Buku féminis pangsaéna

25 frasa panulis awéwé

Tanggal 8 Maret 2018 éta Poé Internasional Awéwé, tapi henteu hiji deui. Dinten anu ngahijikeun sadayana awéwé di dunya dina ngudag kasetaraan anu, sanaos caket, masih ngalaman seueur aspek sareng hak. Ieu di handap buku féminis pangalusna kantos miluan sabab pikeun mendakan carita anu hébat sareng gagah.

Buku féminis pangsaéna dina sajarah

The Handmaid's Tale ku Margaret Atwood

Dongeng Budak Margaret Atwood

Hatur nuhun kana serial Hulu anu disarankeun Lumut Elizabeth, dunya mendakan deui salah sahiji buku féminis sareng dystopian hébat dina dasawarsa ka tukang. Dileupaskeun taun 1985 kana kasuksésan anu kritis sareng laris, Dongeng Abdi, ku Kanada Margaret Atwood, nyandak urang ka masa depan anu kamandulan mingpin masarakat totaliter ngagunakeun awéwé salaku budak pikeun ngalanggengkeun kahirupan kamanusaan. Cekéng sareng tangguh, novel parantos janten patokan gelombang féminis.

Kamar anjeun sorangan, ku Virginia Woolf

Kamar Virginia Woolf sorangan

Virginia Woolf éta salah sahiji panulis munggaran anu ngabela gerakan féminis dina dasawarsa sapertos taun 20an anu hak awéwé pikeun milih di Inggris bakal ngiringan révolusi anu didukung ku karya-karya sapertos A Room to Writing. Ésai, diwangun ku sababaraha ceramah anu dipasihkeun ku Woolf dina akhir taun 1928 di Universitas Cambridge, anu ngadukung kamerdikaan ékonomi sareng ideologis awéwé supados tiasa nyumponan dirina sareng gaduh waktos kanggo ngembangkeun artistik.

Ungu Warna, ku Alice Walker

Warna ungu tina Alice Walker

Diadaptasi dina taun 1985 ku Steven Spielberg dina pilem terkenal anu dibéntangan ku Whoopi Goldberg, Warna ungu éta ngajantenkeun kabébasan budak sareng awéwé ogé. Ditetepkeun dina awal abad ka-XNUMX, novel ieu nuturkeun tapak suku Celie, awéwé ngora anu hamil ku ramana sareng dijual ka lalaki anu sacara fisik sareng psikologis nyiksa anjeunna, ngajantenkeun anjeunna pisah sareng lanceukna. Novel Alice Walker meunang Hadiah Pulitzer di 1983, ngajantenkeun pangarangna janten salah sahiji duta besar surat féminis dina sababaraha taun ka pengker.

Urang sadayana kedah janten feminis, ku Chimamanda Ngozi Adichie

Urang sadayana kedah janten feminis ku Chimamanda Ngozi Adichie

salila Ted Talk yén Nigerian Ngozi Adichie ngayakeun rapat di 2013, definisi féminisme robih salamina. Kasaksian anu dikumpulkeun sababaraha bulan ka pengker dina Urang sadayana kedah janten féminis, karangan pondok sareng tangkas dimana panulis karya sapertos Americanah nyaritakeun ngeunaan visi kasaruaan na, salah sahiji anu sabalikna awewe atawa lalaki teu didegradasi sareng awéwé éta tiasa teras ngagaduhan hak anu sami sareng lalaki anu nganggo keuneung pangsaéna. Salah sahiji buku féminis pangsaéna taun-taun ayeuna.

Dupi anjeun kersa maca Urang kedah sadayana féminis?

Kelamin Kadua, ku Simone de Beauvoir

Kelamin kadua Simone de Beauvoir

Saatos terbit taun 1949, ésai ieu janten suksés, ngalangkungan salah sahiji buku lencana feminisme. Sapanjang halaman na, Simone de Beauvoir ngagambarkeun sipat awéwé sareng kumaha citra aranjeunna ayeuna lahir tina proyéksi di payuneun masarakat. Dasar anu sampurna pikeun ngaanalisis bédana lalaki sareng awéwé, ngadorong anu terakhir pikeun ngala kriteria na janten jinis jalma anu pernah dipikahoyong.

Lee Kelamin kadua.

The Bell Jar, ku Sylvia Plath

Toples bel Sylvia Plath

Hiji-hijina novel karya panyair Amérika Sylvia Plath Diluncurkeun di Inggris saminggu sateuacan bunuh diri panulis saatos ngahurungkeun bénsin di dapurna. Carita anu protagonisna, Esther, mangrupikeun awéwé ngora anu paling populér di SMA sareng dengki sadaya budak awéwé, ningali kamunduran masa depan na dina ngudag kaputusan anu anjeunna henteu kantos tiasa nyandak sareng numutkeun hubungan anu goréng na sareng lalaki. . sombong sareng misoginis. Profil psikologis protagonis éta, kadang-kadang, dibandingkeun panulis kapangaruhan ku bipolarity na déprési, nyésakeun salaku kasaksian semi-otobiografi anu bakal turun ka katurunan.

Panggihan Toples bel Sylvia Plath.

Monolog heunceut, ku Eve ensler

Monolog heunceut Hawa Étler

Dina 1996, panulis Hawa ensler ngamimitian ngobrol sareng babaturanana anu nyababkeun sababaraha carita anu bakal dibaptis ku anjeunnaMonolog heunceut, dianggap langkung unggul tibatan sirit sabab éta dihubungkeun sareng klitoris, hiji-hijina organ anu tanggel waler pikeun masihan kanikmatan. Lakon, anu nyalin monologs verbalme tina "ambek" sareng "tamparan heunceut" diadaptasi kana téater sareng janten kasohor di 2001 saatos pintonanana di Madison Square Garden sareng seniman sapertos Ratu Latifah, Winona Ryder sareng Marisa. Tomei, ngaluarkeun fungsi saterusna dina basa séjén di sagala rupa nagara di dunya.

Jane Eyre, ku Charlotte Brontë

Jane Eyre, ku Charlotte Brontë

Henteu lami sateuacan diterbitkeun Jane Eyre di 1847, Charlotte Brontë mutuskeun pikeun nganggo nami samaran Currer Bell Dina waktos anu janten panulis henteu pati dianggap. Karier karirna bakal robih nalika padamelan janten laris instan. Sipat otobiografi, Jane eyre nyaritakeun kahirupan awéwé ngora anu, saatos ngalangkungan panti asuhan sareng kasusah anu béda, janten pamaréntahan putri Mr. Rochester anu misterius. Pagaweanana dianggap salah sahiji novél féminis munggaran dina sajarah.

Mitos Kaindahan, ku Naomi Wolf

Mitos kaéndahan Naomi Wolf

Dianggap ku seueur janten salah sahiji karangan konci pikeun ngarti féminisme, Buku Wolf anu diterbitkeun dina taun 1990 muka debat anyar ngeunaan akibat tina pemberdayaan awéwé anu progresif: penampilan fisikna. Di dunya dimana gangguan dahar sareng operasi bedah plastik nuju ningkat, Ajag nganalisis gambar na awéwé anu dibui ku deet anu didikte ku masarakat sorangan jeung komunikasi massa.

kami nyarankeun kaéndahan Mitos.

Sombong sareng Prasangka, ku Jane Austen

Sombong sareng Prasangka ku Jane Austen

Diterbitkeun dina 1813 anonim, Harga diri sareng prasangka nampilkeun kami sareng kaayaan sababaraha sadulur Bennet asa janten milik lalaki anu ngadukung aranjeunna. Sadayana tapi hiji: Elizabeth Bennet, awéwé ngora anu resep analisa kahoyong sorangan tibatan nikah. Masalahna sumping nalika Tuan Darcy, salah sahiji jalma pangbeungharna di daérah éta, nyebar dina protagonis seueur kontradiksi di sekitar tokohna. Palasik, sami ngeunah sareng adaptasi pilem 2005 anu dibéntangan ku Keira Knightley.

Naon buku féminis pangsaéna anu parantos anjeun baca?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

2 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   BEATRIZ FERNANDEZ cenahna

    Kuring maca "The Country of Women" sareng "The Woman Inhabited Woman," duanana ku Gioconda Belli, panulis Nicaraguan. Alice Munro ogé nyerat seueur perkawis awéwé.

  2.   Malaikat Navarro Pardiñas cenahna

    Agnes Gray, ku Anne Bronte

bool (leres)