Marianela

Marianela.

Marianela.

Marianela (1878) është një nga veprat më të rëndësishme të autorit spanjoll Benito Pérez Galdós (1843 - 1920). Pjesa shquhet për aftësinë e këtij shkrimtari në krijimin e personazheve femra, një tipar i vlerësuar nga historianë dhe akademikë që i janë kushtuar studimit të tij. Thellësia psikologjike e protagonistit të librit ulërin këtë cilësi të shkrimtarit. Ky titull ishte një nga romanet e tij të fundit tezë, paraardhësit e ciklit bashkëkohor të autorit spanjoll.

Gjithmonë i drejtpërdrejtë, realist, ironik, i zhytur në mendime dhe me dialog të frymëzuar klasikisht, Marianela pasqyron të gjitha linjat karakteristike të një shkrimtari me një trashëgimi të pamatshme. Nuk është për t'u habitur, Galdós ishte një anëtar i Akademisë Mbretërore që nga viti 1898 dhe një kandidat për Çmimin Nobel për Letërsi në 1912. Aktualisht, ai njihet si shkrimtari më i madh në gjuhën Spanjolle, pas Cervantes.

Autori

I pagëzuar me emrin Benito María de los Dolores Pérez Galdós, ai lindi më 10 maj 1843, në Las Palmas de Gran Canaria, Spanjë. Megjithëse në faza të ndryshme të jetës së tij ai spikati si një politikan, dramaturg dhe kronist, shkrimi ishte aspekti në të cilin ai kishte vërtet rëndësi. Për veprën e tij u bë një emblemë e romanit realist spanjoll të shekullit të XNUMX-të.

Fëmijëria dhe adoleshenca

Benito ishte pjesë e një familje shumë të madhe. Ai ishte fëmija i dhjetë i martesës midis kolonel Sebastián Pérez Macías dhe Dolores Galdós Medina. Që në moshë të vogël babai i tij e bëri atë të dashur për historitë historike dhe ai rrëfeu anekdota ushtarake të pafundme në të cilat ai vetë kishte luftuar.

Ai studioi studimet themelore në Colegio San Agustín në qytetin e tij të lindjes, një institucion me një pedagogji pioniere në kohën e tij. Gjatë adoleshencës së tij ai bashkëpunoi (përmes eseve, poezive satirike dhe tregimeve) me gazetën lokale, Autobusi. Në 1862 ai u diplomua me një Bachelor të Arteve në Institutin La Laguna në Tenerife.

Ndikimet letrare, botimet e para

Në shtator 1862 ai u transferua në Madrid dhe u regjistrua në universitet për të studiuar juridik. Edhe pse, në fjalët e vetë Galdós në Kujtimet e një harrese (1915), ishte një student i shpërndarë, i prirur për mungesa. Në kryeqytet Ai ishte i rregullt në "tubimin Kanarian" dhe në leksionet në Athenaeum, ku takoi mikun e tij të vjetër, Leopoldo Alas, Clarín.

gjithashtu, në kafenetë Fornos dhe Suizo Galdós i ri ai shkëmbeu ide me intelektualë dhe artistë të asaj kohe. Midis tyre, Francisco Giner de los Ríos - Themeluesi i Institución de Libre Enseñanza - e inkurajoi atë për të shkruar dhe e prezantoi atë me Krausizmin, një prirje e pranishme në botimet e tij të mëvonshme.

Punime gazetareske, udhëtime jashtë vendit dhe botime të para

Nga 1865 ai filloi të shkruajë për media të tilla si La Nación, El debat y Revista e Lëvizjes Intelektuale Evropiane. Dy vjet më vonë ai bëri udhëtimin e tij të parë në Paris si korrespodent në Panairin Botëror. Kur u kthye, ai eksploroi vepra nga Balzac dhe Dickens, nga ky i fundit që përktheu Gazetat pas vdekjes të Klubit Pinwick (publikuar ne La Nación).

Benito Perez Galdós.

Benito Perez Galdós.

Kur u kthye nga udhëtimi i tij i dytë jashtë vendit në 1868, ai punoi në kronikat informuese rreth vendosjes së Kushtetutës së re pas përmbysjes së Elizabetës II. Romani i tij i parë, Shatërvani i Artë (1870), do të ishte preambula e Trafalgar (1873) libri i parë i Episodet Kombëtare. Me këtë seri, ai hyri në historinë e letrave spanjolle si "kronisti i Spanjës".

Artikulli i lidhur:
Ku është Benito Pérez Galdós?

Puna e Galdós

Galdós është një nga shkrimtarët më pjellorë në histori në gjuhën spanjolle. Vetëm Episodet Kombëtare (1873 - 1912) mbulojnë 46 dërgesa, botuar në pesë seri me dhjetë vëllime secili. Në total, intelektuali Kanarian përfundoi gati njëqind romane, tejkaloi njëzet vepra teatrore, si dhe ese, histori dhe vepra të ndryshme.

Gjatë gjithë trajektores së tij ai evoluoi nëpër cikle të ndryshme ose nën-zhanre letrare (në secilin prej tyre la tituj të shkëlqyeshëm), bëhet fjalë për:

  • Romanet e tezave (1870 - 1878). 7 romane; ndër më të njohurit janë Zonja perfekte (1876) y Marianela.
  • Romanet bashkëkohorë - cikli i materies (1881 - 1889). 11 romane; duke qëndruar në mesin e tyre Doktor Centeno y Fortunata dhe Jacinta (1886-87).
  • Romanet bashkëkohorë - cikli spiritualist (1890 - 1905). 11 romane; qenie Mëshirë (1987) më të vlerësuarit ndër ata.
  • Romanet mitologjike (1909 dhe 1915). 2 romane.

karakteristika të

Në punën e Galdós-it, postulatet realiste estetike që rrjedhin nga një stil i drejtpërdrejtë dhe natyror janë të dukshme, në thelb në dialogët e frymëzimit klasik. Në mënyrë të barabartë, gjuha e tij (kryesisht) bisedore pranon disa fragmente me fraza të kulturuara, në mes të rrëfimeve që lënë vend për humor dhe ironi.

Për më tepër, pozicioni i vendosur ndaj klerit duket në një masë më të madhe ose më të vogël brenda shkrimeve të Galdós. Në fakt, kjo linjë mendimi i dha atij armiqësinë e sektorëve konservatorë katolikë, të cilët arritën të sabotonin me sukses nominimin e tij për Çmimin Nobel.

Marianela  dhe thellësinë e personazheve

Narratori në vetën e tretë thekson interesin psikologjik rreth secilit prej anëtarëve të veprës. Veçanërisht, Gratë e Galdós pasqyrojnë bukurinë dhe kompleksitetin e botës, në kontekste që gjithmonë e vënë në provë integritetin dhe ndershmërinë e secilit person. Në këtë drejtim, protagonist i Marianela mishëron dashurinë dhe natyralizmin (në një vajzë jo tërheqëse, por me zemër të madhe).

Përveç kësaj, raportuesi objektiv është ideal për të përcjellë mendimin e shkrimtarit për ndryshimet midis klasave shoqërore dhe sjelljet e pranuara të kohës. Në mënyrë të ngjashme, ekziston një plotësim i përsosur midis cilësive të personazheve të tij me një përfaqësim të përpiktë të mjediseve dhe peizazheve.

Analiza e Marianela

Romanin mund ta blini këtu: Marianela

Romani përbëhet nga 22 kapituj, titujt e të cilëve tregojnë stilin picaresque të Galdós (që i bëri historitë e tij shumë të njohura). Për shembull, "VII: Më shumë marrëzi"; "VII: Marrëzitë vazhdojnë" ... Së bashku, struktura e përgjithshme e tekstit ndahet në hyrje, mes, rezolucion dhe epilog.

Përmbledhje

Romani fillon me një përshkrim të peizazheve gjatë rrugës për në gërmimet e Sokratit, afër Aldercoba, në Spanjën veriore. Atje, Teodoro Golfín - një mjek i specializuar në sytë - shëtiti vendin në kërkim të vëllait të tij Carlos, përgjegjës i minierave. Ai arriti pa u humbur falë Pablo, një udhëzues i cili, megjithëse ishte i verbër, përshkroi peizazhin në detaje.

Citim nga Benito Pérez Galdós.

Citim nga Benito Pérez Galdós.

Pablo e njihte aq mirë vendin falë udhëzuesit të tij, Nela, një jetim 16-vjeçar Me pamje fëminore me karakter shumë të mirë. Ajo kishte pasur një jetë shumë të mjerueshme dhe ishte ushqyer dobët në të kaluarën. Në atë kohë ajo u mor nga familja Centeno. Edhe ashtu, gjatë muajve të fundit ajo ishte shumë e lumtur me të dashurin e saj Pablo, me të cilin shëtiste në fushë çdo pasdite.

Zhvillim

Don Francisco Penaguilas, Babai i Pablo gjithmonë ka kërkuar komoditet dhe arsimimin më të mirë për djalin e tij, i cili ishte reciprok me ndjenjat e Marianela (Nela). Pavarësisht kësaj, ajo kishte frikë kur mësoi për shpresën (e largët) që sytë e Pablo mund të shëroheshin pas një ndërhyrje nga Dr. Golfín. Pastaj, Francisco i tregoi lajmin vëllai i tij Don Manuel Penáguilas.

Ky i fundit premtoi se nëse operacioni ishte i suksesshëm, ai do të martonte vajzën e tij Florentyna me nipin e saj. Në të njëjtën kohë, Kureshtja intelektuale e Pablo e bëri atë të fiksohej me konceptin e bukurisë. Ai ishte i bindur se Nela ishte mishërimi i bukurisë, në kundërshtim me perceptimin e pjesës tjetër. Epo, askush nuk dyshoi në zemrën e mirë të Nelës, por ata dyshuan në pamjen e saj të dobët dhe të leckosur.

Hidhërimi i Nelës

Pak para operacionit, Don Manuel dhe vajza e tij Florentina, një vajzë shumë e bukur dhe e sjellshme, mbërritën në qytet. Gjithsesi, Pablo këmbënguli të dëshironte të martohej me Nela. Sidoqoftë, distanca midis tyre ishte e pashmangshme sepse pas operacionit, familja e Don Francisco ishte e ngarkuar të kujdesej për Pablo.

Ditët kaluan, të gjithë në qytet folën për suksesin e operacionit. Pablo mund të shihte dhe mania e tij më e madhe ishte të dallonte bukurinë e Nela-s. Por vajza e varfër kishte frikë se do të refuzohej dhe u largua nga qyteti me Celipín, djali i vogël i familjes Centeno. Sidoqoftë, Florentina i ofroi Nela një shtëpi të vërtetë me familjen Penánguilas dhe i komunikoi asaj dëshirat e Pablo.

Rezultati

Nela refuzoi ofertën e llojit Florentyna. Në depresion, e reja filloi të kalonte ditët e saj në pyll derisa Teodoro e gjeti atë në gjendje shumë të keqe dhe e detyroi të tregonte tërë historinë e saj. Pas disa ditësh, Florentina po kujdesej për një Nela të dobësuar dhe të hutuar në shtëpinë e Penánguilas.

Një pasdite, Pablo erdhi papritur për të vizituar ndërsa Florentina ishte duke qepur një fustan për Nela. I riu u habit me bukurinë e kushëririt të tij dhe filloi ta lëvdonte atë. Edhe Pablo - duke injoruar praninë e mjekut dhe "një vajze tjetër" në dhomë - tha se ai kishte dhënë dorëheqjen nga ndjenjat e tij të dashurisë ndaj Nela dhe tani ishte i ngazëllyer për një martesë të ardhshme me Florentina.

Mbyllja

E konsumuar nga dhimbja, jeta e pasigurt dhe zhgënjimi, Nela u zhduk brenda pak minutash derisa vdiq. Pak më parë, Pablo ishte në gjendje ta identifikonte atë kur ai ishte në gjendje ta merrte atë për dore dhe të shikonte në sytë e saj. "Ai vdiq nga dashuria", tha mjeku. Në fund, Florentina vendosi t'i japë asaj funeralin më të bukur për të shprehur mirënjohjen e saj të përjetshme për Nela.

Disa fshatarë madje thanë: "Ajo duket më bukur tani" (se ka vdekur). Sidoqoftë, disa muaj më vonë, të gjithë në vend e kishin harruar Marianela-n. Vetëm një çift i moshuar i huaj erdhi duke kërkuar varrin e një gruaje fisnike dhe të bukur, Doña Mariquita Manuela Téllez (Nela).


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.