William Shakespeare luan

Komeditë dhe tragjeditë e William Shakespeare.

Komeditë dhe tragjeditë e William Shakespeare.

Veprat e William Shakespeare janë një thesar për letërsinë botërore; ky njeri ishte një poet, dramaturg dhe aktor skenik britanik i cili jetoi midis shekujve XNUMX dhe XNUMX. Sidoqoftë, ndikimi kulturor i veprave të tij ka tejkaluar epokat. Sot ai konsiderohet si një ikonë e arteve, letrave dhe kulturës popullore të Perëndimit. Ka nga ata që e kanë atë si autorin më të rëndësishëm të të gjitha kohërave në gjuhën angleze.

Lojërat e Shekspirit përfshijnë komedi, drama historike dhe tragjedi. Këto janë pjesë e traditës së teatrit Elizabethan, por spikasin midis atyre të autorëve të tjerë për cilësinë dhe domethënien e tyre. Madhështia e tij qëndron si në përdorimin roman të gjuhës, ashtu edhe në vërtetësinë, parësinë dhe universalitetin e personazheve që ai krijoi.

William Shakespeare dhe vlefshmëria e trashëgimisë së tij

Karakteristikat e lartpërmendura kanë mbajtur gjallë komplotet, frazat dhe personazhet e William Shakespeare përgjatë shekujve. Në kohë të ndryshme, veprat e autorësisë së tij kanë frymëzuar shkrimtarë të tjerë, artistë plastikë, valltarë, aktorë dhe kineastë. Për më tepër, krijimet e tij janë përkthyer në gjuhë të panumërta. Ai gjithashtu shkruajti sonete dhe poezi.

Ende ka disa diskutime sot rreth autorësisë së pjesëve të tij. Kjo është thënë kryesisht sepse origjina jo-aristokrate e Shekspirit nuk është në përputhje me cilësinë dhe pasurinë e shkrimit të tij. Thuhet gjithashtu sepse ka pak burime dokumentare që mbështesin ngjarjet e jetës së tij. Sidoqoftë, shumica e kritikëve ia atribuojnë veprat e tij një autori të vetëm të quajtur William Shakespeare, i cili ishte gjithashtu një aktor dhe bashkëpronar i kompanisë së famshme të teatrit në Londër të quajtur Lordët Chamberlain.

biografi

Lindja dhe familja

William Shakespeare lindi në qytetin Stratford-upon-Avon më 23 Prill 1564, ose në ndonjë datë afër të njëjtit muaj. Ka siguri në lidhje me pagëzimin e tij, i cili ndodhi më 26 prill të atij viti në Kishën e Trinisë së Shenjtë në Stratford.

Ai ishte djali i martesës së formuar nga John Shakespeare dhe Mary Arden, një tregtar me disa rëndësi në komunitetin e tij dhe trashëgimtari i një pronari katolik katolik.

studim

Besohet se gjatë fëmijërisë së tij ai ndoqi shkollën gramatikore Stratford, shkollën fillore lokale në të cilën ai kishte qasje për shkak të pozitës shoqërore të prindërve të tij. Nëse ky supozim është i vërtetë, atje ai mësoi latinisht dhe anglisht të përparuar dhe studioi letërsi klasike të antikitetit.

Pjesa tjetër e arsimit të tij supozohet të jetë autonome, përmes librave nga burime të ndryshme.. Prandaj, shumë specialistë supozuan se William Shakespeare kishte kushte të veçanta njohëse mbi mesataren e popullsisë. Këto aftësi e bënë atë të fitonte famë, por edhe shumë armiq.

Portret i William Shakespeare.

Portret i William Shakespeare.

martesë

Në moshën 18 vjeç (në 1582) shkrimtari u martua me Anne Hathaway, vajza e një fermeri lokal. Tre fëmijë lindën nga bashkimi. Supozohet se ai kishte shumë marrëdhënie jashtëmartesore, madje se Shekspiri ishte homoseksual. Dihet shumë pak me saktësi për rininë e dramaturgut.

Zhvendosja në Londër dhe bashkimi në kompaninë Lord Chamberlain's Men

Në fund të viteve 1880 shkrimtari u zhvendos në Londër. Deri në vitin 1592 ai tashmë gëzonte një famë të caktuar dhe njohja si aktor dhe dramaturg në skenën e qytetit. Gjatë qëndrimit të tij në Londër ai shkroi dhe bëri premierë shumicën dërrmuese të dramave të tij për teatër, ai u bë i njohur dhe gëzoi prosperitet ekonomik.

Rreth atyre viteve ai u bashkua me kompaninë Lord Chamberlain's Men, një nga më të njohurat e kohës dhe i sponsorizuar nga kurora..

Kthehuni në Stanford dhe vdekja

Midis 1611 dhe 1613 ai u zhvendos përsëri në Stratford, ku u përball me disa probleme ligjore që lidheshin me blerjen e disa tokave. Pena e shkrimtarit nuk mbaroi kurrë së krijuari, Shekspiri gjithmonë shihej duke krijuar drama dhe poezi, prodhimi i tij letrar ishte i mrekullueshëm.

William Shakespeare vdiq në 1616, në të njëjtën ditë me ditëlindjen e tij të 52-të. (Kjo, sigurisht, nëse llogaritjet në lidhje me ditën e lindjes së tij janë të sakta).

Ndërsa nga puna e diçkaje shumë të errët dhe për të ardhur keq, djali i saj i vetëm, i quajtur Hamlet, vdiq në foshnjëri dhe djemtë e vajzave të saj nuk patën pasardhës, kështu që nuk ka pasardhës të gjallë të martesës së Shekspirit dhe Hathaway.

William Shakespeare luan

Lojërat e tij për teatër klasifikohen në komedi, tragjedi dhe drama historike.

Komedi

 • Komedia e gabimeve (1591)
 • Dy fisnikët e Veronës (1591-1592)
 • Puna e humbur e dashurisë (1592)
 • Zbutja e mendjemprehtë (1594)
 • Thendrra e një gjysmë vere (1595-1596)
 • Tregtari i Venecias (1596-1597)
 • Shume zhurme per asgje (1598)
 • Si ju pëlqen (1599-1600)
 • Gratë Gëzuar të Windsor (1601)
 • Nata e Mbretit (1601-1602)
 • Për një fund të mirë nuk ka ndonjë fillim të keq (1602-1603)
 • Masa për masë (1604)
 • Perikliu (1607)
 • Cimbali (1610)
 • Përralla e dimrit (1610-1611)
 • Stuhia (1612)

Tragjedi

 • Titus Andronicus (1594)
 • Romeo y Julieta (1595)
 • Julius Cezari (1599)
 • Fshat i vogël (1601)
 • Troilus dhe Cressida (1602)
 • Otelloja (1603-1604)
 • Mbreti Lear (1605-1606)
 • Makbethi (1606)
 • Antoni dhe Kleopatra (1606)
 • Koriolanus (1608)
 • Helm i Athinës (1608)

Drama historike

 • Eduardi III (1596).
 • Henry VI (1594)
 • Richard III (1597).
 • Richard II (1597).
 • Henri IV (1598 - 1600)
 • Henry V (1599)
 • Mbreti (1598)
 • Henry VIII (1613)

Shekspiri gjithashtu shkruajti poezi. Në këtë zhanër letrar, spikasin poezi të gjera me temë mitologjike, të tilla si, për shembull, Afërdita dhe Adonisi y Përdhunimi i Lucrecia, por, mbi të gjitha, të tyre Sonete (1609).

Përshkrimi i disa prej veprave më përfaqësuese të Shekspirit

Zbutja e mendjemprehtë

Isshtë një komedi në pesë akte, paraprirë nga një prolog, në të cilin thuhet se ngjarjet që do të zhvillohen përbëjnë një pjesë teatrale se ai do të paraqitet para një endacak të dehur, me të cilin një fisnik dëshiron të luajë një shaka. Kjo hyrje (meta-teatër) i thekson shikuesit natyrën imagjinare të historisë.

Argumenti kryesor ishte i zakonshëm në letërsinë dhe traditën gojore të kohës, edhe në komedinë italiane: një grua e errët dhe rebele të cilën burri i saj përpiqet ta zbusë. Sidoqoftë, zhvillimi dhe karakterizimi i personazheve e dallojnë atë në mënyrë të konsiderueshme nga veprat e mëparshme, kjo, natyrisht, për shkak të imëtësisë së penës së krijuesit të saj. Sot është një nga pjesët më të njohura të Shekspirit.

Citim i William Shakespeare.

Citim i William Shakespeare.

Protagonistja e saj është Catalina Minola, një grua beqare vajzë e një fisniku nga Padova. Catalina përçmon pretendentët e saj dhe përbuz martesën. Një rast tjetër është motra e saj e vogël, Blanca, e cila është një vajzë e ëmbël dhe ëndërrimtare me shumë pretendente. Babai i tyre dëshiron të martohet me Catalina së pari për të respektuar traditat, duke thyer zemrat e paditësve të Blanca.

Ardhja e Petruchio në qytet, paditësi i Catherine, lëshon një sërë situatash dhe konfuzion identitetesh. Në fund, burri arrin të zbusë karakterin e guximshëm të Catalinës dhe të martohet me të. Kjo vepër ka qenë frymëzimi për shumë romane dhe komedi romantike të shekujve të mëvonshëm.

Fragment

"Esnaf: Une nuk e di. Do të preferoja ta pranoja pajën e saj me këtë kusht: të fshikullohej çdo mëngjes në treg.

"Hortensio: Po, siç thoni ju, ka pak për të zgjedhur midis mollëve të këqija. Por shikoni: meqenëse kjo pengesë ligjore na bën miq, le të jemi miq derisa, pasi të ndihmojmë vajzën e madhe të Battista-s të gjejë një burrë, të lëmë më të voglën për të gjetur një burrë, dhe pastaj të luftojmë përsëri. E ëmbla Bianca! Lum kush të fiton. Kush vrapon më shpejt merr unazën. A jeni dakord, nënshkrues Esnaf?

"Esnaf: Mirë, po. Unë do t'ia jap kalin tim më të mirë atij që, në Padova, fillon ta shaj më të madhen, ta bëj atë deri në fund, ta heqë, ta fus në shtrat dhe ta lirojë në shtëpi. Shko!

(Dalja e Gremio dhe Hortensio. Tranio dhe Lucenzio qëndrojnë).

"Tranio:
Ju lutem, zotëri, më tregoni nëse është e mundur
ajo dashuri papritmas ka kaq shumë forcë.

"Lucenzio:
Ah, Tranio, derisa pashë që ishte e vërtetë,
Unë kurrë nuk besoja se ishte e mundur apo e mundshme.
Dëgjo, ndërsa unë, i pa durueshëm, e shikoja
Ndjeva efektet e dashurisë në indolencën time.
Dhe tani sinqerisht ju rrëfej
për ju, që jeni kaq intim dhe të dashur,
si Anne ishte për mbretëreshën e Kartagjenës,
që digj, konsumoj dhe vdes të fitoj,
Mirë Tranio, dashuria e kësaj vajze modeste.
Më këshillo, Tranio; E di që mundeni;
më ndihmo, Tranio; E di që do ta bësh ”.

Makbethi

Shtë një nga tragjeditë më të njohura dhe më të errëta të dramaturgut anglez. Përbëhet nga pesë akte, në të parën prej të cilave prezantohen Makbethi dhe Banquo, dy gjeneralë skocezë të cilëve u shfaqen tre shtriga duke profetizuar se njëri prej tyre do të bëhej mbret dhe babai i mbretërve, përkatësisht. Pas këtij takimi Makbethi fillon të hahet nga ambicia dhe përmbush fatalisht fatin e tij, duke vrarë mbretin, mikun e tij Banquo dhe shumë të tjerë gjatë rrugës për në fron.

Epshi për pushtet, tradhtia, çmenduria dhe vdekja janë temat kryesore të veprës. Makbethi më në fund vdes i vrarë, kjo pasi dha një monolog të famshëm mbi marrëzitë e jetës. Kështu të gjitha profecitë përmbushen, ashtu siç u shpalosën tragjeditë greke.

Në këtë pjesë ndikimet e Sofokliut dhe Eskilit në veprën e Shekspirit janë më se të dukshme. Kjo nuk është e pazakontë, shkrimtari ishte një lexues dhe admirues i rregullt i letërsisë greke, i gjenive të saj të mëdhenj.

Fragment

"Skena e parë
(Dëgjohet një vend i vetmuar, bubullima dhe vetëtima. Dhe mbërrijnë tre shtriga).

"Shtriga e parë:
Kur do të takohemi të tre përsëri? Ndonjë rast kur bubullima dhe vetëtima, ose kur bie shi?

Shtriga e dytë:
Pasi të përfundojë zhurma, kur beteja humbet dhe fitohet.

"Shtriga e Tretë:
Kjo do të ndodhë para se të perëndojë dielli.

"Shtriga e parë:
Dhe ku do të takohemi?

Shtriga e dytë:
Mes shkurreve.

"Shtriga e tretë
Aty do të takojmë Makbethin.

"Shtriga e parë
Unë jam duke shkuar, i tërbuar!

"Të gjitha:
Kjo dordolec na thërret ... menjëherë! E bukura është e tmerrshme dhe e bukur e tmerrshme: le të fluturojmë nëpër mjegull dhe ajrin e korruptuar.

(Ata shkojnë) ".

Sonete

Shekspiri shkroi shumë sonete në mënyrën angleze për disa vjet. Ata u botuan më në fund, me disa lëshime, në 1609. Në botimet e mëvonshme një version përfundimtar i përbërë nga 154 poezi është mbledhur më në fund.

126 sonetet e para i drejtohen një të riu me identitet të panjohur, të tjerët një zonje me flokë të errëta dhe të tjera një poete "rivale". Përmbledhja i kushtohet “Mr. WH ”, një zotëri ende i paidentifikuar, megjithëse ka disa teori. Personazhet të cilëve u këndon zëri lirik, plus pasiguria e kushtimit, shtojnë misterin dhe polemikat që rrethojnë sonetet dhe jetën e Shekspirit në përgjithësi.

Temat e përfshira janë dashuria, vetëdija për vdekjen, afeksionet familjare dhe bukuria. Sidoqoftë, e bën atë në një mënyrë shumë të ndryshme nga paraardhësit dhe bashkëkohësit e tij. Në këto poezi Shekspiri luan me zhanret e personazheve të tij, duke i kushtuar më të ëmblat dhe më të lumturat një të riu në vend të një zonje, duke bërë satira dhe aludime të qarta për seksin. Ndonjëherë ndryshon edhe strukturën tradicionale të sonetit anglez.

Këto sonete janë përkthyer në pothuajse çdo gjuhë dhe janë ribotuar shumë herë.

Soneti 1

"Ne duam që ata të përhapen, krijesat më të bukura,

speciet e tij, sepse trëndafili nuk mund të vdesë kurrë

dhe kur është i pjekur, kalbet nga koha

përjetësoni kujtesën tuaj, trashëgimtarin tuaj të ri.

Por ju, të përkushtuar ndaj syve tuaj të ndritshëm,

ju ushqeni flakën, dritën tuaj me thelbin tuaj,

krijimi i urisë, ku ka bollëk.

Ju, armiku juaj, jeni mizor me shpirtin tuaj.

Ju, që jeni zbukurimi aromatik i kësaj bote,

flamuri i vetëm, që njofton pranvera,

Në fshikëzën tuaj, ju varrosni gëzimin tuaj

dhe ju e bëni, koprrac të ëmbël, mburremi në lakmi.

Ki mëshirë për botën, ose midis teje dhe varrit,

do të gllabëroni të mirën që i detyrohet kësaj bote ".


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.