Lojërat e Calderón de la Barca

Lojërat nga Calderón de la Barca.

Lojërat nga Calderón de la Barca.

Shfaqjet nga Calderón de la Barca (1600 - 1681) janë një ikonë e tryezave në të gjithë botën. Autori konsiderohet si një nga shkrimtarët më të mëdhenj të teatrit të Epokës së Artë Spanjolle. Një dallim i tillë ndahet me shkëlqimin e shtatit të Miguel de Cervantes, Lope de Vega dhe Tirso Molina. Të katër krijuan shfaqje të vlerësuara nga bota, si dhe një lloj shfaqjeje më pak të përhapur në skenë, por me cilësi sublime artistike: autos sacramentales.

Calderón de la Barca dallohej gjithashtu nga aspekte të tjera biografike; shumë prej tyre janë pasqyruar në krijimet e tij teatrore. Midis atyre mund të përmendim: fisnik, ushtarak, intelektual, poet, kishtar dhe dëshmitar i jashtëzakonshëm i ngjarjeve kryesore politike dhe shoqërore të shekullit XVII. Një shkathtësi e tillë kontribuoi ndjeshëm në thellësinë e historitë e tyre, frazat dhe personazhet e tyre.

Fëmijëria dhe rinia e Pedro Calderón de la Barca

Lindja, fëmijëria dhe studimet e hershme

Pedro Calderón de la Barca dhe Barreda González de Henao Ruiz de Blasco y Riaño lindi më 17 janar 1600, në Madrid. Ai ishte i treti nga gjashtë fëmijët e martesës midis Diego Calderón dhe Ana María de Henao, të dy me origjinë fisnike. Me vetëm pesë vjet ai filloi të shkonte në shkollë në Valladolid nën tutelën e gjyshes së tij Inés de Riaño. Në 1608 ai hyri në Kolegjin Perandorak të Jezuitëve në Madrid.

Në 1610 nëna e tij vdiq për shkak të lindjes. Në 1614, Diego Calderón u martua përsëri me Juana Freyle Caldera, nga një familje e dalluar, megjithëse me probleme financiare. Po atë vit një adoleshent Pedro u pranua në Universitetin e Alcalá, por ndërpreu studimet pasi babai i tij vdiq papritmas gjatë 1615. Në atë kohë, filloi një mosmarrëveshje ligjore për kushtet e trashëgimisë midis njerkës dhe fëmijëve.

Universiteti i Salamancës dhe karriera ushtarake

Kur Doña Juana u martua përsëri në 1616, vëllezërit Calderón u lanë nën kujdesin e xhaxhait të tyre, Andrés González de Henao. Ndërkohë, i riu Pedro Calderón de la Barca u regjistrua në Universitetin e Salamanca. Gjatë vitit 1619 ai u diplomua si një bachelor në kanun dhe të drejtën civile.

Sidoqoftë, ai nuk u shugurua si prift (siç do të donte babai i tij autoritar) dhe nga 1922 ai zgjodhi të bashkohej me ushtrinë. Ishte një kohë e vështirë, pasi ai dhe vëllezërit e tij u detyruan të shesin pasuritë e tyre të trashëguara për të mbijetuar. Gjatë viteve në vijim, Pedro Calderón bëri një turne në Flanders dhe Italinë Veriore gjatë fushatave të ndryshme të luftës në shërbim të XNUMX Konstantit të Castile.

Veprat e para teatrore

Më 29 qershor 1623, komedia e tij e parë e njohur u shfaq me sukses, Dashuri, nder dhe fuqi, me rastin e vizitës së Charles, Prince of Wales. Pasi përfundoi udhëtimet e tij ushtarake në 1626, Pedro Calderón de la Barca ishte në gjendje t'u përkushtohej plotësisht krijimeve të tij letrare. Sidoqoftë, ajo tashmë kishte lëshuar Juda Makabe dhe shumë vepra të tjera teatrore me kompaninë Juan Acacio Bernal.

Karakteristikat e veprave teatrale të Calderón de la Barca

Një punë me kontraste të gjera, e vështirë për t’u organizuar

Puna e Calderón de la Barca ka karakteristika të mëdha të shumësisë dhe kontrastit. Zotëroni formën dhe skenën brenda një performance me rreze të gjatë të karakterizuar nga kompleksiteti i mendimit. Sipas José María Díez Borque, "Nëse sinteza dhe artikulimi i arteve është një nga parimet themelore të estetikës barok, në Calderón (gjithashtu një koleksionist dhe teoricien i pikturës) ajo çohet në pasojat e saj përfundimtare".

Si rezultat, organizimi dhe klasifikimi i veprave teatrale të intelektualit Madrid është një detyrë shqetësuese, duke pasur parasysh gjerësinë e krijimit të tij. Sipas një llogarie të bërë nga ai vetë muaj para vdekjes, Calderón de la Barca prodhoi njëqind e dhjetë komedi, tetëdhjetë autos sakramentale plus një numër të panjohur të shfaqjeve të tjera të shkurtra.

Formula "lopesca"

Lope de Vega e shquar krijoi një model teatror që përcaktoi skenën barok të fundit të shekujve 1630 dhe fillimit të shekujve XNUMX. Deri në vitin XNUMX, Lope de Vega tashmë e kishte lavdëruar talentin e Calderón de la Barca për ndjeshmërinë e tij skenografike dhe integrimin muzikor. Shkëmbimi midis gjigantëve rezultoi në evolucionin e një "formule lopesca" më të pasur me burime artistike, rafinuar nga elemente lirike që nuk janë shumë funksionale dhe me më pak skena.

Po kështu, numri i personazheve zvogëlohet, ndërsa komploti zhvillohet rreth një protagonisti të vetëm. Për Calderonin, dashuria e tij për pikturën përfaqësonte një element me domethënie dramatike që integron metaforat, retorikën dhe perceptimin e tij për botën. Ashtu si piktura barok, temat biblike, mitologjike, historike dhe madhështia e natyrës si krijim hyjnor ka me bollëk në veprën e tij.

Pedro Calderon de la Barca.

Pedro Calderon de la Barca.

Në këtë kuptim, veprat e Pedro Calderón de la Barca mund të klasifikohen si më poshtë (disa shembuj janë emëruar):

 • Dramat: Mjeku i nderit të tij; Piktori i turpit të tij; Vajza e ajrit.
 • Serioze dhe sitcom: Jeta eshte nje enderr; Kryetari i komunës së Zalamea.
 • Komeditë gjyqësore: Bisha, vetëtima dhe guri; Jehona dhe Narcisi.
 • Satirat e përtypjes: Zonja goblin; Nuk ka ngacmime në dashuri.
 • Makina sakramentale: Teatri i madh i botës; Protesta e besimit.

Ndërtimi i personazheve

Të vërtetat historike rreth personazheve në dramat e Calderón janë pothuajse një konstante absolute. Në të njëjtën masë atyre u mungon shprehja natyrore njerëzore, sepse janë plot hiperbola, metafora dhe paudhësi. Protagonistet e saj femra janë investuar me një autoritet të virtytshëm, me një sjellje mjaft të maskilizuar.

Për krahasim, personazhet meshkuj të Calderón shfaqin thellësi më të madhe psikologjike. Disa, si Don Gutierre de Mjeku i nderit të tij, ata janë krejtësisht iracionalë për shkak të xhelozisë së tyre. Ato përfaqësojnë figura të përdorura në tragjeditë kalderoniane, plot intriga, dyshime dhe pasione të ndezura. Personazhe të tjerë, të tillë si Segismundo ose Don Lope Figueroa, janë pjesë e repertorit të tij të paharrueshëm.

Reduktimi i polimetrisë

Calderón de la Barca përshtat "formulën lopesca" drejt një modeli letrar më të përqendruar në strukturën dramatike. Për këtë arsye, ai sintetizon repertorin e vargjeve duke shndërruar vargjet e tij në oktosilab, hendecasyllables dhe, herë pas here, heptasyllables. Ai shpesh përdor antiteza, metafora dhe hiperbolë në mënyrë që të theksojë bukurinë e gjuhës.

Kulteranizmi

Calderón demonstron një zotërim mjeshtëror të një retorike plot analogji, simetri, kundërshtime, shpërbërje dhe koleksione. Konceptet në fjalitë tuaja mund të shfaqen në mënyrë të përsëritur për të bërë të qartë epërsinë e një ideje në një kontekst. Po kështu, në shumë nga komeditë e tij simbolet e filozofisë neoplatonike dhe burimeve të tilla si horoskopi dhe profecitë duket se gjenerojnë pritje (të rreme) në audiencë.

Kultivizmi

Arsyetimi i motiveve të protagonistëve, qofshin ata të lavdërueshëm apo të përdredhur - krime nga xhelozia, për shembull - duket me një logjikë të patëmetë, por etikisht të papranueshme. Ne anen tjeter, në dialogët e Calderón lojërat metatatrike mbizotërojnë në një masë të ngjashme me intxtxtuality. Kjo do të thotë, rishkrimet dhe paroditë e veprave nga autorë të tjerë ose nga ai vetë në një mënyrë shumë të vetëdijshme janë të shpeshta.

Komponenti fetar

Përzierja midis rregullave të shenjta dhe ngjarjeve të ndyra janë një përbërës i qenësishëm i fetarisë së popujve gjatë barokut. Për më tepër, trajnimi i Jezuitëve i Calderón pasqyrohet në parullat e San Agustín dhe Tomás de Aquino, si dhe në filozofinë e tij Neoplatonike. Në teatrin e Calderón, një lloj dorëheqjeje është e dukshme në krahasim me autonominë dhe vlefshmërinë e dukshme të veprimeve njerëzore.

Zoti dhe njeriu

Besimi në Zot është një çështje e padiskutueshme që përcakton qasjen ndaj çështjeve ekzistenciale dhe racionale. Kështu, hyjnia mendohet përmes katër elementeve të botës natyrore dhe nuk është shkaku i vuajtjeve tokësore të njeriut. Në veprat e Calderón de la Barca, nderi, liria dhe përgjegjësia morale shfaqen përballë lakmisë, zilisë, xhelozisë dhe konflikteve Edipale.

Ardhja e ngjarjeve tragjike

Në mesin e viteve 1640, ndodhën një sërë ngjarjesh që rimenduan jetën e Calderón de la Barca. Së pari, vdekja e Mbretëreshës Isabel del Borbón dhe Princit Baltasar Carlos prodhoi dy dekrete mbyllëse (përkatësisht të një dhe tre vjetësh) të komedive korale. Më vonë, vdekja e vëllezërve të tij José (1645) dhe Diego (1647) e zhyti Calderonin në një depresion të theksuar.

Makinat sakramentale

Në vitin 1646 lindi djali i tij biologjik, Pedro José. Pesë vjet më vonë ai u shugurua si një prift dhe në 1653 ai fitoi kryepriftërinë e Mbretërve të Ri të Toledos. Pra, Calderón i dha përparësi shkrimit të shenjtërive autos, një zhanër teatror i karakterizuar nga reflektime teologjike dhe hollësi vizuale.

Fraza nga Pedro Calderón de la Barca.

Fraza nga Pedro Calderón de la Barca.

Megjithëse vazhdoi me kompozimin e komedive, sakramentet autos dominuan shumicën e krijimeve të tij. deri në vdekjen e tij më 25 maj 1681. Në fakt, krijimi i tij i fundit ishte auto sakramentalja Qengji i Isaisë, përfundoi pesë ditë para vdekjes së tij.

Vepra teatrale të bazueshme nga Calderón de la Barca

 • Xhungla konfuze (1622).
 • Dashuri, nder dhe fuqi (1623).
 • Skizma e Anglisë (1627).
 • Shtëpi me dy dyer, e keqe është të mbash (1629).
 • Zonja goblin (1629).
 • Princi i vazhdueshëm (1629).
 • Banda dhe lulja (1632).
 • Darka e mbretit Belshazzar (1632).
 • Çudia magjike (1637).
 • Përbindëshi më i madh në botë (1637).
 • Mjeku i nderit të tij (1637).
 • Dy adhuruesit e parajsës (1640).
 • Sekreti i hapur (1642).
 • Piktori i turpit të tij (1650).
 • Kryetari i komunës së Zalamea (1651).
 • Vajza e ajrit (1653).
 • Teatri i madh i botës (1655).
 • Kujdes nga uji i qetë (1657).
 • Jehona dhe Narcisi (1661).
 • Fati dhe distinktivi i Leonidos dhe Marfisës (1680).

Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Një koment, lëre tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Jose Manuel Serrano Valero dijo

  Teksti në Calderón de la Barca është shumë i plotë dhe argëtues. Më ka ndihmuar shumë ta njoh më mirë. Faleminderit