Librat e José Saramago

Libra nga José Saramago

Libra nga José Saramago

Botimet letrare të José Saramago kanë mbuluar profesionet e shumta të zhvilluara gjatë 87 viteve të ekzistencës së tij. Megjithëse intelektuali nga Portugalia e mori kohën e tij për të arritur shenjtërimin përfundimtar në 1980, në moshën 57 vjeç, ai arriti famë botërore në moshën 76 vjeç, pasi mori Çmimin Nobel për Letërsi në 16 nëntor 1998.

Përveç si një shkrimtar pjellor, autori portugez u shqua si gazetar, dramaturg, romancier, poet dhe historian. Sipas José Luis Herrera Arciniega (1999), "Para Nobelit, statusi i tij si shkrimtar kishte shkuar përtej fushës së letërsisë dhe e kishte instaluar atë në pozicionin e bashkëbiseduesit të medias dhe dëshmitarit dhe komentatorit të ngjarjeve politike ... ".

Bibliografia e José Saramago

Lindja dhe familja

José Saramago lindi më 16 nëntor 1922 në Azinhaga, një fshat i vogël, i vendosur në verilindje të Portugalisë. Prindërit e tij, José de Souza dhe María da Piedade, ishin mjaft të varfër. Si pasojë, ata vendosën të emigronin në Lisbonë në fund të vitit 1925, ku babai i tij u regjistrua në forcën e policisë. Pak pasi mbërriti në kryeqytet, djali i madh i familjes, Francisco, ndërroi jetë.

Saramago, studenti i shquar

José i ri u dallua për notat e tij të mira në një shkollë teknike industriale (megjithëse trajnimi i tij përfshinte lëndë humaniste). Sidoqoftë, për shkak të vështirësive financiare në familjen e tij, ai u detyrua të linte klasat për të ndihmuar me financat e shtëpisë. Puna e tij e parë ishte serralheiro (farkëtar) mekanik për dy vjet.

Tregton José Saramago

Që nga vitet 1940, ai ka mbajtur tregti të ndryshme: mbledhës borxhi, oficer i shëndetit publik dhe mirëqenies, redaktor, përkthyes dhe gazetar. Në 1944 Saramago u martua me Ilda Reis dhe filloi krijimin e Vend i mëkatit, romani i tij i parë (botuar në 1947 pa sukses editorial, që përkon me lindjen e të parëlindurit të tij, Violante). Po kështu, Saramago përfundoi romanin e tij të dytë Drita e dritës së dritës (nuk është botuar deri në 2012).

Më vonë, ai ishte një kritik letrar dhe komentator kulturor për revistën Seara nova. Ato ishin kohë censure në kombin Iberik. Për këtë arsye, botimet dhe artikujt e tyre u kufizuan ose ndaluan në disa raste, veçanërisht në Ditari i lajmeve. Në 1966 ai u bë anëtar i bordit të parë të Shoqatës së Shkrimtarëve Portugezë - të cilin ai e kryesoi nga 1985 në 1994 - dhe botoi Ju keni poezi.

Represioni politik i Salazar

Megjithëse ishte ngacmuar nga diktatura Salazar, Saramago ekspozoi pamëshirshëm idetë e tij të majta në artikuj politikë. Po kështu, ai shërbeu si regjisor dhe produksion letrar në një shtëpi botuese për dymbëdhjetë vjet. Paralelisht, ai bëri përkthime të veprave që u përkisnin autorëve si Baudelaire, Colette, Maupassant dhe Tolstoi. Në 1969 ai u bashkua me Partinë (atëherë ilegale) Komuniste të Portugalisë dhe u divorcua me Ilda.

Roli juaj në Gazeta e Lisbonës

Midis 1972 dhe 1973 ai mbajti postet e redaktorit, komentatorit politik dhe, për disa muaj, koordinatorit të buletinit kulturor të Gazeta e Lisbonës. Një vit më vonë ai u bashkua me Revolucionin e Karafilit që prodhoi kalimin në demokraci në Portugali. Në 1975 ai ishte nëndrejtor i Gazeta e Lajmeve dhe që nga viti 1976 Saramago kishte shkruar mjetet e tij të vetme të mbështetjes.

Rritja e Chão dhe suksesi i shumëpritur

Një ngjarje e dukshme në karrierën letrare të José Saramago ishte shenjtërimi i tij i vonë në 1980, pas nisjes së Rritja e Chão (Ngritur nga toka) Shtë një roman që ndërthur me mjeshtëri një narrativë të papërpunuar dhe - gati - poetike për punëtorët e Lavrit. Vlerësimet e shkëlqyera të marra, plus suksesi në shitjet e librit, e shtynë autorin portugez të botonte pothuajse pa ndërprerje për 30 vitet e ardhshme.

Jose Saramago.

Jose Saramago.

Edhe dëshmitë e atyre që janë më afër tij tregojnë se ai shkruajti deri në ditët e tij të fundit. Më në fund, José Saramago vdiq në moshën 87 vjeç për shkak të një vuajtje të gjatë nga leucemia më 18 qershor 2010, në rezidencën e tij të vendosur në Tías (Lanzarote), Spanjë. Ai la një trashëgimi që tejkalon dy duzina libra të botuar në zhanret e romaneve, gazetave, kronikave, tregimeve të shkurtra, teatrit dhe poezisë.

Karakteristikat e veprës së José Saramago

Gjerësia dhe shtrirja ndërkombëtare

Shumica dërrmuese e librave të José Saramago u botuan jashtë vendit të tij të lindjes, Portugalisë. Lista e vendeve kryesohet nga Spanja (në Spanjisht dhe Katalanisht), e ndjekur nga Franca, Hollanda, Gjermania (si në Republikën Federale Perëndimore dhe në Republikën Demokratike Lindore), Mbretëria e Bashkuar, Greqia, Polonia, Bullgaria, BRSS, Çekosllovakia (në Çekisht dhe Sllovake), Norvegjia, Finlanda, Danimarka, Suedia, Izraeli, Rumania, Hungaria dhe Zvicra.

Ai gjithashtu lançoi me sukses librat në Japoni, Shtetet e Bashkuara, Meksikë, Kolumbi, Argjentinë dhe Brazil. Ditarët e tij të famshëm ( Fletore nga Lanzarote), si dhe romanet e tij kanë arritur shumë popullaritet midis spanjishtfolësve. Ndoshta, veprat e tij më pak të njohura korrespondojnë me teatrin dhe poezinë.

Saramago dhe stili i tij jo i veçantë

Sipas analistëve letrarë si Martín Vivaldi ose Eduardo Miranda Arrieta, është shumë e vështirë të katalogosh punën e José Saramago për shkak të gjatësisë dhe diversitetit të saj. Në këtë kuptim, kufijtë midis një zhanri dhe një tjetri praktikisht nuk ekzistojnë në krijimet e autorit portugez, i cili zgjodhi të punonte nën një stil specifik letrar bazuar në përmbajtjen dhe objektivin e mesazhit të tij.

Në lidhje me këtë, Herrera Arciniega deklaroi: “Të vendosësh nëse do të shkruash një roman apo një histori të shkurtër, nëse do të shkruash poezi, nëse do të krijosh një dramë, nëse do të ndërmarrësh një kronikë apo të zgjedhësh një ese, ka të bëjë me atë që synohet të shprehin Po, është çështje teknike dhe stilesh, si dhe trajnimi, por edhe synimesh se çfarë të shkruash… ”.

Pasuria dhe ekspresiviteti

José Saramago përzier mundësitë që secila zhanër jep për të përcaktuar mënyrat e tyre të shprehjes. Në faqet e tij ka pasazhe të shpeshta ku introverzioni mbizotëron mbi veprimin. Ky aspekt është shumë i dukshëm në romanet e tij Ungjilli sipas Jezu Krishtit (1991) y Ese mbi Verbërinë (nëntëmbëdhjetë e nëntëdhjetë e pesë); të dyja janë rrëfime me elementë të bollshëm të kronikës.

Shkathtësia e saj

Përveç kësaj, krijimi i tij letrar zbulon një shkathtësi të madhe si shkrimtar, pavarësisht - me fjalët e vetë Saramagos - duke theksuar bërjen e romaneve në një masë më të madhe. Në shumë nga kronikat e tij (para shenjtërimit të tij) perceptohet shprehja e pamohueshme e shkrimit të tij dhe e karrierës së tij të gjatë gazetareske. Prandaj, në Bagazhet e udhëtarëve (1973) shëmbëlltyrat e përdorura përcjellin ndjesinë e leximit të një historie.

Përdorimi i shkëlqyeshëm i gjuhës dhe dokumentacioni i mirë

Në të njëjtën kohë, Saramago nuk abuzoi me egërsinë retorike ose shërbimin e buzëve; Përkundrazi, ai përdori kondensimin si një burim të ngushtë dhe efektiv kur shprehte idetë në një mënyrë të shkurtër dhe të qartë. Kjo do të thotë, stili i tij ndërthuri në mënyrë të përsosur gjethet e anës së tij letrare me shprehjen koncize të gazetarit. Çdo virtyt u vu në vijën e duhur, për të lartësuar ose përmbajtur një shprehje rastësisht.

José Saramago, historiani dhe politikani

Mendimet e tij të majta janë referuar brenda bazave ideologjike të partive të panumërta politike socialiste në Amerikën Latine (MAS në Venezuelë ose Partia e Punëtorëve në Brazil, për shembull). José Saramago shkroi nga një qëndrim kryesisht humanist dhe në intervistat e tij (për shembull, në Unë jam një komunist hormonal, me Jorge Halperín - 2002) ekziston një parullë e qartë anti-imperialiste.

Sidoqoftë, edhe kur ai fajësoi Shtetet e Bashkuara për shkakun e shumicës së sëmundjeve globale të dekadave të fundit, Saramago gjithmonë mbante një pozicion kritik në lidhje me mungesën e thellësisë dhe kongruencës së së majtës së Amerikës Latine. Edhe në një intervistë (2002) me Eduardo Miranda Arrieta ai tha se “E majta e sotme është mungesa e ideve. Dhe nuk ka asnjë mundësi për të ndryshuar gjërat pa ide ”.

Citim nga José Saramago.

Citim nga José Saramago.

Një nga frazat e famshme që i atribuohet Saramago lexon "Nëse njeriu formohet nga rrethanat, atëherë rrethanat duhet të formohen në mënyrë njerëzore". Dhe ai shton, “Kapitalizmi nuk e bën, nuk ka lindur për këtë. Dhe do të ishte më mirë nëse do të pranonim që as socializmi nuk e ka bërë atë ... rrethanat që miliona njerëz po përjetojnë nuk janë njerëzore, ato kurrë nuk kanë qenë dhe gjithçka tregon se nuk do të jenë ".

Në disa prej romaneve të tij të fundit -Shpella (2000), Njeriu dublikatë (2002), Ese për kthjelltësinë (2004) y ndërprerja e vdekjes (2005) - José Saramago eksploron çështje të tilla si konsumizmi, humbja e identitetit në një shoqëri masive, kufijtë e demokracisë dhe promovimi i analfabetizmit funksional si një sistem dominimi.

Libra nga José Saramago

Më poshtë është një listë e punimeve të Saramago, shumë prej tyre të denjë për të qenë në mesin e tyre 100 librat më të mirë ndonjëherë.

Novelas

 • Vend i mëkatit (1947).
 • Manual i pikturës dhe kaligrafisë (1977).
 • Ngritur nga toka (1980).
 • Kujtimet e manastirit (1982).
 • Viti i vdekjes së Ricardo Reis (1984).
 • Gomone guri (1986).
 • Historia e rrethimit të Lisbonës (1989).
 • Ungjilli sipas Jezu Krishtit (1991).
 • Ese mbi Verbërinë (1995).
 • Të gjithë emrat (1997).
 • Shpella (2000).
 • Njeriu dublikatë (2004).
 • Ese mbi qartësinë (2004).
 • ndërprerja e vdekjes (2005).
 • Udhëtimi i elefantit (2008).
 • Kain (2009).
 • Drita e dritës së dritës; shkruar në 1953, botuar në 2011 pas vdekjes së tij.

poezi

 • Poezi të mundshme (1966).
 • Ndoshta gëzim (1970).
 • Viti 1993 (1975).

Historitë

 • Pothuajse një objekt (1978).
 • Përralla e një ishulli të panjohur (1998).

Udhëtoj

 • Udhëtim në Portugali (1981).

Ditaret

 • Fletore të Lanzarote 1993-1995 (1997).
 • Fletoret e Lanzarote II 1996-1997 (2002).
 • Fletore (2009).
 • Fletorja e fundit (2011).
 • Fletorja e vitit Nobel (2018).

Libra për fëmijë - të mitur

 • lulja me e madhe ne bote (2001).
 • Heshtja e ujit (2011).
 • Alligatori (2016).

Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.