Libra të trillimeve shkencore

Udhëtim në Qendrën e Tokës.

Udhëtim në Qendrën e Tokës.

Së bashku me tmerrin dhe romancën, librat e trillimeve shkencore janë ndër më të njohurit. Ideja se origjina e saj daton që nga vitet 1920 merret si e vlefshme. Më konkretisht, në vitin 1926, kur revista filloi të botohej Tregime Amazing. Ndërsa kjo ishte hera e parë që fantashkencë, shumë kishin ndërmarrë tashmë në këto botë.

Vetë termi është subjekt i shumë debateve, si dhe konfuzionit dhe keqkuptimit. Duke filluar sepse është një degë ose një nën-zhanër i rrëfimit imagjinar. Kjo do të thotë, histori "të trilluara" që, në terma praktikë, punojnë në të njëjtën mënyrë si librat me histori dashurie ose drama familjare.

Trillime shkencore apo trillime shkencore?

Për spanjishtfolësit, detyra e përcaktimit të kësaj letërsie dhe vendosja e kufijve të saj ka një përbërës shtesë. Disa konsiderojnë se "trillimi shkencor" është një përkthim tepër i drejtpërdrejtë dhe i pasaktë i fantashkencë. Se gjëja e saktë është "trillimi shkencor". Më shumë fjalë, më pak fjalë: ka të bëjë me spekulime për tema të ndryshme, por duke iu përmbajtur një rreptësie të caktuar shkencore.

Preciselyshtë pikërisht kjo ide e fundit - ajo e ashpërsisë shkencore - që na lejon të dallojmë këtë lloj letërsie nga fantastike. Trillimet shkencore - ose trillimet shkencore, siç preferoni ju - duhet të ndjekin dhe vendosin logjikën. Spekulative dhe madje fantastike, por e palëvizshme. Literatura e pritjes dhe spekulimet racionale ishin disa nga titujt e aplikuar në këtë zhanër përpara se gjithçka të unifikohej nën një ombrellë të vetme.

Verizimilitet, para së gjithash

Tregimtarët e trillimeve shkencore nuk shpallin brenda teksteve të tyre se po tregojnë një histori të trillimeve shkencore. Edhe pse ata mund të paralajmërojnë - në vetën e parë, duke iu drejtuar lexuesve drejtpërdrejt ose përmes një personazhi - se këto janë fakte "të pabesueshme" dhe madje "fantastike", ata këmbëngulin në idenë se ajo që tregohet është e vërtetë.

Për këtë ata mbështeten në aspektin e komentuar tashmë të logjikës shkencore. Ata ndërtojnë rregulla të qarta për mënyrën se si funksionojnë gjërat dhe u përmbahen atyre. Kjo u lejon atyre të krijojnë një pakt komunikimi me lexuesit.

Trillimet shkencore, para trillimeve shkencore

Shumë kohë përpara dekadës së dytë të shekullit të XNUMX-të, historitë e trillimeve shkencore ishin të shumta. Ajo që nuk ekzistonte ishte koncepti. Emra si Edgar Allan Poe ose Tomás Moro mund të përfshihen në atë që njihet si "trillime shkencore Proto". Lista që përfshin autorë të tillë si Sir Arthur Conan Doyle, Charles Dickens ose Johannes Kepler.

Dhe megjithëse nuk ka njëtrajtshmëri mendimesh për të dhënë një përkufizim të asaj që është trillimi shkencor, ose origjina e tij e saktë, është e qartë se çfarë ishte. titulli që ndau historinë e zhanrit në dysh. Kjo është Frankenstein o Prometeu Modern nga Mary Shelley.

Paradoksi është që, në vitet e fundit - me evolucionin e zhanrit - ky përbindësh ka humbur rëndësinë brenda "Sci Fi". (Megjithëse mbetet një mit thelbësor). Për shumë është një histori horror dhe asgjë më shumë. Megjithëse ilustron në mënyrë të përsosur rëndësinë e këtyre tregimeve që krijojnë dhe përputhen me ashpërsinë e tyre shkencore.

Për çfarë bëhet fjalë trillimi shkencor

Robotët, alienët ose udhëtimet ndër hapësinore. Fantazhi shkencor nuk është gjithmonë spektakolar. Ai përfshin eksplorime të një natyre sociologjike. Një shembull i kësaj është Utopianga Tomás Moro. Një tekst i botuar në 1516 me anë të të cilit teologu anglez imagjinon një shoqëri të qeverisur nga doktrinat filozofike të botës klasike dhe nën besimin e krishterë.

Ideali i arritjes së një bote midis së drejtës dhe asaj të pakorruptueshme ka qenë i pranishëm në llogari më pak optimiste dhe më të errëta. Një nga më të njohurit është Një portokall i orës nga Anthony Burgess (1962). Robotët gjithashtu kanë marrë pjesë në këtë lloj rishikimi shoqëror (spekulime). A ëndërrojnë androidët për delet elektrike? nga Philp K. Dick (1968) është një shembull tjetër i mirë.

Ukronitë, distopitë

Një tjetër nënkategori e kësaj zhanre letrare është uchrony. Kjo është lloj "Histori alternative", duke eksploruar mundësinë që disa ngjarje historike që shënuan rrjedhën e njerëzimit ata do të kishin një rezolucion tjetër. Shembulli më i mirë lindi përsëri nga pena e Dikut. Eshte per Njeriu në kështjellë. Një roman ku aleatët u mundën në Luftën e Dytë Botërore, e cila lejoi gjermanët dhe japonezët të ndajnë territoret e Shteteve të Bashkuara.

E ardhmja distopiane është një tjetër ide përsëritëse. Përsëri kërkimi për shoqërinë e përsosur përfundon duke dhënë të kundërtën. Kjo temë e veçantë ishte shumë në modë për dy dekadat e para të shekullit XNUMX. Lojërat e urisë nga Suzanne Collins (2008) dhe Divergjent Veronica Roth (2011) janë dy shembuj të kësaj. Edhe pse distopitë nuk janë asgjë e re. 1984 nga George Orwell (1949) dhe Fahrenheit 451 Të Ray Bradbury (1953) janë klasikë të vërtetë.

Udhëton në kohë

Një kërkim i pangopur për njerëzimin, i cili ka gjetur ca placebo në letërsinë e trillimeve shkencore. Ideja është eksploruar në maksimum së fundmi në seritë televizive gjermane Terr, prodhuar nga Netflix. Ajo që shumë nuk e dinë është se makineria e parë që udhëtoi në kohë erdhi e konfiguruar në spanjisht.

Ishte shkrimtari nga Madridi Enrique Gaspar i cili "patentoi" njërën nga këto pajisje përpara se kushdo tjetër. E bëri në roman Anakronopete, botuar në 1887. Një tekst i panjohur nga shumica e publikut dhe i cili nuk është njohur në mënyrën më të mirë. Kjo pjesërisht sepse ky autor u mbijetua më mirë nga dramat dhe zarzuelat e tij.

Pesë romane thelbësore të trillimeve shkencore

Çfarë guximi. Zgjidhni pesë romane të trillimeve shkencore dhe emërtojini "thelbësorë". Në realitet, nuk ka vend për më shumë. Për këtë arsye, në një mënyrë krejtësisht arbitrare - dhe duke përdorur vetëm preferencat letrare (dhe ato që janë lexuar) - propozohet një listë me pesë tituj "të shquar" brenda trillimeve letrare.

Udhëtim në Qendrën e Tokësnga Jules Verne

Librin mund ta blini këtu: Udhëtim në Qendrën e Tokës

Ka autorë që kërkojnë përkushtim ekskluziv. Sende vetëm për ta. Julio Verne është në atë kategori. Përzgjedhja e një historie të vetme brenda katalogut tuaj tashmë duket e rrezikshme. Kjo do të thotë të lini shumë klasikë. Por ne do të qëndrojmë të vendosur brenda rreptësisë sonë shkencore.

Titulli u botua në nëntor 1864, disa vjet para se të patentohej termi trillim shkencor. Një aventurë ndërtokësore që ka shërbyer për disa entuziastë, në një mënyrë loje, por edhe shumë seriozisht, Postuloni hipoteza për atë që fshihet nën shtresat tektonike.

Makina e kohësnga HG Wells

Librin mund ta blini këtu: Makina e kohës

Një autor tjetër thelbësor kur flet për trillimet shkencore. Përtej kësaj kontributet e tij u shfaqën shumë kohë përpara standardizimit të këtij koncepti. Dhe megjithëse Enrique Gaspar njihet si i pari që përfshin një makinë udhëtimi në kohë në historitë e tij, asnjë nga këto objekte nuk është më ikonike sesa ajo e Herbert george puse.

Makina e kohës.

Makina e kohës.

Aventura e propozuar nga shkrimtari londinez dhe e botuar në 1885, mund të zhgënjejë shumë lexues të brezave të rinj. Nuk ka paradokse kohore. Vetëm spekulimet e një rendi moral rreth asaj se si do të ishte një shoqëri që mund të parashikojnë fizikisht ngjarjet që do të përjetohen.

Një Yankee në Oborrin e King Arthurnga Mark Twain

Librin mund ta blini këtu: Një Yankee në Oborrin e Mbretit Arthur

Ende në shekullin e XNUMX-të, botuar vetëm katër vjet më vonë Makina e kohës Puse It'sshtë një histori tjetër që ndryshon nga idetë mijëvjeçare rreth udhëtimit në kohë dhe paradokse katastrofike.

Një Yankee në Oborrin e Mbretit Arthur.

Një Yankee në Oborrin e Mbretit Arthur.

Rathershtë më tepër një satirë që spekulon se çfarë do të ndodhte nëse një njeri modern instalohej në oborrin e mbretit Arthur. Në mes të mesjetës dhe së bashku me kalorësit e tjerë të tryezës së rrumbullakët. Me shtimin se ky personazh që udhëton në mënyrë të pashpjegueshme në kohë, është një specialist i armëve të zjarrit.

Fahrenheit 451nga Ray Bradbury

Librin mund ta blini këtu: Fahrenheit 451

Një shoqëri në të cilën librat janë të ndaluar. Kjo duket të jetë ëndrra e shumë pushtetarëve fashistë dhe autoritarë. Si dhe ndjekësit e tij. Alsoshtë gjithashtu konflikti mbi të cilin është ndërtuar Fahrenheit 451 nga Ray Bradbury.

Fahrenheit 451.

Fahrenheit 451.

Botuar në 1953, vetë autori amerikan pranoi se ai e shkroi këtë histori shumë i shqetësuar për implikimet e epokës McCarthy. Një argument dhe një shqetësim që, pa marrë parasysh se sa trillim shkencor mund të duket, është ende i vlefshëm edhe sot.

Lojërat e urisënga Suzanne Collins

Librin mund ta blini këtu: Lojërat e urisë

Shitesit me te mire që kanë lënë deri më tani në shekullin XNUMX janë stigmatizuar. Për shumë, ato janë vetëm vepra të vogla. Merita e saj, përveç shitjes së miliona kopjeve, vjen deri te argëtimi. Pyetja që ngrihet gjithnjë pas këtyre llojeve të pohimeve: a ka diçka që nuk shkon me kënaqësinë e lexuesve?

gjithsesi, Trilogjia e Collins, kapitulli i parë i së cilës doli në libraritë në vitin 2008, erdhi për t'i dhënë jetë jo vetëm letërsisë së trillimeve shkencore. Gjithashtu për të "pjekur" historitë e romancave të pamundura midis adoleshentëve. Këto filluan me Edward Cullen dhe Bella Swan në muzgnga Stephenie Meyer (2005). Marrëdhëniet që askush nuk i merrte seriozisht para paraqitjes së Katniss Everdeen dhe Peeta Mellark.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.