Analisis ringkes tina karya «Don Juan Tenorio» ku José Zorrilla

Dinten ayeuna, Valentine, kami nyayogikeun analisis anu pondok tina carita drama romantis, khususna, tina lakon anu anjeunna tulis Jose Zorrilla di 1844, "Don Juan Tenorio". Ngartos karya genre dramatis ieu sakedik deui, urang bakal terang sakedik ngeunaan pangarangna sareng waktos dimana ayana.

Panulis sareng kontéksna

José Zorrilla kagolong kana kulawarga anu boga cita-cita monarki absolutis sareng ngamimitian studi hukum na, anu anjeunna teras tinggaleun. Anjeunna mimiti dikenal dina bunderan sastra saatos anjeunna nyaritakeun nalika pamakaman ti Larra, sababaraha ayat di kuburan pikeun ngahormat anjeunna. Tiasa disebatkeun yén anjeunna mangrupikeun salah sahiji ti saeutik pangarang waktos éta anu resep kasohor nalika hirup: anjeunna ngumbara ka Perancis sareng cicing sakedik di Méksiko. Pagawéanana, sacara idéologis, fokus kana romantisme tradisional.

"Don Juan Tenorio"

Lakon éta, sanajan sipatna romantis, dipentaskeun dina seueur bioskop di Dinten anu maot, putus ku aturan tradisional tina 3 unit. Éta dicirikeun ku seueur pisan polah, anu muncul judulna. Struktur éksternalna dibagi kana dua bagian:

  • La bagian kahiji mekarkeun a pangumbaraan manusa sareng asih.
  • La bagian kadua fokus utamina dina sumanget religius sareng gaib.

Kusabab dua bagian anu béda pisan ieu, karya anu murni sareng émutan panginten jalanna.

Kadua bagianna, masing-masing berkembang dina hiji wengi sareng aya bédana waktos 5 taun antara aranjeunna. Karya ieu, anu ngarepkeun jaman baheula (ciri sareng umum tina Romantisisme tradisional), tempatna di Spanyol Carlos V.

Su tokoh utama, Don Juan, ayeuna di The Trickster of SevilleAnjeunna mangrupikeun jalma ngora anu amoral, libertine anu ngagoda awéwé, henteu paduli jumlahna, anu tungtungna hirup patepungan gaib sahingga ngabebaskeun momen terakhir damel, kasalametan na atanapi laknat abadi. José Zorrilla, henteu sapertos karya barokah, fokus kana hubungan cinta tunggal sareng nampilkeun tokoh utama, dina hal ieu Don Juan, anu tobat sareng ngahontal kasalametan ngalangkungan cinta.

Karakter anu kadua nyaéta Don Luis Mejía, saha Don Juan tungtungna ngabunuh dina sandiwara. Karakter ieu parantos ditingali salaku ngagambarkeun dosa Don Juan. Kusabab kitu, pupusna Luis Mejía melambangkan akhir hirupna anu katukang.

Ibu Ines, karakter sabalikna Don Juan, nyaéta jalma anu mawa kahadéan sareng polos dina padamelan. Doña Inés mangrupikeun jalma anu ngabengkokkeun kajahatan Don Juan sareng katingalina caket pisan kana ketuhanan: malaikat cinta anu sanggup janten panengah antara Gusti sareng dunya. Di jerona, José Zorrilla nyobian ngagambarkeun kapercayaan kana kasalametan manusa, ngagambarkeun pentingna pikeun manusa, nilai kahadéan sareng iman. Ogé kamungkinan mendakan cinta sajati.

Adegan tina lakon "Don Juan Tenorio" anu diarahkeun ku Blanca Portillo

Sakedik padamelan ...

  • Tarohan: Don Juan tarohan sareng Don Luis Mejía, pesaingna, yén dina genep dinten anjeunna bakal ngarayu Doña Inés, saurang novice anu badé janten biarawati, sareng ogé Doña Ana, anu bakal dikawin ku Don Luis.
  • Don Juan ngahontal tujuanana, tapi murag gélo ka Doña Inés, nyulik dirina. Panglima, bapak Inés sareng Don Luis males dendam. Don Juan, saatos nyobaan rekonsiliasi sareng aranjeunna tanpa hasil, maéhan aranjeunna sareng kedah kabur ti Seville. Éta nalika Don Juan nyatakeun cinta sajati na ka Doña Inés sateuacan musibah éta. Maka garis-garis kasohor ieu: Ah! Naha leres, malaikat cinta, yén di basisir anu paling murni ieu bulan caang sareng anjeun ngambekan langkung saé? ».
  • Pupusna sareng kasalametan: Nalika Don Juan balik deui lima taun ka Seville, bumi na, istana, anjeunna ngumpulkeun pantéon anu tempatna kuburan Don Luis Mejía, Komandan, sareng Doña Inés, anu maot kusabab sedih. Dina akhir sandiwara, patung Komandan nyoba nyéred don Juan ka naraka, tapi momok Doña Inés ngahambat pikeun anjeunna, sahingga ngahontal pertobatan sareng kasalametan abadi.

Carita cinta anu saé ... Tanpa diragukeun.

Tulisan anu aya hubunganana:
Naon literatur Romantisisme di Spanyol ninggalkeun urang?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

11 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   McKenzie cenahna

    Abdi yuswa lima belas taun sareng kuring maca buku ieu di sakola. Éta pikaresepeun pisan sareng narik perhatian kuring pikeun waktos anu lami. Tapi kuring henteu resep pisan Don Juan sabab anjeunna egois pisan sareng yakin yén sagala rupa di dunya tiasa dipésér. Nya, saha anu ngagaduhan pendapat anu sabalikna ti kuring punten wartoskeun ka kuring ngeunaan ieu.

    1.    Anonimo cenahna

      Kuring henteu pati ngartos buku na, naha Don Juan terang yén urusan internal nyiapkeun anjeunna?

      1.    Bangsat cenahna

        Urang sadayana shishigang

      2.    monyét cenahna

        rubah

  2.   ozuna cenahna

    liren moron

    1.    johanna cenahna

      pikeun jalma sapertos anjeun nyaéta kami sapertos kieu

  3.   Nya, saha deui? cenahna

    bangsat

  4.   Ignairim cenahna

    Méré Kuring FLOGERA MACA JEUNG KUDU Laksanakeun

  5.   .......................................... .......................................... .......................................... .......................................... cenahna

    Abdi yuswa 11 taun kuring maca éta di kelas sareng aranjeunna parantos ngawartosan kuring pikeun nalungtik jinis literatur éta, kuring henteu jelas pisan

  6.   jaro cenahna

    éta téks romantis sareng dramatis

  7.   ELSA PORRICO cenahna

    PULENTO EL POEM, SOSAMAFIA