ngantunkeun dugi ka abad XNUMX ieu stigmatized. Pikeun seueur, aranjeunna ngan ukur karya-karya leutik. Kauntungannana, salian ti ngajual jutaan salinan, janten ngahibur. Patarosan anu teras timbul di balik jinis pernyataan ieu: naha aya anu lepat sareng ngahibur pamiarsa?

Atoh, Trilogi Collins, anu toko buku bab mimiti na di 2008, sumping hirup anyar henteu ngan ukur kana literatur fiksi ilmiah. Ogé pikeun "asak" carita romansa mustahil antara rumaja. Ieu dimimitian ku Edward Cullen sareng Bella Swan di soreku Stephenie Meyer (2005). Hubungan anu teu saurang ogé serius sateuacan munculna Katniss Everdeen sareng Peeta Mellark.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.