Antologi Uyah, surat kabuka pikeun hilap

Shores of Punta de Piedras

Shores of Punta de Piedras

Antologi Uyah mangrupa karya puitis panungtungan sahiji panulis Venezuelan Juan Ortiz. Ieu mangrupikeun judul kompilasi anu kalebet sadaya koléksi puisi - salapan, dugi ka ayeuna - ditambah buku anu henteu diterbitkeun: Puisi kuring, kasalahan. Khususna anu terakhir, panulis caket kana pantulan ngeunaan kahirupan di sekitar kajadian pandémik saatos pangalaman susahna sareng Covid-19.

Salila karirna, Ortiz ogé geus excellents dina genres sastra lianna, kayaning novel, carita pondok, jeung esai.. Ayeuna, anjeunna damel salaku copyeditor sareng redaktur, salian janten panyipta kontén pikeun portal sapertos Lifeder, Sastra Ayeuna, Tips Nulis Oasis sareng Frasa Langkung Sajak.

Antologi Uyah, hurup kabuka pikeun oblivion (2021)

Antologi Uyah, surat kabuka pikeun hilap (2021) nyaéta judul panganyarna Ortiz. Ieu publikasi dicitak internasional kahijina sanggeus hijrah ka Buenos Aires, Argentina, dina 2019. Karya kasebut terang dina format penerbitan diri kalayan dukungan segel Redaksi Letra Grupo. Kalayan buku ieu, Ortiz narékahan pikeun masihan rohangan konvergénsi kana ciptaan puisi anu éksténsif, anu henteu sakedik, sabab urang nyarioskeun ngeunaan 800 sajak.

Catetan éditor

Dina kecap redaktur na, Carlos Caguana: "Antologi Uyah éta leuwih ti 10 karya dina hiji, éta 10 bab tina kahirupan pujangga urang dibawa ka lirik kalawan basa laut geulis nu sono tur longs for, nu longs pikeun lemahna saline na, sarta yén sings of cinta, oblivion, ayana, ketidakadilan, sagala subyek mungkin nu masalah transit na ngaliwatan lemahna ieu, sarta Ortiz ngalakukeun eta ti. sudut pandang anu jujur, manusiawi sareng kuat ”.

Mukadimah kana buku

Karya narima prolog éksténsif jeung lengkep ditulis ku Pujangga Venezuelan Magaly Salazar Sanabria — Anggota anu cocog tina Akademi Bahasa Venezuelan pikeun Nagara Nueva Esparta. Dina garis dirina, panulis kawentar ngarecah tur deeply nganalisis buku hiji-hiji aya dina judul, ngaluarkeun kritik akurat tina visi puitis anu lega.

Diantara catetan Salazar Sanabria, éta menonjol: "... tulisan ieu ngajaga hiji sikap etika diantara yayasan na. Kecap nahan hiji martabat nu sustains aranjeunna sabab aya tanggung jawab kalawan bebeneran, kabebasan jeung kajujuran tina profési pujangga, panulis ". Pujangga ogé komentar: "Dina ayat-ayat Juan Ortiz urang ngarasa manusa dina parasaan-Na, nu nyeri, sarta kami ningali eta jelas dina basa, dimana kakuatan kasedihan, helplessness, jeung kasedih nu dirasakeun."

Struktur pagawéan

Sakumaha didadarkeun di awal, buku téh kompilasi tina sapuluh karya anu dina gilirannana ngawula salaku bab. Ieu: uyah rawit (2017), Batu uyah (2018), Pesanggrahan (2018), Imahna (2018), Tina manusa sareng tatu sanés dunya (2018), Evocative (2019), Asalna (2019), Awak dina Shore (2020), Matria jero (2020) jeung Puisi kuring, kasalahan (2021).

Sanajan unggal bagian boga hakekat sorangan, ayana unsur laut dina unggal sahijina luar biasa. Uyah, laut, cangkang, pamayang, mareras, rancherías… unggal unsur basisir boga peran anu teu bisa dipaliré. Conto anu jelas ngeunaan ieu dilambangkeun ku sajak anu ditulis dina tonggong buku:

"Iraha euweuh deui nulis ngeunaan uyah »

Nalika kuring henteu deui nyerat ngeunaan uyah

sareng darat laut ngapung tina panangan kuring,

pegang pulpén kuring.

 

Upami tinta henteu kapok,

moal raos sapertos basisir,

sorana moal tahan pisan,

Abdi bakal kaleungitan garis gannets,

seni nu diperlukeun tina marera,

tari prodigious tina shoal of sardines.

bab

uyah rawit (2017)

Karya ieu ngagambarkeun lawang formal panulis ka dunya puisi. Sanaos anjeunna nyerat sajak ti taun 2005, sadaya naskah éta tetep teu diterbitkeun dugi ka harita. judulna nyaeta ditulis murni dina prosa puitis jeung sajak kakurangan ngaran, aranjeunna ngan wilanganana dina karakter Romawi - hal anu bakal jadi umum dina loba buku séjén na.

Sanajan teu aya métrik nu tangtu, dina unggal sajak aya wirahma jeung maksud. Ditulis lain ngan saukur tulisan, tapi aya niat anu kacida jerona dina unggal bait jeung bait. Kaulinan métaforis jero bisa diapresiasi ku sababaraha kanyahoan anu bakal ngakibatkeun pamaca ka rethink unggal sajak leuwih sarta leuwih deui.

Laut jeung uyah, sakumaha dina unggal buku pangarang, aranjeunna boga peran badag dina ieu bab. Aranjeunna ngahiji sareng cinta, tapi henteu sareng cinta konvensional kalayan tungtung pink, tapi pinuh ku gairah sareng hilap.

Sajak nomer "XXVI"

Tetep kuring aya

di kuburan cangkang mutiara,

dimana patarosan sarébu awak saré

jeung jawaban teu neng.

 

Kami keuna ku bisu karang,

panonpoé mutiara dina lis

jeung panyumputan sababaraha jaring nu await tugas di bower nu.

 

Abdi ogé milarian celah dina badai salju,

jurang anu ngahijikeun sadayana,

link anu nyambungkeun spasi,

jalur anu rusak di cove,

dugi ka kuring capé sareng yén anjeun muncul nalika kuring henteu deui ngarepkeun anjeun.

Batu uyah (2018)

Dina bab kadua ieu, uyah persists, cinta pajeulit, metafora, gambar, laut. Wanoja jadi pangungsian di sepi, tapi sanajan keur babarengan, hiji teu eureun keur nyalira. Aya rasa kangen pinuh ku larangan antara ayat, korespondensi truncated nu neangan spasi utopia tina stanzas lumangsung.

Sanajan kitu, sanajan gairah luar biasa nu bisa dirasakeun, oblivion teu eureun presenting dirina salaku kalimah, salaku kanyataan yén awaits sagalana nu ngasuh ngaran. Prosa masih aya salaku basa puitis, tapi wirahma jeung intensionalitas teu ditinggalkeun dina unggal titik, unggal kecap.

Puisi "X"

Sacara rinci éta kuring moal keukeuh.

Abdi badé nyerat,

sakumaha biasa,

peuting jeung manuk-manukna,

kumaha aranjeunna hijrah ka panto kuring

jeung cluttered jandéla kuring.

 

Abdi badé nyerat,

si,

jeung conches bakal membangkitkan typhoon dina létah mutiara maranéhanana,

jalan laut bakal nyabut léngkah anjeun tina batu maranéhanana

jeung Amber ngaran anjeun bakal dikumbah jauh tina ombak,

diteundeun dina karang.

 

Kuring bakal nyerat sareng sigana kuring émut ka anjeun,

tapi sabenerna,

Ieu kumaha kuring paling hilap.

Imah kuring di, kota kuring cicing (2018)

Dina hal ieu, imah indung jeung kota — Punta de Piedras — anu protagonis. prosa masih dina basa umum, sarta ieu Éta dihias ku gambar tradisional basisir éta anu ningali panyajakna tumbuh sareng tembok-tembok anu ngalindungan budak leutik sareng rumaja. Pangarang nempatkeun tekenan husus dina karakter di kampung halaman na, kitu ogé dina kapercayaan populér nu enriched leumpang na ngaliwatan eta tempat uyah.

Ieu highlights pondok tina bait jeung stanzas sarta kumaha aranjeunna intertwined kawas carita, ti mimiti nepi ka ahir. Imah, sorangan, mangrupikeun mahluk hirup anu nganggap jalma anu nyicingan éta, yén anjeunna karasaeun, yén anjeunna terang, sareng anjeunna malah mutuskeun saha anu hirup sareng anu henteu.

sajak"X "

Di luar hujan ngabasuh sagalana,

nyorong peuting ka kamar kuring.

Aya anu nyarioskeun ka kuring,

Émutan abdi,

atawa meureun kuring hayang anjeun ngabejaan kuring hal.

Pikeun terang naon anu dikirimkeun sora anjeun,

Kuring pasti ngalakukeun cai

tur lengkep di sisi ieu

naon anu kudu dikumbah di jero.

Pesanggrahan (2018)

Tina buku Juan Ortiz, ieu meureun, paling erotis sadaya. Sensuality hadir dina unggal ayat dina cara sengit, teu sia-sia judul karya. Sapertos dina bagian saacanna, singgetan sajak disimpen, sareng dina rohangan alitna sacara gembleng kanyataan, dunya, hiji patepungan.

Aya nu bisa nganggap kumpulan sajak pondok ieu salaku novel pondok pisan, dimana unggal sajak nyaritakeun bab cinta sakedapan tapi sengit — Anu tiasa janten kahirupan pikeun dirina. Tangtosna, teu aya kakurangan kaulinan kecap, gambar sugestif.

Sajak "XXIV"

Kasur dijieun

janten cakrawala.

 

Hiji ka ditu

ngancam jeung jadi poek kumaha telat hirup

nepi ka tungtung dunya.

Tina manusa sareng tatu sanés dunya (2018)

Ieu bab nangtung kaluar pikeun rigorousness tina basa pujangga urang. Éta, dina dirina, katarsis, keluhan ngalawan spésiés sareng jalanna anu ngancurkeun pangeusina. Sanajan kitu, aya usaha ringkes dina mediasi nu campur ayana ketuhanan dipénta pikeun nempo lamun mess ayana ieu diakomodir bit.

Prosa aya dina éksprési diskursif unggal sajak. Gambar-gambar anu disayogikeun kasar, aranjeunna mangrupikeun cerminan realitas kasar anu disebat manusa sajarah.

Sempalan sajak "XIII"

Éta sadayana ngeunaan pembakaran,

tina jalur seuneu anu ngalir ngaliwatan getih urang,

anu mencét rahang mutiara nepi ka pondasi ngagiling pikeun ngagosok pinggang urang ka handap,

pikeun ngabersihan awak ka awak,

ninggalkeun urang jadi tembus,

jadi dihapus tina kasalahan nu urang jadi eunteung,

urang silih teuteup, urang ulangan

sarta leuwih Oktober datang ka populate nu Winters.

 

Nasab ieu mangrupa sungut muka parobahan taya wates;

mamah, éta naon anu anjeun datang,

Pindah bentuk hawa

weaves jaring lampu nu sculpt Olympians ngaliwatan jadi loba egos nu naek nepi.

 

Abdi henteu hoyong janten mortir dinten-dinten dina impian ieu,

Sabaraha anu kuring bakal mayar dina koin kajujuran - anu paling mahal - janten jukut anu saé tina padang rumput hejo sareng angkat pas,

tapi kuring keren

Kami datang pikeun nyobek tujuh hawa dunya babarengan jeung ras kuring.

Evocative (2019)

Dina ieu buku, bari tetep aya wacana prosa, kitu ogé uyah jeung laut, aya tinekanan kana aspék playful. The evocative - sakumaha Ortiz nelepon aranjeunna - datang ka poeticize unggal unsur tanah maranéhanana, ti Pulo Margarita. Tina unsur laut dugi ka darat, adat sareng karakter.

Quote ku Juan Ortiz

Quote ku Juan Ortiz

Pikeun ngahontal ieu, pangarang ngagunakeun pedaran singget tapi singget ngeunaan naon anu dipuisi. Unggal evocative ditutup ku ngaran obyék, hal atawa mahluk nu eta alluded, ku kituna urang bisa nyarita tina sajak sabalikna nu ngajak nu pangdéngé nebak naon anu diomongkeun saméméh ayat panungtungan nembongkeun eta.

Sajak "XV"

Watekna nutupan

kapastian sieun,

lauk weruh

jeung nalika kissing anjeunna

leungit sorana deui.

Manuk camar

Asalna (2019)

Ieu karya pamitan, sabab ditulis saméméh miang panyajak ti nagara. Nostalgia aya dina beungeut cai, cinta ka darat, pikeun rohangan laut anu moal katingali dugi ka henteu terang iraha.. Sapertos dina bab-bab saacanna, prosa umumna, sapertos angka Romawi tibatan judul.

Bahasa tina gairah teu eureun hadir, sarta intensely digabungkeun jeung kader regionalist na costumbrista. Upami urang nyarioskeun kaduhung dina karya Ortiz, judul ieu ngandung salah sahiji anu paling penting: anu disababkeun ku migrasi.

Sajak "XLII"

Kuring geus pilari ninggalkeun leres.

Ninggalkeun mangrupikeun seni anu,

mun dipigawé ogé, éta amazes.

 

Pikeun ngaleungit sakumaha sakuduna sumping,

eta pasti geus,

sahenteuna manuk cahaya.

 

Pikeun ninggalkeun sapertos kieu, ngadadak,

kawas oblivion dina dahan,

Kuring boga waktu teuas jeung eta.

 

Panto teu dianggo pikeun kuring

atanapi jandela, dimana waé kuring ngajauhan,

dimana wae manehna kaluar manehna mucunghul buligir

kawas henteuna nu beurat

ngajak kuring ngalacak deui sampah di pakarangan,

sareng kuring cicing di dinya, di tengah-tengah hal,

koneng,

kawas hampura dina nyanghareupan maot.

Awak dina Shore (2020)

Ieu bab béda jeung nu disebut tadi dina dua aspék konci: sajak miboga judul non-numérikal jeung pangarang meunang saeutik ngadeukeutan ka metrics tradisional jeung rhymes. Sanajan kitu, prosa masih nyepeng hiji tempat utama.

Subjudul "Sajak anu teu pas di mana waé" nunjukkeun kanyataan yén buku ieu ngumpulkeun sabagian ageung téks anu sumebar ti pangarang ti mimiti jadi pujangga, sareng aranjeunna henteu "cocok" dina sajak anu sanés kusabab témana anu rupa-rupa. Sanajan kitu, lamun delving kana garis judul ieu Intina jelas tina Ortiz terus katarima jeung ngambah ditinggalkeun ku rahayatna sarta budak leutik na dina lirik na.

Puisi "Upami kuring nyarios sareng malaikat"

Upami kuring nyarios ka malaikat sapertos bapa kuring,

Abdi parantos cekap janten pujangga,

Kuring bakal luncat puncak tukangeun panon

sarta dipigawé pas jeung sato galak anu kami di jero.

 

Upami kuring terang sakedik tina basa anu transcended,

kulit abdi bakal pondok,

biru,

ngomong hiji hal,

Sarta Pierce ngaliwatan logam padet

kawas sora Allah nalika nelepon kana haté manusa.

 

Sareng éta kuring masih poék

ngadangukeun April anu ngaluncat dina urat kuring,

Panginten aranjeunna mangrupikeun gannet anu kuring kantos gaduh nami,

atawa tanda tina pujangga jeung saha kuring deeply tatu, reminding kuring tina ayat nya tina breasts taranjang jeung cai taunan;

Abdi henteu terang,

Tapi mun geus poek mah pasti bakal tetep kitu

jeung panonpoé bakal néangan kuring engké pikeun settle akun

jeung ngulang sorangan dina kalangkang nu ngabejaan ogé naon kajadian di balik dada;

negeskeun deui alur waktu,

ngawangun deui kayu dina iga,

héjo di tengah ati,

umum dina géométri kahirupan.

 

Upami abdi tiasa nyarios ka malaikat sapertos bapa kuring,

tapi masih aya surat sareng jalan,

ninggalkeun kulit kakeunaan

jeung delve deeper kana poék jeung teguh, fist konéng,

kalawan panonpoé keur unggal cross dina basa lalaki.

Matria jero (2020)

téks Ieu salah sahiji crudest of Ortiz, ngan comparable kalawan Tina manusa sareng tatu sanés dunya. En Matria jero Potret dijieun tina Venezuela ti mana anjeunna kedah angkat milarian masa depan anu langkung saé pikeun kulawargana, Tapi éta, euweuh urusan sabaraha teuas anjeunna nyobian, anjeunna teu abandon anjeunna.

Quote ku Juan Ortiz

Quote ku Juan Ortiz

Nu numerasi Romawi direbut deui sabab unggal sajak mangrupa mini-bab dimana prosa balik prevailing. Éta nyarioskeun kahirupan sapopoe tina kanyataan anu dipikanyaho ku sakumna dunya, tapi dianggap ku sakedik; lapar jeung hoream, abandonment, demagoguery jeung jalur poék na ditarik, jeung kumaha hiji-hijina jalan kaluar téh meuntas wates mana providence ngamungkinkeun eta.

Sajak "XXII"

Kendi anu teu kaétang pikeun marinate henteuna,

gambar heubeul pikeun nginget naon leungit,

pikeun ngonci diri di jero perlu, direncanakeun oblivion,

kaluar sacara sporadis pikeun ningali upami sadayana kajantenan,

sareng malikan deui prosésna upami di luar masih poék.

 

Seueur urang henteu tiasa nuturkeun rumus,

Janten urang janten manuk beo, urang ngaput jangjang tina getih

sarta kami ditinggalkeun dina penerbangan sumebar ningali lamun dawned saluareun pager.

Puisi kuring, kasalahan (2021)

Ieu panutupanana buku, sarta hiji-hijina karya unpublished hadir dina sakabéh antologi. Fitur téks sajak tema pisan variatif sarta Ortiz némbongkeun kaluar penanganan na dina sagala rupa wangun puisi. Satuluyna, Sanajan predilection-Na pikeun prosa nyaeta notorious, anjeunna handles lolobana wangun puisi tradisional Castilian dina cara pohara alus., kawas spinel kasapuluh, sonnet atawa quatrains.

Puisi kuring, kasalahan timbul saatos bab anu sesah dina kahirupan pangarang: salamet Covid-19 sareng kulawargana di nagara deungeun jeung ti imah. Pangalaman anu dijalani nalika panyawat éta henteu pikaresepeun pisan, sareng aya dua sajak anu nyatakeun ku cara anu kuat.

Panyajak ogé sings heartfelt babaturan anu ditinggalkeun. Sanajan kitu, teu sagalana tragedi dina bagian ieu, hirup, silaturahim jeung cinta ogé sohor, utamana nu anjeunna karasaeun pikeun putri-Na Julia Elena.

Puisi "Urang éta opat retakan"

Di imah éta,

kami opat retakan;

aya jeda dina ngaran,

dina rangkulan,

unggal suku mangrupikeun nagara diktator,

Léngkah-léngkahna kedah diurus pisan supados henteu kaperang.

 

Ieu kumaha kahirupan parantos ngajantenkeun urang:

teuas, kawas roti poé;

garing, kawas cai ketok;

tahan ka sayang,

master tiiseun.

 

Sanajan kitu, sanajan strictness tina spasi,

ka wates wilayah anu kuat,

Unggal sisi retakan sampurna cocog sareng salajengna,
sareng nalika aranjeunna sadayana dikumpulkeun,

dina méja, hareupeun piring poé,

fissures ditutup,

sarta kami, bener, hiji kulawarga.

Ngeunaan pangarang, Juan Ortiz

John Ortiz

John Ortiz

Kalahiran sarta studi munggaran

Panulis Juan Manuel Ortiz lahir dina 5 Désémber 1983 di kota Punta de Piedras, Pulo Margarita, nagara Nueva Esparta, Venezuela. Anjeunna putra pujangga Carlos Cedeño sareng Gloria Ortiz. Di kota ieu di basisir Laut Karibia anjeunna diajar tahap awal di Tío Conejo preschool, atikan dasar di Tubores Sakola jeung Anjeunna lulusan Bachelor of Science ti La Salle Foundation (2000).

Studi universitas

Engké diajar Gelar dina élmu komputer di Universidad de Oriente Nucleo Nueva Esparta. Nanging, saatos tilu taun, anjeunna nyuhunkeun parobahan karir ka Pendidikan Integral, kaputusan anu bakal nandaan jalan hirupna. Lima taun ti harita katampi kalayan sesebutan dina Basa jeung Sastra Sunda (2008). Salila periode ieu, anjeunna ogé ngembangkeun profési gitaris akademik, nu engké bakal ngawula ka anjeunna enormously dina karirna.

Karya pangajaran sareng publikasi munggaran

Anjeunna bieu meunang gelar dilebetkeun ku Unimar (Universitas Margarita) jeung ngamimitian karirna salaku profesor universitas. Di dinya anjeunna damel salaku guru sastra, sajarah sareng seni, ti 2009 dugi ka 2015. Salajengna, Unearte (Universitas Seni) diasimilasi, dimana anjeunna ngajar kelas harmoni dilarapkeun kana gitar sareng pagelaran instrumental. Dina mangsa éta anjeunna ogé gawé bareng salaku columnist pikeun koran Panonpoé Margarita, dimana anjeunna ngagaduhan rohangan "Transeúnte" sareng ngamimitian "ngahudangkeun sastra" kalayan publikasi kahijina: Dina sungut buaya (novél, 2017).

Dinten ka dinten, nulis ulasan pikeun portals Sastra Sunda Ayeuna, Ahli kahirupan, Nulis Tips Oasis y Frasa tambah sajak tur dianggo salaku proofreader sarta redaktur.

Karya ku Juan Ortiz

  • Dina sungut buaya (novel, 2017)
  • Uyah Cayenne (2017)
  • Batu uyah (2018)
  • Pesanggrahan (2018)
  • Imah tempat kuring éta kota tempat kuring cicing (2018)
  • Tina manusa sareng tatu sanés dunya (2018)
  • Evocative (2018)
  • Basisir suci (antologi puisi, 2018)
  • Nu ngaliwat (Kompilasi carita tina kolom Panonpoé Margarita, 2018)
  • Asalna (2019)
  • Carita tina ngagorowok (Carita horor, 2020)
  • Layon di basisir (2020)
  • Puisi kuring, kasalahan (2021)
  • Antologi Uyah (2021)

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

bool (leres)