Juan Torres Zalba. Wawancara sareng panulis Sénator Kahiji Roma

Fotografi: Juan Torres Zalba, kaca Facebook.

Juan Torres Zalba nyaeta ti Pamplona tur dianggo salaku abogado, Tapi dina waktu luang na anjeunna dedicates dirina kana literatur genre sajarah. Sanggeus ngeposkeun Pompelo. Ngimpi Abisunhar, taun ka tukang dibere Sénator munggaran ti Roma. Hatur nuhun pisan kana waktos sareng kahadean anjeun anu dikhususkeun pikeun ieu tatanyaan, dimana anjeunna ceramah ngeunaan dirina jeung sababaraha jejer lianna. 

  • SASTRA AYEUNA: Novel panganyarna anjeun judulna Sénator munggaran ti Roma. Naon anu anjeun carioskeun ngeunaan éta sareng ti mana ideu na asalna?

JUAN TORRES ZALBA: Novel ieu nyaritakeun kajadian-kajadian anu lumangsung di Roma republik antara taun 152 nepi ka 146 SM, jaman dimana kajadian anu penting pisan lumangsung, Perang Punic Katilu jeung newak ahir jeung karuksakan Carthage. 

Ieu mangrupikeun utas utama padamelan, dimana urang bakal tiasa terang heula tokoh-tokoh sajarah anu hébat dina waktos ayeuna (Scipio Emiliano, Cato lami, Cornelia, anu mangrupikeun indung baraya Graco, jsb.) , perang paling relevan, kampanye di Afrika jeung Hispania, urusan pulitik Roma jeung Carthage, festivities, adat istiadat, kahirupan sapopoe jeung leuwih dina dalapan ratus kaca na. 

Saatos novel munggaran, anu dihubungkeun sareng yayasan Romawi kota kuring, Pamplona, ​​kuring hoyong nyanghareupan narasi anu langkung ageung, langkung ambisius, Sejarah dina huruf kapital, sareng waktos Républik Roma ieu kuring gairah ngeunaan karakterna. , sakabéh éta kelas munggaran, epik sarta dimensi pulitik na, a prelude kana revolusi baraya Graco. Janten, sakedik-sakedik, ideu ngeunaan novél muncul, anu kuring resep langkung seueur nalika kuring maju dina dokuméntasi. Ngan narajang ahir Carthage ku pasukan Romawi jeung kumaha kaayaan pulitik ieu kahontal worthwhile. Ieu kota badag kalawan sistem témbok intimidating sarta populasi badag siap nanaon. Tapi bangsa Romawi asup. Naon anu lumangsung di dinya kungsi jadi dahsyat. 

  • AL: Naha anjeun tiasa uih deui kana buku munggaran anu anjeun baca? Sareng carita munggaran anjeun nyerat?

JTZ: Kabeneran kuring henteu émut mana buku anu munggaran kuring baca. Abdi nyarios salah sahiji The Five. Adina kuring ngagaduhan sadayana sareng kuring dipikacinta aranjeunna. 

A saeutik heubeul, teu pira, Kuring boga fondness husus pikeun hiji judul Edeta urang Hill, novel barudak ngeunaan Perang Punic Kadua. Ieu mungkin yen eta ditandaan hal di kuring, kahayang atawa markisa pikeun Sajarah sarta hirup Sajarah. 

Nanging, kuring émut pisan (sareng bapa kuring) carita anu munggaran kuring nyerat. Ieu imitasi tina narasi "The Lima", pondok pisan, tapi ditulis dina prakarsa kuring sorangan. Sareng kaleresan nalika kuring maca dinten ayeuna sigana kuring henteu goréng pisan (ceuk seuri). 

  • AL: Sareng éta panulis sirah? Anjeun tiasa milih langkung ti hiji sareng tina sadaya jaman. 

JTZ: Abdi resep pisan kana novel anu kuat, sareng sanés sacara kiasan, tapi kusabab volumena. Kuring resep Posteguillo, tangtosna, tapi khususna Colleen Mccullough, anu ngerakeun. Novel-novelna ti Roma kuno matak pikaresepeun. Penciptaan, ku Gore Vidal, ogé tinggalkeun tanda na ka kuring. 

Sareng upami urang ngantunkeun novel sajarah, kuring gairah ngeunaan The Lord of the Rings. Ieu salah sahiji ti saeutik karya nu Kuring geus maca leuwih ti sakali (Kami lain maca ulang). 

  • AL: Karakter naon dina buku anu anjeun resep pendak sareng ciptakeun? 

JTZ: Abdi hoyong pisan pendak sareng seueur, sareng ningali aranjeunna leumpang ngurilingan Roma, sapertos Cato, Scipio Emiliano, Cornelia, Appius Claudio Pulcro, Tiberius sareng Gaius Sempronius Graco, Sertorio, Pompey the Great ... sareng kuring untung gaduh. geus dijieun aranjeunna. Abdi kakurangan batur, tapi waktos ka waktos.  

  • AL: Naha anjeun ngagaduhan kabiasaan atanapi kabiasaan khusus nalika nyerat atanapi maca? 

JTZ: Kaleresan, henteu. Kuring geus mikir ngeunaan sual ieu bari, tapi kuring ningali yén kuring teu boga hobi atawa kabiasaan. Kuring nulis iraha jeung kumaha kuring bisa (leuwih peuting ti beurang), tapi kalawan nanaon husus ngomong saluareun kanyataan yén kuring kudu loba tiiseun. Di imah kuring aranjeunna geus maréntahkeun yén nalika kuring keur nulis eta leuwih hade teu kasampak di kuring (kuring exaggerate eta bit). 

  • AL: Sareng tempat sareng waktos anu anjeun pikaresep pikeun ngalakukeunana? 

JTZ: Wah, abdi parantos ngajawab éta. Waktos karesep abdi nyaéta peuting (abdi pisan bueuk), sareng kanggo tempatna, kadang-kadang dirobih, sakapeung di pangkeng, anu sanés dina méja dapur, anu sanés di kamar anu janten kantor ... mun kuring masihan tur kumaha kuring ngarasa paling nyaman. 

  • AL: Naha aya genre séjén anu anjeun resep? 

JTZ: Genre anu kuring resep ku longsor nyaéta novel sajarah. Di luar éta, genre fantasi ogé narik kuring, tapi sakumaha anu aranjeunna nyarios, embe narik gunung. 

  • AL: Naon anu anjeun baca ayeuna? Sareng nyeratna?

JTZ: Ayeuna kuring immersed dina tuluyan tina Sénator Kahiji Roma. Maca pikeun kasenangan maca kuring henteu gaduh waktos ayeuna. Pakasaban kuring parantos peryogi seueur dedikasi, sareng rohangan anu kuring gaduh nyaéta nyerat. Dina usum panas kuring istirahat sareng El Conquistador, ku José Luis Corral.

  • AL: Kumaha saur anjeun pamandangan penerbitan?

JTZ: Kuring yakin yén éta teu acan ditulis tur diterbitkeun saloba éta kantos, boh dina kertas jeung format digital. Memang bener keur pangarang novice ngakses penerbit bener pajeulit, kitu ogé ngajual, saprak kompetisi jeung kualitas pisan tinggi. Dina hal kuring, kuring bagja pisan gaduh penerbitan anu ngurus kuring (The sphere of books). Kuring ogé ningali yén aya seueur blog literatur (sapertos ieu), grup bacaan, grup dina jaringan sosial kalayan rébuan anggota, jsb, anu salian ti masihan visibilitas anu saé pisan, nunjukkeun yén minat maca éta pinuh. effervescence. 

Hal anu sanés nyaéta karusakan anu dilakukeun ku pembajakan, anu sigana marak. Usaha anu dilakukeun pikeun nyiptakeun novel atanapi karya sastra naon waé anu ageung pisan, sareng pisan frustasi ningali kumaha medar buku bajakan. 

Pikeun sésana, urang geus nembe katempo kumaha badag penerbit asup pangarang, nu nunjukkeun yén dunya penerbitan pindah, éta pisan hirup. 

  • AL: Naha momen krisis anu urang alami hésé pikeun anjeun atanapi anjeun bakal tiasa ngajaga anu positip pikeun carita ka hareup?

JTZ: Dina kasus kuring, kuring henteu kakurangan padamelan (sabalikna) sareng kuring henteu ngalaman pangalaman nyeri, janten kuring henteu ngagaduhan alesan pikeun ngawadul. Sanaos kitu, leres pisan, sapertos sadayana, kuring gaduh kahayang anu ageung pikeun pulih kahirupan anu sateuacana, kabagjaan, senang-senang, ngarambat atanapi tiasa sareng kulawarga sareng babaturan tanpa sieun. Atoh, kuring henteu nyangka kuring bakal nampi anu positif pikeun carita ka hareup. Parantos lami sareng susah anu paling saé ditinggalkeun.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

bool (leres)