Romani detektiv

Christie Agatha

Christie Agatha

Romani detektiv është një nga zhanret më të njohur letrar me numrin më të madh të ndjekësve sot. Por nuk ishte gjithmonë kështu. Lindur zyrtarisht gjatë shekullit të nëntëmbëdhjetë - pothuajse paralelisht me romanin e trillimit shkencor dhe romantizmin - publiku i kohës së tij nuk e pa atë në mënyrë të favorshme. Megjithëse, pohimi i mësipërm është më shumë një "rrymë sipërfaqësore" sesa një fakt konkret.

Në fakt, ata që kundërshtuan këtë lloj letërsie ishin anëtarë të (elitës letrare të vetëquajtur) "publikut të madh". Mirë që nga fillimi i tij, romani detektiv u gllabërua me entuziazëm nga shumë lexues. Turmat e burrave dhe grave ishin bllokuar brenda historive të varësisë të ngarkuara me intriga dhe mister.

Origjina e një zhanri të etiketuar të shëmtuar

Për "studiuesit" —Me gjithë ngarkesën pejorative të përfshirë subjektivisht në këtë mbiemër - ishte "nen-letersi". Produkte pa interes, të krijuara vetëm për të argëtuar masat. Asgjë e dobishme për të rritur frymën njerëzore. Në krahasim, vlerësimet e këtyre "ekspertëve" vlerësuan letërsinë e trillimeve shkencore dhe, mbi të gjitha, aventurat heroike romantike.

Krimi si protagonist i diskutueshëm

Krimet, duke qenë protagonistë të historive, frenuan automatikisht çdo shtirje të tejkalimit. Me sa duket, shpirti (i lexuesve) nuk u rrit, nuk u shndërrua në një mënyrë pozitive. Kishte qasje vetëm në një kënaqësi të padëmshme të përkohshme. Ky lloj kritikash vazhdoi kryesisht deri në Luftën e Dytë Botërore.

Sidoqoftë - për fat të mirë për autorët e zhanrit - armiqësia e kritikës letrare të kohës nuk mund të kushtëzonte kurrë në asnjë mënyrë suksesin e saj të jashtëzakonshëm. Edhe shumë nga këta shkrimtarë jo vetëm që njihen sot si gjeni të vërtetë. Në jetë vepra e tij u festua gjerësisht.

Para dhe pas Auguste Dupin

Edgar Allan Poe.

Edgar Allan Poe.

Edgar Allan Poe Ai është një nga ata shkrimtarë "jashtë rrugës". Ndoshta përkufizimi është jashtëzakonisht i papërpunuar. Por është ende një term i vlefshëm për të përcaktuar gjerësinë e punës së këtij amerikani të famshëm. Ashtu si shkrimet e tij janë pjesë e trashëgimisë së romantizmit amerikan, atij i atribuohet lindja zyrtare e romaneve kriminale.

Auguste Dupin ishte personazhi i parë "ekskluzivitet" (me konotacionin komercial të përdorur aktualisht) të literaturës. Për më tepër, ky detektiv hodhi themelet mbi të cilat do të ndërtohej një nga emrat më të njohur në letërsinë botërore: Sherlock Holmes. Pa dyshim, karakteri i Sir Arthur Conan Doyle është jo plus ultra sa për hetuesit dhe zbuluesit e mistereve.

Nga Greqia

Megjithëse historitë me "transmetimet" e policisë kanë qenë gjithmonë të pranishme, Sofokliu dhe Edipi i tij Rex mund të konsiderohet si pararendësi më i vjetër i këtij lloji trualli. Në këtë tragjedi, protagonisti duhet të kryejë një hetim për të zgjidhur një enigmë dhe për të gjetur një fajtor.

Nuk do të zgjaste deri në Krimet e Rrugës së Morgut (1841) kur kjo zhanër arriti një formë dhe karakteristikat e "paracaktuara". Sigurisht, historitë detektive kanë evoluar që nga ajo kohë. Por përfundimisht të gjithë detektivët kthehen te Poe.

Karakteristikat e përgjithshme

Romani detektiv ka bashkëjetuar gjithmonë në skajet e kufijve, fantazisë dhe terrorit. Pika kryesore e kësaj zhanri është se pas çdo veprimi (të krimeve) ekziston vetëm një Homo sapiens. Pa ndihmë ose detyrim nga qeniet demonike ose hyjnore. Në të njëjtën kohë, komploti zhvillohet në mjediset që njihen krejtësisht nga lexuesit.

Protagonisti është dikush që dallohet nga zgjuarsia e tij, si dhe aftësia e tij mahnitëse për vëzhgim dhe analizë për të zgjidhur enigmat. Të gjithë personazhet - përveç hetuesit dhe ndihmësit të tij, nëse keni një - janë të dyshuar. Si pasojë leximi bëhet një garë e furishme nga ana e lexuesve me qëllim të zgjidhjes së krimit para detektivit.

Besueshmëria mbi të gjitha

Një roman i mirë krimi duhet ta mbajë fajtorin të fshehur deri në fund. Por pa shumë shpjegime të hollësishme ose përshkrime të papranueshme në kohën e zgjidhjes. Nëse vetë Sherlock Holmes "e ndaloi veten" të merrte me mend, kushdo që lexon aventurat e tij rrezikon shumë kur përpiqet të profetizojë fundin.

Shpatet e romanit detektiv dhe disa karakteristika

Afërsisht, literatura detektive është e ndarë në dy grupe të mëdha. Ndërsa këta nuk janë të vetmit, ato shërbejnë si fenerët kryesorë që udhëzojnë të gjithë shkrimtarët të etur për të propozuar misteret e tyre. Ne anen tjeter, Ndryshe nga ajo që ndodhi me romanin romantik, kalimi i ujërave të Atlantikut shkoi nga Amerika në Evropë.

Shkollë angleze

Arthur Conan Doyle.

Arthur Conan Doyle.

Sapo Auguste Dupin dhe Edgar Allan Poe mbërritën në Londër, u krijua një nën-lëvizje ose nën-zhanër i njohur si Shkolla Angleze. Përveç Sir Arthur Conan Doyle dhe Sherlock Holmes, pjesa tjetër themelore brenda kësaj strukture përfaqësohet nga Agatha Christie me karakterin e saj Hercule Poirot.

Kjo është një lloj historie matematikore; të shkakut dhe pasojës. Faktet paraqiten në mënyrë kronologjike, ndërsa protagonisti (pothuajse gjithmonë) i paqëndrueshëm zbaton mbledhjen dhe zbritjen për të arritur në rezultat. Një rezolutë që - për të cituar Holmes - është "elementare". Obshtë e dukshme vetëm në sytë e hetuesit; e paimagjinueshme për pjesën tjetër të personazheve dhe për lexuesin.

Shkolla e Amerikës së Veriut

Në Shtetet e Bashkuara, edhe në shekullin e njëzetë, "nën-zhanri" më i rëndësishëm lindi në literaturën policore. Madje mund të thuhet se është i vetmi që njihet si pjesë e këtij stili narrativ: romani i krimit. Si rryma e dytë e madhe duket se i kundërvihet stilit dominues deri në vitet 1920.

Krahasimet midis të dy shkollave të romanit detektiv

Historitë angleze u stilizuan. Shumicën e kohës komploti ndodhte në qarqet borgjeze. Vendet ishin kështjella të mëdha dhe luksoze, ku akuza, zotër dhe dukeshë shfaqeshin si viktima dhe autorë. Krimet ishin çështje e "shoqërisë së lartë".

Po kështu, pa qenë dy-dimensionale (Sherlock Holmes zbulon përfundimisht disa nga shtresat e personalitetit të tij), personazhet e Shkollës Angleze janë plotësisht arketipë. Detektivi është i mirë, i sinqertë, i pakorruptueshëm; njerëzit e këqij janë "shumë të këqij", Makiavelian. Shtë një luftë midis së mirës dhe së keqes, e vërteta kundër gënjeshtrës, me shumë pak gjysmë masa.

Bota reale?

Romani i krimit i çoi kronikat e policisë në "botën e nëndheshme", në rrugët e lagjeve më të privuara, në mjedise të mjerueshme dhe të errëta. Prandaj, autorët ishin të interesuar të zhyteshin në motivet e kriminelëve dhe u shkëputën nga ideja e protagonistëve (detektivëve) të patëmetë.

Kështu, u shfaqën "antiheroes" e letërsisë. Personazhe me një luftë shumë të ndërlikuar, sepse - përveç që përballen me një kriminel - ata përballen me shoqërinë dhe një sistem të kalbur. Si pasojë, ata pothuajse gjithmonë veprojnë vetë, duke mos u kujdesur shumë për moralin e strategjive të tyre. Për ta, qëllimi justifikon mjetet.

Romani i krimit dhe marrëdhënia e tij dashuri-urrejtje me romantizmin

Me romanin e krimit, krimet pushuan së qeni një gjë "elegante", për t'u portretizuar pa asnjë aluzion më të vogël të romantizmit. Përveç kësaj, shkolla amerikane u ngrit kundër tij status quo, duke u bërë (paradoksalisht) një letërsi protestante. E cila u bë - duke pasur parasysh kontekstin e saj historik, vitet para dhe pas Depresionit të Madh - në të vërtetë mjaft romantike.

Autorë thelbësorë

Isshtë e pamundur të kuptohet romani i krimit pa rishikuar kontributet e Edgar Allan Poe, Arthur Conan Doyle dhe Agatha Christie. Një lexim që së pari duhet të bëhet objektivisht (për aq sa është e mundur). Ose të paktën duke u përpjekur të mos impononi shijet personale në kohën e analizës. Kjo, pavarësisht nëse ndjesitë e transmetuara nga leximi janë pozitive apo negative.

Homologu, gjithashtu thelbësor

Romani i krimit është një tjetër pjesë themelore e historisë së letërsisë. Me shtimin e regjistrimit të një origjine pak më të diskutueshme krahasuar me Shkollën Britanike (të romaneve detektive). Për shumë prej shkrimtarëve amerikanë të nën-gjinisë që botuan historitë e tyre gjatë periudhës së luftës, ngjallën mendime të kundërta.

Citim i Edgar Allan Poe.

Citim i Edgar Allan Poe.

Më entuziastët theksojnë lidhjen e tyre me realitetin. Në vend të kësaj, shumë e vënë në dyshim pesimizmin e tij të thellë dhe mungesën e përfundimeve absolute të lumtura. Arsyeja për një pohim të tillë? Pavarësisht zgjidhjes së krimit, fajtori jo gjithmonë merr dënimin e duhur. Ndër autorët më të spikatur në këtë kategori janë:

  • Dashiell Hammlet, me protagonistin e tij Sam Spade (Sokoli Maltez, 1930).
  • Raymond Chandler, me detektivin e tij Philip Marlowe (Ëndrra e përjetshme, 1939).

Polici "i kundërt"

Gjëja "normale" është se një roman detektiv vëzhgohet nga perspektiva e së mirës. Megjithatë, ekziston "versioni i kundërt": villains që ekzekutojnë plane për të kryer veprimet e tyre të gabuara dhe për të qëndruar të lirë. Shembulli klasik për të ilustruar këtë nënkategori është Z. i talentuar Ripley nga Patricia Highsmith.

Tom Ripley, "personazhi ekskluzivitet" i serisë së librave, nuk është një detektiv. Ai është një vrasës dhe burrë që paraqitet si viktimat e tij. Nëse në "versionin klasik" të romaneve të krimit qëllimi për të zbuluar misterin, këtu gjëja "emocionuese" është të vëzhgosh se si ndërtohen gënjeshtrat. Kjo është, çështja është të shohim se si krimineli "i shpëton".

Nuevo Mijëvjeçarit

Stieg Larsson është ndoshta një nga shkrimtarët më tragjikë të të gjitha kohërave. Jo për shkrimet e tij, por për jetën e tij. Sidoqoftë, përtej fatkeqësive dhe vdekjes së tij të hershme, ky gazetar suedez kishte kohë për të filluar ekskluzivitetin e parë të madh detektiv të shekullit XNUMX. Bëhet fjalë për Sagën Mijëvjeçarit.

Një stil shpërthyes

Burra që nuk i duan gratë.

Burra që nuk i duan gratë.

Librin mund ta blini këtu: Nuk u gjet asnjë produkt.

Burra që nuk i donin gratë, Vajza me një shkrepëse dhe një kanaçe benzine y Mbretëresha në pallatin e drafteve—Të gjitha të botuara në 2005— ato përfaqësojnë të gjithë punën e tij. Një përzierje "bombë" (ata që i kanë lexuar këto tekste e kuptojnë arsyen e këtij termi) midis stilit klasik britanik dhe romanit amerikan të krimit.

Dy detektivë përbëjnë "boshtin e së mirës" në historitë e Larsson. Emrat e tyre: Mikael Blomkvist (gazetar) dhe Lisbeth Salander (haker). Siç e kërkojnë rrethanat, këta personazhe mund të jenë jashtëzakonisht analitikë dhe korrekt, si dhe jashtëzakonisht impulsivë dhe imoralë.

Romani i policisë në Spanjisht (disa autorë)

Romani detektiv në Spanjë dhe në Amerikën Latine meriton një artikull të veçantë që të jetë në gjendje ta komentojë atë në mënyrë adekuate. Nga Gadishulli Iberik, një nga shkrimtarët më emblematikë është Manuel Vázquez Montalbán. Detektivi i tij: Pepe Carvalho, një personazh aq idealist sa edhe cinik; Ai kalon nga një komunist i mitur në një agjent të CIA-s, për të përfunduar si një detektiv privat.

Shembuj nga Amerika Latine

Në Kolumbi, emri i Mario Mendoza spikat, i frymëzuar nga ferri dhe hyjnorja e nëntokësor Bogota. Satani (2002) është ndoshta puna e tij "themelore". Më në fund, Norberto José Olivar vendosi në Maracaibo, Venezuelë, një histori detektive që kufizohet me fushat e fantastikes.

Një vampir në Maracaibo (2008), u botua në kohën e popullaritetit maksimal të romaneve që luanin adoleshentë paranormalë. Detektivi në këtë histori - një oficer policie në pension - vazhdimisht çuditet për ekzistencën e një bote të fshehur përtej së dukshmes.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.