Vicente Espinel dhe spineli i dhjetë, disa mite dhe disa të vërteta

Vincent Spinel.

Vincent Spinel.

Në Spanjë dhe Amerikën Latine, Vicente Espinel është një referencë e detyrueshme për sa i përket muzikës dhe deklarimit popullor. Nuk është për më pak, ndryshimi që ai i bëri të dhjetës u ka shërbyer mijëra poetëve dhe kompozitorëve për të përcjellë ndjenjat e tyre më të thella. Fuqia e kontributit të tij qëndron në thjeshtësinë dhe qëndrueshmërinë e idesë.

Sidoqoftë, ka shumë mite që sillen rreth figurës së saj. Gjërat që, nga përsëritja aq shumë, janë marrë me siguri. Këtu do të përpiqemi të sqarojmë disa, dhe, natyrisht, dera lihet e hapur për këdo që dëshiron të japë kontributin e tij.

Pyetjet që lindin rreth Espinel

Duke analizuar figurën e Espinel, është e pamundur që këto pyetje të mos lindin:

A ishte Espinel Shpikësi i të dhjetës?

A ishte formula e spinelit ideja e tij?

Sa rrotulla shkruajti?

Pse fama e saj?

Do të përpiqem t'u përgjigjem këtyre gjëegjëzave.

Tri gjërat që thonë shumë për Espinel

Shtë e zakonshme të dëgjosh për bëmat poetike të Vicente Espinel. Zakonisht ato përsëriten midis dhjetarëve dhe admiruesve të poetit. Shumë bërtasin:

 1. «Espinel është i shkëlqyeshëm! Ai krijoi të dhjetën!

Të tjerët bërtasin:

 1. «Espinel është e mrekullueshme! Ai krijoi spinelin e XNUMX-të!

Akoma të tjerët përsërisin me zë të lartë:

 1. «Ai shkroi mijëra të dhjeta! Eshte me e mira!".

Këto dhe shumë fraza të tjera që mund të dëgjoni në tubime dhe tubime amatore. Përsëritet gjithashtu nga njerëz të trajnuar në këtë çështje. Sidoqoftë, në lidhje me këto tre pohime të përmendura këtu - pavarësisht nga dy të parat duken identike, dhe të tre të vërteta - dy janë historikisht të gabuara. Dhe po, ato janë produkt i përsëritjes, pranimit të kritereve për shkak të mungesës së përgatitjes dhe të njëjtave imazhe popullore.

Qartësimi pak i asaj që thuhet

Fjalia e parë është e gabuar. Espinel nuk e shpiku të dhjetën. Kjo formë poetike ekzistonte vite më parë, para se ai të lindte madje. Fjalia e tretë është gjithashtu e gabuar. Espinel nuk shkroi mijëra të dhjeta. Në fakt, ajo nuk arriti as njëqind. Por, ata do të pyesin veten:

 1. "Dhe kush e shpiku të dhjetën?"
 2. "Pse spinel?"
 3. "Sa të dhjeta shkroi Espinel?"

Ne shkojmë sipas pjesëve, së pari është e nevojshme të sqarojmë termat.

Çfarë është e dhjeta?

Në poezi, një "e dhjeta" është thjesht një strofë me 10 rreshta, tetë rrokje. Preferohet dhe zakonisht, me rima të ndryshueshme sipas poetit që ai bëri sipas pëlqimit dhe dukjes së tij. Në të njëjtën mënyrë, të flasësh për një shpikës të "së dhjetës" është shumë e guximshme dhe është e vështirë për shkak të mungesës së materialit në atë kohë në këtë drejtim. (Shekujt XIV dhe XV).

E vërteta është se, strukturalisht, një e dhjeta, brenda formave të saj të zakonshme antike, përbëhet nga dy «limericks» (strofat e pesë vargjeve të artit të vogël me rima të ndryshueshme). Shembull: ababacdcdc, ku vargjet 5 dhe 6, përkatësisht, shërbejnë si lidhje, si për idenë e mesazhit që poeti dëshiron të përcjellë, ashtu edhe për muzikalitetin ose këngën e poezisë. Ky ndryshim i treguar këtu nuk është i vetmi që ekziston. Mund të thuhet se, për secilin poet, një lloj i dhjeti.

Popullariteti i formës poetike të ideuar nga espinel, "spinel"

Ajo që ndodhi ishte që, me kalimin e kohës, disa forma u bënë më të njohura se të tjerat, për shkak të muzikalitetit dhe intonacionit të tyre. Dhe, si në rastin e Espinel, përveç dy faktorëve të përmendur më lart, vlen të theksohet momenti historik në të cilin ai jetoi dhe admiruesit - njerëz shumë të mëdhenj të letrave - që e sponsorizuan atë.

Tani, një "spinel i dhjetë" është një variant poetik i ideuar nga Vicente Espinel. Prandaj "spinel". 8 prej tyre shfaqen të botuara në librin e tij Rima të ndryshme. Kjo formë poetike ka strukturën e rimës vijuese abba.accddc. Çdo shkronjë është rrokja përfundimtare e çdo vargu, dhe për këtë arsye rima e saj.

Pika përfundimtare (.)

Ju do të jeni në gjendje të vlerësoni këtu, përveç rimës tani të famshme të arritur nga Espinel dhe që nuk është parë para kontributit të tij, një aspekt tjetër: pas vargut të katërt, dhe nuk është një gabim shtypi, ka një periudhë. Kjo vendoset plotësisht me qëllim nga ky server dhe në të kaluarën nga vetë Espinel.

Fraza Vicente Espinel.

Fraza Vicente Espinel.

Dhe ndërsa një periudhë (.) Duket disi e thjeshtë dhe jo aq bombastike, ajo i shtoi një forcë dhe ekspresivitet unik kësaj forme poetike. Në fakt - dhe është e nevojshme të kufizohet - megjithëse ishte jashtëzakonisht e zgjuar nga ana e poetit (dhe është theksuar nga studiues dhe njerëz të mëdhenj të letrave të dikurshme dhe tani), ai, Espinel, mbase, nuk e parashikoi ndikimin e rezultatit të shenjës së thënë në të ardhmen.

Disa lloje të tjera të të dhjetave

Që nga fillimi i tij, format e ndryshme të të dhjetave janë njohur. Kjo, natyrisht, në lidhje me rimën e tij. Megjithëse, sot ato pothuajse janë harruar. Ndër këto, ne mund të përmendim:

 • aabbbcccaa
 • abbaccddcc
 • ababaccddc

Kjo formë e fundit është nga Espinel, dhe gjithashtu shfaqet në Rima të ndryshme.

Espinel dhe dy kumbarët e tij të mëdhenj

Tani, sqaroi çështjen, Pse, midis kaq shumë poetëve, varianti i Espinel ishte më i rrënjosuri dhe më i përhapuri? Epo, le të themi që Espinel lindi me një yll me fat.

Poeti, përveç se i talentuar dhe studiues, ia detyroi famën e tij dhe përhapjen në të gjithë botën e veprës së tij dy të mëdhenjve të letrave: Miguel de Cervantes dhe Saavedra dhe Felix Lope de Vega, të cilët, kur lexojnë spinels e tyre në libër Rima të ndryshme, mbetën të shtangur nga ekspresiviteti që kishte marrë struktura poetike me ndryshimet që ideoi Espinel. Aq sa e vlerësuan atë në maksimum në botimet e tij.

Diçka ironike për jetën, dhe është mirë të theksohet, është se Cervantes dhe Lope de Vega urrenin njëri-tjetrin, kështu që mund të thuhet se ata ishin të bashkuar nga admirimi i tyre për Espinel.

Lope de Vega.

Lope de Vega.

Vlerësimi i Lope de Vega

Lope de Vega tha në një treshe:

"Nderohuni mirë nga malet tuaja Ronda,

për sot gjembi i tij bëhet një pëllëmbë e sigurt,

Le të fshihet emri i tij ”.

Çmimi i Cervantes

Y Cervantes shkruan:

"Unë do të thoja gjëra për Espinelin e famshëm

që tejkalojnë kuptimin njerëzor,

të atyre shkencave që i lindin në gjoksin e tij

Fryma e shenjtë hyjnore e Phoebus.

Por, sepse ajo nuk mund të gjuhës sime

them më së paku nga ato që ndiej,

mos thuaj më, por aspiroj në parajsë,

lutu merre pendën, lutu lirën ».

E vetmja e njohur e dhjeta e dhjeta e Espinel

Tani, në lidhje me të dhjetat që ka shkruar Espinel - të vetmet që janë regjistruar në të vërtetë në emrin e tij - ka vetëm dhjetë.

Të dy kushtuar "Për Don Gonzalo de Céspedes y Meneses", të cilat lexojnë kështu:

  I

"Nëse mund të ketë vetëm të këqija,

Këto, Gonzalo, janë të tilla,

Epo, nga sëmundjet tuaja tragjike

ju merrni pëlqime të përgjithshme.

Njihni gjinjtë e fortë,

nëse në fatkeqësi mbetesh shtatzënë,

që me gjurmë qiellore,

midis ankesave dhe ankesave,

fatkeqësitë që ju përplasen

dhe ju përqafoni virtytet ”.

II

"Në humnerat e thella

e mjerimit tuaj aktual,

Kush të bëri të jesh i kujdesshëm

por punët tuaja vetë?

Parazitët pushuan,

duke bërë kurse të liga;

plus fjalimet tuaja tragjike

ata do të publikojnë konceptet tuaja

në kabinat e fshehta

dhe në konkurset e përgjithshme ”.

Dhe tetë rrotullat e Rhymes të Ndryshme

Këto mbajnë titullin "redondillas". Këto poezi përbëjnë numrin 61 të 86 kompozimeve ose "rimave" që Espinel përfshiu në një vepër kaq të rëndësishme. Këto janë:

I

"Nuk ka asnjë të mirë që më mban nga e keqja,

i frikësuar dhe i mprehtë,

i ofenduar pa arsye,

dhe frikacak i ofenduar.

Dhe megjithëse ankesa ime, është shumë vonë,

dhe arsyeja më mbron,

më shumë në dëmin tim ndez,

që unë të shkoj kundër atyre që më ofendojnë,

si qeni që me inat

ofendon pronarin e vet ”.

 II

"Tashmë ky fat, i cili po përkeqësohet,

ai dukej aq shumë në yje,

çfarë bëri ankesa për mua

nga të cilët i formoj tani.

Dhe i tillë është faji, zonjë,

e kësaj të mire, të mendimit,

i hutuar dhe i trishtuar e gjej veten,

po sikur të më pyesin për ty

ato që dyshojnë për dëmin tim,

nga turpi i plotë unë mbylla gojën ”.

III

"Njerëzit zakonisht më thonë,

që pjesërisht e di të keqen time,

se shkaku kryesor

Mund ta shoh të shkruar në ballë.

Dhe megjithëse luaj trim,

pastaj gjuha ime rrëshqet

pra praron dhe nuancat,

atë që gjoksi nuk e harxhon

nuk mjafton asnjë shpërndarje

të mbulohet me hirit ”.

IV

"Nëse ata më vendosin emrin, ose nëse unë ju vendos emrin

Jetoj plot kujdes,

zakonisht demure

me mjekrën mbi supe.

Se jam i mahnitur nga një mijë gjëra,

sepse në fatin tim të vogël

fati im nuk është i sigurt,

që ndoshta gjuhët thonë,

që ka qenë për shkak të zvogëlimit të vet

gjë që ishte për fat të keq ”.

Miguel de Servantes.

Miguel de Servantes.

V

"Unë dua t'ju prezantoj

këtë të vërtetë si dëshmitar,

sesa një armik i shpallur

Unë ju mbaj të vërtetë.

Se edhe pse e përbuzur vdes,

të jesh pa arsye e përbuzur

Nuk është, për shkak të asaj që më ka munguar

që në të gjithë fjalimin tonë,

shije aq e mirë sa e jotja

nuk mund të mashtrohej ”.

VI

"Vetëm kjo kënaqësi

Unë kam aq shumë dëm,

që asnjëherë në vite kaq të gjata

arsyeja ime ju inatosi.

Më shumë për më shumë pasion

mund të jetë që ju ta mohoni atë,

se kur të duash mundesh,

por ndaj një krimi kaq të madh

një mbishkruar mbetet gjallë,

që ju sjell nga shkrimet e mia ”.

VII

"Kjo i jep forcë besimit tim

për përpjekjen e tij për të vazhduar,

dhe mëshira jote mos thuaj

Unë nuk do ta pi këtë ujë.

A mund të jetë ajo që ishte

bëhu si i pari,

që në mirësinë tënde shpresoj,

dhe unë nuk do të dëshpërohem,

se nuk do të jetë e drejtë të hidhet

litari pas kazanit ”.

VIII

"Mendimi i lodhur

të dhimbjes së rëndë

shikoni për shtetin më të mirë

(nëse në dashuri ka gjendje të mirë).

Se një gjoks aq i lënduar

as lavdia nuk e ushqen atë,

as dhimbja nuk e mundon atë,

sa e lartë është kujtesa,

as ai nuk ndjen dhimbje, as lavdi,

as e mira as e keqja nuk e mban atë ”.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.