Isabel Allende: Biografi sareng buku pangsaéna

Isabel Allende

Dianggap salaku salah sahiji panulis hébat dunya Amérika Latin, Isabel Allende (Lima, 2 Agustus 1942) hirup sakedik budak leutikna di Chili anu ngaganggu ti mana anjeunna kapaksa kabur di 1973. Jaman éta politik, feminisme atanapi realisme magis janten téma ngulang deui ngeunaan anu ngarang bibliografi anu kalebet dugi ka 65 juta éksemplar anu dijual, ngajantenkeun Allende pangarang hirup anu paling seueur dibaca dina basa Spanyol. The biografi sareng buku pangalusna Isabel Allende aranjeunna mastikeun éta.

Biografi Isabel Allende

Isabel Allende

Fotografi: Primicias24

Tulis naon anu henteu kedah hilap

Keturunan Spanyol, khususna Basque, Isabel Allende lahir di Lima Peruvian, kota dimana bapakna dipindahkeun nalika padamelan di Kedubes Chili. Saatos pipisahan kolotna nalika anjeunna yuswa yuswa 3 taun, indungna balik deui sareng murangkalihna ka Chili pikeun hubungan sareng tahap-tahap sanés anu cicing di Libanon atanapi Bolivi, dugi ka Allende balik deui ka Chili di 1959.

Anjeunna nikah ka salaki kahijina, Miguel Frías, di 1963, taun anu sami lahir putrina Paula. Putra kadua, Nicolás, lahir di 1967. Salami taun-taun yén Allende cicing di Chili damel di Organisasi Pangan sareng Pertanian PBB (FAO), dina dua saluran televisi Chili, salaku panulis carita barudak komo panulis naskah teater. Nyatana, karyana anu terakhir, The Seven Mirrors, perdana teu lami sateuacan Allende sareng kulawargana ninggalkeun Chili di 1973 saatos kudéta Pinochet. Dina 1988, saatos cerai Miguel Frías salaku hasil tina seueur perjalanan anu parantos dimimitian dina kasuksésan buku anu diterbitkeun kahijina (La casa de los espíritus atanapi De amor y de sombra), Allende nikah deui, waktos ieu sareng pengacara Willie Gordon, di San Fransisco, kéngingkeun kawarganagaraan Amérika di 2003 saatos lima belas taun hirup di nagara Amérika Kalér.

Kahirupan Allende parantos ditandaan ku henteu stabilitas, perjalanan sareng épisode sakumaha dramatis salaku pupusna putrina Paula, anu maot dina yuswa 28 taun di klinik di Madrid kusabab porphyria anu nyababkeun koma. Tina pukulan keras ieu, salah sahiji buku anu paling séntiméntalna lahir, Paula, anu muncul tina serat anu ditulis ku panulis ka putrina. Conto anu negeskeun kacenderungan Allende pikeun nyiptakeun carita tina pangalaman sorangan anu engkéna diolah ku fiksi. Hasilna mangrupikeun jagad raya anu ditandaan ku realisme magis anu janten dasar tina ledakan Amérika Latin, tapi ogé pasca-boom dicirikeun ku tulisan anu langkung neken sareng balik deui ka realisme.

Sapanjang karirna, Isabel Allende parantos ngajual dugi ka 65 juta buku ditarjamahkeun kana 35 basa anu béda sareng meunang panghargaan sapertos Hadiah Sastra Nasional Chili di 2010 atanapi Hans Christian Andersen di 2011.

Buku pangsaéna ku Isabel Allende

DPR ROH

DPR ROH

Karya Allende anu munggaran (sareng paling kawéntar) lahir tina serat anu nyerat nyerat kanggo akina, 99, ti Vénézuéla di 1981. Materi anu engkéna bakal janten novél eusina ngeunaan pengkhianatan sareng rusiah tina opat generasi Trueba, kulawarga ti Chili pasca kolonial. Janten sacara gembleng laris saatos terbit taun 1982, DPR ROH éta ngagaduhan seueur realisme magis anu janten ciri dimana hantu lami nyampur sareng sagala rupa kaayaan anu lahir tina transformasi sosial sareng politik di Chili. Novel ieu diadaptasi kana bioskop di 1994 sareng Jeremy Irons, Glenn Close sareng Meryl Streep salaku bintang utama.

Tina Cinta sareng Kalangkang

Tina Cinta sareng Kalangkang

Di tengah-tengah kegelapan, khusus anu ngagelarkeun épisode sajarah sapertos diktator Chili, cinta terlarang janten sapertos kembang tawanan. Premis tina Tina Cinta sareng Kalangkang ngajantenkeun novel kadua Allende janten laris saatos diterbitkeun taun 1984, khususon berkat hipnotisme roman antara Irene sareng Francisco, carita anu pangarang dirina simpen sareng anjeunna salami mangtaun-taun salaku emigran dina raraga masihan dunya carita langkung bagja tibatan setting sareng waktos dimana éta milik. Novel ieu diadaptasi kana bioskop taun 1994 sareng Antonio sareng Jennifer Connelly salaku protagonis.

Eva Luna

Eva Luna

Scheherazade, yén awéwé ngora anu pernah nyarioskeun caritaan ka khalifah sadis sapanjang sarébu hiji wengi parantos nungtut adi Amérika Latin mangabad-abad. Allende tanggung jawab nyayogikeun Eva Luna sareng sajarah na anu kajantenan ngalangkungan leuweung, masarakat sareng konflik di Amérika Kidul ngeunaan sora anu diperyogikeun pikeun ngarobih bukuna 1987 janten salah sahiji anu paling kuat na. Nyatana, novel éta sorangan nyababkeun bagian anu kadua disebat Dongéng Eva Luna anu mangrupikeun alesan anu pangsaéna pikeun neuleumkeun carita pondok sareng suka bungah Allende, anu ngalangkungan konflik-konflik anu aya diantara mémori sajarah dugi ka ngahianat kulawarga.

Paula

Paula

Numutkeun ka Allende, tina sadaya buku anu parantos ditulis anjeunna, Paula Éta sabab anu paling hoream di sakumna dunya. Dikandung salaku surat dilahirkeun ti éta 180 hurup anu nyerat panulis nalika koma di mana putrina terjun kusabab porphyria Dugi ka pupusna dina bulan Désémber 199,2, anjeunna ngajantenkeun buku ieu mangrupikeun titik anu misah dina pustaka panulis. Carita anu matak nganyenyerian sareng intim dimana indung anu sieun kaleungitan putrina hirupkeun hirupna sareng damel nempel kana harepan minimum pangharepan. Pasti salah sahiji buku pangalusna Isabel Allende.

Ines tina jiwa kuring

Ines tina jiwa kuring

Isabel Allende parantos ngajajah sejarah sareng sagala rupa nuansa salaku cara pikeun nyiptakeun pondasi anu sampurna pikeun karyana. Conto anu saé nyaéta buku ieu diterbitkeun dina 2006 anu nyaritakeun musibah anu manae mangrupikeun awéwé Spanyol munggaran anu sumping di Chili: Inés, saurang Extremaduran anu nuturkeun jejak anu dipikacinta dugi ka anjeunna ngadaptarkeun sababaraha épisode sajarah hébat Amérika Kidul sapertos penaklukan Chili atanapi runtuhna karajaan Inca.

Dupi anjeun kersa maca Ines tina jiwa kuring?

Naon, saur anjeun, buku anu pangsaéna ku Isabel Allende?

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.