1984

1984.

1984.

1984 mangrupikeun novel anu paling ikonik tina panulis sareng wartawan Inggris Eric Arthur Blair, dipikaterang sadunya dina nami samaranna, George Orwell. Diterbitkeun dina 9 Juni 1949, éta sanés karya munggaran anu dianggap dystopian, langkung-langkung upami éta judul anu ngajantenkeun istilah ieu modél di panjuru dunya.

Buku ieu mangrupikeun kasuksésan komérsial anu ageung ti mimiti dipasang dina rak toko buku. Saprak harita, éta parantos balik deui sareng sababaraha rutinitas dina luhur bagan penjualan. Pambantasan utama terakhir kajantenan di 2016, nalika Donald Trump kapilih - anu kaget ku seueur - salaku présidén Amérika Serikat ka-45.

nyeratna

Eric Arthur Blair lahir tanggal 25 Juni 1903, di Motihari, kota anu aya di daérah kolonial Inggris anu lega di India. Salila hirupna, anjeunna bajoang sengit ngalawan sistem totaliter sareng imperialis. Salila nonoman, anjeunna bahkan memberontak ngalawan pamaréntahanana nyalira di Burma.

Teras anjeunna ngumbara ka Spanyol pikeun ngiluan pertahanan Républik ngalawan serangan Franco. Nyatana, anjeunna ampir ditembak di Catalonia pikeun éta (anjeunna kabur sacara ajaib). Sadaya pangalaman ieu, dibarengan ku oposisi kana rezim Nazi sareng Stalinis, aya dina seueur karyana. Fitur anu jelas di 1984, ogé dina novél ikon anu sanésna: Pemberontakan di tegalan.

Panilitian jurnalistik taun

Orwell, wartawan, ngupayakeun pisan pikeun ngumpulkeun sadaya data anu kalebet kana téks sahenteuna lima taun. Ieu ngagambarkeun detil anu hébat pisan pikeun paningali dina pertengahan abad ka-XNUMX. Maca ulasan sajarah ieu ngamungkinkeun seueur ngartos akumulasi kajadian kejang anu parantos kajantenan di Éropa ti saprak Perang Ageung.

Judul 1984 nempatkeun plot dina jangka panjang, kusabab alesan ieu dina waktu éta dianggap "karangan sunnat". Sanaos panulis nyalira netelakeun langkung ti sakali yén éta sanés ngan ukur spekulasi ngeunaan masa depan umat manusa. Éta mangrupikeun ulasan sindiran pikeun hal-hal anu lumangsung dugi ka satengah mimiti abad ka-XNUMX.

Ka katurunan

Pemberontakan di tegalan éta diterbitkeun taun 1945; 1984 dina 1949… George Orwell pupus sataun saatosna, korban tuberkulosis anu parantos lami. Sapertos seueur seniman hébat sadaya waktos, anjeunna henteu tiasa ngaraosan pinuh ku kasuksésan karyana. Ieu sanés kanyataan minor, sabab anjeunna dianggap salah sahiji panulis anu paling boga pangaruh sapanjang abad ka-XNUMX.

George Orwell.

George Orwell.

Salajengna, pangaruhna tetep kuat dugi ka milénium anyar. Naon deui, anjeunna ngahutang kecap sipat "Orwellian", kecap anu ayeuna dianggo pikeun ngarujuk ka rézim totaliter. Ogé, istilah éta ngarujuk kana sistem anu ngahaja ngancurkeun sajarah sareng budaya ti sakumna masarakat pikeun nyocogkeun minatna.

1984, dina singgetan

London, 1984. Kota Inggris, sareng sésana Pulo Inggris, mangrupikeun bagian tina Oséania. Kanyataanna, aranjeunna ngagambarkeun salah sahiji tina tilu kakuatan hébat anu dunya dibagi dina. Wewengkon nagara mega ieu kaasup Irlandia, Afrika kidul, Amérika sacara gembleng, Selandia Anyar, sareng Australia.

Dua nagara séjén anu aya nyaéta Eurasia - diwangun ku Uni Soviét sareng sésana Éropa (kecuali Islandia - sareng Asia Wétan, mangrupikeun padumukan antara Cina, Jepang sareng Koréa. Grup ieu sok perang (Barang ékonomi anu paling penting, ku sabab éta, kedah tetep bertahan kalayan harga naon). Dina waktos anu sami, konflik perang mangrupikeun cara anu sampurna pikeun ngendalikeun penduduk.

Aksara

Winston Smith mangrupikeun protagonis sareng rapporteur. Gawe sareng salah sahiji kompetisi anu dirancang pikeun ngajaga rézim dina kakuatan: Kamentrian Kaleresan. Tugasna nyaéta nyerat sajarah pikeun nyocogkeun kapentingan pamaréntah. Dina titik ieu, henteu janten masalah naha anjeun kedah nyerat fiksi ilmiah sareng ngabatalkeun rékaman faktual. Kusabab kitu, anjeunna jijik sareng sistem anu aya.

Kahayangna pikeun parobihan ngajurung anjeunna pikeun ngagabung sareng Duduluran Résistansi sareng Julia, mojang anu anjeunna cinta sareng ngabagi cita-cita anu sami. Tapi organisasi répolusionér anu disangka tétéla mangrupikeun metode kontrol sanés. Duanana karakter ditéwak, disiksa sareng dipaksa nampi yén sadaya inpormasi pamaréntah henteu diragukeun, sanajan éta "dua tambah dua sami sareng lima."

Ikon-ikonna

1984 nampilkeun sareng konsép presisi sareng gadget anu ayeuna pisan ayeuna. Istilah munggaran diciptakeun nyaéta Big Brother, sumping sasarengan sareng ideu kaayaan serba aya sareng panjagaan total. Nyaéta gadget (layar) ditempatkeun pikeun ngawaskeun unggal gerak masarakat.

ayeuna, sora anu paling radikal ngalawan Revolusi Digital nunjukkeun yén Alexa atanapi Google dinten ayeuna minuhan langkung seueur fungsi pelacak penduduk anu sami. Nyatana, seueur tiori konspirasi dina puluhan taun ka pengker dumasarkeun kana jenis pamikiran Orwellian.

Fiksi élmu kenabian?

Cutatan George Orwell.

Cutatan George Orwell.

"Polda panginten" mangrupikeun lambang anu sanésna 1984. Tujuanana anu utami nyaéta pikeun kolaborasi, babarengan sareng portopolio menteri (sajaba ti Kamentrian Kaleresan aya ogé anu Cinta, Limpah sareng Damai) kalayan neken ideu Diri. Kusabab kitu, individualisme dilarang, sabab masarakat kedah janten homogen massa didominasi ku sieun sareng perang.

wordless

Di sisi anu sanésna, manipulasi inpormasi mangrupikeun salah sahiji aspek anu paling jero ku Orwell dina carita na, ogé dina ngagunakeun basa neo. Ieu mangrupikeun sistem anu didamel pikeun motong kecap sareng ideu nyebrang salaku teu aya sagala rupa anu teu tiasa dipikirkeun.

Jelas, kamiripan sareng dunya ayeuna seueur pisan. Dina waktos dimana berita biasana dibagi ngaliwatan média sosial, mustahil pikeun mastikeun pisan wates antara bebeneran sareng bohong. Salaku tambahan, anu emojis aranjeunna beuki caket sareng caket ngantepkeun penduduk henteu tiasa nyarios.

Naha aya pikahareupeun?

Teu dihaja tina spoilers, panutupanana tina 1984 éta lengkep pesimis. Téks na dipungkas ku pedaran alam semesta dimana dominasi teu tiasa dibalikkeun. Ku ékstrapolasi masalah ieu kana "kahirupan nyata", naha umat manusa masih kénéh kabur? ... Éta tiasa telat.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.