Librat e Elvira Lindos

Librat e Elvira Lindos.

Librat e Elvira Lindos.

Librat e Elvira Lindos janë Referencë e detyrueshme e letërsisë për fëmijë në botën virtuale dhe fizike. Më shumë sesa një shkrimtar i shenjtëruar, ky autor është një artist integral i cili ka arritur sukses në zhanre të shumëfishta. Tekstet e tij variojnë nga leximet për fëmijë, deri në tregime për të rritur ose skenarë për film dhe televizion. Sigurisht, në sajë të Gota Manolito —Botimi i saj i parë me shkrim— Lindo njihet kryesisht si një shkrimtar i tregimeve për fëmijë.

Personazhi "Manolito" i dha atij Çmimin Kombëtar të 1988 për Letërsinë për Fëmijë dhe ka shërbyer si frymëzim për shtatë libra të tjerë. Përveç kësaj, Lindo ka një karrierë të njohur si gazetare, aktore dhe transmetuese, me një karrierë shumë të spikatur në radio. Në karrierën e tij të gjatë profesionale, ai ka bashkëpunuar me media të ndryshme prestigjioze, mes tyre, Vendi, Cadena SER, TVE y TV 5.

Biografia e Elvira Lindos

Lindje

Elvira Lindo Garrido lindi më 23 janar 1962, në Cádiz, Spanjë. Ai dhe familja e tij u transferuan në Madrid pasi mbushi XNUMX vjeç. Pas përfundimit të shkollës së mesme, ai filloi të studionte për gazetari në Universitetin Complutense të Madridit, megjithëse nuk u diplomua kurrë. Në moshën 19 vjeç ajo mori punën e saj të parë si spiker dhe skenariste në Radio Kombëtare të Spanjës.

Gota Manolita

Nisja e Gota Manolito në 1994 nënkuptonte një debutim letrar në stil. Ajo është një personazh i ndërtuar nga vetë fillimisht për radion. Manolito është protagonist i një seriali plot humor, ironi dhe kritika të ashpra sociale. Olivia është një tjetër nga personazhet e tij të rëndësishëm të fëmijërisë; Ai i ka kushtuar asaj gjithsej shtatë libra, të lëshuar midis 1996 dhe 1997.

Evolucioni i tij letrar

Në vitin 1998 Elvira Lindo botoi Lagja tjetër. Isshtë një roman i drejtuar një publiku të rritur, Sidoqoftë, argumenti i tij ishte shumë i popullarizuar në mesin e adoleshentëve, sepse protagonisti i tij është 15 vjeç. Popullariteti i tij i jashtëzakonshëm justifikoi përshtatjen e mëvonshme të këtij titulli në kinema. Për më tepër, Lindo botoi dhjetë narrativa të tjera për të rriturit, midis të cilave edhe librat Diçka më e papritur se vdekja (2002) y Një fjalë nga ju (2005).

Kah fundi i viteve 90, Elvira Lindo filloi një karrierë solide si skenariste kinematografike. Në vitin 1998 ai bashkë-shkroi me Miguel Albadalejo Nata e parë e jetës sime. Pas pak, adaptimi i parë i Gota Manolito. Në vitin 2000 ai adaptoi romanin Hena e plote të shkrimtarit Antonio Muñoz Molina, me të cilin u martua. Deri më tani, Lindo ka shkruar gjithsej tetë skenarë.

Aspektet e tjera letrare të tij

Po kështu, autori i lindur në Cadiz ka qenë një kolumnist dhe bashkëpunëtor në gazeta dhe revista të ndryshme, veçanërisht në Vendi. Shumë prej artikujve të tij janë përpiluar në serinë e librave E kuqe verore (2002, 2003 dhe 2016) dhe Dhurata e njerëzve (2011). Përveç kësaj, shkrimtari spanjoll ka ndërmarrë një mos-trillim me Netët pa gjumë (2015) y 30 mënyra për të hequr kapelën tuaj (2018).

Seria Manolito Gafotas

Sipas Sonia Sierra Infante (2009), personazhi Manolito Gafotas është "një nga pikat kryesore të kulturës Spanjolle në dekadat e fundit". Zanafilla e saj në radio në zërin e vetë autores u ka lënë vendin nëntë librave (me botime të shumta), çmimeve të shumta dhe shtatëmbëdhjetë përkthimeve. Po kështu, kjo vepër shfaqet në shumë libra shkollorë, propozime pedagogjike, faqe në internet, seri televizive, filma artistikë ...

Në tezën e tij të doktoratës për Universitetin e Barcelonës, Sierra Infante shpjegon: "origjina e radios është vendimtare kur zgjedh një zë narrativ". Epo, “zgjedhja e një zëri rregullon kontrollin e narratorit mbi atë që tregohet dhe nga kjo zgjedhje lind, nga ana tjetër, pozicioni që zë lexuesi (një koleg, një person i besuar ose një mysafir i largët). Në këtë rast duket qartë se më e sakta ishte veta e parë njëjës ”.

Gota Manolito (1994)

Elvira E lezetshme.

Elvira E lezetshme.

Personazhet kryesore shfaqen të përfshirë në aventura të ndryshme (mesa duket pa lidhje me njëri-tjetrin) në vite të papërcaktuara në qytetin e Carabanchel. Sidoqoftë, në mënyrë kronologjike ato mund të vendosen ndërmjet një dite para fillimit të klasave dhe 14 Prillit (ditëlindja e gjyshit). Kjo datë përkon me deklaratën e Republikës së Dytë, (një aluzion i qartë i prirjes politike të familjes së tij).

Manolito i varfër (1995)

Protagonisti bëhet më reflektues për rolin e tij si figurë publike. Në fillim ai bën një përmbledhje të personazheve të kësaj pjesë të dytë dhe marrëdhëniet e tyre me ato të librit paraardhës. Ngjarjet rrëfehen nga Manolito në "vëllimin e dytë të enciklopedisë së madhe" për jetën e tij. Temat vërtiten rreth mirënjohjes (ndaj mikut të tij Paquito Medina), frikës dhe padobisë së gënjeshtrave të bardha përballë së pashmangshmes.

Si molo! (1996)

Karaktere të rinj shfaqen në jetën e Manolito dhe shoqëruesit të tij besnik, Paquito Medina. Midis tyre, një djalë që vjen në Carabanchel për t'i bërë Manolitos disa pyetje në lidhje me vëllimin e tij të mëparshëm. Gjithashtu, depërton në aventurat e protagonistëve "Mustarda", një shok klase i përmendur sipërfaqësisht në këstet e mëparshme.

Rrobat e ndyra (1997)

Në prolog, Manolito rishikon dhe merr pasojat e botimit të shkrimeve për jetën e tij (me humbjen pasuese të privatësisë). Në rrëfim, realiteti dhe trillimi janë të përziera, plus pamja e vetë Elvira Lindos në prelud. Ky libër mori vlerësime të shkëlqyera për shkak të trajtimit të subjekteve të tilla si zilia dhe xhelozia, nga këndvështrimi i fëmijës.

Manolito në rrugë (1997)

Ndryshe nga librat e mëparshëm, ku aventurat e treguara nuk janë gjithmonë të lidhura, në këtë tekst sekuenca është një histori e vetme. Ai rrëfen përvojat e Manolito gjatë një udhëtimi me babanë e tij. Merret me tema humoristike të ndryshme si konsumizmi, sëmundjet dhe jeta familjare. Ajo është e ndarë në tre pjesë: "Mirupafshim Carabanchel (Alto)", "Java e Japonisë" dhe "El zorro de la Malvarrosa".

Unë dhe hovi (1999)

Në këtë botim, Lindo zgjeron një trend të filluar në librin e mëparshëm: duke kërkuar për kufijtë e asaj që është politikisht e saktë. Teksti është strukturuar në tre pjesë: "Nipërit tuaj nuk ju harrojnë", "Dy fëmijë mjaft të harruar" dhe "Një mijë e një net". Nga ana tjetër, me disa nënndarje që i referoheshin mashtrimeve të Manolito dhe vëllait të tij të vogël (Imbécil), gjatë javës së shtrimit të gjyshit për një operacion të prostatës.

Manolito ka një sekret (2002)

Teksti është i ndarë në një varg kapitujsh që rrëfejnë vizitën e kryetarit të Madridit në shkollën Carabanchel. Lindo përfiton nga konteksti për të kritikuar qëndrimin hipokrite të politikanëve në këto lloj ngjarjesh. Disa nga këto shfaqje - si në rastin e klasës së Manolito - priren të jenë katastrofike. Ka pjesë të këtij libri të vazhdueshëm në "Flying Chinese", në shkrimet e shkrimtarit për shtojcën Vendi javor.

Manolo më i mirë (2012)

Dhjetë vjet më vonë, bota e Manolitos është transformuar. Ai është rritur dhe xhelozia e tij ndaj Moronit (vëllait të tij më të vogël) është zvogëluar sepse tani "Chirly" është princesha e vogël e familjes. Sigurisht, nuk mungojnë babai i tij Manolo, nëna Cata, gjyshi i tij Nicolás, "Orejones", Xhihadi ... As ato nuk kanë ndryshuar vizionin e tij akut të realitetit, komentet e bollshme ironike dhe humorin gjithmonë të freskët.

Seria Olivia

Shtë një seri komikesh të shkruara për një audiencë midis tre dhe gjashtë vjeç. Ato ilustrohen me shkëlqim nga Emilio Urberuaga në mënyrë që të lehtësojnë integrimin e tyre në mësimin e leximit. Tema përqendrohet në interesat tipike dhe frikën e fëmijëve në këto faza.

Përveç Olivia dhe letra drejtuar Magëve (1996), titujt e tjerë në lidhje me karakterin u shfaqën gjatë vitit 1997. Ato përmenden këtu më poshtë:

 • Gjyshja e Olivia-s ka humbur.
 • Olivia nuk dëshiron të lahet.
 • Olivia nuk dëshiron të shkojë në shkollë.
 • Olivia nuk di të humbasë.
 • Olivia ka gjëra për të bërë.
 • Olivia dhe fantazma.

Histori të tjera të audiencës për fëmijë dhe të rinj

Fraza nga Elvira Lindo.

Fraza nga Elvira Lindo.

Në to, vizatimet e Emilio Urberuaga janë një burim shumë i dobishëm gjatë hapave të parë të leximit tek fëmijët. Imazhet me ngjyra të plota shfaqen në përputhje me rrëfimin dhe shërbejnë si një medium shumë efektiv për përcjelljen e informacionit. Këto udhëzime janë të dukshme në Charanga dhe dajre (1999) y Ai ishte një hartues i shkëlqyeshëm (2001); si dhe titujt vijues:

Shokë shpirti (2000)

Isshtë një histori e bukur që vërtitet rreth peripecive të miqësisë midis Lulai dhe Arturo. Përshkruhen tema të tilla si birësimi (Lulai është në të vërtetë Kineze dhe u adoptua kur ishte tre vjeç), falja dhe pajtimi. Isshtë një vepër në të cilën Elvira Lindo thekson ngrohtësinë njerëzore mbi çdo kusht etnik, shoqëror ose kulturor.

bolinga (2002)

Në këtë botim, shkrimtari i Cádiz e vë veten në vendin e një gorilje të shpëtuar nga natyralisti John Graham. Lindo tregon historinë nga këndvështrimi i majmunit, i cili nuk e kupton sjelljen e papajtueshme (dhe mizore me natyrën) e njerëzve. Përkundër tonit mbizotërues të humorit, ka hapësira nostalgjie - kur ai kujton vdekjen e nënës së tij - dhe romantizmit.

Për romanet e tij për të rritur

Elvira Lindo ka treguar me librat e saj për audiencën e rritur se zotëron aspekte të ndryshme të krijimit letrar. En Diçka më e papritur se vdekja (2002), Lindo portretizon një martesë "klishe" midis një shkrimtari të pasur të pasur dhe një gazetari të ri. Zhytuni në mjerimet dhe dobësitë e protagonistëve, si dhe në paragjykimet e atyre që i rrethojnë. Sepse në sytë e pothuajse të gjithëve, ajo u martua nga interesi dhe jo nga dashuria.

Nga ana tjetër, në Një fjalë nga ju (2005), personazhet kryesore janë dy pastrues rrugësh me dy perceptime krejt të ndryshme për profesionin e tyre. Ndërsa Rosario e tërbuar është e irrituar, Milagros e tenderit gëzohet që ajo ka gjetur një punë të qëndrueshme. Megjithëse Rosario beson se ajo ka bërë një jetë të pakënaqur (dhe fajëson të gjithë për këtë), ajo përfundimisht zbulon se Milagros ka një histori vërtet tragjike.

Elvira Lindo: një shkrimtare plot gjallëri

Në intervistën e realizuar nga Nuria Morgado (Revista e Studimeve Hispanike në Arizona, 2005), Elvira Lindo përshkroi disa nga situatat e qenësishme të krijimit letrar. Në këtë drejtim, artisti nga Cádiz pohoi “... e keqja për shkrimtarët është se ata bëhen pronë e ekspertëve. Duket se nuk mund të bësh asgjë nga ata që tashmë e kanë kërkuar atë ”.

Në fund, Lindo lë fjalinë e mëposhtme: “Kështu që unë nuk kam shkruar asgjë (në lidhje me një projekt në lidhje me Lorca), por për mua ishte diçka shumë emocionuese. Kështu që do të doja të emocionohesha me romanet e mia. Kjo do të thotë, se kur lexohen romanet e mia për një kohë, ata mendojnë se unë kam qenë një person që kam jetuar intensivisht dhe se kjo gjallëri mund të ndihet ". Dhe meqenëse nuk ndalet, ai tashmë ka shkruar romanin e tij të ardhshëm Zemer e hapur për të befasuar përsëri audiencën tuaj.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.